Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2052 прочитания

Валентин Димитров-Вальо Топлото влезе в затвора

В петък Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, пристигна с белезници в Софийския градски съд. Делото срещу бившия изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" за безстопанственост приключи на 19 ноември, след като Върховният касационен съд потвърди присъдата, постановена от първите две инстанции. Димитров е осъден да излежи три години в затвора, но от тях се приспада една година, която вече е прекарал в ареста. Бившият директор на "Топлофикация - София" бе подсъдим за умишлено разпиляване на имуществото на дружеството, продължило три години, както и за злоупотреба със служебно положение и нарушаване на Закона за обществените поръчки при сключването на общо 17 договора за рекламни материали. Единствената влязла в сила санкция срещу Димитров досега бе административна - според данъчно-ревизионен акт, потвърден от Върховния административен съд през 2011 г., той трябваше да плати 1.4 млн. лв. данъци.

Администрацията ще трябва да е по-прозрачна

В четвъртък парламентът прие важни промени в Закона за достъп до публичната информация. Чрез тези промени гражданите ще могат да получат данни от държавни учреждения, досега пазени само за вътрешно ползване. Ключовите промени включват задължаване на дружества със 100% държавна или общинска собственост да дават обществена информация, както и въвеждането на портал за отворени данни. Там по решение на Министерския съвет институциите ще трябва да публикуват данни в отворен код всяка година. Затегнат е и режимът при позоваването на търговска тайна, като се въведе възможност при голям обществен интерес тайната да пада. Насърчават се още предоставянето на информация в отворен, машинно четим формат, а всяка информация от обществения сектор, създадена след 1 октомври 2015 г., трябва да се поддържа в електронен вид. Единственото отпаднало предложение бе дъщерни дружества с 50% или повече процента с общинска и държавна собственост също да предоставят информация.

Парламентът одобри договора за ремонта на МиГ-овете с Полша

Споразумението за осигуряване на логистична подкрепа от Полша за самолетите МиГ-29 беше одобрено от парламента в петък. То предвижда ремонт на шест двигателя на изтребителите срещу 6 138 000 евро в полски военен завод. В срок от 20 дни след влизането в сила на споразумението Полша ще ни предостави два двигателя за временно ползване. А в срок от 7 месеца ще бъдат доставени първите два ремонтирани двигателя. Срокът за останалите четири е 11 месеца. Гарант за качеството на ремонта ще бъде Министерството на отбраната на Полша, се казва в справката на министъра на отбраната Николай Ненчев, предоставена на депутатите. Според нея ремонтът на МиГ-29 в Полша е значително по-евтин от ценовата оферта на руската фирма РСК-МИГ. Офертата на руската страна от април 2015 г. за ремонт на един двигател е с около 330 000 евро по-висока. Споразумението с Полша беше одобрено с гласовете на 130 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС. Против бяха народните представители от БСП, а от АБВ не участваха в гласуването.

Окончателно отпадна данък "уикенд"

Използването на фирмени активи за лични цели няма да води до удържане на част от данъчния кредит. Предложението на финансовото министерство да въведе т.нар. данък "уикенд" беше отхвърлено окончателно на второ четене от депутатите. Дебати в пленарната зала нямаше, тъй като те се проведоха на бюджетна комисия седмица по-рано. Министерството на финансите предлагаше всяка фирма, която притежава автомобил или имот на стойност повече от 5 хил. лв., да следи колко километра, каква площ и за какъв период от време активът се използва за лично ползване от собственика, управителя или служителите. Допълнително ограничение бе предвидено за джипове, яхти и самолет.

СВЯТБългария и още девет страни са против "Северен поток 2"Десет страни от ЕС, сред които и България, се обявиха против разширяването на газопровода в Балтийско море, известен като "Северен поток 2", и поискаха дебат по въпроса на среща на лидерите на ЕС. Група европейски компании подписаха през септември споразумение за увеличаване на капацитета на тръбите, преминаващи директно от Русия до Германия. Сега десетте страни казват, че това е против интересите на ЕС и има риск допълнително да дестабилизира Украйна, основната транзитираща държава за руски газ към Европа. Писмото от четвъртък е подписано от България, Чехия, Естония, Гърция Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Това са всички бивши комунистически държави в ЕС плюс Гърция, която е директно зависима от преноса на газ през Украйна, Румъния и България. Тези страни заявяват в писмото до еврокомисията, че проектът трябва да бъде подложен на строга регулаторна проверка, и призовават за "дебат, включващ всички" в заседанието на лидерите на Европейския съвет през декември.Започва климатичната конференция в Париж

Климатичната конференция, описвана като последния шанс за сключване на договор, който предотвратява опасните климатични промени, ще се проведе в Париж от 30 ноември до 11 декември. В навечерието й проучване на GlobeScan, проведено в 20 държави, показва, че обществената подкрепа за категорична климатична сделка спада. Само в четири страни има мнозинство в подкрепа на това правителствата да поставят амбициозни цели за намаляването на въглеродните емисии. В подобно изследване преди конференцията в Копенхаген през 2009 г. в осем държави имаше мнозинство. Малко под 50% от анкетираните са посочили, че климатичните промени са "много сериозен проблем" тази година в сравнение с 63% през 2009 г. В Копенхаген световните лидери не успяха да постигнат категоричен резултат от конференцията въпреки нагласите за необходимостта от споразумение.

"Газпром" прекрати доставките на газ за Украйна 
Доставките на природен газ за Украйна са прекратени и има опасност за зимния транзит на горивото към Европа. Това заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, според когото причината е, че "Нафтогаз Украины" е решила да спре предплатата за поръчания газ. Той посочи, че в 10 часа московско време в сряда са били получени последните платени количества и до следващата вноска Русия няма да подава газ за нуждите на Украйна. Милер обясни, че транзитът към Европа не е засегнат, но може да пострада, тъй като "още сега, преди да са настъпили големите студове, Украйна започна да тегли газ от подземните си хранилища, които и без това не са достатъчно запълнени". По данни на Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища (GSE) Украйна тегли газ от 30 октомври насам и обемът, който е останал, е в рамките на 16.5 млрд. куб.м. Милер е казвал по-рано, че за нормално изкарване на зимата без проблеми за транзита към Европа на украинците са нужни натрупани не по-малко от 19 млрд. куб.м. През ноември украинците внесоха 400 млн. куб.м, а енергийният министър Володимир Демчишин твърди, че страната има достатъчно резерви и без да купува нови обеми. Според него потреблението тази зима намалява и към началото на декември ще има около 16 млрд. куб.м в газовите хранилища, което било с 2 млрд. повече от същия период на миналата година.

Турция обвини журналисти в шпионаж 
Турски прокурори обвиниха двама известни журналисти в шпионаж заради техни твърдения, че турските тайни служби изнасят оръжие за бунтовници в Сирия, съобщи ВВС. Главният редактор на в. "Джумхуриет" Джан Дюндар и завеждащият бюрото на вестника в Анкара Ердем Гюл може да получат доживотни присъди, ако бъдат признати за виновни. Репортажите и видеоматериалите на вестника от пролетта предизвикаха политически буря в Турция. Лично президентът Реджеп Тайип Ердоган заведе иск срещу вестника. Журналистите отричат обвиненията. В репортаж на "Джумхуриет" се твърди, че камиони на MIT са използвани за превозване на оръжие до ислямистки милиции в Сирия, сражаващи се срещу режима на Башар Асад. Видеоматериал към репортажа твърди, че показва как турски полицаи инспектират камионите и откриват сандъците с оръжие и боеприпаси. Анкара твърди, че камионите са превозвали хуманитарна помощ за туркменското малцинство в Северна Сирия.

ИКОНОМИКА И КОМПАНИИ

Парламентът избра Фискалния съвет

Парламентът избра петимата членове на Фискалния съвет, като за пореден път това стана чрез задкулисни договорки между парламентарните групи. В новата структура влязоха основно партийни кадри и хора със спорна репутация. За председател беше избран бившият депутат от ГЕРБ Борис Грозданов, а за членове - бившият зам. финансов министър от НДСВ Любомир Дацов, неуспелият кандидат за управител на БНБ Григорий Вазов, бившият депутат от ДПС Юнал Тасим

и издигнатата от БДЦ на Ковачки Дора Андреева, бивш зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов, впоследствие отстранена.

Догодина ще има 16 мерки по земеделската програма

През юли 2016 г. трябва да стартира една от най-атрактивните за бизнеса мерки от новата Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. (ПРСР) - за инвестиции в стопанствата, а през септември и тази за инвестиции в реработка и маркетинг на земеделски продукти. Това става ясно от индикативния график за прием на заявления по новата програма. През 2016 г. ще се приемат проекти по общо 16 мерки. Първата от тях ще стартира още в началото на януари. Проекти по нея могат да подават местни инициативни групи с население до 15 хил. души, като максималният бюджет за тях е до 1 млн. евро за целия период, а за групи с по-голямо население - до 1.5 млн. евро

"Теленор" пуска високоскоростен мобилен интернет

Операторът "Теленор" ще предоставя високоскоростен мобилен интернет по технологията Long Term Evolution (LTE) от 1 декември. Тази връзка е два пъти по-бърза от наличното 3G, а покритието й ще достигне до 57% от населението на страната. Разширяването на мрежата от четвърто поколение (4G) ще зависи от наличните радиочестоти. Бързият интернет ще се ползва безплатно в тестовия период до края на годината, а новите планове и тарифи с включени 4G услуги ще бъдат представени от 1 януари 2016 г.

Столичният КАТ остана без номера

Столичният КАТ спира пререгистрацията на автомобили заради дефицита на регистрационни номера, съобщи "Дневник". Мярката се налага, за да има табели за по-дълго време за колите нов внос, които без номера не могат да се движат по пътищата. Ограничението ще засегне около 400 души дневно, колкото е обичайният поток. Спирането на смяната на регистрацията обаче не отменя задължението за уведомяване на органите на пътната полиция, че колата има нов собственик. Смяната на номерата ще бъде извършена, когато проблемът с недостига на табели бъде решен, но все още няма яснота кога точно ще стане това. с

БТК стана акционер в "Левски"

Българска телекомуникационна компания придоби около 30% от акциите на "Професионален футболен клуб Левски 1914" АД. Делът е придобит срещу 13 млн. лв.
чрез увеличение на капитала на дружеството. Сделката оценява футболния клуб на близо 44 млн. лв. при положение, че дружеството е трайно на огромна загуба - за 2014 г. разходите са 14 млн. лв., а минусът е 5.6 млн. лв. Досегашните големи акционери - близкият до Делян Пеевски адво кат Александър Ангелов, Иво Тонев и бизнесменът от Пловдив Николай Иванов, намаляват процентното си участие. Досега телекомът беше само спонсор на клуба.

Сделки и проекти

"Агрия груп холдинг", една от големите компании в зърнопроизводството и собствеността на земеделските земи, купи дружеството "Агра", което притежава 8820 дка

собствени земи и права за рента на още 7700 дка в района на Провадия и Аврен. Цената на сделката не се съобщава, но земята е оценена на близо 12 млн. лв.

Производителят на алуминиеви профили "Етем България" е първата българска компания, която спечели финансиране от програмата за иновации и наука на ЕС "Хоризонт 2020" в частта за енергийна ефективност. Идеята е да се разработи фасадна система с воден стъклопакет, който прави сградата почти независима енергийно. Проектът е на стойност над 5 млн. евро и се изпълнява в партньорство с компании, университети и изследователски институти от България, Германия и Испания.

Американският фармацевтичен концерн Pfizer и Allergan са договорили условията по сливането си, което ще създаде най-големия производител на лекарства в света. Тя ще е на стойност над 150 млрд. долара. Сделката ще бъде структурирана като обърнато сливане и базираната в Ирландия Allergan, която е по-малка, ще купи щатската Pfizer, като по този начин американската компания ще премести централата си в държава с по-ниски данъци.

Airbus планира да намери купувач на своето подразделение за електроника за отбрана до края на 2015 г. Това е част от плановете на най-голямата аерокосмическа

компания в Европа да се раздели с бизнес с общи годишни приходи 2.13 млрд. евро, за да се фокусира върху подразделението си, произвеждащо военни самолети, ракети и сателити.

Валентин Димитров-Вальо Топлото влезе в затвора

В петък Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, пристигна с белезници в Софийския градски съд. Делото срещу бившия изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" за безстопанственост приключи на 19 ноември, след като Върховният касационен съд потвърди присъдата, постановена от първите две инстанции. Димитров е осъден да излежи три години в затвора, но от тях се приспада една година, която вече е прекарал в ареста. Бившият директор на "Топлофикация - София" бе подсъдим за умишлено разпиляване на имуществото на дружеството, продължило три години, както и за злоупотреба със служебно положение и нарушаване на Закона за обществените поръчки при сключването на общо 17 договора за рекламни материали. Единствената влязла в сила санкция срещу Димитров досега бе административна - според данъчно-ревизионен акт, потвърден от Върховния административен съд през 2011 г., той трябваше да плати 1.4 млн. лв. данъци.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.