Вечерни новини: 22 октомври

Най-дългите бюлетини са в София и Благоевград

Вечерни новини: 22 октомври

Монетата от 2 лв. ще влезе в обращение на 7 декември; Най-дългите бюлетини са в София и Благоевград; Договорът за ремонт на българските бойни самолети МиГ-29 от Полша е вече факт; Президентът Плевнелиев ще свика КСНС през първата половина на ноември за обсъждане на геополитическите промени; България не е спазила европейското законодателство в рамките на директивата за енергийна ефективност

3225 прочитания

Най-дългите бюлетини са в София и Благоевград

© Юлия Лазарова


7

декември е датата, на която влиза в обращение монетата от 2 лв. Това реши в четвъртък управителният съвет на БНБ. Банкнотите от 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата монета от 2 лева. Монетата ще бъде официално представена на 26 ноември 2015 г.

Най-дългите бюлетини са в София и Благоевград

Най-дългите бюлетини за общински съветници - малко над 50 см, ще са в Столичната община и Благоевград, където са регистрирани 32 листи, а във Варна ще има 31 листи. В 6 общини бюлетината включва само 3 кандидатски листи за общински съветници - Антон, Крумовград, Венец, Хитрино, Мирково и Долна баня. За вота и националния референдум в неделя ще бъдат открити 12 314 секционни избирателни комисии в страната. Сънародниците ни зад граница ще могат да гласуват в 294 изборни секции в 45 държави.

Договорът за ремонт на българските бойни самолети МиГ-29 от Полша е вече факт, след като в четвъртък във Варшава подписи под него сложиха министрите на отбраната на двете страни Николай Ненчев и Томаш Шемоняк. Съгласно споразумението за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29, както е точното име на документа, Полша ще ремонтира шест двигателя на български изтребители. 20 дни след парафирането на документа се очаква в България да пристигнат и два полски мотора, които могат да се монтират на наши МиГ-29. Цената за ремонта на всеки самолетен двигател е 1.023 млн. евро. На няколко пъти обаче министър Ненчев обяви, че това е далеч по-евтино, отколкото ако обслужването беше продължило да се прави от руската страна. Той благодари на Шемоняк и на експертите, участвали в подготовката на споразумението: "Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша", заяви министър Ненчев.

До края на годината България трябва да предприеме законодателни мерки за осигуряване достъпа на граждани до правосъдие при одобряването на устройствени планове и издаването на разрешения за строеж по Закона за устройство на територията. Този нов срок е дал на страната ни Комитетът по прилагане на Орхуската конвенция към ООН в доклад от от 20 октомври 2015 г. За това съобщават от екокоалицията "За да остане природа в България" в четвъртък, цитирани от dnevnik.bg. В доклада се изразява сериозно безпокойство, че такива мерки държавата трябваше да предприеме още през 2013 и 2014 г., веднага след като комитетът на два пъти установи, че българското законодателство нарушава разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп на граждани до правосъдие при устройството на територията. За да се изпълнят изискванията на ООН по прилагането на Орхуската конвенция, експерти на сдружение "Зелени закони" и коалицията "За да остане природа в България" са изразили готовност пред Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обсъждане на готови предложения за законодателни промени.

Президентът Росен Плевнелиев възнамерява да свика Консултативния съвет по национална сигурност през първата половина на ноември, а темата на заседанието ще са геополитическите промени. Това съобщи държавният глава, цитиран от "Фокус", при откриването на отсечка от магистрала "Струма". БСП и ДПС от миналия месец настояват президентът да свика на заседание съвета, в който участват лидерите на парламентарно представените политически сили и представители на правителството. БСП настояваше да бъде обсъдена бежанската криза, а ДПС - ситуацията в Украйна и Сирия. Тогава президентът отказа с мотив, че решения по темата за бежанците съветът е взел още през ноември 2013 г.

България не е спазила европейското законодателство в рамките на директивата за енергийна ефективност. Това става ясно от доклад на Европейската комисия. Срокът за това беше до 5 юни 2015 г. Директивата предвижда държавите да използват различни политически инструменти, с които да подобрят енергийната ефективност на домакинствата, индустриалните сгради и транспорта. Получаването на мотивирано становище е втората стъпка от наказателната процедура, след като Европейската комисия е изпратила официално известие до българското правителство. Сега България разполага с два месеца да изпълни задълженията си. След това Европейската комисия ще реши дали да осъди държавата в Съда на ЕС в Люксембург и дали да наложи финансови санкции. Още десет европейски държави получават същото предупреждение като България - Белгия, Кипър, Чехия, Испания, Финландия, Унгария, Литва, Люксембург, Полша и Португалия.

Загубата на "Момина крепост" расте 4 пъти

Загубата на "Момина крепост" АД расте близо 4 пъти през третото тримесечие, показва отчетът за дейността на производителя на медицински изделия. Финансовият резултат на великотърновската компания е отрицателен в размер на 86 хил. лв. За същия период на 2014 г. дружеството отчете загуба от 22 хил. лв. Към края на септември компанията е произвела медицински изделия на стойност 2.92 млн. лв. в сравнение с 2.64 млн. лв. за същия период на миналата година. Произведените стоки за бита и промишлеността са на стойност 874 хил. лв. спрямо 752 хил. лв. година по-рано. Общите разходи на "Момина крепост" скачат с 10.6% на годишна база до 3.12 млн. лв. при 2.82 млн. лв. към края на третото тримесечие на 2014 г. Основният акционер в дружеството е "Софарма" с 92.78%. Други юридически лица държат 0.6% от капитала, а физически лица притежават 6.62%. Акциите на компанията поевтиняват с 10% от началото на годината при пазарна капитализация от 5.35 млн. лв.

"Toпливо" планира да придобие "Синергон петролеум"

Ръководството на "Топливо" АД планира да придобие 100% от капитала на "Синергон петролеум" ЕООД. Това става ясно от поканата за общо събрание на акционерите, което е насрочено за 20 ноември. Предвижда се "Топливо" да придобие всичките 110 хил. дяла от капитала на веригата бензиностанции за 1.47 млн. лв. Освен това се очаква капиталът на дружеството да бъде увеличен постепенно до 21.1 млн. лв. в рамките на 2 години. "Топливо" е най-големият кредитор на "Синергон петролеум" с 16.5 млн. лв. вземания, ce посочва в мотивирания доклад за предлаганата сделка. Според документа сделката е в интерес на свързаните с нея страни. Общите задължения на веригата бензиностанции са 29.48 млн. лв. Акционерите на "Топливо" ще гласуват и по още една точка - промяна на решението за обратно изкупуване на собствени акции, взето през септември миналата година. Предвижда се минималната цена да бъде свалена на 3.5 лв. от първоначалните 5 лв. Максималната цена пък ще бъде 10 лв. на акция спрямо първоначално приетите 12 лв.

Разходите за IPO-то на "Сирма" надхвърлят 184 хил. лв.

Поне 184 хил. лв. е похарчил технологичният холдинг "Сирма груп холдинг" за първичното публично предлагане (IPO) на БФБ - София. Това покачват изчисления на посредника по листването "Елана трейдинг". Комисионите, възнагражденията и други разходи по IPO-то като таксите на КФН са на стойност 182 хил. Малко над 2 хил. лв. пък е похарчило дружеството за допускане до търговия на емисията на регулиран пазар, такси за регистрация в Централния депозитар и публикуване на съобщения в медиите. Похарчените средства заемат минимален цял от 0.01% от сумата, която "Сирма" успя да набере от борсата - 11.43 млн. лв. След като бъдат направени необходимите регистрации на увеличението на капитала в институциите, акциите на "Сирма" ще започнат да се търгуват на БФБ през декември.

7

декември е датата, на която влиза в обращение монетата от 2 лв. Това реши в четвъртък управителният съвет на БНБ. Банкнотите от 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата монета от 2 лева. Монетата ще бъде официално представена на 26 ноември 2015 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход