Вечерни новини: 18 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 18 август

Тайландските власти имат заподозрян за атентата в Банкок

Вечерни новини: 18 август

Фармацевтичните компании ще връщат в бюджета на здравната каса не по-малко от 10% от цената на лекарствата; България е третата най-перспективна дестинация в света за базиране на производство; Движението по новото кръгово кръстовище на Руски паметник в София ще бъде пуснато най-късно на 20 август; Българите са предимно несъгласни да се опрощава част от гръцкия дълг; Тайландските власти имат заподозрян за атентата в Банкок

2214 прочитания

Тайландските власти имат заподозрян за атентата в Банкок

© Reuters


53

хил. лева без ДДС ще плати Националната служба за охрана (НСО) за пране и химическо чистене до края на 2017 г., става ясно от публикувана в регистъра обществена поръчка. Търгът е за два обекта на НСО – в София и почивната база "Сандрово" край Варна.

Тайландските власти имат заподозрян за атентата в Банкок

Властите в Тайланд разполагат със снимка на човека, заложил взривното устройство в Банкок. Снимката е направена от улична видеокамера, предаде "Ройтерс". При експлозията край популярно сред туристите светилище в понеделник вечер са загинали 22 души, а над 120 бяха ранени. Заради атентата в Банкок тайландската валута бат се срина на борсата до най-ниското ниво от шест години насам. Североизточната част на Тайланд, откъдето се предполага, че е заподозреният, е бастион на движението на "Червените ризи", което подкрепяше предишното правителство на клана Шинаватра, изгонено от власт след месеци на протести през 2014 г., припомня "Франс прес". Засега никоя групировка не е поела отговорността за атентата.

Фармацевтичните компании ще връщат в бюджета на здравната каса не по-малко от 10% от цената на лекарствата. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов в сутрешния блок на бTV. Той уточни, че тези пари ще се връщат директно в бюджета на касата, а не в държавния, където да се харчат за "НСО и не знам какви глупости". Той посочи, че вече е публикувана за обществено обсъждане наредбата, която регламентира отношенията на касата с фармацевтичните компании. По думите му скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора. Неговата прогноза е, че тази година здравната каса ще поеме лекарства за пациентите на стойност 887 млн. лв. Тази сума е два пъти по-голяма от платеното преди пет години. Москов обясни, че в развитите европейски страни годишният ръст на разходите за лекарства е 2-3 на сто, а у нас - 14-15%.

В момента се работи по изграждане на информационна система за наемането на безработни чрез ваучери, съобщи в Ямбол социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от БНР. "Есента ще представим две схеми. Eдната ще е за субсидирана заетост, другата – за наемане на безработни за домашна работа. Тя изисква изграждане на една информационна система, която ще отнеме няколко месеца, но работим много интензивно по това", обясни министърът. Министър Калфин съобщи, че в момента са в ход процедурите по обществената поръчка и през ноември Българският червен кръст ще раздаде първите хранителни пакети на социално слаби граждани.

Движението по новото кръгово кръстовище на Руски паметник в София ще бъде пуснато най-късно на 20 август, четвъртък, сутринта. Това обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери на място хода на строителните дейности. Ремонтите ще продължат по прилежащите площи и тротоарната настилка, уточни Фандъкова. Тя очаква ремонтните дейности да приключат изцяло в средата на септември.

България е третата най-перспективна дестинация в света за базиране на производство. Това показва индексът на международната консултантската компания за бизнес имоти "Кушман и Уейкфилд" (Cushman&Wakefield), който се прави за трета поредна година. България се изкачва с четири позиции спрямо миналата година. Преди нас са Виетнам и Тунис. Консултантската компания оценява държавите по три основни критерия – условия за правене на бизнес (40% тежест в общата оценка), риск (20%) и разходи (40%).

Центровете за спешна медицинска помощ на Софийска област и на София-град да се слеят в едно звено, предлага Министерството на здравеопазването. Предложението е публикувано за обществено обсъждане на сайта на ведомството. Според министерството липсва медицинска, организационна и икономическа целесъобразност от поддържането на два самостоятелни спешни центъра на една и съща територия. Има дублиране на медицински и административен персонал.  Заедно с това периферните филиали на областната спешна помощ нямат капацитет, особено за инциденти с по-голям брой пострадали, така че е необходима помощта на по-голямата служба. Друг мотив е това, че в областния център перспективите за кариерно израстване са по-малки, което тласка много спешни медици към градската спешна помощ.

Проучване на "Галъп интернешенъл", проведено през август сред 1010 души от цялата страна, показва, че българите са предимно несъгласни да се опрощава част от гръцкия дълг и в по-голямата си част не показват солидаризиране с гърците. 71% от анкетираните са против опрощаване на дълга, а 86% от запитаните са против България да подпомага финансово страната. Според 60% от запитаните Гърция има финансови проблеми, защото гърците не работят достатъчно. Същевременно близо 70% са съгласни и с твърдението, че онези, които са давали заеми на потъналата в криза страна, имат главната вина. Най-голям процент от анкетираните - 75, обаче подкрепят твърдението, че основният виновник за проблемите са политиците там.

"Виваком" разширява обхвата си с още една честота

"Виваком" (VIVACOM) обяви, че активира трета честота в обхвата UMTS 2100 MHz. Това означава увеличаване на капацитета на 3G мрежата на мобилния оператор. Разширението е получило одобрението на Комисията за регулиране на съобщенията. То ще позволи увеличаване на капацитета на мобилните клетки в този обхват с една трета. Създава се и възможност за увеличаване на максималната скорост на пренос на данни. В момента тя е 42 Mbps, но вече може да достига до 63 Mbps. Това означава по-висока средна скорост за потребителите на мрежата. Увеличеният капацитет на мрежата ще покрие 80 населени места и курорти в страната. Общото им население е над 4 млн. души, като плановете на "Виваком" са подобрената мрежа да заработи до края на следващия месец.

Комисията за потребителите уличи производител на храни в заблуждаваща промоция

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на производител на хранителни продукти да отправя в своя рекламна кампания заблуждаващи послания за намаление на цената на негов продукт в търговската мрежа, каквото реално не съществува. Наред с това търговецът е включил в кампанията и артикул, който не фигурира в неговото продуктово портфолио и следователно не предоставя на своите дистрибутори, посочват от комисията. Оттам не съобщават името на производителя. Причината за това е, че съставеният акт е току-що връчен на нарушителя, а той има възможност да го обжалва в 14-дневен срок. Дотогава актът не е влязъл в сила. От съобщението на комисията се разбира, че производителят прави промоционална кампания чрез печатна реклама и създава погрешно впечатление у потребителите, че могат да купят продукта с намаление от 15%.

Патентът за дизайна на iPhone може да се окаже невалиден

Американското патентно бюро излезе с предварително решение, че няма основания патентът за дизайн на корпуса на iPhone да се прилага и да е валиден. Ако бъде окончателно потвърдено, съдебният спор между Samsung и Apple, който в голямата си степен е базиран именно на него, може да се преобърне. Още през 2013 г. анонимна молба, подадена в патентното бюро на САЩ, е поискала преразглеждане на въпросния патент, който описва дизайна на iPhone 3G. Едва сега бюрото излиза с предварително решение, което според специализирания блог по патентно право FOSS Patents е знак, че патентът е бил преразгледан доста сериозно и шансовете окончателното решение да е различно от предварителното са минимални. Според регулатора патентът не е трябвало да се дава. Той не е подаден в срок след други два патента, които трябвало да са свързани от него. Освен това не е и описан достатъчно добре, нито е свързан описателно достатъчно добре с другите два патента.

Petrobras е изправена пред рекордна глоба в САЩ

Бразилската петролна компания Petrobras може би ще трябва да заплати рекордна глоба от поне 1.6 млрд. долара за уреждане на обвинения в корупция, по които в момента САЩ водят разследване. Това е заявил източник, получил информацията от адвокатите на компанията пред Reuters.

Очаква се държавната компания да се изправи пред най-високите санкции, налагани някога от американските власти за корупция. Сключването на официално споразумение, за да се разреши конфликтът, вероятно ще отнеме между две и три години, смята още източникът. Досега най-голямата глоба, налагана от Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията за ценни книжа и фондови борси по такива обвинения, е била през 2008 г. при споразумението с германската Siemens. Компанията се съгласи да плати 800 млн. долара за уреждане на обвинения, свързани с ролята му в подкупна схема. Концернът плати почти същата сума и на германските власти.

Водещи световни банки са застрашени от граждански дела за милиарди долари

Водещи световни банки са застрашени от граждански дела за милиарди долари заради спекулациите им на валутните пазари, пише Financial Times. Те ще бъдат заведени в резултат на постигнатото правно споразумение в Ню Йорк по този проблем. Barclays, Goldman Sachs, HSBC и Royal Bank of Scotland са сред деветте банки, които се съгласиха по-рано на споразумение по съдебно дело в Ню Йорк за 2 млрд. долара с хиляди инвеститори, засегнати от валутни манипулации. Сумата от 2 млрд. долара включва по-ранните споразумения за 808.5 млн. долара, сключени с JPMorgan Chase, Bank of America, UBS Group и Citigroup. Съдебното дело започна през 2013 г., като инвеститори обвиниха банките, че са извършвали измами на валутния пазар, като са манипулирали водещи валутни индекси. Сега адвокати предупреждават, че споразумението отваря вратите за завеждане на искове на много по-голям брой дела в Лондон, най-големият хъб за валутна търговия в света, като отбелязват, че скандалът с валутните манипулации е далеч от своя край.

53

хил. лева без ДДС ще плати Националната служба за охрана (НСО) за пране и химическо чистене до края на 2017 г., става ясно от публикувана в регистъра обществена поръчка. Търгът е за два обекта на НСО – в София и почивната база "Сандрово" край Варна.

Тайландските власти имат заподозрян за атентата в Банкок


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.