🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 5 януари

Десислава Танева предлага агенция към министерството на земеделието да одитира европейските средства за сектора; За пръв път НАП ще започне да отписва по служебен път задължения на граждани и фирми с изтекла абсолютна давност; Софийската апелативна прокуратура ще внесе протест срещу решението на Софийския апелативен съд (САС) по делото "Батко"; 0.2% е била инфлацията в еврозоната през декември 2015 г.; Страните от Залива се събират извънредно заради Иран

И Кувейт отзова посланика си в Иран
И Кувейт отзова посланика си в Иран
И Кувейт отзова посланика си в Иран    ©  Reuters
И Кувейт отзова посланика си в Иран    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

От снимката: И Кувейт отзова посланика си в Иран

Кувейт отзова посланика си в Иран във вторник, съобщи държавната информационна агенция KUNA, цитирана от "Ройтерс". Това е поредната страна от региона – след Саудитска Арабия и Бахрейн – която втвърдява дипломатическия тон към Техеран, след като в неделя демонстранти в иранската столица подпалиха посолството на Саудитска Арабия. Гневът им бе провокиран от това, че ден по-рано Саудитска Арабия екзекутира известния шиитски проповедник Нимр ал Нимр, обвинен в тероризъм. Рияд отговори, като скъса дипломатическите и търговските си отношения с Иран и забрани на гражданите си да посещават страната. Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив обяви във вторник, че ще проведе извънредно заседание в събота, за да обсъдят напрежението.

Министърът на земеделието Десислава Танева предлага агенция към нейното ведомство да прави одита на европейските средства за сектора. Така ще се избегне изборът на одитор, който обикновено е съпътстван с множество проблеми и има дълги периоди, в които няма кой да одитира похарчените пари, съобщава "Труд". Проблемите с избора на одитор поставяха под заплаха разплащанията по изпълнени проекти. Предвижда се агенцията да има 15 одитори, които да проверяват разплащанията на Държавен фонд "Земеделие", и изпълнителен директор, назначен от премиера, с 5-годишен мандат.

0.2%

е била инфлацията в еврозоната през декември 2015 г., като остава непроменена спрямо ноември. Според експресните данни на Евростат през последния месец на годината цените на храните, алкохола и цигарите са се повишили с 1.2% на годишна база, а на услугите – с 1.1%, докато в енергийния сектор има спад от 5.9% спрямо декември 2014 г.

От тази година за пръв път НАП ще започне да отписва по служебен път задължения на граждани и фирми с изтекла абсолютна давност. Досега това ставаше след изрично заявление от страна на дължащия съответните суми. Това става заради промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които влизат сила от 1 януари.  За абсолютна давност е приет срокът от 10 години, като те започват да текат от годината, следваща тази, през която съответната сума е била дължима. Изключение от това се прави за дългове, които са били отсрочвани или разсрочвани, съобщава в. "Сега".

Задълженията към екарисажа в Шумен ще бъдат изплатени, е обещал зам. изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Тенчо Тенев, след като от екарисажа обявиха, че спират работа, защото за цялата година не са получили никакво плащане от агенцията въпреки множеството разговори по въпроса. В съобщението на агенцията обаче не се посочва кога ще стане това. Според Тенев към момента се уточняват някои подробности по издадените фактури от екарисажа, защото сумата надвишава предвидената в сключения с агенцията договор, а тя няма право да надвишава тази сума. В момента се водели и разговори за промяна в начина на плащане на услугите на екарисажите. Търсят се варианти това да става като държавна помощ през фонд "Земеделие".

По европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове" вече са готови 156 сгради. Още 150 са в готовност за саниране и са преминали към Националната програма за енергийна ефективност. Тяхното изпълнение ще започне през пролетта, когато времето позволи. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV във вторник. Най-много сгради с европари са обновени в София – 46, а най-малко в Северозападния регион – само 5 блока, сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Два и половина пъти повече сгради са санирани в Южна България спрямо Северна, като съотношението е 79 на 31, показват още данните.

Софийската апелативна прокуратура ще внесе протест срещу решението на Софийския апелативен съд (САС) по делото срещу Веселин Георгиев, станало известно като процеса "Батко". С решение от 23 декември 2015 г. САС е потвърдил оправдателната присъда на първоинстанционния съд. За решението на въззивния съд се разбра от съобщението на прокуратурата за протеста. Четвърти състав на СГС призна Георгиев за невиновен на 30 април 2015 г. Той бе обвинен за това, че в периода 21 октомври 2006 г. – 28 ноември 2008 г. като изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна мрежа" е одобрил сключването на незаконосъобразни договори по Закона за обществени поръчки на стойност близо 40 млн. лв. Заради това ЕК с решение от 23 юли 2008 г. прекрати междинните плащания от Кохезионния фонд за България по всички проекти, по които фонд "Републиканска пътна мрежа" бе страна.

Страните от Залива се събират извънредно заради Иран

Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив ще проведе извънредно заседание в Рияд в събота, за да обсъди напрежението с Иран след нападенията срещу саудитското посолство в Техеран. Напрежението между двете страни заплашва да провали усилията за прекратяване на петгодишната гражданска война в Сирия, в която Саудитска Арабия и нейните съюзници от Персийския залив подкрепят бунтовнически групи срещу сирийския президент Башар Асад, зад когото стои Иран, както и в Йемен, където Техеран неофициално подкрепя местни антиправителствени бунтовници. Саудитска Арабия прекъсна практически всички връзки с Иран. Близките й съюзници Бахрейн, Судан и Кувейт последваха примера й и отзоваха посланиците си, а Обединените арабски емирства понижиха нивото на отношения. Това може да задълбочи сектантското напрежение в разкъсвания от конфликти арабски свят.

Русия е осъдена в Страсбург от опозиционен активист

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е наредил на Русия да заплати обезщетение на опозиционен активист, арестуван по време на протестите в Москва през 2012 г., които бяха най-високата точка на недоволството срещу президента Путин, последвали неговото преизбиране. Властите трябва да платят 25 000 евро обезщетение и 7000 евро съдебни разходи на Евгений Фрумкин. Той е бил хвърлен в затвора за 15 дни след демонстрацията на площад "Болотная" в навечерието на встъпването в длъжност на Путин, причинена от твърденията за изборни нарушения. Около 400 души бяха арестувани, а десетки пострадаха при сблъсъците между полицаи и протестиращи. Страсбургският съд постанови, че "мерките, предприети срещу (Фрумкин), са явно непропорционални", а полицията не е уведомила организаторите на протеста за променени разпоредби. Не е ясно дали Русия възнамерява да заплати обезщетението, както и да изпълни друго предишно решение на съда за протеста. Путин подписа закон през декември, упълномощавайки Конституционния съд на страната да решава дали решенията трябва да се изпълняват.

Тунел под морето може да свърже Финландия и Естония

Самолет или ферибот – това са възможностите за пътуване между столиците на Финландия и Естония, но двете страни обмислят тунел под Балтийско море като алтернатива. Пътуването ще продължава половин час по дългата 80 км влакова линия между станциите "Пасиля" в Хелзинки и "Улемисте" в Талин. Сега билетите за един пътник без кола на борда на фериботите струват тридесетина евро, а корабите изминават пътя за около два часа. Линията може да бъде свързана и към друг мащабен железопътен проект - Rail Baltica, който ще обхване трите балтийски държави и Полша. В тунела под Балтийско море биха пътували 11 млн. души годишно, цената му ще бъде между 9 и 13 млрд. евро (надеждите са за 40% европейско финансиране), а цената на еднопосочния билет – около 36 евро, показват данни на властите, цитирани от електронното издание Yle. Той ще промени целия регион, в който има около 17 млн. жители, твърди предварителното проучване за осъществимостта на плана. Строежът трябва да започне между 2025 и 2030 г. и да отнеме между 8 и 10 години. Около 8 млн. пътници изминават разстоянието между Хелзинки и Талин всяка година. 60 000 естонци работят във Финландия и повечето от тях се прибират всеки уикенд. Властите се надяват, че именно тези пътници ще осигурят успеха на линията. Засега повечето от тях пътуват веднъж седмично или веднъж месечно, като целта на проекта е да направи голяма част от тези пътувания ежедневни. 

Компания на Марешки ще търси финансиране от чужда борса

Фармацевтичната компания на варненския предприемач Веселин Марешки ще се опита да намери достъп до борса в Западна Европа. До тази стъпка се стигна, след като Комисията за финансов надзор (КФН) е отказала окончателно да издаде потвърждение на проспекта за допускане до търговия на регулирания пазар на емисия акции, издадени от "Фармхолд" АД, Варна. Това е окончателен отказ на проспекта, подготвен от посредника "Бенчмарк", пише Investor.bg, като цитира свой oт източник от КФН. "Фармхолд" е семейна собственост на Марешки, като е било преобразувано от ООД в АД през 2015 г. и според справка в Търговския регистър има капитал от 1.99 млн. лева. Управител е Веска Марешка. Дружеството се занимава с внос, износ, реекспорт и търговия, покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, обработен или преработен вид в страната и чужбина. "Екорек България" стана част от Geocycle

Компанията за управление на отпадъци на "Холсим" - "Екорек България", стана част от мрежата на Geocycle и промени името си на "Джиосайкъл България". Управлението и собствеността на дружеството остават без промяна, показва справка в Търговския регистър. Geocycle е световен доставчик на услуги в сферата на управление на отпадъците. Мрежата е създадена на базата на опита на LafargeHolcim в преработката на отпадъци и продължава да поддържа ексклузивно партньорство с най-големия производител на цимент в света. Българската компания "Холсим" стана част от групата след обединението на френската Lafarge и швейцарската Holcim през лятото на 2015 г. Мрежата работи в над 60 страни по целия свят и е водещ доставчик на услуги за управление на отпадъци. Тя обслужва 188 циментови завода с инсталации за оползотворяване на отпадъци, а общо клиентите й, включително предприятия от промишлеността, селското стопанство, общини и т.н., са над 10 хил. "Джиосайкъл България" ще бъде доставчик на решения за управление на отпадъците на българския пазар и ще продължи да осигурява качествени алтернативни горива за производството на завода в Бели извор, казаха от компанията.

Google коригира пет пропуска в сигурността на Android

Google коригира пет сериозни проблема в сигурността на Andorid. Почти всички смартфони с Android 5.0 или по-нов са засегнати от поне една от петте уязвимости, съобщава онлайн изданието ZDNet. Един от основните проблеми е свързан с начина, по който Android обработва някои мултимедийни файлове. В метода има уязвимост, която позволява на хакер да изпълнява програмен код от разстояние. Това е поредният проблем с мултимедийната обработка на Android. Сред другите уязвимости има още проблеми с Bluetooth и WiFi връзките, които също имат проблеми. Коригирани са и пропуски в самото ядро на мобилната платформа. Корекциите са част от ежемесечния бюлетин на Google, който компанията поддържа вече четвърти месец.

L'Oreal купува активи на американската Raylon Corporation

Френската козметична група L'Oreal обяви, че придобива активи от американската компания Raylon Corporation, съобщава Reuters. Raylon снабдява американските професионални салони за красота с разкрасителни продукти. Ходът е стратегически за L'Oreal, защото може да помогне на компанията да достигне до повече от въпросните салони, намиращи се в Пенсилвания, Ню Джърси, Делауеър и части от Мериленд, Западна Вирджиния и Ню Йорк. Засега не се дава повече информация за сделката.  Intel финализира придобиването на компания за дронове

Intel подписа окончателно споразумение за закупуване на германската компания за дронове Ascending Technologies. Сделката е част от усилията на американския производител на чипове да стимулира развитието на нови продукти, използващи неговите продукти, съобщава Bloomberg. Ascending Technologies създава дронове и технологии за тях, които да бъдат използвани от изследователи, както и за търговски начинания. Придобиването е поредното за американската компания, след като през миналата година вложи 60 млн. долара в базираната в Шанхай компания за безпилотни самолети и космически технологии Yuneec International.

Windows 10 вече се използва от над 200 млн. устройства

Microsoft обяви, че Windows 10 вече се използва от над 200 млн. устройства. В това число влизат всякакви джаджи, включително и конзолата Xbox One. Компанията обаче все още е далеч от целта си от 1 млрд. устройства с Windows 10, пише dnevnik.bg. Софтуерният гигант съобщава още, че над 40% от новите активации на Windows 10 са станали от "черния петък" насам. Поне до момента платформата има най-бързия растеж от всяка друга версия на Windows досега, като ръстът й спрямо предишния хит Windows 7 е близо 140%. В сравнение с не толкова успешния Windows 8 повишението е близо 400%. Microsoft твърди още, че хората прекарват много време с Windows 10 - над 11 млрд. часа само през декември. Бизнесът също има интерес, като над 22 млн. устройства вече използват платформата. Безплатният ъпгрейд на компютрите с Windows 7 и 8 е сред основните причини за успеха на новата операционна система, коментира анализаторът Пол Търот.