Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Омански фонд заведе дело срещу България заради КТБ; Съдебната власт протестира от предложения бюджет; Магистрала "Марица" е напълно готова; Стреляха с гранатомети по колата на Алексей Петров; Китай позволява на семействата второ дете; Косово подписа споразумение за асоцииране с ЕС

3225 прочитания

© Надежда Чипева


ВКС замени ефективната присъда на Златанов с условна 

Бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов беше окончателно признат за виновен за длъжностно престъпление от Върховния касационен съд (ВКС). Върховните съдии обаче приемат, че постановената му тригодишна ефективна присъда е тежка и трябва да бъде заменена с условна, с петгодишен изпитателен срок. Филип Златанов беше подсъдим по обвинение за длъжностно престъпление - за това, че е нарушил вътрешните правила в комисията, за да набави облага за президента Росен Плевнелиев, като прикрие преписка по сигнал срещу него, и да нанесе вреда на бившия член на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова, като не я уведоми за решение, постановено срещу нея. Той беше осъден ефективно на първа и втора инстанция. Наскоро прокуратурата спря разследването, което водеше срещу неизвестен извършител и по което трябваше да стане ясно кои са хората, които стоят зад инициалите И.Ф., Ц.Ц. и Д.П. -  поръчителите на Златанов, с които той е трябвало да съгласува действията си. Причината беше, че експертът, който трябваше да направи почеркова експертиза, загуби оригиналните тефтери.

Съдебната власт протестира от предложения бюджет 

Във вторник съсловните организации на съдиите, прокурорите и следователите в България излязоха с общо становище срещу предложения от министъра на финансите Владислав Горанов проект за държавния бюджет за 2016 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе извънредно заседание по темата, като взе решение да се обърне към международните институции. Поводът е изявеното през проекта на Закон за държавния бюджет намерение заплатите на магистратите да се определят не от Закона за съдебната власт и Висшия съдебен съвет, а това да бъде записано в Закона за държавния бюджет. Според организациите с предложението си Владислав Горанов ще постави магистратите в икономическа зависимост от "политическо решение на мнозинството в Народното събрание". В момента магистратите не могат да получават по-ниско възнаграждение от две средни месечни заплати в бюджетната сфера. От съсловните организации предупреждават, че ако предложението не бъде оттеглено, са готови да прибегнат до протест.

Протестиращи студенти поискаха имунитета на Волен Сидеров 

Студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) се събраха в понеделник на протест за сваляне на депутатския имунитет на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Недоволството им беше провокирано от това, че Сидеров два пъти нахлу в сградата на академията, за да предизвика скандал. Първият път беше миналата седмица, когато лепеше плакати против наркотиците, а вторият - по време на обявяването на първите резултати от местните избори. Студентите, подкрепени от граждани и артисти, се събраха до храм-паметника "Александър Невски", продължиха с шествие по ул. "Раковски", а накрая се опитаха да стигнат до централата на партия "Атака", но полицията препречваше пътя. Според "Дневник" около 1000 души са се събрали на шествието.

Стреляха с гранатомети по колата на Алексей Петров 

В четвъртък сутрин две неустановени лица произведоха два изстрела с гранатомети по колата на бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров. Инцидентът е станал в кв. "Кръстова вада" близо до бул. "Черни връх" в София. Изстрелите са произведени от храстите на завой, близо до дома на Петров. Няма жертви или ранени при атаката, а нападателите все още се издирват. По информация на МВР и двата снаряда не са се взривили - първият пропуска целта и се забива в близка сграда, а вторият успява да нанесе само повърхностни щети на 7-степенната бронировка на автомобила. Впоследствие полицията откри червен "Опел Астра", с който нападателите са избягали след нападението, както и гранатометите, произвели изстрелите. Оръжията се оказаха произведени в България десантни гранатомети РПГ-22. "Стрелбата срещу мен е грешка", заяви пред журналисти Петров и отрече да е бил заплашван. Алексей Петров е подсъдим като ръководител на организирана престъпна група. Това е третият атентат срещу него, след като той е бил прострелван съответно през 1999 г. и 2002 г.

"Делойт" ще консултира БНБ за оценката на банките 

БНБ е избрала "Делойт България" за консултант при предстоящата оценка на качеството на активите и стрес тестовете на 22 български банки (без клонове на чуждестранни институции). Компанията беше предложила по-слаба техническа оферта от приеманата за фаворит Oliver Wyman, но спечели с 20 пъти по-ниска цена (1.57 млн. лв. срещу над 16.7 млн. евро). Така сумарно поделението на Deloitte събира 74 точки от максималните 100, а конкурентът й - 70.27 т. Решението на БНБ идва повече от месец преди крайния срок за произнасяне, което беше очаквано предвид нуждата да се побърза с подготовката на процедурата. Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.

Служителите на Sutherland Global Services ще станат 3000 

Американската аутсорсинг компания планира до три години в центровете й в България да работят 3000 служители. В момента заетите в офисите в страната са над 1100 души. Групата продължава да разширява бизнеса си тук, а само в Бургас до края на годината ще бъдат създадени 400 работни места. Контакт центрове ще бъдат изградени и в други градове. Инвестициите на Sutherland Global Services в България за последната година и половина надминаха 10 млн. евро.Приходите на местното дружество "Съдърланд глобъл сървисиз" през 2014 г, са 34.7 млн. лв. спрямо 20 млн. лв. година по-рано. Сред големите клиенти на компанията е Spotify.

Магистрала "Марица" е напълно готова

Последната отсечка на магистрала "Марица" от пътен възел Оризово до Димитровград беше открита през седмицата. Връзката на "Тракия" с българско-турската граница е започната през 1979 г., а с пускането на новия участък завърши строителството на цялата магистрала. Очаква се дневният трафик по нея да достигне 15 хил. превозни средства през 2040 г. Магистралата ще разтовари движението по пътищата в областите Пловдив, Стара Загора и Хасково. Там трафикът е особено интензивен, защото направлението е основно за камионите от и за Турция. Общата сума, вложена в 117 километра път, е 509 млн. лв.

БЕХ не намери кредитор за заема от 650 млн. евро. Кандидатите искат държавни гаранции

Българският енергиен холдинг е пред провал да намери заем от 650 млн. евро. До изтичане на крайния срок за събиране на оферти нито една банка не е пожелала да отпусне кредит. Консорциумът между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit и италианската инвестиционна банка IMI, която е част от групата на Intesa Sanpaolo, са единствените два кандидата, които са подали оферти за мостов заем с последващи облигации, но посочват, че настояват за държавна гаранция по кредита.

Банковото кредитиране леко расте

Леко повишение на кредитирането за бизнеса и домакинствата отчита статистиката на БНБ през септември. Раздвижването е в минимален размер, но в почти всички сегменти – потребителски, жилищни и други (например за обучение, финансов лизинг, селскостопански кредити и т.н.) заеми за домакинствата, както и корпоративно финансиране. Общото нарастване е с 0.47%. Статистиката показва и продължаващ спад в обема на лошите и преструктурирани кредити за пети пореден месец. Понижението през септември е с 87.2 млн. лв. спрямо август, като делът им спрямо общия кредитен портфейл намалява до 18.32%.

Омански фонд заведе дело срещу България заради КТБ 

Оманският държавен инвестиционен фонд, който е акционер с 30% дял във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), заведе дело срещу България. Според източници на "Капитал" искът е за над 200 млн. лв., според Reuters - 150 млн. евро. Делото ще се гледа в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон, а претенциите на ищеца са заради причинени материални щети от отнемането на лиценза на КТБ, неравностойно третиране на инвеститора и лишаването му от възможност да защити правата си. Според финансовия министър Владислав Горанов фондът няма основания за претенции. С това делата срещу страната, водени във Вашингтон, стават общо шест.

Китай позволява на семействата второ дете 

Китай реформира политиката си "едно семейство - едно дете", като облекчава правилата и вече позволя на двойките да има две деца. Решението е взето, тъй като населението бързо застарява, а икономиката има нужда от подкрепа. Според изявление на китайската Национална комисия по здравеопазването и семейното планиране около 90 млн. двойки ще могат да се възползват от новата политика. Но не се дава информация от кога тя ще влезе в сила. В момента семействата, които искат второ дете, трябва да подадат молба за одобрение, но китайските власти ще заменят тези мерки с регистрационна система. Според активисти обаче реформата не е достатъчна и рестрикциите трябва да се премахнат изцяло. Спорната политика "едно семейство - едно дете" бе въведена в национален мащаб през 1979 г. с цел да се забави ръстът на населението и се предполага, че е предотвратила около 400 млн. раждания. В политиката има и изключения, но най-често наказанията за двойките са глоба, уволнение и дори принудителен аборт.

Португалия е пред конституционна криза 

Португалия е пред конституционна криза, която може да кулминира на 10 ноември. Кризата започна с парламентарните избори на 4 октомври. Те бяха спечелени от управляващия дясноцентристки блок на премиера Педро Пасош Коелю. Но той взе само 36.8% от вота, даващи 107 депутати в 230-местния парламент. Втора сила е Португалската социалистическа партия на умерения Антонио Коща. След изборите социалистите се коалираха с радикалния Ляв блок и с антиевропейски настроените комунисти. Трите заедно имат 122-ма депутати и обявиха готовност да съставят ляво правителство. Въпреки това президентът на страната Анибал Кавако Силва отказа да връчи мандат на левия съюз с мотива, че "за 40 години демокрация никое от правителствата в Португалия никога не е зависело от подкрепата на антиевропейски сили". В резултат досегашният премиер Коелю получи мандат за съставяне на кабинет на малцинството. Той положи клетва в петък. По закон трябва да представи в парламента до 9 ноември програмата си за управление. Левият съюз се зарече да гласува против нея. Това може да стане най-рано на 10 ноември. Ако изпълнят заканата си, правителството ще падне. Усложнението ще настъпи от факта, че президентът не желае да връчи мандат на левицата. Неговият мандат от своя страна изтича през януари. Междувременно Португалия не внесе проектобюджета си в еврокомисията в срока до 15 октомври.

Иран за първи път участва в сирийските преговори

За първи път Иран взема участие в преговорите във връзка със сирийската гражданска война. Във Виена в петък се срещнаха всички чуждестранни сили, подкрепящи основните враждуващи страни в конфликта, като целта е да се стесни пропастта между САЩ и техните съюзници, които подкрепят бунтовниците, и Русия и Иран, които подпомагат правителството на Башар ал Асад. Москва и Техеран напоследък засилиха военното си участие в конфликта, като руснаците извършват въздушни удари, докато иранците отричат обвиненията, че са изпратили войски на терен. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф коментира, че другите сили са осъзнали, че няма начин да се постигне "разумно решение" за кръвопролитната война без участието на Техеран. Но много западни дипломати заявиха, че са със снижени очаквания към преговорите предвид това колко сложен и объркан е сирийският конфликт.

Косово подписа споразумение за асоцииране с ЕС 

Косово подписа във вторник в Страсбург първия си взаимообвързващ договор с ЕС. Подписи под споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС сложиха върховният представител на съюза по външните въпроси Федерика Могерини и косовският премиер Иса Мустафа, както и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан и министърът за евроинтеграция на балканската страна Беким Чолаку. Могерини приветства тази "много важна стъпка, направена след много, много работа и от двете страни". Косовският премиер изрази надежда, че следващата стъпка е визовата либерализация. Ползите от настоящия договор за Косово са основно в областта на търговията. Еврокомисията предложи такъв договор, след като Косово подписа магистрално споразумение за нормализация на отношенията със Сърбия през 2012 г. Сключеното сега споразумение е с ЕС като общност, за да се избегнат търкания с петте еврочленки, които не признават независимо Косово.

Сделки и проекти 

Веригата "Лидл България" планира да отвори от три до пет нови магазина през 2016 г. Един от тях ще е в София, а веригата ще стъпи и в Благоевград и Казанлък. До края на тази година предстои откриването и на магазин в Бургас. С него обектите на "Лидл" ще станат 79 в 41 града на страната. В плановете влиза и създаването на около 300 нови работи места. В момента служителите на компанията в България са над 1800, а "Лидл" е втората най-голяма ритейл верига след "Кауфланд" по приходи.

Нито един кандидат не е подал оферта за покупката на бургаския мол "Странд", който се продава заради дългове за местни данъци и такси към общината в размер на близо 500 хил. лв. Стартовата цена в търга е била 33.3 млн. лв., а при следващото предлагане тя ще започне при 80% от първоначалната, или 26.6 млн. лв. Сградата с 30 хил. м търговски площи се продава заедно с терен от близо 30 дка.

Веригата дрогерии dm ще открие 9 нови магазина в България през следващата финансова година, която за компанията започва на 1 октомври т.г. и приключва на 30 септември 2016. До края на календарната година предстои да бъдат отворени три обекта. Дрогериите на компанията в страната са 53 в 22 града.

Електронният магазин eMAG получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие сайта за продажба на дрехи и модни продукти Fashion Days. Сделката е част от стратегическа промяна на структурата на компаниите в региона, които имат общ собственик – базираният в ЮАР фонд за инвестиции в електронна търговия Naspers.

ВКС замени ефективната присъда на Златанов с условна 

Бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов беше окончателно признат за виновен за длъжностно престъпление от Върховния касационен съд (ВКС). Върховните съдии обаче приемат, че постановената му тригодишна ефективна присъда е тежка и трябва да бъде заменена с условна, с петгодишен изпитателен срок. Филип Златанов беше подсъдим по обвинение за длъжностно престъпление - за това, че е нарушил вътрешните правила в комисията, за да набави облага за президента Росен Плевнелиев, като прикрие преписка по сигнал срещу него, и да нанесе вреда на бившия член на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова, като не я уведоми за решение, постановено срещу нея. Той беше осъден ефективно на първа и втора инстанция. Наскоро прокуратурата спря разследването, което водеше срещу неизвестен извършител и по което трябваше да стане ясно кои са хората, които стоят зад инициалите И.Ф., Ц.Ц. и Д.П. -  поръчителите на Златанов, с които той е трябвало да съгласува действията си. Причината беше, че експертът, който трябваше да направи почеркова експертиза, загуби оригиналните тефтери.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

До Цветанов и назад

До Цветанов и назад

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK