Вечерни новини: 26 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 26 октомври

Студентите срещу Волен Сидеров 

Вечерни новини: 26 октомври

Рекорден брой обслужени полети над българското въздушно пространство през изминалия летен период; Министерството на финансите (МФ) пласира успешно 3-годишни държави ценни книжа (ДЦК) на стойност 150 млн. лв.; Пристанище Варна" отчита 2.7% ръст на товарооборота към 15 октомври спрямо същия период на миналата година.

4516 прочитания

Студентите срещу Волен Сидеров 

© Георги Кожухаров


35 млн.

лв. приходи за целия регулаторен период ще е ефектът за НЕК от предвижданото минимално поскъпване на тока според финансовия директор на компанията Румяна Кръстева.

от снимката: Над 1000 души, повечето студенти се събраха, на протест срещу Волен Сидеров в София. Поводът е поредната груба хулиганска проява на Волен Сидеров, който в неделя вечер отново нахлу в НАТФИЗ, опита да се саморазправи с присъстващи там и предизвика сбиване. Цялото ръководство на МВР начело с министъра пристигна на място. Полицаите успяха да го опазят от линч, но зачестилите безчинства на Сидеров предизвикаха остро недоволство и недоумение у гражданите защо и докога държавата ще толерира подобно поведение. Главният прокурор в понеделник поиска задържане за Сидеров и заместника му Чуколов. Ако те доброволно не се откажат от депутатския си имунитет до вторник, в сряда парламента ще избере комисия, която да реши за отнемане на имунитетите им. Междувременно от ГЕРБ обявиха, че започват консултации за нова промяна в конституцията, с която да отпадне чл. 70, който урежда имунитета на депутатите за задържане при престъпления от общ характер. Намерението е да се запази само защитата на депутатите, която им позволява да не носят наказателна отговорност за изказаните мнения и за гласуванията си в НС.

Правосъдният министър иска да потуши напрежението в Агенцията по вписванията. "Ще направим всички усилия да разрешим съществуващото напрежение в Агенцията по вписванията." Това обяви правосъдният министър Христо Иванов, който се срещна с ръководството и служители на агенцията. Срещата бе във връзка с поставения миналата седмица въпрос за актуализиране на заплатите и за изплащане на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. Стигна се дори до протести. Трудовото възнаграждение на деловодителите в Имотния и Търговския регистър не е актуализирано от 2012 година. В същото време е имало съкращения, а работата се е увеличила. Служителите са категорични, че работата им е отговорна и свързана със спазване на срокове. По думите на Иванов краткосрочното разрешение на въпроса ще зависи от заложеното в бюджета, чието обсъждане предстои, а дългосрочното решение ще бъде налагано в рамките на регистърната реформа.

Рекорден брой обслужени полети над българското въздушно пространство през изминалия летен период отчете държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" (ДП РВД). Над 90 000 самолета са обслужени само през август, а за целия активен сезон трафикът надвишава 360 000 обслужени полета. Това е с 40% повече в сравнение с периода преди въвеждането на ограничения за полети във въздушното пространство на Украйна. Около 40 милиона пътници са били превозени безопасно над българското въздушно пространство. Развитието на туристическия бизнес в региона, ограниченията в обслужването на самолети, въведени във връзка със ситуацията в Сирия, Ирак и Украйна, са причината за ръста на прелитащия трафик над страната, посочват от РВД. Като своеобразен рекорд се сочи датата 1 август, когато броят на обслужените самолети за едно денонощие е достигнал 3258.

Председателят на общинския съвет във Велико Търново загина при катастрофа. В понеделник в Прохода на републиката е станала катастрофа, при която е загинал 54-годишният Николай Ашиков, председател на общинския съвет във Велико Търново и втори в листата на ГЕРБ за общински съветници. Около 8.00 часа в района на село Вонеща вода колата на Ашиков се е ударила челно в тежкотоварен камион, съобщава БНР.

Цените на жилищата в България поскъпват най-малко през последната година в сравнение с останалите страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това сочат данните на Евростат за второто тримесечие на 2015 г., цитирани от "Медиапул". На годишна база цените у нас са се увеличили средно с 2.8 на сто, като този ръст ни отрежда последно място сред страните от региона. Най-сериозно увеличение има при цените на имотите в Унгария (11.9%), Словакия (5.6%), Румъния (3.9%), Чехия (3.5%). В целия Европейски съюз най-голям ръст на цените на имотите е регистриран в Швеция с 13%. Според агенции за имоти в България има активен пазар само в четирите големи града – София, Варна, Бургас и Пловдив. Техните данни сочат поскъпването на имотите в столицата с между 5 и 10% за първото полугодие на годината в сравнение с 2014 г. Националната статистика спря да прави проучването на цените на имотите в страната от началото на тази година. Ръст в търсенето на имоти у нас има и в селата около големите градове. Брокери отчитат, че в областните градове поскъпването на жилищата е незабележимо, като в някои от тях дори има намаление на цената.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заминава на работно посещение в САЩ, където заедно с председателя на комисията за контрол на специалните служби в Народното събрание Димитър Лазаров ще участват в Парламентарния форум по разузнаване и сигурност. Това съобщи пресцентърът на ГЕРБ. Форумът ще се проведе на 27 и 28 октомври във Вашингтон. Организатор е Конгресът на САЩ. Ще бъдат дискутирани въпроси от областта на разузнаването, киберпрестъпленията и финансирането на тероризма, се казва в съобщението. Във форума ще участват бившите директори на американската Национална агенция по сигурност ген. Кийт Алекзандър и ген. Майкъл Хейдън, бившият секретар на Американската дирекция по вътрешна сигурност Майкъл Чертоф, както и председателят на Комисията по сигурност в Конгреса на САЩ Девън Нунез, информират още от ГЕРБ.

Министерството на финансите (МФ) пласира успешно 3-годишни държави ценни книжа (ДЦК) на стойност 150 млн. лв. при среднопретеглена годишна доходност от 0,47%, показват резултатите от проведения в понеделник търг, публикувани на сайта на Българската народна банка.

Сега ведомството получава малко по-добра доходност в сравнение с предходната емисия на средносрочните книжа, но за сметка на по-нисък интерес. По време на аукциона, проведен на 7 септември, постигнатата възвращаемост бе 0,49%, а постигнатият коефициент на покритие – 2,15. До участие в днешния търг бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 163,75 млн. лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 1,2 млн. лв. Така постигнатият коефициент на покритие е едва 1,09, или два пъти по-нисък в сравнение с предходния аукцион за 3-годишни ДЦК. В крайна сметка този път министерството одобри всички поръчки - за разлика от търговете за 5-годишните и 10-годишните облигации, които се проведоха през месеца.

"Пристанище Варна" отчита  2.7% ръст на товарооборота към 15 октомври спрямо същия период на миналата година. До момента в пристанището са обработени над 7.6 млн. тона товари. Това коментира в интервю за агенция"Черно море" Петър Сеферов, изпълнителен директор на "Пристанище Варна" ЕАД. "Всички товари се движат според годишния план, включително зърнените, въпреки че износната кампания започна по-късно. През пристанището вече са преминали над 2 млн. тона зърнени храни, отчитаме ръст от 3,3% спрямо същия период на миналата година", казва  Петър Сеферов. Той смята, че износът е бил забавен с месец, тъй като фермери със  складови бази са изчаквали цените на световните борси да се стабилизират.

Противоречащо на целта на Закона за съдебната власт и конституцията, непрозрачно и съмнително мотивирано - така Съюзът на съдиите в България определя решението на пленума на Върховния административен съд (ВАС) за създаване на трета колегия в съда, която да се произнася само по касационните жалби. На 16 октомври председателят на ВАС Георги Колев сведе предложението си до съдиите за формиране на малка колегия от дузина съдии, които да бъдат избрани по старшинство (според стажа) и те да разглеждат касационните дела, и със същото писмо насрочи пленума за осъществяване на идеята само след три дни. С гласуване 48 съдии подкрепиха предложението, 31 бяха против.

Саудитски принц бе задържан в Ливан при залавянето на рекордно количество наркотици на летището на Бейрут, предаде "Франс прес". "Службите за сигурност на летището задържаха принц Абдел Мохсен ибн Уалид ибн Абделазиз, който се опитваше заедно с още четирима души да натовари в частен самолет за Рияд близо два тона хапчета каптагон (амфетаминов наркотик) и известно количество кокаин", съобщи източник от охраната на летището. Според ливанската държавна агенция НИА хапчетата били наредени в 40 куфара. Според източника от охраната това е най-голямото количество заловени наркотици на международното летище на ливанската столица. През април 2014 г. 15 милиона хапчета каптагон бяха открити на пристанището на Бейрут, скрити в контейнери с царевица.

35 млн.

лв. приходи за целия регулаторен период ще е ефектът за НЕК от предвижданото минимално поскъпване на тока според финансовия директор на компанията Румяна Кръстева.

от снимката: Над 1000 души, повечето студенти се събраха, на протест срещу Волен Сидеров в София. Поводът е поредната груба хулиганска проява на Волен Сидеров, който в неделя вечер отново нахлу в НАТФИЗ, опита да се саморазправи с присъстващи там и предизвика сбиване. Цялото ръководство на МВР начело с министъра пристигна на място. Полицаите успяха да го опазят от линч, но зачестилите безчинства на Сидеров предизвикаха остро недоволство и недоумение у гражданите защо и докога държавата ще толерира подобно поведение. Главният прокурор в понеделник поиска задържане за Сидеров и заместника му Чуколов. Ако те доброволно не се откажат от депутатския си имунитет до вторник, в сряда парламента ще избере комисия, която да реши за отнемане на имунитетите им. Междувременно от ГЕРБ обявиха, че започват консултации за нова промяна в конституцията, с която да отпадне чл. 70, който урежда имунитета на депутатите за задържане при престъпления от общ характер. Намерението е да се запази само защитата на депутатите, която им позволява да не носят наказателна отговорност за изказаните мнения и за гласуванията си в НС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.