Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Съмнение за взривно вещество затвори летище "София" за няколко часа; Съдът наложи запор на имущество на Цветан Василев за 1 млрд. лв.; Парламентът прие бюджета за 2016 г. ; Kronospan ще инвестира 300 млн. лв. в бизнеса си в България

3174 прочитания

Съмнение за взривно вещество затвори летище "София" за няколко часа

Районът около терминал 1 на столичното летище бе затворен за няколко часа във вторник, след като в 12.50 ч. на същия ден бе подаден сигнал за паркиран пред терминала бус със съмнителен товар. Превозното средство с белгийска регистрация е било паркирано на мястото в ранните часове на деня, съобщиха от МВР. По думите на Антонио Ангелов, директор на Гранична полиция, куче и детектор на взривни вещества са реагирали при инспекцията на буса. Обстановката бе допълнително нажежена след коментар на експерт от отдел "Връзки с обществеността" на летището, че е открито взривателно устройство в микробуса. Изявлението създаде паника в български и чуждестранни медии, но бе бързо опровергано от друг представител на пресцентъра. По-късно стана ясно, че собственикът на буса е Арташес Тигранян. Той и спътникът му Геворг Геворкян бързо се върнаха от Белгия за разпит в МВР, като пред bTV и двамата отрекоха да им е повдигнато обвинение.

Съдът наложи запор на имущество на Цветан Василев за 1 млрд. лв.

Софийският градски съд е допуснал обезпечение на стойност 963 млн. лева срещу Цветан Василев. Запорът на имуществото на бившия банкер е по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Той е наложен върху имущество на Цветан Василев, неговата съпруга, дъщеря му и контролираните от него юридически лица. Общият размер на запора в България на имуществото на Василев е за 603 млн. лева. Той включва дружествени дялове в капитала на 11 дружества, акции в капитала на седем търговски дружества, суми по 20 банкови сметки, четири автомобила, 288 картини, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради. Запори има и върху пет недвижими имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. За пръв път от създаването на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и на средствата по четири сметки в швейцарски банки. Обезпечителната мярка е наложена с решение на съд в Конфедерация Швейцария.

Съдът оправда Христо Бисеров 

Софийският градски съд оправда бившия зам.-председател на парламента и зам.-председател на ДПС Христо Бисеров по всички обвинения. Той беше обвинен за неплащане на данъци в особено големи размери, за недеклариране на сделки, както и за посочване на фалшиви данни в декларацията му пред Сметната палата. Прокурорът по делото Боряна Бецова поиска четири години затвор за Бисеров. След като прочете присъдата, съдия Снежина Колева каза единствено, че тезата на прокуратурата не е била доказана по несъмнен начин, както изисква законът. Първоначално бившият депутат от ДПС беше обвинен за пране на пари заедно с доведения му син Ивайло Главинков, но впоследствие прокуратурата се отказа да поддържа това обвинение. Отдели и материалите срещу Главинков в друго разследване. Делото беше внесено в съда през април, а седмица по-късно СГС го прекрати и върна на прокуратурата с мотива, че "изложените в обвинителния акт обстоятелства са недостатъчни, за да очертаят в пълнота рамката на обвинението". По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество бяха запорирани имоти на Бисеров и Главинков за над 1.5 млн. лв.

Парламентът прие бюджета за 2016 г. 

Народното събрание одобри всички параметри на държавния бюджет, без да уважи исканията на опозицията за нарастване на разходите за ДАНС, БАН, "БДЖ Пътнически превози" и др. Въпреки това увеличението на разходите спрямо миналата година е с около 2 млрд. лв. Повече средства за заплати ще получат Министерството на земеделието и храните и Министерството на енергетиката. 2 млрд. лв. е и планираният ръст на приходите, като най-голяма част от тях трябва да дойдат от ДДС и акцизи. Заложеният дефицит в бюджета е 1.8 млрд. лв., а икономическият растеж – 2%. Предвижда се и поемане на държавен дълг до 5.3 млрд. лв.

Държавата търси строител на тунел за 250 млн. лв. 

Държавата обяви поръчка за най-дългия пътен тунел в страната. Той ще е на магистрала "Струма" в отсечката преди Кресненското дефиле и е с прогнозна цена от 250 млн. лв., но при състезателната процедура може да намалее. Дори и така това е една от най-големите пътни поръчки за тази година, а вероятно и за следващата Тя трябва да се финансира по европрограмата "Транспорт" и от държавния бюджет. Тунелът "Железница" е два километра, но поръчката включва и 2.46 км открит път и съоръжения. Срокът за изграждането е 1400 дни, или почти 4 години. Тунелът при Железница е част от проекта за отсечката на "Струма" от Благоевград до Крупник, която е 17 км.

EY иска да консултира КФН за 1.36 млн. лв.

"Регионален консорциум Ърнст & Янг" е единственият желаещ да изготви методология за планирания от Комисията за финансов надзор преглед на активите и стрес тестове на пенсионните фондове и застрахователните дружества. Офертите в конкурса за консултантска фирма бяха отворени на 26 ноември, а на 4 декември стана ясно, че предложената цена е 1.36 млн. лв. без ДДС, В документите на EY няма пропуски, а цената е в рамките на обявената стойност на поръчката от 1.7 млн. лв., така че вероятно компанията ще бъде избрана за изпълнител. Проверката ще е по данни за пенсионните фондове и застрахователите към края на март 2016 г. и трябва да приключи до август.

Kronospan ще инвестира 300 млн. лв. в бизнеса си в България

До средата на следващата година австрийската компания Kronospan ще изгради нова фабрика за рязане на ПДЧ плоскости във Велико Търново. Инвестицията е 75 млн. лв., а до три години предстои строителство на още една фабрика и в Бургас. Така до края на 2018 г. Kronospan ще вложи около 300 млн. лв. в разширяване на мощностите си в страната. Местното дружеството "Кроношпан България" оперира от осем години. Приходите от бизнеса на компанията в страната за 2014 г. са 175 млн. лв.

Печалбата на банките до октомври е 906 млн. лв.

Октомври е бил един от най-силните месеци на годината за банките в България, като през него те отчитат обща печалба от 111.8 млн. лв. С това общо натрупаната печалба от началото на годината достига 906.5 млн. лв., което е с 233.2 млн. лв., или 34.6%, повече спрямо същия период на 2014 г. Активите на системата намаляват минимално (с 1.03 млн. лв.) спрямо месец по-рано и в края на десетмесечието са 85.48 млрд. лв., като делът на петте най-големи банки в тях се увеличава до 57.2%. Основен принос за по-голямата печалба има по-малкият размер на направените от банките обезценки.

FairPlay ще строи десететажна сграда в центъра

Десететажна офис сграда ще се издигне в идеалния център на София на мястото на бившето чешко посолство. Теренът от 3.5 дка се намира на бул. "Янко Сакъзов" 9, на метри от паметника на Васил Левски и "Квадрат 500", срещу бившето кино "Сердика". След като чешките дипломати се преместиха в друга сграда, за старата се търсеше купувач от 2013 г. През юли тази година компанията за строителство и инвестиции в имоти FairPlay International спечели търга за терена с предложена цена от 5.8 млн. евро. Инвеститорът планира да изгради модерна офис сграда на мястото на старото посолство, което ще бъде разрушено.

Сделки и проекти

Строежът на големите магистрални отсечки ще се прави само от български фирми, които трябва да получат над 800 млн. лв. за четирите отсечки на двете магистрали. След като ГБС и "Агромах" взеха двете големи поръчки за "Струма", от техническото класиране при "Хемус" се вижда, че местни консорциуми пак водят. В най-скъпата отсечка - от Угърчин до разклона за Плевен и Ловеч, убедително води обединение около "ПСТ груп", а за по-малката - от Ябланица до Угърчин, челната двойка отново е местна.

Скоро ще бъде дадено начало на два проекта за оползотворяване на отпадъци от стар въгледобив. Проектът е в района на Белоградчик, край село Стакевци, където до 60-те години на миналия век е работел рудникът за антрацитни въглища "Старчов дол". Той ще се изпълнява от "Минно дружество Белоградчик", в което акционери са петима белгийци и една българка. Другият проект предвижда оползотворяване на отпадъците от "Максим табан" в Перник, натрупани още от дейността на някогашните държавни "Мини Перник", и е с участието на друго белгийско-българско дружество - "Рекоул".

Белградският оръжеен търговец CPR Impex е купил 56% от "Сръбска фабрика за стъкло" от българското дружество "Глас индъстри", чиято собственост се свързва с Цветан Василев. Това твърди сръбският сайт "Блиц", макар акциите във фабриката да са запорирани по искане на синдиците на КТБ и прехвърлянето да не е отразено в сръбския депозитар. Стойността на сделката според изданието е размерът на дълговете на фабриката, които са 600 млн. динара (5.239 млн. евро).

Срещу Дилма Русеф е задействана процедура по импийчмънт 

Председателят на долната камара на Конгреса в Бразилия започна процедура по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф заради обвинения, че е нарушила закона при управлението на бюджета за миналата година. Две трети от долната камара трябва да одобри предложението, за да бъде даден реален ход на процедурата. Управляващата коалиция обаче разполага с мнозинство там. Русеф бе преизбрана през 2014 г.

Русия обвини Ердоган в търговия с петрол от ИДИЛ

Последователно президентът на Русия Владимир Путин и военното министерство обвиниха през седмицата турския президент Реджеп Тайип Ердоган в незаконна търговия със суров петрол от находища под контрола на самопровъзгласената "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Путин направи това в речта си по време на започналата в началото на седмицата в Париж климатична конференция на ООН. Думите му бяха после повторени в Москва от заместник-министъра на отбраната Анатолий Антонов. Във войната на думи турският президент опроверга от Париж твърдението, че синът му Билял е замесен, и обеща да подаде оставка, ако Русия докаже твърденията си.

НАТО покани Черна гора в алианса

В първото си разширяване от шест години насам НАТО покани Черна гора да се присъедини към оглавявания от САЩ военен съюз. Решението, което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг описа като "историческо", идва 16 години след като алиансът бомбардира 650-хилядната Черна гора по време на войната в Косово. Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че поканата за членство ще породи "ответни действия". Преговорите за това Черна гора да стане 29-ият член на НАТО може да отнемат година. Последните приети в пакта страни бяха Албания и Хърватия. Двете балкански страни се присъединиха през 2009 г.

Британски бомбардировачи с първи въздушни удари в Сирия 

Британски бомбардировачи извършиха първите си удари в Сирия, след като парламентът одобри плана на премиера Дейвид Камерън за въздушна операция срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Камерън посочи, че кампанията ще отнеме време. "Ще трябва да сме търпеливи и упорити", заяви той. В сряда депутатите подкрепиха британски военни действия срещу ИДИЛ в Сирия с 397 гласа "за" срещу 233 "против". По въпроса за евентуалното изпращане на наземни сили министърът на отбраната Майкъл Фалън коментира, че иракското правителство не иска западни войски на терен да се борят срещу ИДИЛ. Но според него Лондон може "да направи много от въздуха". Междувременно германският парламент гласува за това страната да осигури военна подкрепа в борбата срещу ИДИЛ в Сирия. Според плана в региона ще бъдат изпратени военни самолети, извършващи разузнавателна дейност, спомагателен боен кораб и 1200 войници. Германия обаче няма да участва в бойните действия. Това ще е най-голямата военна операция на страната в чужбина в момента.

Дания отхвърли правила на ЕС за сигурността

Датчаните отхвърлиха на референдум в четвъртък предложението да приемат някои от общите правила на ЕС в областта на правосъдието. Очаква се вотът да има широк отзвук в съюза в момент, когато страните членки са изправени пред най-големия приток на бежанци от десетилетия, но и от непосредствени заплахи за терор. В референдума дясноцентристкото правителство предложи на датчаните страната да се откаже от някои правила, които отличават страната от ЕС. Над 53% от гласувалите казаха "не" на доброволното отказване от изключението. Предложението на кабинета бе подкрепено от 46.9% от гласувалите. Избирателната активност бе 72%. "Това е ясно не", коментира датският премиер Ларс Льоке Расмусен. "Датчаните казват "да" на сътрудничеството, но "не" на отстъпването на още суверенитет на Брюксел", заяви Кристиан Тулесен-Дал, лидер на евроскептичната антимигрантска Датска народна партия. Премиерът допълни, че ще преговаря с Брюксел за паралелни споразумения, които да позволят сътрудничеството на Копенхаген с Европол.

Съмнение за взривно вещество затвори летище "София" за няколко часа

Районът около терминал 1 на столичното летище бе затворен за няколко часа във вторник, след като в 12.50 ч. на същия ден бе подаден сигнал за паркиран пред терминала бус със съмнителен товар. Превозното средство с белгийска регистрация е било паркирано на мястото в ранните часове на деня, съобщиха от МВР. По думите на Антонио Ангелов, директор на Гранична полиция, куче и детектор на взривни вещества са реагирали при инспекцията на буса. Обстановката бе допълнително нажежена след коментар на експерт от отдел "Връзки с обществеността" на летището, че е открито взривателно устройство в микробуса. Изявлението създаде паника в български и чуждестранни медии, но бе бързо опровергано от друг представител на пресцентъра. По-късно стана ясно, че собственикът на буса е Арташес Тигранян. Той и спътникът му Геворг Геворкян бързо се върнаха от Белгия за разпит в МВР, като пред bTV и двамата отрекоха да им е повдигнато обвинение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Малко бяло зайче.. Опекох ти бисквитка.. но я изядох..
  Юруш бот!

 • 2
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Да, убедих се...
  А какво е мнението ви за въвеждане на входна такса в Селофия за автомобили с регистрация извън великото херцогство Син Сити?
  Или?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK