Вечерни новини: 18 ноември

Лондон може до 2025 г. да спре производството на ток от въглища; След атаките глобалният марш за климата в Париж е под въпрос; В общините с население до 20 хиляди души задължително да се създават доброволни формирования, които да действат при бедствени и извънредни ситуации

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Снимка на деня: След атаките глобалният марш за климата в Париж е под въпрос

Преговорите между френския външен министър Лоран Фабиюс и активисти за съдбата на шествието за климата, планувано за деня преди срещата на върха в Париж през декември, приключиха без споразумение. Миналогодишното глобално шествие беше най-мащабното климатично събитие в историята, което събра на улиците по цял свят над 580 000 души на 2646 събития в 156 страни. Самият министър на външните работи Фабиюс беше в първите редици на марша в Ню Йорк наред с бившия американски вицепрезидент Ал Гор, кмета на Ню Йорк Бил де Блазио и генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. След терористичните атаки в Париж обаче френското правителство предложи редуциране на събитието от мащабно шествие до статичен митинг. През следващите дни се очакват още срещи по темата.

300

хил. лв. за ремонт на храма "Св. цар Борис Покръстител" в Берлин и още 50 хил. лв. за довършителни работи в Гигинския манастир одобри кабинетът в сряда. През май т.г. в присъствието на премиера бе открит изцяло ремонтираният със специално отпуснатите 700 хил. лв. манастир.

Преговорите между френския външен министър Лоран Фабиюс и активисти за съдбата на шествието за климата, планувано за деня преди срещата на върха в Париж през декември, приключиха без споразумение. Миналогодишното глобално шествие беше най-мащабното климатично събитие в историята, което събра на улиците по цял свят над 580 000 души на 2646 събития в 156 страни. Самият министър на външните работи Фабиюс беше в първите редици на марша в Ню Йорк наред с бившия американски вицепрезидент Ал Гор, кмета на Ню Йорк Бил де Блазио и генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. След терористичните атаки в Париж обаче френското правителство предложи редуциране на събитието от мащабно шествие до статичен митинг. През следващите дни се очакват още срещи по темата.

Кметът на столицата запазва екипа от заместник-кметове, с които работеше и досега: по бюджет и финанси - Дончо Барбалов, по околна среда - Мария Бояджийска, по транспорт - Любомир Христов, по културата и образование - Тодор Чабанов, по строителство и инвестиции - Ирина Савина, по правни въпроси - Юлия Ненкова, и по социални дейности - Албена Атанасова. Единствено досегашният зам.-кмет на София по здравеопазването Антоанета Пейчева напуска по собствено желание, след като заемаше поста едва няколко месеца. Временно нейните задължения ще бъдат поети от Дончо Барбалов.  Кметът обмисля дали да създаде отделна позиция на заместник-кмет по сигурността заради увеличения поток от мигранти.

Късно през нощта  на 17 срещу 18 ноември Софийският градски съд е постановил, че задържането на лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов за 72 часа е незаконосъобразно и прокуратурата е превишила правомощията си. След половиндневен престой в ареста Софийският градски съд освободи двамата депутати срещу гаранция от 6000 лева. Състав на СГС с председател Веселина Ставрева определи ареста за незаконосъобразен, тъй като няма данни, че двамата биха извършили ново престъпление или биха се укрили, каквито са изискванията за такова прокурорско задържане. Държавното обвинение поиска задържането на Десислав Чуколов и Волен Сидеров заради обвиненията за хулиганство.

Селското, горското и рибното стопанство е изработило повече пари през миналата година. Брутната добавена стойност – разликата между стойността на произведената стока и сумата от вложените в производството й междинни продукти, в отрасъла през 2014 г. е 3.722 млрд. лв., което е с 5.2% повече спрямо предходната година. Според предварителни данни през първите две тримесечия на 2015 г. този показател нараства с 5.1% и с 2.8% спрямо съответните тримесечия на предходната година. Това сочи аграрен доклад за 2015 г., одобрен от правителството в сряда. В документа е записано още, че балансираното развитие в аграрния отрасъл и приоритетизирането на интензивните сектори ще бъдат едни от основните цели на агроминистерството.

От 23 ноември започва прием на заявления по схемите за извънредно подпомагане на производителите на животински продукти, съобщиха от министерството на земеделието. Подпомагането ще се предоставя на производителите на краве, овче, козе и биволско мляко и на производителите на овче и козе месо, които са най-силно засегнати от спада на цените в сектора.

ЕС ще се занимава със "Северен поток" по искане на България и Словакия на следващата среща върха през декември, съобщи в сряда вицепремиерът Меглена Кунева. Двете страни, които са най-зависимите от доставки на руски газ в ЕС, искат да са сигурни, че по отношение на "Северен поток" Европа прилага същите критерии за съответствие с европейското законодателство, които бяха приложени във вече проваления проект "Южен поток". Подкрепа за такова обсъждане България има от т.нар. Вишеградска четворка, в която освен Словакия влизат Полша, Унгария и Чехия. Кунева не даде подробности за позицията, която ще защитава страната ни.

В общините с население до 20 хиляди души задължително да се създават доброволни формирования, които да действат при бедствени и извънредни ситуации. Това предвижда проект за промени в Закона за защита при бедствия, който е публикуван за обществено обсъждане и се очаква да бъде гласуван от Министерския съвет на 1 декември. Доброволните формирования ще се създават от кметовете по решение на съответния общински съвет. Вносителите на закона се мотивират, че това ще доведе до повишаване на капацитета по отношение на готовността и реагирането на местната власт при бедствия.

България ще облекчи процедурите за издаване на разрешително за работа на чужденци. До 31 януари на съответната година министърът на труда ще издава списък с професиите, за които компаниите ще могат да наемат чужденци от страни извън Европейския съюз с т.нар. синя карта. Българското правителство иска да съкрати три пъти сроковете за издаване на разрешително за работа на висококвалифицирани чужденци, които са от държави извън Европейския съюз.

И големите улици и булеварди, и малките улици ще бъдат цялостно измити 13 пъти през 2016 г., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.  През тази година големите булеварди и улици, по които се движи основният автомобилен трафик и градският транспорт, се измити три пъти, а малките - два пъти. Целта е намаляването на количеството фини прахови частици във въздуха - проблем, за който неведнъж европейските институции са посочвали за София, а Брюксел е заплашвал страната със започването на наказателна процедура. Общо за лятно почистване за догодина са предвидени 41.08 млн. лева, което е с 8 млн. лева повече спрямо 2015 г.

Русия потвърди, че въвежда ембарго за украински храни. Руското правителство е решило от 1 януари да влезе в сила ембарго за внос на земеделска продукция и храни от Украйна. Това съобщи министърът на икономиката Алексей Улюкаев, цитиран от държавната агенция ТАСС. Това е и датата, на която трябва да влезе в сила икономическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. През май президентът Петро Порошенко заяви, че няма да има никакво ново отлагане на този срок. През август премиерът Дмитрий Медведев нареди разширяването на ембаргото, "като се отчита степента на участието им в санкционния режим против Русия". Сред тези държави бяха Албания, Черна гора, Исландия, Лихтенщайн, а за Украйна имаше условие. То се изразява в това, че санкции ще има само ако Киев приложи икономическото асоцииране с Европа, "но не по-късно от 1 януари 2016 г.".

Лондон може до 2025 г. да спре производството на ток от въглища. Великобритания ще затвори електроцентралите си, които работят на въглища, до 2025 г., съобщи министърът на енергетиката Амбър Руд, цитирана от Би Би Си. Тя уточни, че това ще се случи, ако централите, работещи с природен газ, успеят да осигурят заместващо производство. Става въпрос за около една четвърт от тока във Великобритания. Освен това властите разчитат и на планираните за изграждане ядрени електроцентрали. Очаква се те да доставят около една трета от нужното на страната електричество. "Не е задоволително напреднала икономика като британската да разчита на замърсяващи, 50-годишни централи, които интензивно отделят въглерод", каза тя. Министърът коментира, че замяната на тези ТЕЦ-ове с такива, които работят на газ, е едно от най-удачните решения за намаляване на вредните емисии, пише агенция Reuters. Газовите електроцентрали отделят близо два пъти по-малко въглероден двуокис на мегават мощност. ТЕЦ-овете няма да бъдат затваряни, ако пред 2025 г. инсталират техника за улавяне и съхраняване на отделяния въглерод.

Парижани масово подкрепиха заведенията. Парижани масово откликнаха на призива да отидат във вторник вечер в любимото си кафене, ресторант или бистро като демонстрация, че терористите не могат да ги принудят да променят начина си на живот и да се откажат от свободата си. Социалните мрежи са изпълнени с призиви от типа на Je suis en terrasse ("Аз съм на терасата" на заведението) и Tous au Bistrot ("Всички в бистрото!"). Мнозина от жертвите на атентатите спокойно вечеряха на терасите на заведенията, когато терористите ги засипаха с дъжд от куршуми и се самовзривиха пред тях. Гидът за заведения Guide du Fooding призовава жители и гости с масовата акция да отговорят на притесненията на персонала на бирарии, барове и ресторанти, че бизнесът им тежко ще пострада след нападенията. Собственикът Фабиен Мазар обяснява, че през уикенда клиентите са били не повече от 33% от обичайното и че очаква доста по-малко гости седмици наред.