Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2391 прочитания

© Цветелина Белутова


На 25 септември официално започна кампанията за местните избори

Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова поиска нов мандат с пълно мнозинство на ГЕРБ в общинския съвет и победа на първия тур на местните избори на 25 октомври по време на официалното откриване на предизборната кампания в Националния дворец на културата в петък. На 25 септември стартира предизборната кампания за местните избори. Заедно с кметския вот ще се проведе и национален референдум за електронното гласуване. Кампанията ще продължи до полунощ на 23 октомври, след което агитацията ще бъде забранена до края на изборния ден на 25 октомври. За участие в местния вот в ЦИК са регистрирани 71 партии и три коалиции. За първи път на тези местни избори избирателите ще могат да гласуват преференциално за общински съветници. За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, една коалиция и осем инициативни комитета. С позиция "да" са 24 политически партии, една коалиция и три инициативни комитета. С позиция "не" - 6 партии и пет инициативни комитета.

Касационният съд в Рим отмени 20-годишната присъда на Брендо

Касационният съд в Рим анулира 20-годишната присъда за наркотрафик на Евелин Банев-Брендо и върна делото му на Апелативния съд в Милано. Той ще трябва да проведе нов процес до една година, съобщава "24 часа". Заседанието на върховния съд в Рим е продължило два часа в Рим. Съдия докладчик по него беше Клаудио д'Иза, единият от петимата съдии, осъдили бившия премиер на Италия Силвио Берлускони на 4 години затвор за данъчни измами. Заедно с искането за обжалване на присъдата на Евелин Банев тримата съдии от Върховния съд разгледаха и исканията за обжалване на още 9 души, осъдени по т.нар. афера "Кокаинови крале". Те обаче бяха отхвърлени от съда, което означава, че за тях присъдите на Апелативния съд в Милано стават окончателни и ще трябва да бъдат изпълнени. Сред тях са българите Тинко Василев Гарев, Николай Силвио Йовчев, Захари Веселинов Марков. В момента Гарев е в затвор в Милано по друга присъда, а Марков е под домашен арест в Рим. В пледоарията си пред съда адвокатът на Банев Карло дела Ведова е изтъкнал, че клиентът му е бил осъден несправедливо на базата на неясни доказателства.

ВСС отстрани шефа на Специализираната прокуратура

Висшият съдебен съвет освободи от длъжност ръководителя на спецпрокуратурата Светлозар Костов с 13 гласа "за". Дисциплинарното дело срещу него беше образувано по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров заради "нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати". Причината е скандалът, разразил се през 2013 г., когато Светлозар Костов не беше избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. В свои медийни изяви той каза, че срещу кандидатурата му са били впрегнати много лобита и интереси, а спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчните дела заради неопитността на колегите му. Това предизвика подчинените му да изразят несъгласие с неговите изказвания в писмо до ВСС. Това е едно от четирите дисциплинарни производства срещу Костов. Последното от тях беше повдигнато заради необоснованото отлагане на лишаването от свобода на Росен Петров–Животното (член на групата на Златко Иванов-Баретата) през август т.г.

Фотограф: Надежда Чипева

Три кандидата искат да оценяват активите на банките

Международните консултантски групи Mazars и Oliver Wyman, както и българското подразделение на Deloitte са кандидатите за консултанти на БНБ при проверката на активите в банковата система. Засега ценовите им оферти не са известни, като преди отварянето им специалната комисия на централната банка, водена от подуправителя, отговарящ за банковия надзор, Димитър Костов ще оцени техническите им оферти. Окончателният избор трябва да стане ясен до средата на декември. Проверката ще включва 22 от 28-те банки в страната, като извън обхвата й ще останат клонове на чуждестранни банки.

Бюджетната комисия одобри скок в акцизите на цигарите

Депутатите в бюджетната комисия одобриха на първо четене поправки в Закона за акцизите и данъчните складове, според които структурата на акциза за цигарите се променя така, че цената на по-ниския клас цигари да остане без съществена промяна, а скъпите да станат още по-скъпи. Промяната би облагодетелствала българските производители "Булгартабак" (с официален акционер с 5% депутатът Делян Пеевски) и "КТ интернешънъл". Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова настоя финансовото министерство да представи и оценка на въздействието върху бизнеса и потребителите на промените, според които акцизът на битовите горива се увеличава десетократно. 

Кредитирането се сви и през август

Кредитната активност на банките е продължила да намалява и през август както на месечна, така и на годишна база. В основата на спада отново са корпоративните заеми, които са намалели с почти 350 млн. лв. от началото на годината, показва статистиката на БНБ. Общият спад в отпуснатите заеми за август на годишна база е 10.03% при 10.18% за юли. Върху числата влияе и изваждането на КТБ от статистиката от ноември 2014 г. Продължава ръстът на депозитите в банки - през август общо привлечените пари в тях растат с 3.8% на годишна база до 60.6 млрд. лв. Спрямо юли спестяванията на домакинствата са се увеличили с 86.5 млн. лв., а фирмените - с 258.3 млн. лв.

Фотограф: Компанията

Magna обмисля втори завод в България

Канадският производител на автомобилни части Magna International проучва възможности за откриването на още един завод в България, съобщи австрийският вестник Der Standard. Magna International е световен доставчик за автомобилната индустрия с 317 производствени локации и 83 центъра за продажби в 29 страни. Компанията навлезе в България през 2012 г., след като придоби германската Ixetic и завода й за компоненти край село Стряма в община Раковски.

Мол "Странд" се продава заради дългове 

Бургаския открит мол "Странд", който беше изграден с кредит от КТБ, се продава заради дългове година след като наемателите бяха помолени да напуснат. Наподобяващият търговска улица обект е обявен на търг от частен съдебен изпълнител заради неплатени местни данъци. Минималната цена на мола е 33.3 млн. лв., която обаче се приема за висока и едва ли ще привлече интерес. Дългът към общината е само 448 082 лв., но имотът е ипотекиран в КТБ и ако продажбата е успешна, повечето пари ще отидат за погасяването на дългове към фалиралата банка, които при затварянето й са над 74 млн. лв.

"Пиреос" тръгна да продава активи на "Интеркапитал"

По искане на Банка Пиреос срещу "Интеркапитал пропърти дивелопмънт" е образувано изпълнително дело. Това стана ясно от съобщение на дружеството до борсата, според което банката претендира за 1.1 млн. лв. просрочени вземания. По последни отчети общо задълженията на компанията към "Пиреос" са за над 8 млн. евро, като в полза на банката има вписани ипотеки и други залози, а отскоро и възбрани и запори. Основният актив на "Интеркапитал" е ваканционното селище "Марина кейп" в Ахелой. Компанията от години има трудности с обслужването на дълговете си, като емисията й облигации на два пъти беше преструктурирана.

Производителят на медицински изделия "Момина крепост" се влива във фармацевтичната компания "Софарма". Решението за започване на процедура по преобразуване е взето на проведено на 18 септември заседание на съвета на директорите на "Софарма". Консултант по извършване на вливането ще бъде инвестиционният посредник "Елана трейдинг". В началото на юли "Софарма" достигна дял от близо 93% от капитала на "Момина крепост" в резултат на търгово предложение по 3.4 лв. за акция.

Billa планира за три години да разшири търговската си мрежа в България и от сегашните 92 магазина да ги направи 150. Това съобщи управителят Бойко Сачански на пресконференция по повод 15 години от присъствието на компанията в страната. Експанзията е насочена предимно към четирите най-големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас, но не е изключено отваряне на филиали и в по-малки градове. От ръководството не обявиха инвестицията, но потвърдиха сумата от 200 млн. евро, обявена през април тази година.

Веригата за бързооборотни стоки "Пикадили" ще свие броя на обектите си и ще се позиционира към клиентското търсене в средния и високия ценови сегмент, съобщиха от компанията. Плановете са фокусът да се насочи към големи търговски центрове, да се предлагат стоки от по-високия ценови клас и да се залага на по-качествено обслужване. На сайта на "Пикадили" вече има публикувана обява, че веригата търси да купи или наеме нови обекти в София и Варна. Ремонт е започнат в магазина в "Сити център София", планират се такива и в Serdika Center и Mall of Sofia.

Фотограф: Reuters

Сърбия и Хърватия в търговска война заради имигрантите

Сърбия и Хърватия си наложиха търговско ембарго и започнаха да си отправят остри обвинения, които върнаха отношенията им с 15 години назад, преди нормализирането на връзките помежду им. Причината е имигрантската вълна, която свари неподготвени хърватските власти, и те настояват Сърбия да спре да им изпраща директно на границата хиляди и хиляди от пристигащите от Македония или от блокираната граница с Унгария. Хърватия забрани превозни средства със сръбска регистрация да влизат на нейна територия, а сръбски граждани също бяха връщани от основните гранични пунктове - формално, с обяснение, че има срив в компютърната система за регистрация. Ограниченията ще продължат да бъдат в сила, докато Сърбия не пренасочи част от имигрантския поток към Унгария. В отговор сръбските власти затвориха границите си за товарни превози от Хърватия.   

Обама и Путин се срещат на 28 септември

Американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин ще проведат първата си среща на четири очи от почти година насам. Това ще стане на 28 септември в Ню Йорк, потвърдиха висши представители и от двете страни. Срещата ще се състои на фона на покачващото се напрежение между Вашингтон и Москва заради украинската криза и скорошното засилване на руското военно присъствие в Сирия, за което се предполага, че е в защита на режима в Дамаск. Двамата лидери ще разговарят по време на сесията на Общото събрание на ООН. За последно те са говорили по телефона след сключването на историческата сделка за ядрената програма на Иран. "Предвид ситуацията в Украйна и Сирия и въпреки нашите дълбоки различия с Москва Обама смята, че ще бъде безотговорно да не пробва дали не можем да постигнем напредък чрез ангажимент на високо ниво с руснаците", казва пред британската ВВС висш представител от американската администрация. По думите му основната цел на срещата ще бъде да се гарантира, че Москва ще спазва условията по примирието в Украйна.

Над 717 души загинаха при блъсканица в Саудитска Арабия

Кралят на Саудитска Арабия Салман нареди преразглеждане на мерките за сигурност относно традиционното годишно поклонение, след като най-малко 717 души загинаха в блъсканица близо до свещения град Мека, 863 души са ранени при инцидента в "Мина", докато два милиона поклонници са участвали в религиозния ритуал. До инцидента се стигнало, след като два огромни потока от хора, идващи от различни посоки, са се слели в един. Това е втората трагедия за две седмици, след като кран рухна в Голямата джамия в Мека и уби 109 души. Поднасяйки съболезнования на близките на загиналите, крал Салман заяви: "Инструктирали сме отговорните власти да преразгледат плановете и да подобрят нивото на организация, за да се гарантира, че гостите на Господ могат спокойно да изпълнят своите ритуали." Във връзка с инцидента е започнало разследване. Това е най-кървавата трагедия, случила се по време на поклонение, от 25 години насам. През последните години Саудитска Арабия въведе засилени мерки за сигурност.

Фотограф: Reuters

Фед все пак може да вдигне лихвите

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че все пак е възможно вдигане на лихвите още тази година. Според нея, докато инфлацията е стабилна, а американската икономика е достатъчно силна, за да стимулира заетостта, условията са подходящи за този ход, който напоследък предизвиква разгорещени дебати. Въпреки очакванията за вдигане на лихвите този месец Фед ги остави на рекордно ниското им ниво от 0.25%, отчасти заради опасенията за глобалния икономически ръст. Но сега Йелън коментира, че американските перспективи за растеж "изглеждат солидни като цяло".

Папа Франциск: "Имигрантите са хора, не числа" 

Папа Франциск пристигна на първото си официално посещение в САЩ. В реч пред американския Конгрес той заяви, че Вашингтон трябва да вижда имигрантите като "човешки същества, а не като числа". По думите му те трябва да бъдат третирани "със същото състрадание, с което ние искаме да се отнасят към нас". Франциск каза, че светът е изправен пред бежанска криза, каквато не е виждана от Втората световна война и посочи огромните предизвикателства, които тя носи. Той също така повтори призива си за прекратяване на смъртното наказание и за по-добро отношение към бедните и слабите. Освен това призова светът да бъде внимателен към "фундаментализма, независимо дали е религиозен или от някакъв друг вид". След като завърши речта си с "Господ да благослови Америка", той получи продължителни овации. Но не всички бяха съгласни с някои от вижданията му. Републиканският президентски кандидат Тед Круз заяви, че има различно мнение за смъртната присъда, която е "признание за ценността на човешкия живот".

На 25 септември официално започна кампанията за местните избори

Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова поиска нов мандат с пълно мнозинство на ГЕРБ в общинския съвет и победа на първия тур на местните избори на 25 октомври по време на официалното откриване на предизборната кампания в Националния дворец на културата в петък. На 25 септември стартира предизборната кампания за местните избори. Заедно с кметския вот ще се проведе и национален референдум за електронното гласуване. Кампанията ще продължи до полунощ на 23 октомври, след което агитацията ще бъде забранена до края на изборния ден на 25 октомври. За участие в местния вот в ЦИК са регистрирани 71 партии и три коалиции. За първи път на тези местни избори избирателите ще могат да гласуват преференциално за общински съветници. За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, една коалиция и осем инициативни комитета. С позиция "да" са 24 политически партии, една коалиция и три инициативни комитета. С позиция "не" - 6 партии и пет инициативни комитета.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK