Вечерни новини: 23 ноември

България е на последно място в Световната класация за талант; Пет дни повече отпуск ще отнемат 2.3% от очаквания БВП; Децата в България и Румъния са най-застрашени от бедност в ЕС; Ден преди срока участниците в изборите не са подали отчетите си пред Сметната палата; Прокуратурата е прекратила тихомълком делото срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев; За един месец община Варна е осъдена по второ дело за отказ на информация; Българите са най-недоволни от жилищните си условия от всички в ЕС

Граждани на Мароко, Иран и други държави протестират вече два дни на границата между Македония и Гърция.
Граждани на Мароко, Иран и други държави протестират вече два дни на границата между Македония и Гърция.
Граждани на Мароко, Иран и други държави протестират вече два дни на границата между Македония и Гърция.    ©  OGNEN TEOFILOVSKI
Граждани на Мароко, Иран и други държави протестират вече два дни на границата между Македония и Гърция.    ©  OGNEN TEOFILOVSKI
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

39

искания средно на месец за използване на СРС са постъпили в  Софийския градски съд (СГС) от 7 юли, когато Калоян Топалов оглави съда, до 9 ноември. За сравнение - в сходен период на 2014 г., когато председател бе Владимира Янева, средномесечните искания са били 274.5. Това показва справка от съда, поискана от в. "Сега".

Мигранти протестират на границата между Македония и Гърция

Мигранти блокираха железопътния трафик на границата между Гърция и Македония и поискаха да бъдат пуснати в Западна Европа, след като миналата седмица балканските държави решиха да пропускат само хора от Сирия, Ирак и Афганистан, съобщи агенция "Ройтерс". Граждани на Мароко, Иран и други държави протестират вече два дни на границата. Мигранти от Бангладеш се съблякоха полуголи и изписаха с червена боя по телата си послания - "Застреляйте ни, никога няма да се върнем", "Застреляйте ни или ни спасете". Миналата седмица Словения първа взе решение да пропуска само сирийци, афганистанци и иракчани, а примерът й бе последван от Хърватия, Сърбия и Македония. Останалите се смятат за "икономически мигранти". Това остави хиляди хора в беизходица по пътищата.

България е на последно място в Световната класация за талант (World Talent Ranking) на швейцарския Международен институт за развитие на мениджмънта. Страната е в дъното на класацията от 2010 г. насам, показват данните за последните десет години. Класацията изследва как 61 икономики по света "развиват, привличат и задържат" талантливи служители в икономиките си. Класацията се фокусира върху три основни параметъра – инвестиции и развитие; привлекателност и готовност. От балканските държави Гърция е на 25-о място, Словения – на 38-о, Турция – на 46-о, Словакия и Румъния - на 47-о и 48-о, Унгария – на 56-о, а Хърватия – на 58-о.

Пет дни повече отпуск ще отнемат 2.3% от очаквания БВП, обявиха от стопанската камара по повод внесения от депутата Георги Кадиев проект за вдигане на платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни. Според Българската стопанска камара (БСК) увеличението не трябва да става без задълбочен анализ и дебат и при положение че заедно с официалните празници българите почиват повече дни от страни с развита икономика.

Децата в България и Румъния са най-застрашени от бедност в ЕС. Според Европейския парламент 51% от децата в Румъния са в риск, в България процентът е 45.2%, а в Унгария 41.4%. На най-добри перспективи се радват децата в Дания (14.5%), Финландия (15.6%), Швеция (16.7%). Недохранването на децата също е растящ проблем в ЕС. "Бедността не е само въпрос на пари. Освен невъзможност да се покриват основните нужди на децата като храна, дрехи и покрив бедността е също свързана със социалното изключване, липсата на достъп до качествено здравеопазване и образование", напомня Европейският парламент.

Ден преди срока участниците в изборите не са подали отчетите си пред Сметната палата. Едва 12 партии от 71 участвали в изборите са внесли отчетите си пред одитната институция. Оттам напомниха, че днес, 24 ноември, изтича срокът, в който представляващите партиите, инициативните комитети или коалициите – участници в изборите за общински съветници и кметове, трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември.

Прокуратурата е прекратила тихомълком делото срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев и срещу изпълнителния директор на фирмата "Уорли Парсънс" във връзка със строежа на АЕЦ "Белене" поради липса на доказателства, съобщи сайтът "Правен свят". Двамата са обжалвали пред съда основанието и настояват прекратяването да бъде по липса на извършено престъпление. Така приключи един от процесите, започнати преди две години от прокуратурата като ключови за разнищването на нарушения и престъпления в българската енергетика. Делото е прекратено на 1 октомври т.г. -  след този срок обвиняемите Манчев и Събинов имат право сами да поискат да бъдат изправени пред съда. По същото дело получиха обвинения и бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров,  разследването срещу тях продължава.

За един месец община Варна е осъдена по второ дело за отказ на информация, съобщиха от сдружението "Възход за Варна". Негов председател е неуспелият кандидат за кмет на града, издигнат от коалицията "Реформатори и патриоти", Чавдар Трифонов. В момента той е независим общински съветник. Делото е заведено заради мълчаливия отказ на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) да предостави действащата към 2015 г. "Програма за управление на община Варна" и отчета към нея за предходната година.

Българите са най-недоволни от жилищните си условия от всички в ЕС, сочи доклад на Евростат. След България вторите и третите най-недоволни от жилищата си са латвийците и гърците с оценка 6.6. Основен проблем е недостигът на място в домовете. 17.1% от европейците живеят в пренаселени жилища. В най-претъпкани апартаменти живеят румънците, унгарците, поляците и българите. 43.3% от българите не разполагат с достатъчно лично пространство в дома си. Най-висок е процентът в Румъния – 52.3% от румънците живеят в претъпкани жилища. Според методологията на Евростат едно жилище е прекалено малко в зависимост от това дали всеки от обитателите му над 18 г. или съответно двойка разполага със собствена стая.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • + 7

  Ограда с ТУРЦИЯ - КОГА ?

  Нередност?
 • 2
  buran avatar :-|
  buran
  • + 29

  Ако 5 дена = 2.3% от БВП, то 200 работни дена в годината = 460% БВП?!
  Капитал, мислете ги малко като пишете глупостите на измислените ни работодателски организации

  Нередност?
 • 3
  netolerast avatar :-|
  netolerast
  • + 1

  "Застреляйте ни, никога няма да се върнем", "Застреляйте ни или ни спасете".

  Айде пак трябва да им съчувстваме... Аман вече. Да започнат да ги стрелят да видим дали няма да се върнат...

  Нередност?
Нов коментар