Вечерни новини: 24 ноември

КНСБ настоява част от дълга на НЕК да бъде одържавен; Българското правителство покани китайски инвеститори; Възможността за внос на стари боеприпаси у нас да бъде запазена;

Протест на работещите в музеи, галерии и библиотеки
Протест на работещите в музеи, галерии и библиотеки
Протест на работещите в музеи, галерии и библиотеки    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Протест на работещите в музеи, галерии и библиотеки    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

7 месеца отсрочка получиха таксиметровите шофьори да се регистрират като превозвачи. Във вторник парламентът одобри на извънредното си заседание срока за влизането в сила на новите разпоредби, касаещи таксиметровите шофьори, да бъде удължен до 1 юли.

Работници в музеите, галериите и общинските библиотеки из цялата страна протестираха във вторник срещу системното недофинансиране на културното наследство и недостойното си възнаграждение. Те поискаха не само увеличение на заплатите си, които възлизат на 400 - 550 лв. за висококвалифициран специалист, а реален ангажимент на правителството към заявените приоритети в културата. 26 млн. лева, заложени в държавния бюджет за 2016 г., не достигат за преминаването на държавните музеи към делегирани бюджети, за управлението на сградния фонд на музеи и библиотеки и за ръст на заплатите, смятат от синдикатите.

КНСБ настоява част от дълга на НЕК, натрупан заради политическите решения за строителството на "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", да бъде одържавен и да се покрие с външни заеми. Това се разбира от становище на синдиката по проектобюджета за 2016 г., който е в процедура за второ четене в Народното събрание. "По наше мнение е необходимо да се разработи дългосрочен план за държавна подкрепа на НЕК ЕАД. Без това отново ще се повтори ситуацията с неразплащането на НЕК с централите и минните дружества", се казва в документа.

Българското правителство покани китайски инвеститори да развиват дейност в "София тех парк" и в логистичен хъб в Пловдив, за да развиват по-добре търговията си с Европа. Това стана по време на петия икономически форум "Китай и страните от Централна и Източна Европа" в Суджоу, съпътстващ срещата на правителствените лидери на Инициативата 16+1, в която участва и българският премиер Бойко Борисов. Той е придружаван от делегация, включваща редица министри и представители на бизнеса. "Целта ни е да се засили прагматичното, ориентирано към резултати сътрудничество в областта на търговията, селското стопанство, транспорта, машиностроенето, информационните технологии", посочи Борисов. Той съобщи, че с китайската страна ще бъде обсъдено създаването на работна група, която да потърси взаимноизгодни бизнес модели за успешното изпълнение на инфраструктурни проекти.

Увеличение на цената на дървения материал през новия отоплителен сезон прогнозира заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, цитиран от агенция "Фокус" във вторник. Костов уточни, че става дума за леко покачване на цената на дървесината и то "би било обусловено от изсветляването на сектора". По-голямата част от законодателните и организационните мерки срещу незаконната сеч – с цел да изсветлят горския бизнес, все още не са влезли в сила.

Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления ще заработи в Националната следствена служба в София, съобщиха от прокуратурата. Откриването му на 25 ноември 2015 г. е в рамките на международен проект за повишаване на капацитета на българската прокуратура за справяне със съвременните предизвикателства на организираната престъпност, финансиран от Българско-швейцарската програма за сътрудничество. Целта на тригодишния проект, който започна през януари, е да се повишат капацитетът на българската прокуратура и ефективността й в разследването и преследването на организираната престъпност.

Възможността за внос на стари боеприпаси у нас да бъде запазена, решиха депутатите с приети окончателно на второ четене във вторник промени в Закона за изпълнение на Конвенцията за касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. Поправките предизвикаха ожесточени спорове в пленарната зала, след като от Патриотичния фронт обвиниха ГЕРБ в лобизъм в полза на фирмите, занимаващи се с утилизация на боеприпасите. Съгласно двете конвенции вносът и износът на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини се разрешава, когато е с цел унищожаване, разминиране и др.

От догодина лечението на хепатит С ще става с нови медикаменти, които лекуват инфекцията до 98% от случаите. Те се приемат под формата на таблетки и вече са включени в позитивния лекарствен списък, съобщиха от Националното сдружение за борба с хепатита пред БНР. Друго важно предимство на новите медикаменти е, че предизвикват малко странични реакции. Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването, като терапията може да се използва и от претърпели чернодробна трансплантация, подходяща е и за коинфектирани от хепатит С и ХИВ.

Софийският апелативен съд потвърди наложените от Софийския градски съд мерки за неотклонение на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов - парична гаранция. По този начин апелативната инстанция отхвърли искането на прокуратурата двамата да останат в ареста. Софийският апелативен съд определи задържането на депутатите под стража за 72 часа като незаконосъобразно, съобщи агенция "Фокус". Съдът не се съгласи с твърдението, че е налице опасност от извършване на друго престъпление и посочи твърдението на прокуратурата за наличието на такова като предполагаема, а не реална опасност.

Русия се готви да спре газа и въглищата за Украйна

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Москва ще спре във вторник или сряда доставките на газ за Украйна, защото Киев не е предплатил за тях. Обмисля се и спиране на доставките за въглища като ответна мярка заради спирането на тока в Крим, предаде Reuters. В интервю за радио "Вести FM" Новак съобщи, че Крим продължава да разчита на аварийни генератори, за да покрива най-належащите си нужди, след като през уикенда неизвестни лица взривиха в Украйна електрически стълбове, които снабдяват полуострова с енергия. "Днес или утре доставките ще бъдат спрени, защото не сме получили авансово плащане", обясни Новак и добави, че така или иначе Украйна използва много малко количество руски газ. През зимата Украйна се нуждае от около 1 млн. тона въглища на месец, обяви през септември украинският министър на енергетиката Владимир Демчишин. Между 200 000 и 300 000 тона идват от Русия. Според националната статистическа служба на Украйна  за 2014 г. Русия е доставила 9.4 млн. тона въглища от общо 14.7 млн. тона, внесени в страната.

Зет на Ердоган е новият министър на енергетиката

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри във вторник състава на новото правителство на премиера Ахмет Давутоглу след извънредните парламентарни избори от 1 ноември. Берат Албайрак, който е зет на Ердоган, е новият министър на енергетиката. Бившият финансов министър Мехмет Шимшек става вицепремиер по икономическите въпроси, съобщи в."Хюриет". Волкан Бозкир остава министър по въпросите на ЕС, а Мехлют Чавушоглу се завръща като външен министър, след като постът временно бе поет от Феридун Синирлиоглу. Мустафа Елитас и Наджи Агбал, смятани за близки до президента, оглавяват съответно икономическото и финансовото министерство. Тюрюл Тюркеш, син на създателя на опозиционната Партия на националистическото движение (MHP), остава вицепремиер. Той бе избран на този пост в служебното правителство въпреки протестите на MHP, а на изборите от 1 ноември бе избран като представител на управляващата партия. В новия турски кабинет има и две дами. Сема Рамазаноглу поема министерството по семейните въпроси и социалната политика, докато Фатма Гюлдемет Сари ще е министър на регионалното развитие и околната среда.

Партията на Саркози се обяви против санкциите срещу Русия

Основната опозиционна партия във Франция - "Републиканците" - призова президента Франсоа Оланд да окаже натиск върху ЕС за прекратяване на санкциите срещу Русия, наложени й заради участието й в украинския конфликт. "Това е най-разумната позиция", обясни Кристиан Жакоб, председател на парламентарната група на "Републиканците" - партията на бившия френски президент Никола Саркози. Той отдавна настоява за по-умерен подход спрямо Русия, припомня Reuters. Призивът на десницата идва броени дни преди планираната за четвъртък визита на Франсоа Оланд в Москва. Френският президент трябва да се срещне с руския си колега Владимир Путин като част от усилията си за създаване на широка коалиция срещу "Ислямска държава". Преди това Оланд ще разговаря с президента САЩ Барак Обама по същата тема.