Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2853 прочитания

© Надежда Чипева


Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието 

Фотограф: Надежда Чипева

Началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева беше избрана за министър на правосъдието. За нея гласуваха 126 депутати от ГЕРБ, АБВ и части от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. Против предложението на премиера бяха 66 народни представители от БСП , ДПС и "Атака". Сред въздържалите се общо 17 души бяха 6 депутати от ДСБ и от гражданската квота на Реформаторския блок, които вече са опозиция в парламента. Кандидатурата на Захариева беше представена от ресорния вицепремиер Меглена Кунева, защото министър-председателят Бойко Борисов беше в Брюксел. Веднага след гласуването, което беше заедно с оставката на Христо Иванов, Захариева положи клетва. До рокадата се стигна, след като миналата сряда при гласуването на промените в конституцията Иванов подаде оставка. Освен началник на кабинета на президента Захариева беше вицепремиер в двете служебни правителства на Росен Плевнелиев. При гласуването в пленарната зала присъства цялото правителство на Борисов.

ВСС не избра Нели Куцкова за председател на апелативния съд 

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли кандидатурата на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд (САС) в четвъртък. За нея гласуваха 8 от членовете на съвета, 11 се въздържаха, а четирима техни колеги бяха против. По време на дебатите не се чу на практика нито едно становище срещу избора на Куцкова, като председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, Румен Боев от прокурорската квота и Румен Георгиев от следователската се опитаха да се противопоставят на избора индиректно. Така на практика двама следователи (каквито са Тодоров и Георгиев) и един прокурор - Румен Боев, предопределиха избора на председател на съда. В подкрепа на съдия Куцкова се изказаха членовете на съвета Камен Иванов, Юлия Ковачева, Соня Найденова, Юлиана Колева, Елка Атанасова, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева и Галина Карагьозова. Зад кандидатурата й бяха и повечето съдии от САС. Заради отхвърлянето за пореден път на кандидатурата на Куцкова Съюзът на съдиите в България поиска оставката на ВСС.

Парламентът гласува окончателно промените в конституцията 

Депутатите одобриха окончателно на трето четене промените в конституцията в сряда. Гласуването беше поименно, като всеки от народните представители ставаше и съобщаваше вота си. 189 депутати бяха "за" промените, 39 от БСП и независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев бяха против и един – Корман Исмаилов от Реформаторския, блок се въздържа.

В гласуването не участваха депутатите от ДСБ и гражданската квота в Реформаторския блок, които напуснаха управляващото мнозинство в знак на протест срещу приемането на орязаните текстове на конституцията и излязоха в опозиция. Заради бламирането на първоначално договорения вариант на промените оставка подаде министърът на правосъдието Христо Иванов след гласуването на второто четене на поправките миналата седмица. Тогава депутатите подкрепиха предложението на АБВ за квотното разпределение на членовете в прокурорската колегия, което дава превес на прокуратурата и съответно контрол върху нея на главния прокурор Сотир Цацаров. 

ООН готви финансови мерки срещу ИДИЛ  Съветът за сигурност на ООН прие в четвъртък резолюция, целяща да удари финансовите потоци на самопровъзгласената "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Единодушният вот по предложения от САЩ и Русия документ приравнява ИДИЛ с "Ал Каида". Мерките предвиждат пресушаване на притока на ресурси към групата, включително суров петрол и антики, както и "по-активно" включване на хора в списъци със санкции. Членките на ООН имат 120 дни да съобщят какви мерки са предприели. След това генералният секретар на ООН Бан Ки Мун трябва да подготви доклад до 45 дни. Според ООН ИДИЛ печели до 80 млн. долара месечно от продажби на петрол и антики.Путин нападна Турция на годишния си брифинг  

Източник: Reuters


Президентът на Русия Владимир Путин използва годишната си пресконференция в четвъртък, за да нападне с необичайно вулгарен тон Турция за свалянето на руски бомбардировач. Пред 1400 репортери той отдели голяма част от брифинга на въпроса "защо някои турски лидери са решили да излижат САЩ по определени места". Путин освен това похвали кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп като "изключителен и талантлив" мъж.

Китай влезе в ЕБВР  

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) реши в понеделник да допусне Китай сред акционерите си. Това е поредна крачка в амбициите на Пекин да разшири международното си влияние, коментира Reuters. Засега участието е минимално. Китай ще има 0.1% дял без право да получава кредитиране. С това банката, която бе учредена преди 25 години, за да помага на бившите комунистически страни в Европа в прехода им към пазарна икономика, ще има вече 65 страни акционери. С членството си Китай се ангажира да предоставя средства за инвестции в лондонската банка. Днес тя инвестира в Турция, Монголия и засегнатите от Арабската пролет страни.

Франция изправя на съд Кристин Лагард 

Френски съдии поискаха в четвъртък управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард да бъде разследвана за участието си в плащане на държавата към френския бизнесмен Бернар Тапи от времето, когато Лагард бе финансов министър. Разследването срещу нея за неизпълнение на служебни задължения започна през 2014 г. Лагард бе финансов министър при президента Никола Саркози през 2008 г., когато допусна до арбитраж спора между Тапи и държавната банка Credit Lyonnais. В спора бизнесменът твърди, че банката го е излъгала през 90-те при продажбата на Adidas. Арбитражът реши, че Тапи, който е близък до Саркози, трябва да получи 403 млн. евро обезщетение. То бе покрито от държавната агенция, която отговаря за уреждането на задълженията на Credit Lyonnais. През септември френски прокурори наредиха да се прекрати разследването за участието на Лагард в аферата. Сега разследващите съдии върнаха разследването в съда. То е за това, че Лагард не е оспорила решението на арбитража, ощетило държавата.

САЩ отмениха забраната за износ на петрол  

С решение, което изглеждаше немислимо допреди броени месеци, партийните лидери в американския Конгрес се договориха във вторник за снемане на 40-годишната забрана за износ на петрол. Историческият ход отразява политическата и икономическата промяна след шистовия бум в страната, коментира в. WallStreet Journal. Сделката е част от споразумение по бюджета за президентската администрация, която за пореден път бе заплашена от затваряне. Предстои двете камари на Конгреса да одобрят сделката и президентът Барак Обама да подпише закона. С това отпада забраната за износ на суров петрол от страната, въведена през 1975 г. в отговор на глобалната петролна криза от 1973-1974 г. Вдигането на ограничението е по инициатива на опозиционната Републиканска партия, която обаче има мнозинство и в двете камари на Конгреса. В замяна републиканците приеха определени екологични мерки, както и стъпки за стимулиране на възобновяемите енергийни източници. Те включват удължаването на данъчните кредити за вятърна и слънчева енергия, чийто десетгодишен срок изтичаше в края на 2015 г.

Веригата "Сити клиник" откри онкоболница за 35 млн. евро 

Фотограф: Цветелина Белутова

Веригата лечебни заведения "Сити клиник", чиито мажоритарни собственици са производителите на пилешко месо Ангел и Лука Ангелови, откри първата частна онкологична болница в София. Инвестицията е в размер на 35 млн. евро, като 15 млн. евро са банков кредит от ДСК, а съфинансиране има и фондът за дялови инвестиции Empower Capital. В болницата ще има 68 легла и се очаква през нея още в първата година да преминат за лечение над 5000 пациенти. Прогнозата за приходите на лечебното заведение през 2016 г. е за 25 - 30 млн. лв.

Парламентът прие новия застрахователен кодекс 

Парламентът прие новия Кодекс за застраховането без спорния текст, който щеше да даде привилегия на застрахователните компании по отношение на принудителното изпълнение. Депутатите се обединиха около тезата, че това противоречи на конституцията, и така на практика се запази сегашният режим, при който потърпевши могат да търсят обезщетения при спор със застраховател. Една от новостите в кодекса е, че "Гражданска отговорност" за автомобилите ще може да се сключва онлайн. Промените в застраховането целят да адаптират европейската директива "Платежоспособност II", която влиза в сила от януари. Те залагат по-високи капиталови изисквания и затегнат контрол за компаниите в сектора.

Инсталацията на "Лукойл" повиши инвестициите 

Преките чуждестранни инвестиции в България за първите десет месеца на годината са достигнали 1.37 млрд. евро. Спрямо същия период на 2014 г. статистиката на БНБ отчита нарастване с внушителните 40%. Все още се вижда обаче, че структурата на постъпилите капитали не е добра – основно в дългови инструменти. Над 65% от всички инвестиции през тази година се дължат на "Лукойл Нефтохим Бургас". През 2014 г. рафинерията започна да изгражда инсталацията за хидрокрекинг на гудрон, а проектът беше завършен в края на май. В него бяха вложени общо около 1.5 млрд. долара. Целта е да се увеличи производството на светлите горива бензин и дизел и съответно ефективността на рафинерията. 

Концесиите на плажовете на Слънчев бряг и Несебър остават 

Фотограф: Надежда Чипева

Правителството не се съгласи с намерението на регионалното министерство да се отнеме концесията на два от най-атрактивните плажове - "Несебър-юг" и "Слънчев бряг-север". Вместо това е определен срок - до 1 юни 2016 г., в който концесионерите "Сироко" ЕООД и "Сънинвест" ООД да приведат преместваемите обекти и допълнителните търговски площи в съответствие и в следващите шест месеца да изплатят задълженията си в пълен размер. Дори концесионерът да не изпълни това или да направи нови нарушения по договора, той ще се счита за прекратен едва след края на другия летен сезон - към 30 септември 2016 г.

Пеевски официално взе дял в "Юрий Гагарин" 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се показа като съсобственик в още една компания, свързана с цигарения бизнес - "Юрий Гагарин". Това става ясно от информация, публикувана в Търговския регистър на 15 декември. Сделката е станала чрез прехвърлянето на притежаваното от сейшелска офшорка "Комсо табако" (което държи 18% от акциите на "Юрий Гагарин") на "НСН инвестмънт", където Пеевски има 90% дял, а майка му Ирена Кръстева - 10%. Цената не се знае, но пазарната стойност на дела според борсовите котировки е около 8 млн. лв. Депутатът контролира и 5% от акциите на "Булгартабак холдинг".

"Билла" отвори три нови магазина в обекти на "Пени" 

Веригата "Билла България" откри три нови магазина в оставените търговски площи от изтеглилия се от страната дискаунтър "Пени". Новите обекти са в София и Варна, а до края на годината ще бъдат открити още три – два в столицата и един в Поморие. Така до края на януари 2016 г. "Билла България" ще има 99 магазина в страната. "Билла" и "Пени" са собственост на концерна REWE Group. След като през октомври "Пени" преустанови дейността си в България, "Билла" получи предимство да избере площите, които иска за свои магазини. Засега намерението е в такива да се превърнат 10 от 49-те търговски обекта на "Пени".

Сделки и проекти 

Германската издателска компания Klett Lernen und Information GmbH поиска от Комисията за защита на конкуренцията да увеличи досегашното си участие от около 16% в компаниите, лидери на пазара с учебници - "Издателска  къща Анубис", "Булвест 2000" и дистрибутора им "Анубис-Булвест". С новата сделка германската компания ще остане миноритарен акционер. През 2013 г. тя плати по 337 хил. евро за дял от всяко от дружествата.

Логистичната компания Kuehne + Nagel открива втория си български офис във Варна, за да подпомогне обработването на товари, превозвани с морски транспорт. Във Варна клиентите ще могат да ползват всички нейни услуги и решения за автомобилния сектор и индустрията. Kuehne + Nagel International AG оперира на българския пазар от 1992 г. и има логистичен център в "Еърпорт център" в София.

Горнооряховското предприятие "Планета 98", което се занимава със земеделие, животновъдство и преработка на месо, инвестира в строеж на собствена мандра. Тя ще заработи през май 2016 г. и ще произвежда традиционни български продукти в категорията "био". Съоръжението е на стойност 3.8 млн. лв. и е финансирано с евросредства и банков кредит.

Фармацевтичният гигант АstraZeneca обяви, че ще плати 4 млрд. долара за 55% от акциите на биотехнологичната компания Acerta Pharma, съобщи Wall Street Journal. Acerta има централи в Холандия и в САЩ, до момента няма пуснати на пазара лекарства, но неин медикамент показа обещаващи резултати в клинични проучвания. Компанията разработва продукти срещу рак и автоимунни заболявания.

Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието 

Фотограф: Надежда Чипева

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK