Какво се случи през седмицата

Хиляди пациенти сменят лекарства по Коледа; Цацаров атакува текстове от Закона за адвокатурата пред КС; Срокът за климатичната сделка се удължава; София купува 110 китайски автобуса; Растежът на износа се забавя

Бизнесът и науката се нанасят в първия технологичен парк в България 

На официална церемония в петък бе открит първият научно-технологичен парк в страната и на Балканите. Проектът с официално име Technology+Innovation Network, ще бъде известен като "София тех парк". На церемонията по откриването присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и официални гости от чужбина. В парка ще се помещават 11 лаборатории за информационни и комуникационни технологии, за биотехнологии и зелена енергия. Досега за проекта са отделени 83.5 млн. лв. По време на церемонията силно впечатление остави словото на словашкия президент Андрей Киска. Той говори откровено за изоставането на Европейския съюз в сферата на иновациите: "Когато се сравним със страни като САЩ, Индия, Китай и други, виждаме, че те напредват с невероятна скорост, а ние сякаш изоставаме. Говорим за стабилност, но на практика е пасивност. За да настигнем останалите, трябва да влагаме повече енергия."

Хиляди пациенти сменят лекарства по Коледа

Хиляди пациенти ще се наложи да сменят лекарствата, които пият около Коледа. Причината е наредба на здравното министерство от началото на месеца, която влиза в сила на 16 декември. Един от текстовете в нея предвижда пациентите да доплащат по-малко за 593 частично платени медикаменти за най-често срещаните заболявания като високо кръвно, диабет и др. Така те ще могат да получават минимално заплащане от касата само за най-евтините медикаменти в групата. Ако лекарството не влиза в ценовия коридор от не повече от 60% от най-евтиния продукт, аптеката няма да получава пари от здравната каса и трябва да върне болния при лекаря, за да му смени рецептата. Заради краткия срок, в който влиза в сила наредбата, нито здравната каса, нито аптеките и лекарите имат готовност да я въведат в действие. От здравното министерство обещаха, че ще отложат влизането й в сила от февруари следващата година. Процедурата по промяната обаче още не е започнала и видно наредбата ще влезе в сила. 

Цацаров атакува текстове от Закона за адвокатурата пред КС 

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Конституционния съд да се обявяват за противоконституционни текстове от Закона за адвокатурата. Разпоредбите засягат правото на адвоката да поиска проверка на държавни служители и магистрати, които са отказали съдействие при изпълнение на неговите служебни задължения. Проверката се извършва от Висшия адвокатски съвет (ВАС). В случай че в рамките на проверката се установи виновно поведение, ВАС може да направи предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу провинилия се служител или магистрат. Разпоредбата не засяга пряко адвокатите, колкото клиентите, чиито интереси те представляват. Тя въвежда форма на защита и контрол в случаите на произвол от страна на администрацията или съда. Интересното е, че тези разпоредби са въведени още с приемането на Закона за адвокатурата през 2004 г. Това означава, че двама поредни главни прокурори – Никола Филчев и Борис Велчев, не са намирали тази разпоредба за противоконституционна. В искането на Цацаров се посочва, че въпросните разпоредби противоречат с принципа на правовата държава, на върховенството на закона и на независимостта на съдебната власт.

Срокът за климатичната сделка се удължава 

Преговарящите на климатичната конференция в Париж ще удължат срока за ново споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до събота. "Нещата се движат в правилната посока, но са нужни още компромиси в областта на климатичното финансиране и на разделението на развити и развиващи се страни", заяви председателят на конференцията Лоран Фабиюс. Засега исканията на най-уязвимите страни са взети под внимание. В документа пише, че парите, предвидени за тяхната климатична адаптация и за преминаването им към чиста енергия, трябва да бъдат предоставени до 2020 г. Текстът също така посочва, че покачването на глобалните температури трябва да се ограничи до под 2 градуса по Целзий, с крайна цел 1.5 градуса. Това ще удовлетвори исканията на островните държави. Но документът предупреждава, че обещанията на страните за намаляване на парниковите газове не са достатъчни за изпълнението на тази цел и ще са необходими по-сериозни амбиции.

Брюксел призова Лондон и Източна Европа към компромис 

Лидерите на страните членки трябва да преодолеят различията си по "трудните" искания на Лондон за вътрешната миграция и до февруари да постигнат споразумение, което да запази Великобритания в ЕС, призова президентът на Европейския съвет Доналд Туск. Исканията на Лондон ще бъдат разгледани на срещата на върха на европейските лидери на 17-18 декември. Британският премиер Дейвид Камерън иска да получи от ЕС ясна подкрепа по четири ключови въпроса, преди страната да проведе през 2017 г. референдум за оставане в съюза. Тези искания гарантират повече суверенитет, конкурентност и съхраняване на права за онези страни, които не ползват еврото. "Трудното" искане е новодошлите мигранти от страни членки да нямат достъп до британската социална система в първите четири години. Това засяга страни като България, Полша, Чехия и Румъния. Туск призова тези страни за компромис. Новото правителство във Варшава отвърна, че искането нарушава европейските правила за свобода на движението.

МВФ промени правилата си в подкрепа на Украйна 

Международният валутен фонд (МВФ) улесни правилата за кредитиране на страни, които са обявили фалит по дълговете си към суверенни кредитори. Така фондът премахва евентуалните препятствия пред това да продължи да финансира Украйна, дори ако страната не успее да погаси задълженията си към Русия този месец. "Решението за промяна на правилата изглежда прибързано и пресилено", коментира руският финансов министър Антон Силуанов. "Тази промяна се прави единствено в ущърб на Русия и с цел да създаде законова възможност Киев да не плати задълженията си", продължи той и добави, че Москва смята да съди Киев. МВФ отвърна, че спорът трябва да бъде решен между Русия и Украйна. На 20 декември е падежът на украински облигации за 3 млрд. долара, които Москва купи през декември 2013 г. по времето на тогавашния президент Виктор Янукович. Сега Киев иска облигациите да бъдат преструктурирани подобно на украинските задължения към частни кредитори, част от които бяха отписани.

Една и съща компания печели търгове за джипове 

Четири почти огледални обществени поръчки за луксозни джипове за горски стопанства за 650 хил. лв. повдигнаха съмнения за нагласени условията в полза на една компания. Сливенската фирма "Кале ауто", която е дилър на Toyota, Lexus и Mazda в региона, спечели конкурсите на три държавни предприятия - в Смолян, Сливен и Благоевград. Четвъртото - в Габрово, трябва да обяви победителя до края на месеца. Компанията е собственост на Калоян Ганев, който е съученик на земеделския министър и принципал на дружествата Десислава Танева. Стопанствата купуват по един високопроходим автомобил 4х4 за ловен туризъм.

Синдиците на КТБ продават банка Виктория 

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка продават последната покупка на банката, преди да бъде затворена. Става въпрос за Търговска банка "Виктория". До края на януари ще се събират оферти за 100% от акциите на кредитната институция, която към днешна дата може да предложи на купувача лиценза си, един офис и портфейл от фирмени кредити на стойност 67.9 млн. лв. Обвързващо условие пред кандидатите е да погасят вземания на КТБ за около 115 млн. лв.

София купува 110 китайски автобуса 

Победител Върховният административен съд (ВАС) потвърди победителя, избран от общинското дружество "Столичен автотранспорт" да достави 110 нови дизелови автобуса. Това е китайската компания Zhengzhou Yutong Bus Co., която предстои да подпише договор на стойност близо 34 млн. лв  В търга, обявен преди година, участваха 10 производителя. Класираният на трето място "Ивеко" обжалва решението на дружеството пред Комисията за защита на конкуренцията заради разминаване на техническите параметри и описанието в каталозите. КЗК върна конкурса за ново класиране, а ВАС отмени решението й.

Растежът на износа се забавя 

Износът към ЕС нараства с по-бавни темпове в сравнение с първата половина на годината, сочат данни на НСИ за деветмесечието. При експорта към страни извън евросъюза свиването е още по-голямо. Ръстът в продадените в чужбина стоки е 6.7%, като за ЕС е 9.2%, а за другите държави - 2.4%. България вече продава за Европа най-много електрически и други машини и апарати, както и мед и медни изделия, а 70% от продукцията е за Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Бяха обявени и предварителните данни за целия износ през октомври, които показват, че има покачване с 0.2%. Експортът за ЕС нараства със 7.4%, докато извън общността спадът е 12%.

Решението за газовата връзка с Гърция беше подписано 

Окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконекторната връзка ICGB между България и Гърция беше подписано в четвъртък. Трите акционера в проекта са "Български енергиен холдинг", гръцката DEPA и италианската Edison. Решението все още не е окончателен договор за строеж, но полага параметрите, които ще залегнат в него. Освен това на негова база може да започне търсене на финансиране. Идеята е изграждането на газовата връзка да започне през октомври 2016 г. и да влезе в търговска експлоатация в средата на 2018 г. Сигурни количества газ за тръбата обаче ще има чак след 2020 г., когато азербайджанското находище "Щах Дениз 2" вече ще работи.

Стартът на енергийната борса се оказа тестов 

Дългоочакваният старт на енергийна борса в България беше даден в петък (11 декември), но с тестова вместо с реална сесия. В нея взеха участие 15 търговци и само един производител - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Постигнатата средна цена за 12 декември беше 74.56 лв. за мегаватчас за общо 1074 мегаватчаса електроенергия. За сравнение - средната цена на скандинавските борси за същата търговска сесия е била 33.10 лв. за мегаватчас. На официалното откриване присъства директорът на дирекция "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард (вторият вдясно).

500 млн. лв. допълнителни разходи в бюджета за 2015 г. одобри кабинетът. От тях 387.8 млн. лв. са за министерствата, а останалите - за общини и непредвидени разходи.

 

Сделки и проекти 

Българската софтуерна компании "Булпрос" купи дялове в две по-малки IT дружества. Първата сделка е за миноритарен пакет от германската innotec Marketing, която се занимава с маркетинг услуги в технологичния сектор. Цената на сделката не се съобщава. Второто придобиване е на мажоритарен дял в българското дружество "Интекрити" (InteQrity), което въвежда решения на Oracle. Инвестицията в него е 350 хил. лв.

Централата на "Енемона" в София е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител заради дълг на компанията. Имотът се намира в кв. "Слатина", срещу завод "Електроника", и се предлага за пръв път, а исканата цена е 7.854 млн. лв. Имотът включва сграда със сутерен и три етажа с обща застроена площ от 1340 кв.м, както и 3.5 дка земя.

Основаната от българския предприемач Мъри Иванов компания Metrilo, която произвежда софтуер за анализ на онлайн магазини, има нов акционер - австрийският фонд Speedinvest. Заедно с досегашните инвеститори в стартъпа - фондовете Eleven и LauncHub, те ще вложат в компанията 350 хил. долара. Metrilo ще използва средствата за развиване на продукта, разрастване на екипа и маркетинг.

Сделката за продажбата на активите на завода за плочки на "Керамика Плиска И.П." в Нови пазар, който беше изграден почти докрай, но така и не заработи, вероятно ще приключи до края на януари. Продавач е кредиторът "Хета асет резолюшън", който е получил малко под 10 оферти от кандидати. Търсената цена за активите е около 10 млн. лв. Заводът е с площ близо 20 хил. кв.м и оборудване за производство на 5.5 млн. кв.м плочки годишно.

 

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО