Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

КС отхвърли питането на депутатите за промените в конституцията; Арестуваха началниците на полицията в Асеновград и Първома; Три чужди компании се отказаха от търга за магистрала "Хемус"

1779 прочитания

Откриха музей за историята на София в сградата на Централната баня

Музеят за историята на София беше открит навръх празника на столицата - 17 септември. Той се намира в сградата на Централната баня в града на пл. "Бански" 1. Музеят е основан още през 1928 г., но в продължение на 70 години няма сграда, защото тя е унищожена от бомбардировки през Втората световна война. Проектът за ремонт на сградата е на стойност 5.9 млн. лева и е финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" и от бюджета на Столичната община. Постоянната експозиция в музея проследява историята на София още от древността и стига до 40-те години на XX век. Акцент е поставен върху избирането на София за столица на Княжество България през 1879 г. Директор на музея е д-р Надежда Кирова. Премиерът Бойко Борисов разгледа Музея за историята на София ден преди да бъде открит официално.

КС отхвърли питането на депутатите за промените в конституцията 

Конституционният съд (КС) отказа да допусне за разглеждане двата въпроса, които народните представители изпратиха относно проекта за промени в конституцията. За отклоняване на питането гласуваха десет от членовете на КС, а Пламен Киров и Борис Велчев бяха на обратното становище. Народните представители попитаха КС дали ще представлява промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на ВСС – на съдиите и на прокурорите. Предварителното питане до КС беше част от договорките между ГЕРБ, ДПС, РБ и ПФ при внасянето на втория проект за конституционни промени, като то беше поставено като условие от ДПС. Юристи коментираха, че питането е недопустимо, защото КС би се превърнал в законодателен орган, определящ какви закони може да приема парламентът, а народни представители го определиха като начин да се забавят промените. Междувременно президентът излъчи своите кандидати за конституционни съдии - професора по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Мариана Карагьозова-Финкова и бившия премиер Филип Димитров, който трябва да заменят Димитър Тукушев и Пламен Киров, чиито мандати изтекоха.

Арестуваха началниците на полицията в Асеновград и Първомай 

Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай - Димчо Темелков и Васил Налбантов, са арестувани с обвинение за множество престъпления по служба, водещи сред които са потулване на престъпления, лично укривателство и търговия с влияние. Това каза на пресконференция апелативният прокурор в Пловдив Иван Даскалов, цитиран от БТА. До момента са арестувани още трима полицейски служители, както и 10 цивилни лица, на които са прикривани престъпленията и срещу които е започнато активно разследване. В Първомай полицаите са обвинени и в потулване на обвинение за кражба на стойност над 3 мил. лв. срещу извършител, близък до началника им. В Асеновград също са потулвани кражби, на лица са давани указания как да избегнат наказателна отговорност за шофиране в нетрезво състояние. Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи, че в Първомай е констатирано срастване на полицията с местни влиятелни хора. Разследването започва, след като в дирекция "Вътрешна сигурност" започват да постъпват сигнали от униформени и цивилни лица.

Софийският апелативен съд оправда Цветанов по делото за отказ от СРС

Софийският апелативен съд (САС) оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за 6-те отказа за специални разузнавателни средства (СРС), предаде сайтът "Правен свят". Решението не е окончателно, тъй като прокуратурата има право да протестира пред Върховния касационен съд (ВКС). По това дело Цветанов беше осъден на две инстанции на четири години затвор, защото е отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново, Орлин Тодоров и още двама души. Според обвинението Цветанов е сложил чадър над Тодоров заради близостта му със Станимир Флоров. Такава връзка отричаха и Цветанов, и адвокатът му. През юни ВКС отмени присъдата и върна делото на САС, след като прецени, че съставът на апелативния съд е бил пристрастен.

Три чужди компании се отказаха от търга за магистрала "Хемус" 

Фотограф: Цветелина Белутова

Австрийската "Щрабаг", италианската "Кооператива Муратори & Чементиси – Чи. Ем. Чи ди Равена сочиета кооператива" и турското обединение "Гюлермак-ЙСЕ ЖВ" се отказаха от търга за строителството на двете отсечки от магистрала "Хемус" до разклона за Плевен и Ловеч. Те са направили това, след като са се запознали с проекта, на база на който трябваше да изготвят офертите си. Така в надпреварата остават основно български строителни компании, но повечето от тях в обединение с чуждестранни фирми - от Италия, Испания, Чехия. Двата лота на "Хемус" ще се финансират от националния бюджет, тъй като за тях няма осигурени европейски средства.

Бизнесът влиза в държавните енергийни фирми 

Представители на големите работодателски организации влизат в управлението на държавните енергийни дружества. Те ще имат равен глас в борда на директорите и ще наблюдават ценообразуването и да контролират разходите. До това решение се стигна на среща на премиера Бойко Борисов с работодателските организации. Решението е спорно, защото интересът на бизнеса е да плаща ниска цена на електричеството, а не компаниите да са финансови здрави. Правилният подход за по-добро управление е конкурс за силен мениджър. Работодателите настояват още за ограничения на преференциалната цена за нови мощности за възобновяема енергия и публичен регистър за собствениците на ВЕИ.

Все повече фирми от Северозапада с еврофинансиране 

Растеж Близо три пъти се е повишил делът на проектните предложения от фирми в Северозападния регион, кандидатствали по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (2014 – 2020 г.) спрямо старата, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Причината за по-големия интерес е бонусът от допълнителни 5 точки за тези предложения, както и по-сериозният процент финансиране от европейските фондове. До края на годината се очаква да стартират още 2 процедури, а следващата година - 7. По старата програма за периода 2007 - 2013 г. все още има действащи и отчитащи се проекти, като към 15 септември са изплатени 2.03 млрд. лв., или 89.2% от бюджета.

Швейцарската Trisa отвори логистичния си център край Елин Пелин 

Новият логистичен център на компанията "Триза България" в "Индустриален парк София-изток" беше официално открит. Това ще е основната база, от която ще се изпращат четки за зъби за цяла Източна Европа и държавите от бившия Съветски съюз. Инвестицията в първия етап на проекта е малко над 6 млн. лв., което включва покупката на земята и изграждането на сградите. В началото на 2017 г. се очаква да започне строежът на втория етап, а в бъдеще да бъдат изградени още две сгради.

ПИМК и DB Schenker пускат втори влак до Германия 

Разширяване Най-голямата автомобилна компания в страната - пловдивската ПИМК, обяви, че от 30 септември пуска втори влак по линията Русе - Нюрнберг. Т.нар. интермодален блок-влак е съвместен проект на транспортната фирма със спедитора DB Schenker, който започна от края на януари. Той позволява ремаркетата да се качват на влак, а впоследствие да се довозват с влекачи. Проектът следва все по-развиващата се през последните години тенденция да се използват комбинирани превози, които спестяват разходи. Влаковете ще тръгват всеки вторник и четвъртък от Русе и всяка сряда и събота от Нюрнберг.

Safic-Alcan придоби част от бизнеса на "Химснаб БГ" 

Френската група Safic-Alcan, която търгува с химически суровини и материали, придоби дистрибуторския бизнес на българската "Химснаб БГ". Стойността на сделката е около 1 млн. лв., а новото дружество се казва "Сафик-Алкан Химснаб". Плановете са логистичната дейност на новата компания да се разшири и да предоставя все повече специфични за индустрията услуги. "Химснаб БГ" е дистрибутор на полимерни съединения и специални химикали. Приходите на дружеството за 2014 г. са 17.3 млн. лв. Safic-Alcan присъства на всички големи пазари в ЕС, Турция и Китай. Оборотът й за 2014 г. е около 403 млн. евро.

Земетресение с магнитуд 8.3 по Рихтер удари Чили 

Силно земетресение с магнитуд 8.3 по Рихтер удари Чили в сряда. Загинаха десет души, а повече от един милион бяха евакуирани поради опасност от цунами. В провинция Чоапа, където беше епицентърът на земетресението, бе обявено бедствено положение. В резултат на труса големи вълни цунами предизвикаха наводнения в няколко крайбрежни града. Земетресението беше усетено и от другата страна на континента, в аржентинската столица Буенос Айрес. Последваха няколко вторични труса, включително един с магнитуд 7. Епицентърът на земетресението беше установен на 42 км от град Канела Баха, на дълбочина 11 км.

Малкълм Търнбул стана премиер на Австралия след партиен преврат 

Управляващата Либерална партия на Австралия свали подкрепата си от министър-председателя Тони Абът в полза на дългогодишния му съперник – мултимилионера Малкълм Търнбул. Новият премиер, който е бивш банкер и предприемач в сферата на технологиите, спечели тайно гласуване в партията с 54 на 44 гласа. Външният министър Джули Бишъп беше избрана за заместник-председател на либералите, които заедно с Австралийската национална партия спечелиха изборите през 2013 г. Промяната дойде в неочакван момент, броени дни преди частичните местни избори в Западна Австралия. Вотът се считаше за тест за популярността на управляващите. Освен това преди няколко дни Абът отхвърли твърденията в медиите, че ще има партиен вот за лидерския пост. Напоследък доверието в правителството и конкретно към премиера Абът непрекъснато пада поради погрешни политически ходове и вътрешна дестабилизация. Най-голяма подкрепа според проучванията на общественото мнение получава опозиционната Лейбъристка партия.

Куба с първи посланик в САЩ от 54 години 

Хосе Кабанас стана първият посланик на Куба в САЩ от 54 години, след като в четвъртък опитният дипломат връчи акредитивните си писма на американския президент Барак Обама. Кабанас ръководеше секцията за интересите на Куба във Вашингтон от 2012 г. и стана шарже д'афер, след като през юли официално бяха възстановени дипломатическите отношения между двете страни. За момента Съединените щати още не са назначили свой посланик на Острова на свободата. Според източници от американското правителство Вашингтон подготвя нови правила, които още повече да облекчат търговското ембарго на срещу Хавана. САЩ и Куба започнаха тайни преговори за възстановяване на връзките си в средата на 2013 г. Двете страни достигнаха до историческото споразумение през декември миналата година, когато обявиха, че са разменили затворници и ще търсят начин да нормализират отношенията си. Впоследствие през май Куба беше официално извадена от американския списък на държавни спонсори на терористични организации.

Румъния съди Виктор Понта за корупция 

Румънският премиер Виктор Понта ще бъде изправен пред съд, след като Националната прокуратура за борба с корупцията повдигна срещу него обвинения във фалшификации и пране на пари от времето, когато бе адвокат. В четвъртък прокурорите предявиха обвинения и срещу други четирима души по делото, което е пратено на Върховния касационен съд. Общо 17-те обвинения срещу Понта включват укриване на данъци, пране на пари, конфликт на интереси и подаване на неверни декларации в периода 2007-2008 г. Тогава Понта бе депутат. Премиерът ги отрича и нарича разследването "напълно аматьорско". Понта е подсъдим по делото "Турчени - Ровинари" по името на енергийни комплекси в Румъния. Заедно с него ще бъде съден близкият му сътрудник и съпартиец Дан Шова, както и Лауренциу-Дан Чурел, Думитру Кристя и Лауренциу-Октавиан Грауре. След началото на разследването през лятото кабинетът на Понта оцеля в три вота на недоверие в парламента. Инвеститорите смятат отказа на Понта да се оттегли от премиерския пост за спънка пред Румъния в борбата й срещу корупцията.

Европа затваря нови врати пред бежанците 

След като от вторник Унгария промени закона си за достъп на търсещи закрила лица и изпрати жандармерия по сръбската граница, в сряда последваха сблъсъци между властите и "агресивни мигранти" пред затворения пункт в Рьоске. Хиляди струпали се в Сърбия хора опитаха да влязат в Унгария през Хърватия. След като само за два дни в страната дойдоха над 13 000 души без документи, Загреб реши да затвори седем от осемте си гранични пункта със Сърбия. Онези, които вече бяха влезли в Хърватия, бяха насочени от властите към Словения. Тя обаче прекъсна от петък влаковите си връзки с Хърватия и върна контрола по границата с Унгария, макар и двете да са част от шенгенската зона. Будапеща пък заяви, че ще строи стена и по 325-километровата си граница с Хърватия. Също в петък Австрия въведе по-строг контрол по границата си със Словения, както направи по-рано по унгарската си граница.

Сделки и проекти

"Трейс груп холд" е подписал нов договор в Сърбия, съобщиха от компанията. Той е на общ. Враня с обединението "Трейз ПЗП Ниш" и "Трейс ПЗП Враня", и двете дъщерни на българския холдинг. Те ще получат 3.2 млн. евро за реконструкция и рехабилитация на пътища в общината. Срокът за изпълнение е 72 календарни дни, като подписите са положени в контракта на 7 септември, т.е. до 18 ноември ремонтите трябва да са приключили.

Германската компания за автомобилни компоненти "Фесто" откри нова производствена мощност в София, в която е инвестирала 19 млн. лв. Заводът е разположен на площ от близо 9 хил. кв. м в столичния квартал "Дружба", до съществуващото предприятие на дружеството. Ръководството планира в следващите три години да вложи още 25 млн. лв. в машини и съоръжения и да увеличи екипа си от 600 на 1000 души.

Най-големият производител на бира в света - Anheuser-Busch InBev, е предложил на основния си конкурент SABMiller сливане, което може да създаде компания с пазарна капитализация от 250 млрд. долара. И двете компании потвърдиха за водените разговори. Комбинацията между най-големите производители на бира в света е повод за спекулации от години. Според източниците на FT до реалните стъпки в тази посока се е стигнало, след като към сделката е проявил интерес най-големият акционер на AB InBev – бразилският инвестиционен фонд 3G.
Фотограф: Георги Кожухаров

Откриха музей за историята на София в сградата на Централната баня

Музеят за историята на София беше открит навръх празника на столицата - 17 септември. Той се намира в сградата на Централната баня в града на пл. "Бански" 1. Музеят е основан още през 1928 г., но в продължение на 70 години няма сграда, защото тя е унищожена от бомбардировки през Втората световна война. Проектът за ремонт на сградата е на стойност 5.9 млн. лева и е финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" и от бюджета на Столичната община. Постоянната експозиция в музея проследява историята на София още от древността и стига до 40-те години на XX век. Акцент е поставен върху избирането на София за столица на Княжество България през 1879 г. Директор на музея е д-р Надежда Кирова. Премиерът Бойко Борисов разгледа Музея за историята на София ден преди да бъде открит официално.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK