Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Прокуратурата прекрати дело срещу главния редактор на "Биволъ"; Нови мерки за пресичане на мигрантските канали; Ръстът на износа намаля до 2% през юли; Парламентът прие орязана здравна реформа; S&P понижи рейтинга на Бразилия до "боклук"; Боевете в Украйна стигнаха най-ниска интензивност

3603 прочитания

© Капитал


"Фесто" откри нова производствена сграда за 19 млн. лв. в България

С церемония в петък, на която присъстваха президентът Росен Плевнелиев и официална делегация на германската провинция Баден-Вюртемберг, беше открита новата производствена сграда на германския гигант в производството на автомобилни компоненти "Фесто". Заводът е с размер близо 9 хил. кв.м и компанията е инвестирала в него 19 млн. лева. През следващите три години от "Фесто" възнамеряват да инвестират 25 млн. лв. в машини и съоръжения и да увеличат екипа си от 600 на 1000 души. Производството ще продължава да расте, вече е купен и съседният на завода парцел, където скоро ще започне строителство. В момента "Фесто" има собствени дружества в 61 държави, 250 филиала по целия свят и обслужва 300 хил. клиенти. За 2014 г. оборотът на дружеството е почти 86 милиона лева.

Прокуратурата образува и след това прекрати делото срещу главния редактор на "Биволъ"

Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство, водено срещу главния редактор на разследващия сайт "Биволъ" Атанас Чобанов. Това се случи във вторник, два дни след като медиите огласиха, че долустоящата Софийска районна прокуратура е започнала производство срещу Чобанов по обвинение за набеждаване на бившия министър от кабинета "Орешарски" Иван Данов. Международната организация "Репортери без граници" също окачестви делото като политически мотивирано. Обикновено в такива случаи се води наказателно дело за клевета и няма нужда от прокурорска намеса. През юни 2013 г. "Биволъ" разкри, че от септември 2004 до май 2005 Иван Данов е получил неправомерно близо 15 000 евро от френските социални служби, като е подписвал неверни декларации, че е безработен и търси работа във Франция, докато всъщност е работил и развивал бизнес в България - обвинения, отхвърлени от Данов. В продължение на година прокуратурата си затваряше очите за публикациите и това мотивира Чобанов да подаде нарочен сигнал. Следва тромава проверка, която приключва месец преди давността за наказателно преследване срещу министъра да изтече.

Държавата се завръща в тютюневия сектор

Производителите и търговците на тютюн вече ще трябва да се регистрират, а специални комисии ще изпълняват функцията на регистратори и арбитражи при окачествяването на продукцията. Това са част от промените, които парламентът прие в четвъртък с гласуването на първо четене на поправките в закона за тютюна и тютюневите изделия. Те са внесени от депутата от Реформаторския блок и председател на земеделската комисия в Народното събрание Румен Христов. Текстовете са отстъпление от въведената в предходния кабинет "Борисов" пълна либерализация в сектора и на практика представляват известна намеса на държавата в пазарните отношения. За да бъдат вписани в регистъра (т.е. за да могат да оперират въобще), търговците трябва задължително да имат предварително сключени договори за изкупуване на продукцията. Те ще трябва да разполагат и с "подходящи обекти и съоръжения за съхранение на тютюна". Производството и търговията със семена ще се извършват след разрешение от държавен орган. Държавни арбитри пък ще отговарят за качеството на тютюна.

България взима допълнителни мерки за пресичането на мигрантските канали

България вече работи за създаване на общо специализирано звено между МВР и прокуратурата, което да е ангажирано с работата по разбиване на мрежите на каналджиите и строгите санкции срещу тях. След среща между премиерът Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов във вторник, когато стана ясна позицията на страната по отношение на европейската бежанска криза. България настоява за синхронизация на законодателството на страните - членки на ЕС, за да се увеличат санкциите срещу хората, превозващи нелегално през граница имигранти, съобщиха Митов и Борисов след срещата. Очаквано България за пореден път потвърждава желанието си за промяна на т.нар. Дъблинско споразумение, изискващо бежанците да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани, ако са избягали от тези страни и са се отправили към вътрешността на Европа. Кабинетът одобри идеята за създаване на общи европейски регистрационни центрове за кандидати за убежище в страните, подложени на сериозен натиск, като Гърция и Италия. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова подкрепи още идеята за отваряне на такива центрове в основните страни на произход на имигрантите, както и в погранични на тях държави. Тя още намекна, че страната ни може да се съгласи с актуализираните европейски квоти за разпределение на новопристигнали бежанци и ще приеме не както се очакваше 500, а 1500 от новодошлите. В сряда пък стана ясно, че областните администрации ще получат 4.5 млн. лв., за да се разплатят за неотложни разходи на областните администрации за проектиране, авторски надзор и инвеститорски контрол за изграждане на оградата по турската граница. През май бе назначен ремонт на вече съществуващото 30-километрово съоръжение край Елхово, което се бе наклонило още през есента на 2014 г. Крайната цена на оградата, построена юли миналата година, достигна над 7 милиона лева, а в момента вървят процедури по проектиране на още 131 км ограждение, което трябва да покрие цялата граница с Турция.

България ще трябва да плати 700 млн. евро за газопровода Eastring

Ако се включи в проекта за изграждането на газопровода Eastring, държавната компания "Булгартрансгаз" ще трябва да плати 700 млн. евро. Проектът е алтернатива на "Южен поток" и предвижда газопроводът да тръгне от Словакия, да премине през Украйна и да достигне до българско-румънската граница в района на село Кардам, а оттам до турската граница. Kапацитетът за пренос на газ по тръбата ще е между 20 и 40 млрд. куб.м годишно. Прогнозната стойност на Eastring стигна 2.205 млрд. евро.

КФН отказа да пусне облигации на "Кредисимо"

Комисията за финансов надзор (КФН) отхвърли два проспекта за публично предлагане на ценни книжа. Единият е за облигации за 10 млн. евро на компанията за бързи заеми "Кредисимо", а другият – за акции на стойност 3.9 млн. лв. на "Алфа България". От "Кредисимо" планираха да наберат 10 млн. евро. Компанията е публична, има и емисия акции на Българската фондова борса (БФБ), но привличането на дългов капитал е обичаен начин на фирмите за бързи заеми да финансират дейността си. "Алфа България" също е публично дружество, но акциите му се търгуват рядко. То е на алтернативния сегмент на БФБ.

Парламентът прие орязана здравна реформа

Народното събрание прие промени в Закона за лечебните заведения, с които поставя началото на инициираната от министъра на здравеопазването Петър Москов реформа в сектора. До приемането на текстовете се стигна след политически компромис, който касае осигуряването на комплексно лечение за пациентите. Вместо за всички то може да се отнася само за определени заболявания и ще сключва договори само с болници, които могат да го гарантират. НЗОК пък ще прави селективно договорите с болниците в страната, с което ще се ограничи финансирането на тези в населени места с твърде много лечебни заведения. Приватизацията на държавните болници няма да бъде възможна.

Ръстът на износа намаля до 2% през юли

Общата стойност на българския износ расте през юли с малко над 2%, показват данните на НСИ. Това е най-слабият годишен ръст за тази година и се дължи на слабите резултати на експорта към държавите от Европейския съюз. На годишна база спадът в тази посока е 0.7%. Той може да се отдаде на значителното поскъпване на еврото спрямо долара, което което оскъпява вноса на партньорите в ЕС. През юли средният курс падна под 1.1 долара за евро. Това може да обясни и значителния ръст към трети страни - над 7%. Общият внос расте с 8%, което е увеличило отрицателното търговско салдо на страната през юли до 650 млн. лв. Стойността му през юли е 4.7 млрд. лв., a rъстът се дължи изцяло на търговията с ЕС.

Erste Immorent продава бизнеса си в България

Изход Специализираната в продажбата на недвижими имоти на лизинг Erste Group Immorent продава бизнеса си в България на Тексим банк, която е свързана със собствениците на публичния холдинг "Химимпорт". Така най-малката банка в България с активи към края на юни 161.8 млн. лв. ще придобие портфейл за 91 млн. лв. В последните години лизинговата компания е хронично на загуба, като за 2014 г. тя е 20 млн. лв. Цената или други детайли по сделката не се съобщават, въпреки че Тексим банк е публично дружество. Купувачът вероятно ще трябва да рефинансира задълженията към австрийската банка продавач Erste.

Управляващите променят акцизите на цигарите в полза на "Булгартабак"

Министерският съвет одобри в сряда предложението на финансовия министър Владислав Горанов специфичният акциз на цигарите да бъде свален от 101 на 70 лв. за 1000 къса от началото на 2016 г., а пропорционалният – да бъде вдигнат рязко от 23% на 38% от крайната цена. През следващите две години ще има още две повишения – съответно до 40% и 42%. Официалната причина за промяната е запазването на ниска цена на по-ниския клас цигари и така да се предотврати увеличаване на контрабандата. Според чуждите компании това е държавна подкрепа за "Булгартабак" и "КТ интернешънъл", които произвеждат евтините цигари в България.

Турската полиция блокира град Джизре

Турската полиция не допусна в четвъртък прокюрдски политици до град Джизре на тройната граница с Ирак и Сирия. Там според политиците властите по-рано са избили 21 цивилни души. Полицията твърди, че всички убити през седмицата са кюрдски бойци, срещу които Анкара провежда в момента въоръжена акция. Депутатите от прокюрдската Народнодемократична партия твърдят, че 100-хилядният град, който е под пълна полицейска блокада, преживява хуманитарна криза, а труповете на убитите стоят непогребани. Около 30 депутати от партията, включително нейният лидер Селахаттин Демирташ, поеха в сряда на 90-километров марш към града. С тях бяха и служебните министри за Европейския съюз и на развитието Али Хайдар Конджа и Мюслюм Доган. Полицията не ги допусна в града, а вътрешният министър Селами Алтънок обясни, че това се прави заради сигурността на политиците.

НАТО се тревожи за руското военно присъствие в Сирия

САЩ и НАТО изразиха притеснения относно информацията, че Русия увеличава военното си присъствие в Сирия. Те посочиха, че, ако участието на Москва в конфликта се потвърди, това няма да помогне за решаването на проблема и ще доведе до още повече насилие. Външните министри на Германия и Франция също предупредиха за ескалация на напрежението. Русия, която е ключов съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, заяви само, че участва с военни експерти. Неназован американски представител, цитиран от Reuters, обаче твърди, че през последните дни Москва е изпратила военно оборудване и малко на брой пехотински части до руската морска база в сирийския град Тартус. Неназован ливански представител посочва, че руски войници вече участват в боевете на терен. Междувременно говорител на руското посолство в Иран коментира, че е дадено разрешение на руски самолети да прелитат над иранска територия на път за Сирия, но Техеран все още не е потвърдил тази информация. През седмицата България затвори въздушното си пространство за руски самолети, макар после да се оказа, че е издала разрешение за един полет към Сирия.

Боевете в Украйна стигнаха най-ниска интензивност

Боевете в Източна Украйна стигнаха най-ниската си интензивност от началото на конфликта, заяви украинският министър на отбраната Степан Полторак. По думите му проправителствените сили са атакувани от два до четири пъти на ден, което е най-слабото равнище в последната година и половина. Спадът в насилието идва седмица след влизането в сила на последното споразумение за спиране на огъня на 1 септември. То е част от договореното примирие в Минск през февруари. Анализ на британската ВВС коментира, че за първи път от началото на украинския конфликт с подкрепяните от Москва сепаратисти има доловима надежда за решаване на проблема. Някои експерти интерпретират внезапната смяна на лидерството в самопровъзгласилата се Донецка народна република през уикенда като вероятен знак, че Русия най-накрая иска прекратяване на насилието. Все пак ООН заявява, че цивилните жертви са скочили близо два пъти през трите месеца до средата на август, като загиналите са 105, а ранените - 308 души.

S&P понижи рейтинга на Бразилия до "боклук"

Standard & Poor's понижи в сряда кредитния рейтинг на Бразилия до неинвестиционен или "боклук" (junk). Макар и предизвестено понижението дойде по-рано, отколкото пазарите очакваха. То отразява неуспешните засега усилия на президента Дилма Русеф да си възвърне доверието на инвеститорите, докато политическият хаос увеличава дефицита на управление в най-голямата икономика в Латинска Америка. След понижаването на рейтинга бразилските финансови пазари записаха загуби, макар и умерени, заради очакването, че другите рейтингови агенции ще последват веднага Standard & Poor's.

Румъния с два знакови ареста за корупция

Румънски прокурори започнаха в сряда криминално разследване срещу началника на отдела за борба с измамите в приходната агенция на страната, след като четири дни по-рано арестуваха кмета на Букурещ за корупция. "Данъчният Рамбо" е заподозрян в търговия с влияние и вземане на подкупи, за да помогне на компания да укрива данъци. Прокуратурата има "обосновани подозрения", че Ромео-Флорин Николае е получил 5000 евро от представител на фирма през 2010 г., докато е бил съветник към данъчната агенция ANAF. След това агенцията е намалила данъците на фирмата от 13 млн. на 1 млн. леи (230 000 евро). В неделя пък кметът на Букурещ Сорин Опреску бе задържан по подозрение, че е взел подкупи от 25 000 евро от подизпълнители на общината. Според властите столични чиновници са прибирали по 70% от печалбата на фирмите от договорите с общината, като 10% отивали директно за Опреску, който е кмет от 2008 г. Той бе кандидат за президент през 2009 г. и бивш сенатор от управляващата Социалдемократическа партия.

Сделки и проекти

Компания, производител на висококачествени настилки за катерене - "Клайммат", ще построи научноизследователски и развоен център в държавната икономическа зона в Божурище. Инвестиционният проект на дъщерното дружество на "Уолтопия" е за почти 3.2 млн. лв. и получи "Клас А" от Българската агенция за инвестиции през март тази година. Очаква се центърът да заработи в средата на 2016 г. и да бъдат разкрити 35 работни места.

Инвестиционният фонд Opera Group купи българската агенция за визуална и интернет комуникация ilyan.com. От дигиталната агенция посочват, че са работили по съвместни проекти с фонда още от 2008 г. и след сделката от 1 септември всички ръководители на екипи и звена ще останат същите. Стойността на сделката не беше обявена.

"Агро мел 2011" откри нов фуражен завод в Симитли. Предприятието беше официално открито в началото на седмицата, след като преди близо година е започнало изграждането му. Инвестицията е "на зелено" и е финансирана с пари по Програмата за развитие на селските райони. Вложени са около 5 млн. лв., които са отишли за покупка на машините и инсталирането им. Земята е била собственост на "Агро мел 2011", отделно са построени и нови сгради.

Един от най-новите инвестиционни посредници на българския пазар "Матадор прайм" получава разрешение за дейност в рамките на Европейския съюз (EC) и Европейското икономическо пространство (ЕИО), реши на заседание Комисията за финансов надзор (КФН). Според интернет сайта на "Матадор прайм" компанията развива дейност в 11 страни от 4 континента.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.