Вечерни новини: 8 октомври

Огромна верижна катастрофа в тунел на "Хемус" взе жертви; 74 г. е средната продължителност на живота в България; За развитието на Дунавския регион ще бъдат инвестирани 222 млн. евро до 2020 г.; Норвегия ще закрие посолството си в София през 2016 г.; До 2020 г. средствата за научноизследователска дейност в България трябва да достигнат до 1.5 процента от БВП

Великото китайско задръстване
Великото китайско задръстване    ©  China Daily
Великото китайско задръстване
Великото китайско задръстване    ©  China Daily

Великото китайско задръстване

Макар задръстванията вече да са нормална част от живота в големите градове в Китай, нищо не може да се сравнява със струпването на коли по време на ежегодните празници за "Златната седмица". Първи октомври се празнува като деня на основаването на Китайската народна република, макар официалната дата да е 21 септември 1949 г. Китайците празнуват 3 дни в континенталната част на Китай, 2 дни в Макао и един ден в Хонконг. В континенталната част трите почивни дни се сливат с уикенда, за да могат хората да се насладят на дълга почивка. По данни на китайската туристическа администрация над 750 млн. души са пътували по време на почивката. Задръстването на снимката се е образувало в над 50-те ленти пред тол-станция на път, който води към Пекин.

Огромна верижна катастрофа в тунел на "Хемус" взе жертви

Огромна верижна катастрофа в тунел на магистрала "Хемус" на прохода Витиня в посока от София към Варна взе жертви в четвъртък по обeд. Причината са несъобразена скорост и неспазване на дистанция, съобщиха от МВР.  Движението по магистрала "Хемус" бе спряно в района на прохода Витиня и в двете посоки. Според главния секретар на МВР Костов в катастрофата в тунела "Витиня" са пострадали около 50 автомобила. Сред тях има и десет камиона. "Жертвите са три – една жена и двама мъже. Над 10 пострадали са настанени в болници в София, а 4 - в Ботевград", обобщи Костов. Загиналите са били в коли, заклещени между тирове, които не са успели да спрат.

74 г.

е средната продължителност на живота в България, като за мъжете тя е 70.6 г и 77.6 г за жените. Трябва да се върви към увеличение на пенсионната възраст и стимули за по-дългото оставане на пазара на труда,  препоръча Едуард Йонгстра, представител на Фонда за населението на ООН на експертна среща за демографските предизвикателства в страните - участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. 

За развитието на Дунавския регион и подобряване на свързаността между страните ще бъдат инвестирани 222 млн. евро до 2020 г. Това ще стане чрез новата програма "Дунав".  Тя е следствие от разделянето на един от финансовите инструменти от предходния програмен период – програмата "Югоизточна Европа". Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на информационна среща в Плевен. По програмата ще бъдат подкрепени проекти на малките и средните фирми, които имат значителен принос към развитието на Дунавския регион. Ще се финансират и проекти за опазването на природното и културното наследство. Изисква се за всеки проект да имат участие най-малко трима партньори от страните - участници в програма "Дунав".

Бившият шеф на НСО и бодигард на Бойко Борисов Тодор Коджейков е назначен за генерален директор на правителствения "Авиоотряд 28", съобщи в. "24 часа". Коджейков подаде оставка като шеф на Национална служба "Охрана" (НСО) през февруари 2014 г. Досегашният шеф на отряда Борислав Джаджев е подал оставка. Той е престоял на поста около 3 седмици. Преди него, пак за малко, шеф на авиоотряда бе Иван Благоев Иванов, който бе назначен на мястото на починалия през юни Венелин Рачев. През февруари тази година пък подаде оставка Тодор Бояджиев заради финансовото състояние на авиоотряда.

Посолството на Норвегия в София е една от дипломатическите мисии, които външното министерство в Осло е решило да закрие през 2016 г. В официалното съобщение на сайта на министерството се казва, че ще бъде подсилено присъствието в Хаити и Южна Индия (ново генерално консулство), но се закриват посолствата в Астана (Казахстан), София (България), Лусака (Замбия) и Хараре (Зимбабве). Контактите с тези страни ще се поддържат чрез други канали. Външното министерство има в момента над 100 свои представителства в 87 държави и освен закритите посолства ще има допълнително намаляване на персонала.

До 2020 г. средствата за научноизследователска дейност у нас трябва да достигнат до 1.5 процента от БВП. Това каза министърът на образованието Тодор Танев, цитиран от БТА, на форум за реформите в науката и иновациите в държавите от Европейския съюз, на който присъства европейският комисар за изследванията, науката и иновациите Карлуш Моедаш. "Проблемът с реформите в науката е, че те имат дългосрочен ефект, но трябва да сте търпеливи. Имате нужда от нов поглед за науката и иновациите", каза Моедаш и обясни, че ефектът от реформите ще е видим в бъдещето. По думите му Европа има нужда от "умни" реформи.

Над 34 млн. лева просрочени задължения е събрала столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници. Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 хил. лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства, съобщиха от столичната НАП.

Всеки трети пострадал при катастрофа е с трайни увреждания, става ясно от стенограма от заседанието на правителството. Здравният министър Петър Москов е представил статистиката, според която от началото на годината до края на септември в болниците са били лекувани 3752 жертви, като от тях 1200 са се инвалидизирали трайно. Разходите за лечение и медикаменти са били средно 5500 лева на ранен. Това означава, че плащанията през здравното министерство и здравната каса само за лечение на пострадали на пътя надхвърлят 20 млн. лв., или това е бюджетът на голяма областна болница, коментира здравният министър. Премиерът се е обърнал към вътрешния и към правосъдния министър и е настоял за незабавни наказания, включително спиране на автомобила от движение за година за шофиране с превишена скорост, след употреба на алкохол и без книжка.

Прокурорът по делото за Карадере поддържа позицията на природозащитните организации, които са срещу строителство без екооценка на един от последните диви плажове по Черноморието. Делото беше гледано от ВАС в сряда. По време на заседанието прокурорът е заявил, че подкрепя решението на първа инстанция на Административния съд в Бургас, който отхвърли жалбата на инвеститора "Макси 1". Това става ясно от съобщение на БФ "Биоразнообразие", която е един от жалбоподателите срещу предишното решение на екоинспекцията, според което няма нужда от екооценка за инвестиционния проект.

Google започва нова инициатива за по-бърз мобилен интернет

Google въвежда нови изисквания за сайтовете, когато те се отварят от мобилни устройства, като създава и нова платформа за по-лесно изграждане на страниците. Инициативата се казва Accelerated Mobile Pages (AMP) и има за цел да подобри скоростта на зареждане на мобилните интернет страници. "Искаме интернет страниците с видео, анимации и графики да работят заедно с умни реклами и да се зареждат моментално. Искаме един код да работи на различни устройства и платформи, за да може съдържанието да се появява навсякъде независимо от типа устройство, което използвате", казват от Google в официалния си блог. Компанията вече има сключени партньорства с 30 медии, социални мрежи и блогинг платформи, които ще са първите с възможност да интегрират AMP в сайтовете си. Сред тях са Twitter, Pinterest, Linkedin, The Guardian, Washington Post и др.

Amazon пуска сайт за ръчно изработени изделия

Amazon пуска сайт за ръчно изработени стоки, като цели да се възползва от интереса на потребителите към ръчно изработени предмети още преди сезона на празничното пазаруване, съобщава AP. В началото сайтът Amazon Handmade ще включва около 5000 продавачи от над 60 страни, които ще предлагат 80 хил. изделия. Чрез платформата няма да се продават заводски стоки. Новият сайт влиза в пряка конкуренция със съществуващия от 10 години сайт Etsy за електронна търговия на ръчно направени продукти. Etsy излезе на борсата през април и има 1.5 млн. продавачи и 21.7 млн. купувачи.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО