Вечерни новини: 14 октомври

Борисов обеща на Турция пълна подкрепа в ЕС за зона за сигурност в Сирия; За шести пореден месец безработицата в страната намалява; България бележи прогрес в борбата с подкупността; По-високи изисквания за бъдещите юристи; Ремонтът на Централна гара се забавя; Заради демонтаж на електропроводи в четвъртък ще бъдат затваряни участъци от магистрала "Тракия"; Полските военни авиационни заводи ще ремонтират българските МиГ-29

55

хил. лв. само като дарения са отчели пред Сметната палата участниците в предстоящите местни избори. Голяма част от тях - 43 хил. лв., са подкрепа за кандидат-кмета на Реформаторския блок на София Вили Лилков.

 

Борисов обеща на Турция пълна подкрепа в ЕС за зона за сигурност в Сирия

На предстоящия в Брюксел съвет на лидерите на ЕС България ще отстоява позицията за изграждането на зона за сигурност в Сирия, както и Турция да бъде включена в общия списък на сигурни по произход трети държави, към които все още има сериозни резерви на европейско ниво. Това заяви Бойко Борисов след срещата си с турския служебен премиер Ахмет Давутоглу в Истанбул, където се провежда глобален форум, посветен на миграцията. Борисов е разговарял по телефона и с президента Реджеп Ердоган и е благодарил за "помощта, която ни оказвате с бежанците", и потвърдил "пълната подкрепа" на България за Турция пред ЕС.

За шести пореден месец безработицата в страната намалява, като през септември достига 9.2%, с 0.1 процентни пункта под августовското равнище, съобщи Агенцията по заетостта, която измерва показателя според регистрациите в бюрата по труда. Спрямо септември 2014 г. намалението е с 1.3 процентни пункта. Продължава тенденцията за подобряване показателите на първичния пазар на труда, която се изразява в по-големия брой заявени работни места в бюрата по труда и постъпилите на работа безработни в реалната икономика, информира агенцията.

Реставрацията на "Антична Сердика" край Ларгото и ЦУМ в София беше обсъдена на среща в Министерството на културата в сряда. Тя е била спешно свикана от ведомството в отговор на критики, че античният обект се разрушава и губи под бутафорни нови строежи. Заради критиките министър Вежди Рашидов замрази временно обекта на реставрация. След временното спиране на работата по реставрация на античния град министерството извика експерти, които да кажат какво да стане в бъдеще. А на срещата те са решили, че ще направят нова работна група.

България бележи прогрес в борбата с подкупността и вече е корумпирана колкото Румъния, Италия, Гърция и Бразилия. Това става ясно от годишния Индекс за възприемане на корупцията, който се изготвя от световната антикорупционна организация "Трансперънси интернешънъл". Данните в доклада се отнасят за 2014 г. България вече е 69-а в класацията, докато в предходните две издания на индекса заемаше 77-о място. Има и лек прогрес в индекса за възприемане на корупцията в държавата. България постига най-добрия си резултат в тази класация през 2007 г., когато стига 56-о място. След това започва срив и през 2011 г. достига 86-а позиция с индекс от 33 точки. Оттогава досега бележи слаб прогрес.

По-високи изисквания за бъдещите юристи - единен държавен изпит за студентите във всички правни факултети в страната, както и усложнен теоретико-практически изпит на входа на практиката, предвиждат от Министерството на правосъдието с изменения в наредбата за придобиване на професионална квалификация "юрист". "Реформата в юридическото образование е третият значим пакет от реформи в съдебната система, който ще даде гаранция за качеството на хората, които влизат в нея", заяви министърът на правосъдието Христо Иванов. Проектът на наредбата ще бъде представен в началото на другата седмица, след което ще има обществено обсъждане. Ще бъде реформиран и задължителният стаж, който студентите трябва да преминат, за да могат да придобият юридическа правоспособност.

"Ремонтът на Централна гара върви относително успешно, но с два месеца закъснение заради наложило се по-сериозното конструктивно укрепване в западната страна на гарата", каза в сряда пред журналисти ръководителят на проекта в Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Ивайло Дженев, цитиран от агенция "Фокус". Според него през януари би трябвало да приключат всички строително-монтажни работи, а за ползване сградата да е готова през март. Инж. Ивайло Дженев, който отговаря и за ремонта на гарата в Бургас, каза, че вероятно тя ще бъде пусната предсрочно, което ще позволи на БДЖ да усвои повече европейски средства.

Заради демонтаж на електропроводи за кратко в четвъртък ще бъдат затваряни участъци от магистрала "Тракия", напомнят от Агенция "Пътна инфраструктура". Преминаването на превозни средства  ще бъде ограничено между 10 и 16 часа на два интервала от по 20 минути. Ограничението важи за района около София от околовръстния път до разклона за Равно поле. Обходният маршрут в посока Пловдив е през околовръстното на столицата и село Лозен. Обходният маршрут в посока София е през пътен възел "Равно поле" на магистрала "Тракия" до село Лозен и околовръстното на София.

Полските военни авиационни заводи ще ремонтират българските МиГ-29 по собствена документация и дават същата гаранция за качеството на ремонта, каквато за полските военни машини от този тип.  Това съобщи БТА, чийто представител е на посещение в заводите в Бидгошч и Варшава, където пред български журналисти са били представени възможностите за ремонт на българската летателна техника. Предприятията поддържат самолети на полската армия, сред които Су-22, МиГ-29 и С-130 "Херкулес". До момента те са работили само за нуждите на своята страна.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Борисов прави изумително глупави политически ходове с напъна да съживява старата турска идея за зона за сигурност в Северна Сирия!

  Първо, защото идеята е много прозрачна: турски войски да навлязат в сирийски Кюрдистан, да разоръжат кюрдските милиции, които успешно се сражават с финансираната от Турция ИД и да избият активистите на кюрдската автономия, за да си решат частично проблемите с политическото надигане на кюрдите и в самата Турция.

  Второ - грижата за бежанците е толкова измислена, че накара дори А.Меркел на часа на отхвърли този план с довода, че нищо не гарантира сигурността на бежанците.

  Трето: САЩ също не подкрепят такъв ход на Турция. Това би била чиста проба военна намеса в Сирия, която би взривила района.

  Четвърто: това беше идея отпреди Русия да влезе в Сирия. Оттогава нещата имат друга логика. А и китайски самолетоносач и ракетен крайцер са на котва край Латакия...

  В този ред на мисли, някой може ли да опита да обясни позицията на Борисов, която се представя като позиция на България?

 • 2
  vaticana avatar :-?
  vaticana

  Отново ли ще ставаме васал на Османската?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата