Какво се случи през седмицата

България е първа по прокурори, втора по магистрати в ЕС; Полша ще ремонтира шест български МиГ-29; Студиата на ТВ7 се продават заради дългове; Офшорки пак ще могат да притежават медии и банки

Капитал
Капитал    ©  Капитал
Капитал
Капитал    ©  Капитал

Цветан Цветанов внесе 9999 подписа за регистрация на ГЕРБ в ЦИК

ГЕРБ отново бе първата политическа сила, която се регистрира за предстоящите местни избори. Според  зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов общо 30 представители на младежката организация на партията са стоели на пост по двама денонощно пред ЦИК в продължение на близо две седмици. Пред bTV Цветанов коментира, че има информация за допълнителни договорки между диаметрално противоположни партии, обединяващи се срещу ГЕРБ по места. "Това не означава, че има някаква сделка. Това е политическо решение, което се взима на местно ниво, а ПП ГЕРБ има своята идентичност, програма", е заяви още Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта още, че няма как партията да бъде обвинена в сътрудничество с ДПС, особено в Кърджали, както и че от ГЕРБ са готови да "поемат нови предизвикателства."

Доклад на ЕК: България е първа по прокурори, втора по магистрати в ЕС 

България е първа по брой прокурори и втора по брой магистрати на глава от населението сред страните от Европейския съюз, твърди доклад на Европейската комисия. Документът разглежда ефикасността на правосъдието и се основава на данни от 2012 г. През същата година страната е изразходвала 4.2% от бюджета си за съдебна власт, като средният процент за изследваните (предимно европейски) страни е 2.2%. В България броят прокурори за всеки 100 хил. души население е 27.1, в сравнение например с 5 в Гърция, 12 в Румъния. По брой на съдиите – 30.7 на 100 хил. души, страната е изпреварена само от Люксембург, Словения, Хърватия и Чехия. Това ни поставя на второ място с общ брой на магистратите от 57.8 на 100 хил. души. Данните показват също, че броят на съдиите и прокурорите е почти равен - рядко явление в ЕС. Докато прокурорите и следователите в България се занимават с наказателни и административни производства, съдиите участват и в гражданските. Затова значително увеличилият се брой на прокурорите спрямо данните от 2006-2010 г. не е логична тенденция. Друга графика от доклада показва, че щабът на прокурорите в България е нараснал с 8 на 100 хил. души в сравнение с 2010 г.  Натовареността на един прокурор от териториалните прокуратури е средно по 215.04 преписки, 195.6 досъдебни производства и 134.6 участия в съдебни заседания. Данните показват например, че Софийска градска и Софийска районна прокуратура имат най-голям щат, но там е отчетена малко над средната обща натовареност, в голяма част свързана с участие в съдебни дела. Най-натоварени са някои малки районни прокуратури като Белоградчик, Елхово и Кнежа. През 2014 г. от прокуратурата отчитат леко повишена разкриваемост, а броят на спрените производства запазва значителния си брой. Натоварването на българската прокуратура е по-скоро по средата на таблицата в сравнение с държавите в Европа. По брой получени от прокуратурата случаи на 100 000 души страната ни е дори под средното равнище.

Полша ще ремонтира шест български МиГ-29 

Полските военни заводи WZL-2 и WZL-4 ще ремонтират изтребителите МиГ-29 на българската бойна авиация, след като през следващия месец изтече рамковият договор с руската компания РСК МиГ. За това официално се договориха в петък военните министри на двете страни Николай Ненчев и Томаш Шемоняк, които подписаха споразумение за двустранно сътрудничество в областта на отбраната. Документът полага правните основи за сключването на междудържавен договор, на базата на който да се извършват дейностите по поддръжка на самолетите, а по-късно евентуално и за модернизация. По-рано днес министър Ненчев обясни, че както стойността на ремонта, така и срокът за изпълнение ще са много по-добри, отколкото в руската оферта. Той обаче не съобщи конкретни цифри. Очаква се до средата на 2016 г. Полша да ремонтира двигателите и агрегатите на три самолета, а до края на 2016 г. - на още три. Според Министерството на отбраната до средата на следващата година България може сама да се справи с охраната на въздушното си пространство, използвайки четири изправни МиГ-29. Предвижда се също така, докато приключи ремонта на първите изтребители, Полша да осигури под наем два двигателя.

Кирил Йорданов отново се кандидатира за кмет на Варна 

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов обяви в петък, че възнамерява да се кандидатира отново за поста. Той щял да бъде издигнат от политическа коалиция, която в момента била в процес на регистрация. Заявявайки намерението си да се кандидатира за пети мандат като кмет на Варна Йорданов обясни, че "има какво още да направи за Варна и че линията, която в миналото бил поел, се е оказала вярна за развитието на града". Кирил Йорданов беше кмет на Варна от 1999 до март 2013 г. Тогава ГЕРБ, партията, която издигна кандидатурата му за четвърти пореден мандат, оттегли политическата си подкрепа за него след най-масовите протести във Варна след 1989 г. С искане за оставката на Кирил Йорданов и целия Общински съвет във Варна на 20 февруари 2013 г. пред парадния вход на варненското кметство се самозапали Пламен Горанов. След смъртта му гражданите на Варна започнаха да трупат пред сградата на общината камъни като символ на искането си за оставката на Йорданов. Едва след това Кирил Йорданов си подаде оставката.

Кредитирането се свива и през юли 

Кредитирането през юли отново се свива както на месечна, така и на годишна база. Това се дължи основно на фирмените заеми, които от началото на 2015 г. са намалели с 324 млн. лв., сочат данните от паричната статистика на БНБ. До известна степен причина за това е и изчистване на балансите - отписване на кредити и продажба на портфейли. На годишна база кредитирането се свива с малко под 10.2%, колкото и през юни, като при фирмите спадът е 14.6%. Същевременно ръстът на депозитите се ускорява и на годишна база те се покачват с 4.8% до почти 60.1 млрд. лв.

Студиата на ТВ7 се продават заради дългове 

Част от сградата на столичния бул. "Цар Борис III", в която е ТВ7, се продава заради дългове. Имотът е обявен на търг от частен съдебен изпълнител по искане на Уникредит Булбанк. През 2012 г. банката е отпуснала заем за 20 млн. евро на "Партнер лизинг" и има ипотека върху част от парцела и сградата. Ден по-късно сградата е била ипотекирана и в КТБ. В сградата, но на горните етажи, беше и кабинетът на Цветан Василев. Началната цена за обектите е 4.37 млн. лв.

Спадът в туризма е продължил и през юли 

Данните на Националния статистически институт за юли показват сериозен спад от 9% на общите посещения на чужденци в страната, а броят на тези, които идват с цел почивка и ваканция, е намалял с 3.4% на годишна база - до 904.5 хиляди. За втора поредна година България не успява да привлече над 1 млн. чуждестранни туристи през юли след рекордните за сектора 2012 и 2013 г. Точно наполовина са намалели и бизнес визитите спрямо юли м.г. Спадът на руските и украинските туристи е около 20%. Намаляват и посещенията от традиционно силни пазари като Германия, Австрия, Чехия, Румъния.

Офшорки пак ще могат да притежават медии и банки 

Офшорни компании отново ще могат да притежават медии, банки, застрахователи, пенсионни фондове и компании, работещи в още над 20 области. Министерството на финансите предлага тази възможност с промени в придобилия популярност като Закон срещу офшорките на Деля Пеевски и Йордан Цонев. Предложението е допустими да са офшорки с под 10% от капитала, но нищо не пречи акциите или дяловете да се разпръснат между десетина компании от такива зони и цялата собственост да остане скрита. В проекта има и още едно голямо отстъпление - информацията кои са действителните собственици на офшорки да не е публична, а да се вижда само от НАП, ДАНС, регулатори.

Сделки и проекти 

Торовият завод "Агрополихим" е пред приключване на изграждането на терминал за съхранението на 10 хил. тона амоняк, което ще позволи на дружеството да внася по-големи количества и така да намали разходите си за природен газ. Терминалът трябва да бъде пуснат в експлоатация през септември или октомври. Отделно торовият завод има намерение да изгради котел за производството на топлоенергия чрез изгарянето на слама, което допълнително ще намали разходите му за природен газ с около 2 млн. лв. месечно.

Система от 9 кули за ранно оповестяване на горски пожари на обща стойност 1.6 млн. лева произведе панагюрската фирма "Оптикс". Договорът за доставка на тези системи е с Югозападното държавно предприятие и се финансира по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. Предприятието стопанисва 934 968 хектара гори, а кулите ще бъдат използвани в държавните горски стопанства в Благоевград, Сатовча, Елешница, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Катунци, Сандански и Места.

Две от най-големите компании за онлайн залагания - Betfair и Paddy Power, ще се слеят в сделка за 7.8 млрд. долара. Плащането ще бъде изцяло в акции, а преговорите между двете страни продължават, съобщават в общо изявление двете компании. Така се създава една от най-големите групи за онлайн залагания в света с годишни приходи от над 1.1 млрд. паунда. В новата компания Paddy Power Betfair ирландската Paddy Power ще държи контролния пакет от 52% и акционерите им ще получат 92 млн. долара дивиденти.

Септември държавата се завръща на пазара на ДЦК 

Министерството на финансите (МФ) ще емитира ДЦК за 300 млн. лв. през септември, показва емисионният календар на ведомството на Владислав Горанов. През юли и август нямаше аукциони заради високото ниво на фискалния резерв. За юни бяха предвидени такива, но МФ взе решение да не ги провежда. Така след три месеца държавата отново ще вземе дълг от местния пазар. Предвидени са емисии на 3-, 5- и 10-годишни книжа. Завръщането на първичния пазар не е изненада - през втората половина на годината се очаква данъчните постъпления да са по-малки. От друга страна, за финансовите компании е важно да има първичен пазар и ликвидност на ДЦК, в които да инвестират.

Пенсионното дружество "Утре" няма да прави фондове 

Комисията за финансов надзор (КФН) реши да отнеме лиценза на пенсионноосигурително дружество "Утре", което беше учредено от основните акционери на "Изи асет мениджмънт". Мотивите на надзора са, че дружеството така и не е започнало дейност в срока, предвиден в Кодекса за социално осигуряване (КСО), и затова лицензът му трябва да бъде отнет. ПОД "Утре" беше лицензирано през юли миналата година и за това време на два пъти подава документи в КФН с искане да получи разрешение за управление на фондове. Без такъв лиценз то не може да набира клиенти и няма как да извършва дейност.

Британското посолство в Техеран отново заработи 

Британският външен министър Филип Хамънд присъства на подновяване работата на посолството на страната му в иранската столица Техеран. Това е историческа крачка към затопляне на отношенията четири години след като тълпа иранци превзе и разгроми дипломатическия комплекс. В същото време в Лондон отново заработи и посолството на Иран. Засега в двете посолства ще работят дипломати на ниво шарже д'афер, а посланици ще бъдат определени в рамките на няколко месеца. Причината за нормализирането на отношенията е споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма, което тепърва трябва да бъде ратифицирано. Редица западни и азиатски страни изпратиха свои делегации в Техеран с надежда да са сред първите, възползвали се от очакваното отпадане на санкциите и размразяване на търговията. С Хамънд в Техеран пристигна малка бизнес делегация с представители на Royal Dutch Shell, добивната компания Amec Foster Wheeler и шотландската компания за индустриален инженеринг Weir Group.

Журналисти в САЩ бяха застреляни в ефир 

Екип на местната телевизионна станция WDBJ7 от Вирджиния бе застрелян, докато предаваше на живо. Мъжът, заподозрян в убийството на журналистката Алисън Паркър и оператора Адам Уорд, е техен бивш колега, уволнен преди две години. Вестер Фланаган с професионален псевдоним Брайс Уилямс се оплаквал от расистки и сексуални обиди от страна на работодателите и колегите си. Освен бившите си колеги той е ранил тежко и Вики Гарднър от местната търговска палата, която давала интервю. Няколко часа след убийството той се самоуби.  В социалните мрежи се появи видео, за което се предполага, че е заснето от гледната точка на стрелеца. Атаката възобнови дебата за необходимите закони за контрол на притежанието на оръжие в САЩ. Президентът на страната Барак Обама каза, че убийството във Вирджиния е "разкъсало" сърцето му и призова сънародниците си да настояват от законодателите за по-строг контрол върху оръжията.

Сърбия и Косово нормализират отношенията си 

Премиерите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Иса Мустафа сключиха в сряда в Брюксел ключови споразумения в енергетиката, телекомуникациите и за създаване на асоциация на сръбските общини в Косово. Двамата се договориха и за моста над река Ибър, разделящ северния косовски град Митровица на сръбска и албанска част. Занапред сърбите в Косово ще имат собствен доставчик на електроенергия. Това ще бъде новосформирано дъщерно дружество на сръбската държавна компания за електроенергия EPS. Косово пък ще има собствен телефонен код, вероятно +383, а сръбският държавен телеком ще получи лиценз за Косово. Освен това сръбските общини в страната ще създадат своя асоциация. Тя ще има статут, президент, събрание, съвет и дори герб. Колкото до свободата на движение в Митровица, премиерите се съгласиха двата етноса да договорят как да ползват моста над Ибър по взаимно изгоден начин. И четирите споразумения се нуждаят от прецизиране, но бяха приветствани от Европейския съюз като стъпка в правилната посока и за двете страни.

Гърция с първа жена премиер 

Жена оглави за пръв път правителството на Гърция, която се готви за предсрочни избори, вероятно на 20 септември. Председателката на Върховния апелативен съд Василики Тану положи клетва в четвъртък като временен премиер. Назначението е част от конституционната процедура, след като премиерът Алексис Ципрас подаде на 20 август оставка на правителството си. Задачата на служебния кабинет е да подготви изборите. "Предвид обстоятелствата обаче мисля, че ще трябва да решим и други задачи от огромно значение", коментира в четвъртък 65-годишната юристка, намеквайки за огромния имиграционен натиск към страната. В петък Тану представи кабинета. Финансовото министерство ще се оглави от Йоргос Хуляракис, който бе част от екипа, договорил кредитния пакет за 86 млрд. евро. Междувременно проучване отрежда на СИРИЗА първо място във вота с 23% срещу 26% подкрепа през юли.

Украйна договори опрощаване на 20% от дълга си 

Украйна постигна в четвъртък споразумение с кредиторите си за опрощаване на 20% от външния дълг на страната, обяви финансовото министерство, оглавявано от родената в САЩ Наталия Яреско. Споразумението предвижда кредиторите да се съгласят на отписване на 20% от стойността на украинските облигации, които държат. В замяна ще получат по-високи лихви. Киев се съгласи да вдигне лихвата по ценните си книжа от 7.2% на 7.75%, но да разсрочи падежите. Според преценки на МВФ това ще спести на Украйна 11.5 млрд. долара, но е по-малко от поставената от фонда цел. По-рано МВФ отпусна спасителен кредит от 40 млрд. долара на страната. За да не фалира, тя се нуждае от отписване на 15.3 млрд. долара дълг за следващите четири години, смята МВФ. Финансовото министерство очаква да сключи в близките дни сделки по преструктуриране на дълга към частни кредитори, като с това ще изпълни целите на МВФ. "Важното е, че със споразумението от четвъртък избегнахме мерки като мораториум по дълга или фалит", се казва в изявление на министър Яреско.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня