Вечерни новини: 30 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Вечерни новини: 30 август

Заводът за отпадъци в София тръгна пробно

Вечерни новини: 30 август

Заводът за отпадъци в София тръгна пробно; Министерството на земеделието опитва да спаси 50 млн. лв. неусвоени по старата Програма за развитие на селските райони; Участъкът на автомагистрала "Хемус" между Шумен и Варна ще бъде ремонтиран от 1 септември; През последното тримесечие на 2015 г. ще влязат в обращение монетите от 2 лева

2518 прочитания

Заводът за отпадъци в София тръгна пробно

© Мария Съботинова


140%

ръст на велосипедния трафик в София за 3 години отчита последното преброяване на неправителствената организация "Велоеволюция". Увеличението идва най-вече от все повечето хора, които използват колелото като основно средство за придвижване до работа или училище.

Заводът за отпадъци в София тръгна пробно

Приключи строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъците на София и съоръжението ще мине 72-часови проби на инсталациите и подготовка за издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация, съобщиха от Столична община. Съоръжението вече има акт 15, завършено е строителството на сградите, проведени са единични изпитания на съоръженията, изградена е и площадковата инженерна инфраструктура. Заводът се изпълнява по проект на Столична община, финансиран по програма "Околна среда 2007 - 2013 г.". Проектът беше започнат през 2007 г., а след години на административни битки изграждането му започна през 2013 г. 

Министерството на земеделието обяви извънреден прием на проекти по мярката за модернизация на селските стопанства от старата Програма за развитие на селските райони. Целта е да бъдат спасени 50 млн. евро, останали неусвоени заради спрени проекти, съобщи в Несебър земеделският министър Десислава Танева, цитирана от "Фокус". Ако парите не бъдат усвоени до края на годината, парите ще трябва да бъдат върнати на Брюксел. Затова сроковете са скъсени. Проекти ще се приемат от 7 часа на 7 септември до 17:30 часа на 12 септември. Критериите, по-които ще бъдат оценявани проектите, са същите, които определяха правилата за кандидатстване по мярката досега. В извънредния прием ще бъдат приемани единствено проекти за земеделска техника. Максималното финансиране на проект е 500 хил. евро.

Участъкът на автомагистрала "Хемус" между Шумен и Варна ще бъде ремонтиран от 1 септември. Предстои обновяване на 30 км от аутобана. Магистралата няма да бъде затваряна изцяло, ще се въведе т.нар. шахматна организация на движението, като ще се ремонтират първо лентите в едната посока, а после в другата. Първата ремонтирана отсечка е с дължина 5 км. Ще се възобнови и работата по "Тракия" в участъците, които не бяха довършени. Те се намират между разклоните на Пазарджик и Пловдив. Смята се, че към 7 септември активният летен туристически сезон ще е свършил и затова преасфалтирането ще започне тогава.

Автор: Капитал

През последното тримесечие на тази година ще влязат в обращение монетите от 2 лева. Tе бяха представени в края на 2014 г., като идеята на БНБ е те да заменят изцяло банкнотите от 2 лева. По данни на държавната банка най-често засичаните като негодни заради изхабяване или нараняване са именно двулевките - почти всяка трета банкнота. И след пускането на монетите банкнотите с номинал 2 лева ще продължат да бъдат законно платежно средство. Темата и изображението на Паисий Хилендарски са пренесени от банкнотите върху двете страни на новата монетата. Монетата от два лева ще бъде от бял и жълт метал, както 1-левовата, но ще е малко по-голяма, а за разлика от левчето вътрешната й част ще бъде от жълт метал, а външната окръжност - от бял

Частни сгради, които са паметници на културата, ще бъдат санирани с европейски средства по новата програма "Региони в растеж", съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Варна. По същата програма ще се обновяват и тухлени сгради, които в момента са изключени от националната програма за безплатно саниране. Предвиденият ресурс по "Региони в растеж" за енергийна ефективност на сградите е 300 млн. лв., като 40% от парите са за многофамилни жилищни сгради, каза Павлова. По думите й очаква се финансирането да тръгне през следващата година.

Национална служба "Охрана" (НСО) ще може да наема шофьори, които са извършили нарушения, даже и такива, на които са били отнети шофьорските книжки, пише вестник "Сега". Според нова разпоредба такива шофьори ще могат да управляват и коли на МВР, ДАНС, Спешна помощ, парламента, военна полиция и др. Авторите на проекта за промяна на условията обясняват, че според Закона за административните нарушения и наказания санкцията лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност не може да продължава повече от пет години.

За недостиг на учители на прага на новата учебна година предупредиха синдикатите в образованието, съобщи "Нова телевизия". 10% от преподавателите в България са пред пенсия, а младите учители под 35 години са едва 5%. Основна причина за отказа им от преподавателската професия са ниските заплати. Синдикатите предупреждават, че липсата на кадри тази година ще се усети най-вече в малките населени места и по предметите информатика и чужди езици. Според проучване на социалното министерство при търсените професии в следващите 3 години учителите ще са сред най-дефицитните кадри. Едва 10% от студентите по педагогика решават да станат учители, а останалите се преквалифицират. Част от българските учители пък решават да емигрират.

Най-голямото руско летище е в частни ръце

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се предава в частни ръце московското "Шереметиево" - най-голямото летище в страната. Така приключва процес, започнал през юли 2013 г. Държавният дял в новото дружество "Аэропорт Шереметьево" ще бъде не по-малко от 30%, но контролът ще е в ръцете на близкия до президента предприемач Аркадий Ротенберг и неговите партньори в ООО "Шереметьево холдинг" Александър Пономаренко и Александър Скоробогатко. Холдингът получи през януари активите на летището под контрола на TPS Avia на тримата бизнесмени, а сега към него се добавят 83% от акциите на федералното дружество "Международный аэропорт Шереметьево". Процедурата по сливането ще приключи за 14 месеца.

Япония изисква от бизнеса да назначава жени на ръководни позиции

Японските депутати одобриха закон, изискващ от големите компании да си поставят цели за наемане или повишаване на жени на мениджърски позиции, предаде "Асошиейтед прес". Освен това тези цели ще трябва да се оповестяват публично. Законът, приет в петък с 230 гласа "за" и 1 "против" в Камарата на съветниците, има за задача да насърчи по-голямото равенство на половете и да пребори недостига на работна сила, възникващ от застаряването и намаляването на населението. Решението съвпадна с международна конференция, представяща ангажимента на премиера Шиндзо Абе да увеличи дела на жените на ръководни позиции до 30 процента. По този показател в момента Япония изостава от повечето други промишлено развити страни.

Стачка свали ръководителя на румънския въздушен контрол

Ръководителят на Агенцията за въздушен контрол на Румъния подаде оставка във връзка с планираната стачка на авиодиспечерите на 1 септември. Министърът на транспорта Юлиан Матаке призова служителите от въздушния контрол да отменят протеста, тъй като ръководителят на "Роматса" Йон Аурел Станчиу се е оттеглил от поста си, след като съдът постанови, че стачката е легална. Около 2500 - 3000 самолета преминават транзитно през румънското въздушно пространство всеки ден. Профсъюзните лидери заявиха, че планираната стачка ще засегне половината от полетите за деня. Служителите искат да се пенсионират на 55 години, по-високи заплати и трудови споразумения, които да позволяват на авиодиспечерите да се преместват на по-малко стресови работни места след определена възраст.

Инвестиционните проекти в туризма ще бъдат събирани от министерството

Министерството на туризма подготвя инвестиционна карта, в която събира предложения от асоциации в бранша и от общините за инвестиционни проекти. Ведомството ще съдейства и за улесняване на административните процедури за инвестициите. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова на среща с представители на туристическия бранш в Балчик, цитирана от БТА. Министърът повтори ангажимента на държавата да пусне в действие единната система за туристическа информация от началото на следващата година. Така данните за настанените туристи ще се събират онлайн в реално време, вместо да се събират чрез кметските управи със закъснение и изкривявания.

Scale Focus и "ТелеТек" с номинации за наградите на Европейската аутсорсинг асоциация

Български компании са сред финалистите в един от най-престижните конкурси в областта на аутсорсинг индустрията, съобщава Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Компанията за разработване на софтуер по поръчка и IT аутсорсинг ScaleFocus ще се конкурира за наградата в категория "Европейски доставчик на аутсорсинг услуги на годината". "ТелеТек", които придобиха българската компания "Софика груп" в началото на 2014 г., са финалисти в категорията "Европейски ИТ и аутсорсинг проект на годината". България също е номинирана в конкурса на Европейската аутсорсинг асоциация в категорията "Офшорна дестинация на 2015 година".

Добивът от пшеница е 4.6 млн. тона

Жътвата на пшеницата е приключила с добив на 4.6 млн. т зърно, което е над прогнозираните между 4.3 и 4.5 млн. т реколта в началото на юли. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Според нея тя е напълно достатъчна за осигуряването на зърнения баланс на страната. Танева каза, че предвид сушата вероятно в някои райони няма да се добият очакваните количества слънчоглед и царевица, но като цяло страната ще приключи с една поредна добра зърнена реколта.

Автор: Капитал Daily
140%

ръст на велосипедния трафик в София за 3 години отчита последното преброяване на неправителствената организация "Велоеволюция". Увеличението идва най-вече от все повечето хора, които използват колелото като основно средство за придвижване до работа или училище.

Заводът за отпадъци в София тръгна пробно


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

KапиталНО

KапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK