Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Апелативният съд оправда подсъдимите по аферата САПАРД; Хиляди граждани протестираха срещу строежите в планините; Шофьорите на такси все пак ще са на трудов договор

2532 прочитания

© Надежда Чипева


Апелативният съд оправда подсъдимите по аферата САПАРД 

Всички подсъдими по делото за изпирането на пари от измамата за 7.5 милиона евро от програма САПАРД бяха оправдани от Софийския апелативен съд (САС). По делото бяха подсъдими Людмил Стойков, Марио Николов и още шестима. Делото беше възобновено от Върховния касационен съд, след като обвиняемите отново бяха оправдани от САС през 2012 г. Според прокуратурата обвиняемите са участвали в схема, в която са източвали пари от програмата, като са купували стари месопреработвателни машини и са ги представяли за нови. През юли в съда беше представена съдебно-техническа експертиза, изготвена от доц. Венцислав Ненов и доц. Динко Йорданов – преподаватели в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Предмет на проверката са били над 150 машини. Констатирано е, че част от тях са уникални и с високо качество. Делото се гледа за втори път пред САС. От апелативната прокуратура заявиха, че ще протестират оправдателната присъда.

Сидеров и Чуколов може да бъдат задържани във вторник

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатът Десислав Чуколов най-вероятно ще бъдат задържани във вторник. За тогава двамата са призовани да се явят в националното следствие, за да им бъдат предявени материалите с обвиненията за нахлуването им в НАТФИЗ. Прокуратурата вече обяви, че ще иска постоянен арест за Сидеров и Чуколов, което означава, че те ще бъдат задържани за 72 часа и ще бъдат изправени пред съд, който да определи дали на двамата трябва да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Заради скандала, който стана в нощта на първия тур от местните избори – 25 октомври, главният прокурор поиска свалянето на депутатския им имунитет. Предложението на Сотир Цацаров беше гласувано тази седмица в пленарната зала, като преди това Сидеров и Чуколов изпратиха писма до председателя на парламента Цецка Цачева, с които сами поискаха имунитетът им да бъде свален. Депутатите дадоха съгласието си, като 124-ма гласуваха "за", 19 бяха против и 15 се въздържаха. Предишната седмица Сидеров и Чуколов останаха без имунинет заради акцията им срещу малкото магазинче за цигари и алкохол в приземния етаж до НАТФИЗ.

Хиляди граждани протестираха срещу строежите в планините

Фотограф: Анелия Николова

Многолюден протест в защита на националните паркове "Рила" и "Пирин" и природния парк "Витоша" се състоя в сряда вечерта в София. Поводът беше засиленият напоследък натиск за нови строежи в планините, както и унищожените над 20 дка млади фиданки и разоран терен близо до хижа "Алеко" и ски пистата "Витошко лале" на Витоша в местността "Меча поляна", за които стана ясно, че не са били съгласувани с екологичната инспекция. В резултат на скандала началникът на участъка в Държавно горско стопанство - София, на чиято територия е станало разораването, подаде оставка, беше образувано и досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В момента тече процедура по одобрение на нови планове за управление на парковете, за които има съмнения, че не защитават в пълна степен публичния интерес. Протести имаше и в други големи градове.

КЗК обвини "Аурубис", че продава на завишени цени 

Комисията за защита на конкуренцията обвини едно от най-големите индустриални предприятия - "Аурубис България" и компанията майка Aurubis AG, че злоупотребяват с господстващо положение. Според антимонополния орган дружеството продава сярна киселина в България на по-висока цена, което поставя купувачите в страната в неравностойно положение, спрямо тези в чужбина. През 2013 г. подобно производство имаше по жалба на един от основните местни потребители на сярна киселина, "Агрополихим". От "Аурубис" посочиха, че твърденията на КЗК са необосновани и ще представят позицията си пред комисията в едномесечен срок.

Oliver Wyman обжалва избора на консултант на БНБ 

Спор Международната компания Oliver Wyman обжалва процедурата за избор на консултант по предстоящите стрес тестове на банките, организирани от БНБ. Въпреки че водеше по точки в конкурса, компанията не получи поръчката и тя бе възложена на "Делойт България", която предложи 20 пъти по-ниска цена, близка до индикативната от 1.7 млн. лв. В жалбата се поставя под въпрос опитът на Deloitte в извършването на сходни процедури, а също и присъдeните му точки. В началото на седмицата БНБ заяви, че заради важността и законовите срокове ще иска предварително изпълнение на поръчката въпреки обжалването.

Шофьорите на такси все пак ще са на трудов договор

Фотограф: Юлия Лазарова

Таксиметровите шофьори все пак ще трябва да бъдат назначени на трудов договор от компаниите превозвачи и да отчитат оборотите си при тях. Правилото беше въведено с промени в Закона за автомобилните превози преди месец, но председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова опита да го отмени. Тя внесе поправки в Закона за местните данъци и такси, които предвиждаха всеки водач на такси да плаща между 400 и 1000 лв. данък на общината годишно. Предложението обаче в петък беше отхвърлено в пленарна зала, след като против него гласуваха всички освен ГЕРБ и АБВ.

Ръстът на икономиката се ускори до 2.9% 

Ръстът на икономиката през третото тримесечие на 2015 г. се е ускорил до 2.9%, показват експресните данни на НСИ. Подобна стойност не е отчитана от 2008 г. Спрямо предходното тримесечие има ръст от 0.7%, какъвто за последно е регистриран през 2010 г. Данните за предишните две тримесечия също са ревизирани нагоре до 2.6%. От разбивките се вижда, че потреблението расте с 1.1%, а инвестициите продължават да се свиват, макар и със забавящ се темп. Негативните новини идват от свиването на износа и вноса последните две тримесечия. Високите числа нареждат България сред първите пет в ЕС по растеж, където общо БВП се покачва с 1.9%, а този в еврозоната - с 1.6%.

Поне двама са кандидатите за БТК

Фотограф: Надежда Чипева

Поне двама са кандидатите да купят БТК. Това стана ясно, след като изтече срокът за подаване на обвързващи оферти в четвъртък. Продавач е руската банка VTB, а до процедурата се стигна заради непогасен мостов заем за 150 млн. евро. Официална информация за броя на офертите няма. Според едни от източниците на "Капитал" предложенията са три: Спас Русев, Панос Германос и Марк Шнайдер, а според други последният не участва. Търгът за компанията ще е на 19 ноември.

Лобистките поправки за акцизите на цигарите бяха приети 

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ и БДЦ парламентът одобри две ключови поправки в закона за акцизите, които облагодетелстват "Булгартабак", в който акционер е депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера", както и цигарената компания от групата на винпрома - "КТ интернешънъл". Става въпрос за лобистка промяна в акциза на цигарите, според която от 2016 г. цигарите на местните производители ще се увеличават възможно най-малко. Законът предвижда засилен контрол и над най-малките казани за варене на ракия, което е поправка в полза на големите винпроми. Против гласуваха реформаторите, БСП и част от Патриотичния фронт.

Опозицията в Мианмар печели изборите 

Историческа политическа промяна се задава в Мианмар, след като опозиционната "Национална лига за демокрация", ръководена от нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чи, спечели изборите в страната. При известни резултати за над 80% от оспорваните места опозицията има над необходимите й две трети от тях, за да може да избере следващия президент, като така сложи край на десетилетия управление с подкрепата на военните. Една четвърт от местата автоматично се заемат от военните, което означава, че те запазват до голяма степен влиянието си. Според конституцията Аун Сан Су Чи не може да стане президент, тъй като покойният й съпруг е чужденец и децата им също са чужденци. Процесът за избор на нов държавен глава ще започне през януари. Въпреки че не може да заеме поста, Аун Сан Су Чи заяви, че тя ще ръководи страната. Изборите бяха първите, при които имаше открито съревнование между партиите, от 25 години насам.

ЕС дава на Африка 1.8 млрд. евро за бежанците СНИМКА

Източник: Reuters

Страните от ЕС ще заделят 1.8 млрд. евро в опит да задържат част от имигрантите от Африка, като обърнат внимание на причините за мигрирането към Европа. Новината бе съобщена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Малта, където се състоя среща между европейските лидери и лидерите на страните от Африканския съюз. България ще участва във фонда с 50 000 евро, заяви българският премиер Бойко Борисов, който също участва във форума. Парите от фонда ще отидат за по-добро организиране на законни канали за миграция към Европа, международна защита за търсещите закрила, засилване на борбата срещу трафикантите на хора и подобряване сътрудничеството при реадмисия. По време на срещата Швеция обяви, че спира неограничения прием на бежанци. Отново в Малта Туск покани Турция на двустранна среща, за да се даде зелена светлина на отделените от ЕС за страната 3 млрд. евро. Анкара ще ползва парите за борба с незаконната миграция към Европа.

Еврозоната забавя ръста си 

Икономиката на 19-те страни в еврозоната е нараснала през третото тримесечие с 0.3% на годишна база, сочат официалните данни. Това е забавяне в сравнение с ръста от 0.4% от второто тримесечие и 0.5% за периода януари - март. Германската икономика е забавила ръста си, но пък Франция наваксва, сочат данните на Евростат. Испания добавя 0.8% към своя брутен вътрешен продукт, докато гръцкият БВП се свива с 0.5% на годишна база. Германската икономика е нараснала с 0.3% през третото тримесечие. Ръстът в предходния период бе 0.4%. Германската статистическа служба отбелязва, че икономиката бележи "продължаващ умерен ръст". За него е допринесло вътрешното потребление. Външната търговия обаче е "изиграла отрицателна роля, защото нарастването на вноса изпревари с много износа". Френската икономика също нараства с 0.3%. Това е успех за Париж, който отчете нулев прираст предходното тримесечие. Според френската статистика това се дължи на увеличеното потребление от домакинствата.

Сделки и проекти на седмицата

"Агрион инвест" (бивша "Уинслоу ленд инвест"), в която е съсредоточен земеделският бизнес на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, придобива "Биопродукти – България", която спечели най-голяма част от земеделските земи в организираните през 2012 г. от земеделското министерство търгове срещу компенсаторни бонове, става ясно от заявление пред Комисията за защита на конкуренцията. Още тогава фирмата се свързваше със създателите на винпрома.

Производителят на тапицирана мебел "Мебел-стил" откри втори завод в село Макариополско, на 14 км от Търговище, където се намира първото предприятие на компанията. Инвестицията в новата фабрика е над 2 млн. евро и е осигурена със собствени средства и банков кредит. Във фирмата работят над 370 души.

ДЗЗД "Брюксел 2015" - обединение с водещ партньор свързваната с Делян Пеевски "ПСТ груп", е най-вероятният победител в търга за изграждане на нова пътна връзка до летището в София. Съдружник в обединението е държавното ТСВ, собственост на Министерството на транспорта, което възлага поръчката. Консорциумът е с максимален брой точки за срок и технически възможности и с ценово предложение от 11.423 млн. лв.

Собствениците на кината "Арена" увеличават броя на веригите си за бързо хранене. В края на октомври компанията "Синема ентъртейнмънт" отвори първите си заведения от веригата Texas Chicken, от 11 ноември в кината "Арена Запад" и "Арена Младост" се добавя  още един бранд - Roadhouse Grill. Собственик на Roadhouse Grill е италианската Cremonini Group.

Апелативният съд оправда подсъдимите по аферата САПАРД 

Всички подсъдими по делото за изпирането на пари от измамата за 7.5 милиона евро от програма САПАРД бяха оправдани от Софийския апелативен съд (САС). По делото бяха подсъдими Людмил Стойков, Марио Николов и още шестима. Делото беше възобновено от Върховния касационен съд, след като обвиняемите отново бяха оправдани от САС през 2012 г. Според прокуратурата обвиняемите са участвали в схема, в която са източвали пари от програмата, като са купували стари месопреработвателни машини и са ги представяли за нови. През юли в съда беше представена съдебно-техническа експертиза, изготвена от доц. Венцислав Ненов и доц. Динко Йорданов – преподаватели в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Предмет на проверката са били над 150 машини. Констатирано е, че част от тях са уникални и с високо качество. Делото се гледа за втори път пред САС. От апелативната прокуратура заявиха, че ще протестират оправдателната присъда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK