Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 окт 2015, 20:46, 1977 прочитания

Вечерни новини: 7 октомври

Правителството облекчава административните изисквания за инвеститорите; Министърът на труда ще издава списък с професиите, за които могат да се наемат чужденци от страни извън ЕС; Законови промени предвиждат повече гаранции за правна защита на кандидатите за убежище в България; Дирекциите по социално подпомагане ще правят задължителни проверки при отпускането на семейни помощи; Правителството закри 18 от 24-те териториални статистически бюра на НСИ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Заради стачка Париж започва да се зарива с боклук
Стачката на служителите по чистотата във френската столица Париж продължи в сряда, предаде радио Europe 1, позовавайки се на кметството във френската столица и цитирано от агенция "Фокус". Около 30% от общо над 4900 служители, които отговарят за чистотата на многомилионния град, участват в стачното движение. В понеделник участието в стачката е било 56.8%, а отпадъците не са били въобще събирани в пет района на Париж, а в други пет района събирането е било извършено частично. Във вторник 39% от служителите са стачкували. Сметосъбирането и извозването в общо половината град е засегнато. 

18
от общо 24 териториални статистически бюра на НСИ закри правителството с решение от сряда. Така остават шест – в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. Целта е оптимизиране на работата и ефективна организация на ресурсите.
Правителството одобри промени в техническите изисквания за изпълнение на дейности и провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители по програмата за саниране. С изменението се предвижда да бъдат въведени референтни стойности за отделни дейности, за да се гарантира ефикасното разходване на средствата. Лимитите ще бъдат публикувани в интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. При необходимост ще се актуализират на всеки три месеца.
 
Инвеститорите се освобождават от задължението да представят документи, които вече са били внесени от тях в Българската агенция за инвестиции, нито ще представят документи в институциите, ако те са достъпни в публичните регистри. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, одобрени от правителството. Изменението се отнася за фирмите, кандидатстващи за сертификат за клас инвестиция, което пък им дава право на държавна подкрепа. Регламентира се възможността инвеститорът в самото заявление да посочва кои от изискваните данни могат да бъдат намерени в публични регистри. 


Ивайло Калфин

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Министърът на труда ще издава списък с професиите, за които компаниите ще могат да наемат чужденци от страни извън ЕС, с т.нар. синя карта, до 31 януари всяка година. Това предвиждат промени в наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци, които правителството одобри. Списъкът с професиите, за които има недостиг от висококвалифицирани специалисти, ще се обновява веднъж годишно по предложение на работодателските организации и след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта. 
 
Международната организация на франкофонията (МОФ) ще отпусне на България над 800 000 лв. за следващите четири години, с които да се проведе специализация на повече от 1000 български държавни служители по френски език, съобщиха от правителствения пресцентър. От българска страна финансирането се изразява в осигуряване на 25% от средствата, необходими за провеждане на обученията, като останалите 75% са осигурени от МОФ. Акцентът на българския проект е върху Плана за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

България ще получи два самолетни двигателя, които може да монтира на своите самолети МиГ-29, 20 дни след влизане в сила на споразумението за ремонт на бойните ни самолети в Полша, става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерството на отбраната. В него се уточнява, че на закрито заседание Министерският съвет е дал мандат на министър на отбраната Николай Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение с Полша, уреждащо обновяването на изтребителите. Ще бъдат ремонтирани шест двигателя срещу сумата от 1.023 млн. евро за всеки.

Повече гаранции за правна защита на кандидатите за убежище в България предвиждат 
промените в Закона за убежището и бежанците, приети на първо четене от парламента. В същото време измененията дават и повече основания за откази от статут и неразглеждане на последващи молби. С новите текстове влиза изискването, че на адвокатите и правозащитните организации "се осигурява ефективен достъп до чужденците, които се намират на граничните контролно-пропускателни пунктове, включително транзитните зони". Адвокати вече ще могат да присъстват на интервютата на кандидатите за закрила, а чужденците ще могат да възразяват, ако установят, че в документите и интервютата им има пропуск или грешки. Досега такава възможност нямаше.
 
Дирекциите по социално подпомагане ще правят задължителни проверки при отпускането и предоставянето на семейни помощи. Това предвиждат част от промените в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, които бяха одобрени от правителството в сряда. В прессъобщението се отбелязва, че с промените се урежда прилагането на новите разпоредби на закона и се облекчава процедурата за преценка на правото за семейни помощи. Според промените в закона непълнолетните майки ще получават месечни помощи за отглеждане на дете само в натураВ новия правилник се регламентира и отпускането на помощи на съжителстващи родители без сключен граждански брак.
 
Сибанк отчита ръст на картовите разплащания през първата половина на 2015 г.
Пазарът на банкови карти в България отбелязва отчетлив ръст през първата половина на 2015 г. Нарастването е както при броя направени транзакции – ръст от 15% при разплащания на ПОС терминал и теглене на банкомат, така и 20% при реализирания обем с карти на ПОС и АТМ терминали. Това показват данните на СИБанк. Най-голям ръст банката отчита при плащанията на ПОС терминал при търговци – 32%. Средната сума на една транзакция е около 220 лв.
 
Райфайзенбанк (България) с нова спестовна сметка
Райфайзенбанк (България) предлага нова спестовна сметка -  "Перспектива", създадена специално за клиентите с превод на работна заплата в банката.  Новият продукт дава възможност за регулярни спестявания при гъвкави схеми, като клиентите могат сами да избират определена месечна сума от работната си заплата, която да се заделя в спестовната сметка. Те ще получават два пъти по-добри лихвени условия по сметката в сравнение с останалите ползватели на продукта. Освен доходност сметката позволява теглене и внасяне на средства, както и нареждане и получаване на преводи, съобщават от финансовата институция.Пловдив е домакин на престижен винен форум
България е избрана за провеждането на осмото издание на едно от най-престижните винени събития в Света – Digital Wine Communication Conference 2015 (DWCC 2015), съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Конференцията ще се проведе от 23 до 25 октомври в Пловдив. DWCC e единственото международно събитие, посветено на дигиталния маркетинг и онлайн комуникации на виното, като предоставя трибуна на световната винена общност да адресира посланията си. Тази година на фокус ще бъде българското вино и България. Очаква се над 300 винени блогъри, журналисти, търговци, винени професионалисти от най-висок ранг да посетят събитието. Събитието се провежда ежегодно в различни винени региони по света като Италия, Испания, Португалия, Швейцария, Турция, Австрия и др. Таксата за участие е 300 евро. 

Бизнесът с чипове връща Samsung към ръст на печалбата
Samsung Electronics очаква оперативната ѝ печалба за третото фискално тримесечие да се увеличи до 7.3 трлн. вона (6.3 млрд. долара) при 4.1 трлн. вона година по-рано, съобщава Financial Times. Предвижданият по-добър резултат се дължи на доброто представяне на бизнеса с чипове, което компенсира по-слабото при производството на смартфони. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, е за 6.7 трлн. вона. Финансовият резултат ще бъде по-висок и от този за второто тримесечие - 6.9 трлн. вона. В резултат на по-добрите очаквания акциите на южнокорейската компания се повишиха с над 7%. Резултатите отразяват новата стратегия на компанията, която разчита все повече на своето подразделение за чипове, тъй като то е основен източник на печалба. Финансовите резултати на поделението за смартфони все още не са се възстановили.

Volkswagen ще започне да изтегля автомобили през януари
Изпадналият в криза германски автомобилен концерн Volkswagen ще започне да изтегля през януари от пазара автомобилите си с дизелови двигатели, оборудвани със софтуера за манипулиране на тестовете за емисиите вредни газове. Това заяви в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung новият главен изпълнителен директор Матиас Мюлер, който обеща колите да бъдат поправени до края на следващата година. "Ако всичко върви по план, можем да започнем изтеглянето през януари. Всички коли трябва да бъдат поправени до края на 2016 г.", казва Мюлер. Голям брой от колите могат да се поправят само чрез ъпгрейд на софтуера, а при други са нужни по-сериозни намеси и поправка на част от детайлите. "В краен случай ще преправяме колите и ще ги заменяме с нови, разбира се, безплатно за клиентите", казва Мюлер.

Airbus и Bombardier прекратиха разговорите за партньорство

Производителите на самолети Airbus и Bombardier обявиха, че разговорите между двете компании за евентуални "бизнес възможности" са прекратени. В отделни изявления компаниите потвърдиха, че са проучвали стратегически инициативи, но обсъжданията са се провалили. Нито Airbus, нито Bombardier представиха детайли за разговорите или причините за тяхното прекратяване. Изявленията идват след статии на Reuters и Wall Street Journal, че Bombardier е в предварителни разговори за продажбата на дял от затруднената ѝ самолетна програма CSeries на по-големия си европейски конкурент. Bombardier понася големи загуби и печалбата й спада точно в момент, когато полага усилия да пусне на пазара новите си самолети CSeries. С тях компанията се надява да се върне към растеж и да се конкурира с по-малките пътнически самолети на Airbus и Boeing.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Снимка на деня 1 Снимка на деня

Жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърлиха 100 хил. души

28 май 2020, 707 прочитания

Снимка на деня Снимка на деня

Хърватия подготвя плажовете си за новия туристически сезон

27 май 2020, 1574 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Седмицата" Затваряне
Вечерни новини: 8 октомври

Огромна верижна катастрофа в тунел на "Хемус" взе жертви; 74 г. е средната продължителност на живота в България; За развитието на Дунавския регион ще бъдат инвестирани 222 млн. евро до 2020 г.; Норвегия ще закрие посолството си в София през 2016 г.; До 2020 г. средствата за научноизследователска дейност в България трябва да достигнат до 1.5 процента от БВП

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10