Вечерни новини: 7 септември

От понеделник бяха подновени превантивните ремонтни дейности на автомагистрала "Тракия"; Премиерът Бойко Борисов обеща ГЕРБ да даде в пленарна зала пълната подкрепа за предложението на здравния министър Петър Москов; БДЖ връща вагон-ресторантите в някои от влаковете; Синдикатът на германските пилоти Vereinigung Cockpit (VC) обяви стачка във вторник

Бойци на "Ислямска държава" превзеха и последното голямо нефтено находище, контролирано от правителството на Сирия
Бойци на "Ислямска държава" превзеха и последното голямо нефтено находище, контролирано от правителството на Сирия    ©  Stringer/iraq
Бойци на "Ислямска държава" превзеха и последното голямо нефтено находище, контролирано от правителството на Сирия
Бойци на "Ислямска държава" превзеха и последното голямо нефтено находище, контролирано от правителството на Сирия    ©  Stringer/iraq

2

млн. лева от вземанията на КТБ са събрани от синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев през миналата седмица, става ясно от редовния им отчет. В същото време изплатените влогове, гарантирани по закон, възлизат на над 3.65 млрд. лв.

От снимката: Бойци на "Ислямска държава" превзеха и последното голямо нефтено находище, контролирано от правителството на Сирия, съобщи базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права, цитирана от "Ройтерс". Петролното поле Джазал сега е затворено, а източно от Хомс се водят сражения със съобщения за жертви и от двете страни, информират оттам, без да дават повече подробности. "Режимът загуби и последното си нефтено находище", заяви обсерваторията. Джазал е средно по размер находище, което е на северозапад от древния град Палмира, намиращ се под контрола на "Ислямска държава". То е близо до регион, в който са съсредоточени основните газови находища на Сирия и струващите стотици милиони долари съоръжения за добив на синьо гориво

От понеделник бяха подновени превантивните ремонтни дейности на автомагистрала "Тракия", прекъснати през юли и август заради засиления трафик, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Вече се работи на моста при 9-и километър в платното в посока София и в платното в посока Пловдив при съоръжението на 63-ти километър. Във вторник ще бъде затворено дясното платно на моста над река Тополница при 77-и км, директното трасе от 75-и до 81-ви километър в посока София - Пловдив. След това ще започнат строителните дейности на около 1 км в ляво и дясно платно на пътен възел Пазарджик при 90-и километър. Ако метеорологичните условия през есента са добри, се очаква, че ремонтите ще приключат в началото на ноември.

Премиерът Бойко Борисов обеща ГЕРБ да даде в пленарна зала пълната подкрепа за предложението на здравния министър Петър Москов Националната здравноосигурителна каса да финансира само болници, които предлагат комплексно лечение, а не използват бизнес практики за лечение по най-доходоносните клинични пътеки. Тази законова поправка, както и приватизацията на болниците бе отхвърлена от здравната комисия в петък с гласовете на ДПС и БСП, но Москов обяви, че ще се бори докрай държавно финансиране да има само за здравни заведения, прилагащи комплексен подход към пациентите си.

Георги Иванов ще се кандидатира за пети пореден мандат за кмет на Хасково, стана ясно от думите му пред журналисти при откриването на регионална система за управление на отпадъците. Намерението му да продължи да управлява областния град още пет години е неофициално обявено, но вестник "Стандарт" цитира изказването на Иванов: "Ще воювам още аз. Избори ни чакат."

БДЖ връща вагон-ресторантите в някои от влаковете. Най-напред те ще бъдат прикачени към композициите, които пътуват по линията София - Варна. Така ще се дава възможност на пътниците по време на пътуването им да купуват топли и студени закуски, както и напитки. Вагоните от тип "бистро" ще разполагат със салон за консумация с бар, който е оборудван със съвременни уреди за съхранение, охлаждане и затопляне на предлаганите артикули от менюто, съобщават от БДЖ.

С много шум, припадъци и дори гълтане на език премина поредният епизод от сагата със събарянето на общо 124 незаконни постройки в ромската махала "Кремиковци" в Гърмен, която започна на 29 юни, но беше спряна след намесата на еврокомисията, сезирана от правозащитни институции. По план на 7 септември трябваше да бъдат премахнати пет къщи, но бяха съборени само четири. Събарянето на последната – къщата на ромския пастор, беше отложено, защото изпратената техника се оказа неподходяща за нея. Междувременно пред "Дневник" Даниела Михайлова от сдружение "Инициатива за равни възможности" съобщи, че община Гърмен не е дала никаква информация на жителите на квартала за това какво алтернативно настаняване би могла да им предложи. По думите й  правата на хората от "Кремиковци" са били нарушени и заради умишлено краткия срок, в който са били уведомени за събарянето - на 2 септември на вратите на къщите са били разлепени уведомленията, а пет дни по-късно се пристъпва към събарянето.

Разходите за техническа поддръжка и за отстраняване на аварии във водно- и топлоелектрическите централи може значително да намалеят, ако се въведат дистанционен мониторинг и контрол. Това съобщават от "Централна енергоремонтна база" ЕАД. Ако се въведат дистанционен мониторинг и контрол, разходите може да намалеят до 40%, а авариите - наполовина, допълват оттам. Заради амортизираното оборудване и съоръжения в енергетиката, добивната промишленост и металургията пазарът на дистанционен мониторинг в България е сред най-перспективните в региона. Според специализираната компания потенциалът му е 1 млн. евро.

Синдикатът на германските пилоти Vereinigung Cockpit (VC) обяви стачка във вторник, която ще засегне полетите на дълги разстояния и товарните полети на "Луфтханза" (Lufthansa), съобщи "Ройтерс". Стачката във вторник ще бъде 13-ата поредна за година и половина и ще блокира полетите от Германия между 7 и 23 часа местно време (между 8 и 24 часа българско). "Луфтханза" опитва да намали разходите, като същевременно запази пазарния си дял срещу конкуренти като нискотарифната Ryanair, коментира "Ройтерс". Спорът между синдиката и ръководството на компанията се изостри миналата седмица.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО