Вечерни новини: 21 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 21 октомври

Western Digital купува SanDisk за 19 млрд. долара

Вечерни новини: 21 октомври

Проектозаконът за т.нар. данък върху вредните храни е качен за обществено обсъждане на сайта на МЗ; Министерството на образованието обсъжда учебниците да имат пределна цена; Лифт "Двата моста" в Пампорово ще бъде пуснат в експлоатация през новия ски сезон; Около 87 млн. лв. евросредства по програмата за селските райони ще бъдат загубени; Европа ще подобрява безопасността на авиацията с медицинска база данни за пилотите

2175 прочитания

Western Digital купува SanDisk за 19 млрд. долара

© Reuters


Western Digital купува SanDisk за 19 млрд. долара

Производителят на устройства за съхраняване на информация Western Digital Corp. обяви, че ще придобие компанията SanDisk Corp. срещу приблизително 19 млрд. долара. Това ще ѝ даде по-добър достъп до пазара за чипове за информация в смартфони и мобилни устройства. Очаква се сделката – ако бъде одобрена – да приключи през третото тримесечие на следващата година. Плащането ще е под формата на акции и средства в брой. Сделката зависи и от съгласието на китайската държава, която чрез свое дружество е акционер в Western Digital. "Ройтерс" отбелязва, че тази година има рекордна активност в сектора, където се търсят евтини чипове памет и нови продукти за устройства, свързани с интернет. Освен това компаниите се опитват да консолидират доставките си.

157

проекта още одобри фонд "Земеделие" по извънредния прием на за модернизиране на стопанствата по старата ПРСР с бюджет от общо  50 млн. евро. Те ще получат близо 23.5 млн. лв. евросубсидии за закупуване на трактори и друга селскостопанска техника.

Проектозаконът за данък обществено здраве, по-известен като данък върху вредните храни, вече е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. В мотивите си ведомството посочва, че целта му с еднофазен косвен данък да ограничи потреблението на нездравословни храни и едновременно да намали разходите за здравеопазване. Подобен данък е въведен в девет държави - членки на Европейския съюз (ЕС) – Белгия, Дания, Финландия, Франция, Унгария, Ирландия, Холандия, Латвия и Хърватия, както и в държави извън ЕС (например Исландия, Норвегия и Турция), се казва още в мотивите. Общественото обсъждане ще продължи две седмици.

Министерството на образованието обсъжда учебниците да имат пределна цена, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева по БНР. Целта по думите й е да има прозрачност в процедурата по създаването и определянето на себестойността им.  По думите й ще има възможност и за отклонения от определената максимална цена, но те ще трябва да се аргументират и да бъдат съобразени с начина на формиране на цената.

Сагата около лифта "Двата моста" в Пампорово приключи и той ще бъде пуснат в експлоатация през новия ски сезон, съобщи изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков за "Дневник". Въвеждането на "Двата моста" в експлоатация беше спряно от ДНСК преди две години по сигнал на организацията "Синята планета", според която в Пампорово е построен нов лифт без разрешение. Според ДНСК вече готовото съоръжение е било изградено без одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж и без правно основание за заемане на терена. В края на м.г. "Пампорово" спечели делото срещу решението на строителния контрол във ВАС. "От няколко седмици имаме издаден акт 16, така че лифтът ще може да функционира, когато започне новият зимен сезон", заяви Беляков.

Около 87 млн. лв. европейски средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат загубени. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева пред телевизия "Блумбърг". Крайната дата за подаване на заявки за плащания по ПРСР изтече на 15 октомври по общинските мерки. До тази дата кметовете трябваше да подадат исканията за плащания, но такива не са постъпили за 87 млн. лв. от няколко общини, каза Танева, без да посочи кои са те. До момента по ПРСР 2007 – 2013 г., която е с бюджет от 3.1 млрд. евро, бяха загубени 143 млн. евро. Под риск са и още 243 млн. евро заради наложени финансови санкции по различни нарушения, като част от тях са за авансови плащания на общините.

Съюзът на съдиите в България (ССБ) се включи в продължаващия през последния месец спор между правителството и съдебната власт за размера на заплатите на магистратите, напомняйки на финансовия министър Владислав Горанов, че възнаграждението му се актуализира на всеки 3 месеца. В свое отворено писмо, разпространено до медиите в сряда, от ССБ припомниха на изпълнителната власт, че заплатите на хората, заемащи висши държавни постове, включително депутатите и магистратите, се определят от парламента "на базата на средномесечните възнаграждения в обществения сектор или в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт".

Две трети мнозинство за избор на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет и преструктуриране на съдебната карта са част от предложенията за изменение на конституцията, които депутатът от Реформаторския блок Петър Славов е внесъл в Народното събрание, съобщиха източници от парламента, цитирани от "Дневник".  Целта е да се постигне по-ефикасно управление на човешките и финансовите ресурси на съдебната система.

И преди, и след тазгодишния ремонт на пътя до хижа "Безбог" няма "констатиран интерес" от туристите да преминават по него с автомобилите си. Това са заявили в отговор за "Дневник" от дирекция "Национален парк "Пирин". Причината за въпросите  към администрацията са опасенията на природозащитни организации, че подновяването на стария път ще засили туристопотока и най-вече ще увеличи сериозно качването на автомобили до хижата.

Европа ще подобрява безопасността на авиацията с медицинска база данни за пилотите

Европейският регулатор по авиационна безопасност възнамерява да създаде медицинска база данни за пилоти до декември 2016 г. в резултат на катастрофата на самолета на Germanwings по-рано тази година, предаде Reuters. Действията на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) са в отговор на препоръки от работна група, която през юли призова за подобряване на наблюдението на психологическото състояние на нови пилоти и европейска база данни с подробности за посещенията при лекар. Идеята идва, след като пилотът на Germanwings Андреас Лубиц се барикадира в кабината на самолета си и го разби в склоновете на Алпите през март, убивайки всички 150 души на борда. Прокурорите откриха доказателства, че Лубиц, които е претърпял тежка депресия и може да се е страхувал да не загуби работата си, е проучвал методи за самоубийство и е скрил  заболяването си от работодателя си, предизвиквайки дебат за надзора и лекарската тайна. В момента пилотите могат да получат специализирани прегледи във всяка държава членка, стига лекарят да е бил сертифициран от EASA. Базата данни е предназначена да се избегне този вид "медицински туризъм", когато пилотите отиват в чужбина, за да получат по-благоприятно медицинско удостоверение за лиценз за пилот.

МВФ предупреди за забавяне на икономическия растеж в Персийския залив

Държавите от Персийския залив са заплашени от забавяне на икономическия растеж, тъй като "големият и продължителен" спад на цените на петрола увеличават необходимостта от спешно намаляване на разходи и диверсифициране на приходите. Това съобщава Financial Times, цитирайки Международния валутен фонд (МВФ). В последния си регионален икономически преглед за Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия МВФ прогнозира, че 6-членният Съвет за сътрудничество на страните от Персийския залив ще отчете забавяне на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3.25% през тази година до 2.75% през следващата. Очаква се средните бюджетни дефицити на страните от съвета да достигнат 13% от БВП през тази година. Най-голямата икономика в региона - тази на  Саудитска Арабия, е изправена пред дефицит от 21.6% за 2015 г. и 19.4% от БВП за 2016 г.

Технологичните гиганти се обединяват срещу нов закон за киберсигурност в САЩ

Apple, Dropbox, Yelp, Reddit, Twitter, Wikimedia, Google, Facebook и Yahoo се обявиха против предложения нов закон, който според компаниите ще наруши личното пространство на хората в името на защитата им от хакери. Компаниите се обединяват срещу т.нар. Закон за споделяне на информация за киберсигурност (CISA), съобщава в. The Washington Post. Според Dropbox законът трябва да предвиди повече мерки за защита на неприкосновеността на данните на потребителите, преди да спечели подкрепа. Apple е на подобно мнение, като заявява: "Не подкрепяме сегашното предложение. Доверието на нашите клиенти е най-важно за нас и не вярваме, че сигурността не трябва да идва за сметка на тяхното лично пространство." Изявленията на компаниите идват два дни преди гласуването на закона. Диан Фейнщайн, един от вносителите на закона, твърди, че той дава право на компаниите да споделят с правителството информация за киберзаплахи и не цели взимане на лични данни на хората.

Western Digital купува SanDisk за 19 млрд. долара

Производителят на устройства за съхраняване на информация Western Digital Corp. обяви, че ще придобие компанията SanDisk Corp. срещу приблизително 19 млрд. долара. Това ще ѝ даде по-добър достъп до пазара за чипове за информация в смартфони и мобилни устройства. Очаква се сделката – ако бъде одобрена – да приключи през третото тримесечие на следващата година. Плащането ще е под формата на акции и средства в брой. Сделката зависи и от съгласието на китайската държава, която чрез свое дружество е акционер в Western Digital. "Ройтерс" отбелязва, че тази година има рекордна активност в сектора, където се търсят евтини чипове памет и нови продукти за устройства, свързани с интернет. Освен това компаниите се опитват да консолидират доставките си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.