Вечерни новини: 17 септември

Земетресение с магнитуд 8.3 по Рихтер е регистрирано в Чили; Част от мощностите на производителя на автомобилни части "Монтюпе" в Русе може да бъдат временно спрени; Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност от Националната прокуратура за борба с корупцията

Земетресение от 8.3 по Рихтер разтърси Чили
Земетресение от 8.3 по Рихтер разтърси Чили
Земетресение от 8.3 по Рихтер разтърси Чили    ©  IVAN ALVARADO
Земетресение от 8.3 по Рихтер разтърси Чили    ©  IVAN ALVARADO
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

14%

от общия брой плащания към ЧЕЗ са безкасови, т.е. над 200 хил. битови клиенти на компанията плащат сметките си през банки, банкомати, интернет или мобилни телефони съобщават от ЧЕЗ.

Земетресение с магнитуд 8.3 по Рихтер е регистрирано в Чили в сряда вечер, последвано от няколко силни вторични труса - един от 7.0 и три от над 6.0. В няколко крайбрежни града имаше и наводнения заради образували се вълни цунами. Има и загинали. Властите издадоха предупреждение за опасност от цунами по цялото крайбрежие и заповед за евакуация на над 1 млн.души в зоните с ниско надморско равнище. Трусът е бил толкова силен, че е усетен чак от другата страна на континента, в аржентинската столица Буенос Айрес. Епицентърът на земетресението е на 42 км от град Канела Баха на дълбочина 11 км. Това е шестото най-силно земетресение в историята на Чили и най-силното за 2015 г. в световен мащаб. Земетресение с магнитуд 8.8 и последвало цунами отнеха живота на над 500 души и разрушиха 220 000 жилищни сгради през 2010 г.

Част от мощностите на производителя на автомобилни части "Монтюпе" в Русе може да бъдат временно спрени заради замърсяване, съобщиха директорът на РИОСВ в град Лилия Атанасова и областният управител Стефко Бурджиев. Компанията плаща санкции всеки месец, но по думите на Атанасова и Бурджиев, ако изпускането на вредни емисии продължи, ще се наложи затваряне на част от производството. В последните дни в Русе има постъпили множество оплаквания за замърсяване на въздуха. "Монтюпе" е един от източниците, като от РИОСВ посочват, че има и други – няколко компании за производство на нефтопродукти също са сред нарушителите. Очаква се след проверка да бъдат обявени и техните имена. По думите на Атанасова "Монтюпе" има пречиствателни съоръжения, но те не са достатъчно ефективни.

Държавен фонд "Земеделие" е платил над 1.2 млн. лв. за 13 проекта по мярката "Развитие на рибарските области" от оперативната програма "Рибарство", съобщиха от фонда. Плащанията са и са за няколко инвестиционни проекта - облагородяване на крайбрежната алея в Шкорпиловци (230 хил. лв.), реновация на рибарски къщи, училище за сърф, близо 400 хил. лв. за предприятие за преработка на рапани в Каварна, а местни инициативни рибарски групи са получили авансово 281 хил. лв. за пет проекта – места за продажба на риба, оборудване със съоръжения за съхранение на риболовни принадлежности, обновяване на паркове, възстановяване на рибарско селище, както и модернизиране на туристически обекти, свързани с риболовния туризъм. 

Без сериозни дебати и с почти пълен консенсус депутатите приеха на първо и веднага след това и на второ четене промените в Закона за специалните разузнавателни средства. С тях се увеличава срокът за подслушване и следене при предотвратяване на престъпления против републиката. Предложението е да може да се подслушва и следи за шест месеца с възможност за удължаване с още шест месеца, т.е общо за една година. В момента срокът за прилагане на СРС-та не е диференциран. Във всички случаи той е до два месеца с възможност да бъде продължен до шест месеца. Промените предвиждат също намаляване на срока - до 20 дни, при използване на СРС за установяване самоличността на лица. Този срок ще може да бъде удължен с до 60 дни, предвиждат промените.

Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай - Димчо Темелков и Васил Налбантов, са арестувани за множество престъпления по служба, водещи сред които са потулване на престъпления, лично укривателство и търговия с влияние. Това каза на пресконференция апелативният прокурор в Пловдив Иван Даскалов, цитиран от БТА.  По думите му събрани са достатъчно данни и доказателства за неправомерни действия на полицейските служители и в двете районни управления. До момента са арестувани още трима полицейски служители, както и 10 цивилни лица, на които са прикривани престъпленията и срещу които е започнато активно разследване. Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи, че почти 80% от полицаите в Първомай извършват частна стопанска дейност, констатиран е и т.нар. феодализъм и срастване на полицията с местни влиятелни хора.

Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност от Националната прокуратура за борба с корупцията по обвинение във фалшификации и пране на пари по времето, когато бе адвокат, предадоха "Ройтерс" и румънските агенции "Медиафакс" и "Аджерпрес". Прокурорите са предявили обвинения на още четирима души по делото, което е изпратено на Върховния касационен съд, уточнява БТА. През юли прокурорите повдигнаха обвинения срещу Понта, включващи укриване на данъци, пране на пари, конфликт на интереси и подаване на неверни декларации, докато е работил като адвокат през 2007 г. и 2008 г. По това време Понта бе депутат. Той отрича да е извършвал злоупотреби. Понта е първият действащ румънски премиер, срещу когото е повдигнато обвинение, а върху негово имущество бе наложен запор.

Световни новини

Британските лейбъристи няма да подкрепят излизане от Европейския съюз, намекна новият им лидер

Новоизбраният лидер на британските лейбъристи Джеръми Корбин заяви, че не би могъл да си представи неговата партия да подкрепи излизане на Великобритания от Европейския съюз на предстоящия референдум. Това твърдение разсея опасенията, че лейбъристите ще станат поредната британска партия, преминала в евроскептичния лагер. Попитан в интервю от BBC дали може да си представи ситуация, в която лейбъристите се борят за напускане на европейската общност, Корбин отговаря: "Не, не виждам такава позиция." "Това, срещу което се противопоставих и все още съм против, е намерението на Дейвид Камерън да се разхожда из Европа и да предава правата на работниците, защитата на околната среща, цял комплекс от неща, които са много важни", коментира новият ляв лидер. Консервативният премиер Дейвид Камерън в момента прави опити да промени условията на членството на Острова, като след това британските гласоподаватели ще бъдат попитани дали искат да останат в ЕС или не. Швейцария очаква по-голям икономически растеж през тази година

Правителството на Швейцария повиши очакванията си за икономическия растеж през 2015 г., но предупреди, че продължаващото възстановяване на еврозоната е от ключово значение за перспективите пред страната, съобщава Reuters. Швейцарската експортно ориентирана икономика трябваше да се приспособи към поскъпването на франка тази година, когато на 15 януари неочаквано централната банка на страната отмени тавана на курса от 1.20 франка спрямо еврото. Държавният секретариат по икономика SECO вече очаква ръст от 0.9% тази година вместо 0.8% досега. През 2016 г. растежът ще остане под средния и организацията намали оценката си до 1.5% от предишните 1.6%. В същото време централната банка на Швейцария не промени лихвените проценти, а само прогнозите си за инфлацията заради поевтиняването на петрола.

Германските фермери ще получат най-голяма част от европейската помощ заради отпадналите млечни квоти

Германия ще получи най-голяма част от помощта от 500 млн. евро за фермерите, която Европейската комисия отпусна на 7 септември, съобщи Евроактив - Франция. Берлин ще получи 68.2 млн евро, следват Франция – 62.9 млн., Великобритания – 36.1 млн. Най-скромни суми ще вземат стопаните в Малта (0.1 млн.), Кипър (0.4 млн.) и Люксембург (0.7 млн.). Германия е най-големият производител на мляко в ЕС, а млекопроизводството се оказа най-засегнато от кризата, след като отпаднаха европейските квоти. Около 420 млн. евро ще бъдат разпределени веднага между животновъдите и земеделците в ЕС, за да се справят с текущата липса на ликвидност. От тази сума 80% ще бъде разпределена в зависимост от млечните квоти за държавите членки за последната година, през която те са били в действие.

Бизнес новини

"Т-маркет" ще заеме още един обект на "Магазини Европа"

Веригата за бързооборотни стоки "Т-маркет" продължава да се разраства за сметка на "Магазини Европа" на Христо Ковачки. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), до която е внесено искане да разреши на "Максима България" да придобие контрол върху един магазин на "Европа". "Максима България" е търговското дружество, което притежава веригата "Т-маркет". В съобщението не се посочва дали ще е продажба или наем, обичайно от "Максима" наемат помещенията. В началото на септември "Т-маркет" отвори магазин в софийския кв. "Дружба", като помещението е наето от "Магазини Европа". Ако КЗК разреши придобиването на контрол, "Т-маркет" ще продава в общо 28 магазина в София и 48 в цяла България.

Български и китайски компании ще се срещнат в Пловдив

Повече от 100 български и китайски компании ще присъстват на форум за бизнес контакти в Пловдив, съобщиха от Министерството на икономиката. Срещата ще започне на 18 септември в "Новотел" - Пловдив. Конференцията е организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, община Пловдив и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Двустранните срещи ще са между компании от гр. Нингбо за търговия, внос и износ на механични и електронни продукти, леко и тежко машиностроене, хранително-вкусова промишленост, туризъм, електроника и др. Семинарът е финансиран по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността" за миналия програмен период.

Фондове на "Инвест фонд мениджмънт" са си прехвърлили дялове в "Би Джи Ай груп"

Договорният фонд "Инвест класик" е увеличил участието си в "Би Джи Ай груп", става ясно от уведомление, публикувано от x3news.com и цитирано от investor.bg. Фондът е придобил 500 хил. от акциите и вече притежава 18.81% от капитала на компанията. В същото време друг договорен фонд на "Инвест фонд мениджмънт" – "Инвест актив", е намалил собствеността си в "Би Джи Ай груп" със същия брой акции – 500 хил. След продажбата "Инвест актив" притежава 9.58% от капитала на дружеството, става ясно от същото уведомление. "Би Джи Ай груп" АД е учредено на 28.02.2007 г. Справка в Търговския регистър показва, че капиталът му възлиза на 6.665 млн. лв., разпределени в същия брой акции с номинал 1 лв.