Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2665 прочитания

© Надежда Чипева


Вежди Рашидов замрази работата по проекта за Ларгото 

Фотограф: Надежда Чипева

Министърът на културата Вежди Рашидов нареди във вторник временно да бъдат спрени дейностите в т.нар. открит музей на столичното Ларго, които от самото начало на проекта предизвикват остри обществени реакции заради надграждането на останки от древни стени. Според пресцентъра на ведомството причината е сигнал на гражданка, която смята, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките. Консервацията и реставрацията се изпълняват от регистрираното във Варна дружество "Антична Сердика" с поръчка за близо 10.5 млн. лв. Рашидов ще събере работна група от археолози, архитекти, реставратори и представители на Столичната община, за да направят анализ на извършеното по проекта и дали то отговаря на заданието. Проектът за Ларгото е за общо 16 млн. лева по европейската програма "Регионално развитие" и се изпълнява на етапи. Първият започна през 2012 г. при правителството на ГЕРБ. След това беше спрян от кабинета "Орешарски", а през април т.г. работата беше възобновена.

Президентът наложи вето на поправката "антиБакалов" 

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в парламента текстове от Закона за военното разузнаване, които не позволяват цивилен да управлява служба "Военна информация" и налагат директорът й Йордан Бакалов да подаде оставка. Поправката беше предложена от БСП и приета с гласовете на ГЕРБ. Президентът обяви в четвъртък, че не приема разпоредбите, според които директорът на службата може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание и с десетгодишен опит в системата. Досега тази длъжност можеше да се заема от цивилен служител. Според Плевнелиев няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да се заема от цивилен с опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили. Освен това той посочва, че определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. "Директорът на служба "Военна информация" трябва да е способен да изгради стратегическа визия за развитието й и да контролира ефективно дейността на службата", посочва Плевнелиев. За преодоляването на президентското вето са необходими гласовете на 121 депутати.

Главният прокурор поиска имунитета на Волен Сидеров 

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в парламента искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов, съобщиха от прокуратурата. Исканията са във връзка с разследване на Софийската градска прокуратура за хулиганска проява в София в нощта срещу събота миналата седмица. Доказателствата по делото сочат, че Сидеров и Чуколов са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу полицаи и се е отличавало с цинизъм и дързост. Установено е също, че Сидеров и Чуколов поотделно са причинили леки телесни повреди на двама полицейски служители. Двамата ще бъдат съдени за престъпления от общ характер - хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на служител на реда при изпълнение на служебните му задължения. По първото обвинение двамата могат да получат от една до пет години затвор, а по второто - до три години лишаване от свобода. Парламентът ще разгледа искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Сидеров и Чуколов след местните избори.

Афганистански гражданин е бил застрелян до град Средец 

Мигрант, който по първоначални данни е афганистански гражданин, е бил застрелян към 22 часа в четвъртък от служител на МВР. Инцидентът е станал на българска територия в района на Гранично полицейско управление - Средец. Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. По информация на "Капитал" мястото е разклона на с. Дюлево до гр. Средец. Самото село се намира извън 30 км зона на отговорност на "Гранична полиция". Това е първият случай на застрелян мигрант в Европа след началото на бежанската вълна. Обясненията на вътрешното министерство за случая са противоречиви. Според главния секретар Георги Костов трима служители на МВР са засекли 50 души, които са преминали нелегално границата и са вървели край пътя. Трима патрулиращи полицаи са предприели задържане на групата, която е оказала съпротива. Според Костов е произведен "предупредителен изстрел" от един от полицаите, който е "рикоширал" и е прострелял един от афганистанците. По информация на "Капитал" групата е била под мост и куршумът е рикоширал именно в него. Образувано е досъдебно производство, а мигрантите са задържани.

Пенсиите ще бъдат индексирани с 2.5% от 1 юли 2016 г., предвижда проектобюджетът на държавното обществено осигуряване (ДОО). В него се очаква увеличение на разходите и трансферите от 9.629 млрд. лв., заложени за 2015 г., до 10.044 млрд. лв. през 2016 г. Наред с това обаче се предвижда и ръст на приходите от осигуровки до общо 4.969 млрд. лв, а дефицитът от около 5 млрд. лв. ще се финансира от бюджета. От социалното министерство все още не са обявили дали министър Ивайло Калфин ще вдигне или не минималните осигурителни доходи в секторите, където няма договорка между социалните партньори за това.

Данъчния кредит за луксозни возила ще се ограничи до 70% 

Правото на данъчен кредит при купуване на лек автомобил с между 6 и 9 места ще бъде ограничено до 70%, ако е регистриран на фирма, но се използва и за лични цели. Това е записано в последния вариант на Закона за ДДС. Целта е да се ограничи некоректната практика собственици на фирми да си купуват скъпи джипове за лично ползване, които обаче са регистрирани на фирми и се приспада ДДС. Логиката на съотношението е, че пет дни в седмицата се работи, а два са почивни. Това ще важи и за самолетите и яхтите, за използваното гориво и ремонтите. Мярката, както и окончателния процент на приспадане, трябва да получи одобрението на Съвета на Европейския съюз.

Данък "вредни храни" е почти ясен 

Въвеждането на данък върху вредните храни ще бъде предложено за обществено обсъждане вероятно през следващата седмица. Данъкът ще е върху няколко типа храни – тези с повече сол, с по-голямо съдържание на транснаситени мастни киселини, хидрогенирани мазнини, захар, кофеин и таурин. Той ще е за храни, които имат над определена граница от посочените за вредни съставки и няма да има обща ставка, а например 1.51 лв. ще е данъкът за 1 кг храна с повишено съдържание на сол, 0.81 лв. на литър безалкохолно. Няма да се облагат млечни продукти, данъкът няма да важи и за сирене и кашкавал със заместители като палмово масло, освен ако не е хидрогенирано.

Palfinger инвестира 30 млн. лв. в Червен бряг 

Австрийският производител на кранове Palfinger започва разширяване на производството си в Червен бряг. До 2019 г. ще бъдат изградени три нови халета за близо 30 млн. лв., като след инвестицията българският завод вече ще прави завършени кранове, а не само детайли, както в момента и ще бъдат открити 300 работни места. "Палфингер продукционстехник България" е в страната вече 15 години и има две предприятия -  едно в с. Тенево край Ямбол, което произвежда хидроцилиндри, и още едно в Червен бряг. В момента машиностроителният концерн има общо 1024 служители в България.

"Сирма груп" набра 11.5 млн. лв. от борсата 

Фотограф: Юлия Лазарова

"Сирма груп холдинг" набра 11.5 млн. лв. от първичното си публично предлагане. Въпреки че технологичният холдинг не успя да достигне максимално търсените 26.4 млн. лв., предлагането се счита за успешно. Така на Българската фондова борса ще има нова компания, при условие че записаните 9.5 млн. акции (60% от общо предложените) бъдат платени до 21 октомври. Акциите бяха записани по минималната предложена цена 1.20 лв., което оценява компанията на над 70 млн. лв.

Express Diagnostics започва производство в София 

Американската фармацевтична компания Express Diagnostics Int’l. Inc. ще започне производство в България на тестове за бързи имунни изследвания за наличие на наркотични вещества в човешкото тяло от януари 2016 г. Express Diagnostics Global вече търси персонал за производството, контрола на качеството и офиса си и вече е наела производствено хале с площ 950 кв.м на адрес ул. "Илиянско шосе" 8 в София. До края на 2016 г. ще бъдат наети 25 души, а до края на 2018 г. - 75. През първата година ще се произведат между 500 000 и 750 000 теста, които ще се продават в Европа, Близкия изток и Африка. 

Сделки

H&M продължава с експанзията си в България и през ноември ще открие магазин в Mall Sliven. Той ще бъде разположен на площ 1800 кв.м, на три етажа и ще предлага мода за жени, мъже и деца, съобщиха от веригата. Това е 17-ият магазин на H&M в България, като първият беше открит през 2012 г. С отварянето на магазина на 14 ноември шведската верига ще има представителства в осем града в страната.

Търговците на храни "Ваклинов" и "Оберон-Х" най-вероятно ще доставят по-голяма част от храните за социално слаби по програмата за подпомагане, финансирана от Европейския съюз. Това стана ясно от решението за класиране на обществената поръчка, публикувано от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Тази година търгът по европейската програма се организира от АСП и общата му стойност е 24 млн. лв. с ДДС.

Няколко имота в района на "Кремиковци" се продават на търг от частен съдебен изпълнител. Имотите са собственост на "Юропиън ленд", а продажбата е по искане на Sofia Portfolio, дружество, свързано с холандския холдинг Kardan, който е собственик на Ти Би Ай банк. Парцелите за продажба са шест с обща площ 168 385 кв.м. Най-големият от тях е 47.2 дка и се продава срещу 3.4 млн. лв. начална цена. Общо цената на всичките е 12.34 млн. лв.

"Сиела-Норма" спечели обществената поръчка за предоставяне на машини за електронно гласуване в изборните секции по време на местния вот. Тя е с прогнозна стойност от 83 хил. лева и включва наемането на 50 специализирани устройства за машинно гласуване заедно със съпътстващия софтуер към тях.

<#text>

МН17 е свален от съветска ракета "Бук" 

Източник: Reuters

Малайзийският боинг, в който миналата година загинаха 298 души, е свален с ракета "Бук", обяви във вторник холандската агенция по безопасност на транспорта. След 15 месеца проучване институцията представи окончателен доклад за трагедията от 17 юли 2014 г. над Източна Украйна. Докладът не посочва кой е изстрелял ракетата, но определя диапазон от 320 кв.км, от който е стреляно. По онова време този ареал е под контрола на проруските сепаратисти. Агенцията отбелязва, че редовният полет МН17 на малайзийските авиолинии от Амстердам за Куала Лумпур е нямало да бъде свален, ако въздушното пространство над Източна Украйна е било затворено за граждански рейсове. Пред журналисти ръководителят на агенцията Тибе Жоустра представи възстановка на около 20-метров фрагмент от самолета. Водят се още няколко разследвания. В едно от тях водещият прокурор, холандецът Фред Вестербеке, заяви, че няма да спре, докато не изправи виновниците пред съд.

Американските войски ще останат в Афганистан 

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди удължаването на американското военно присъствие в Афганистан и след 2016 г., което е завой в досегашните планове. Той заяви, че Вашингтон ще запази 5500 войници в страната, дори след като Обама слезе от поста си през 2017 г. Първоначално се предвиждаше всички военни освен малка по брой група да напуснат Афганистан до края на следващата година. Но сега армейски представители твърдят, че ще са необходими още войски, за да се помогне на афганистанските сили да се преборят с талибаните. В момента в страната има 9800 американски военни. Американските сили ще бъдат разположени в Кабул, Баграм, Джалалабад и Кандахар. Обама заяви, че оставането на войските ще помогне на Афганистан и на афганистанските сили за сигурност, които по думите му "не са толкова силни". Той посочи, че със спирането на военните операции на НАТО през декември минала година много афганистански войници и цивилни са загинали след активизирането на талибаните.

Осъден оглави управляващата партия в Румъния 

Бившият министър на регионалното развитие Ливиу Драгня, който има присъда за изборни измами, замени обвинения в корупция премиер Виктор Понта начело на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия. Над 95% от общо 435 000 членове на партията, участвали в изборите в неделя, подкрепиха 53-годишния Драгня, който бе единственият кандидат за наследник на Понта. Това се случва по-малко от година преди ключови местни и парламентарни избори в страната. Понта, който стана премиер през 2012 г., бе обвинен в подправяне на документи, данъчни измами и пране на пари. През юли той подаде оставка като лидер на партията и му предстои съд. Понта ще бъде първият действащ премиер в страната, който се изправя пред съда, а имуществото му е конфискувано. Драгня, който е близък на Понта, подаде оставка като министър през май, когато Върховният касационен съд го осъди на една година пробация по дело, свързано с изборна измама от референдума за сваляне на президента Траян Бъсеску през 2012 г.

Вежди Рашидов замрази работата по проекта за Ларгото 

Фотограф: Надежда Чипева

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK