Какво се случи през седмицата

Украинец е задържан за атентата срещу Алексей Петров; Самолети на НАТО ще могат да пазят въздушното ни пространство; ЕС и САЩ сключиха сделка за защита на данните; Компания от групата на "Асарел – Медет" ще добива злато край Брезник

Украинец е задържан за атентата срещу Алексей Петров 

В сряда зам. главният прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Георги Костов обявиха, че е задържан украинец, свързан със стрелбата с гранатомет по Алексей Петров – 47-годишният Роман Лъгвиненко. На него е наложена мярка за неотклонение задържане под стража, а на още трима са повдигнати обвинения, но са напуснали страната – Артьом Темпинский, Максим Чорний и Йевен Бакалов. Последните трима са издирвани с червена бюлетина от Интерпол. Лъгвиненко е бил организаторът на покушението, Темпинский и Чорний – извършители, а Йевен Бакалов е бил помагач. Опитът е бил извършен с гранатомет, произведен в България, но изнесен за СССР и внесен отново нелегално. Извършителите са изучавали навиците на жертвата в продължение на месеци. Срещу Петров бяха изстреляни два снаряда – единият пропусна целта си, а вторият уцели дясната врата на неговия брониран автомобил, но не се взриви. Петров окачестви атентата като "грешка", но впоследствие обяви награда от 100 хил. долара за откриване на извършителите.

Депутати поискаха президентът да наложи вето на Закона за обществените поръчки 

Депутати поискаха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху спорни текстове от Закона за обществените поръчки, който беше приет окончателно от парламента тази седмица. Причината са множеството нови вратички за корупционни схеми чрез механизмите за злоупотреба с публични средства в полза на олигархични кръгове, които дава законът. Искането беше обявено на брифинг в парламента от депутатите от гражданската квота в Реформаторския блок Гроздан Караджов, Мартин Димитров и Петър Славов, както и от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, Методи Андреев от ГЕРБ и независимия Георги Кадиев. Те бяха и основните критици при приемането на Закона за обществените поръчки в пленарната зала. Народните представители са обезпокоени от запазването на функциите на Комисията за защита на конкуренцията като квазисъдебна инстанция, пред която ще продължат да се подават жалбите по всички обществени поръчки от цялата страна. Депутатите са притеснени и от даването на свръхправомощия на председателя на КЗК във връзка с контрола за законосъобразност пред комисията по жалби срещу обществените поръчки, както и възможността той да определя служители, които да работят по конкретното дело. Според тях трябва да се отмени текстът, с който се дават правомощия на възложителя да отменя собствени решения. Депутатите не одобряват и текста, според който обществените поръчки за купуването на програмно време от доставчици на медийни услуги са изключения. Според тях това осигурява захранване с публични средства на медиите от модела КОЙ и води до узаконяването на медийното влияние от политиката и корпорациите. Депутатите искат преразглеждане и на текстовете за допускане на лица и фирми, които имат нарушения и престъпления, до поръчки по преценка на възложителя. Също така не одобряват възможността възложителят субективно да преценява икономическото и финансовото състояние на кандидатите или участниците с "друг документ, който приеме за подходящ".

Компания от групата на "Асарел – Медет" ще добива злато край Брезник

Най-новото златодобивно дружество в страната - "Трейс рисорсиз", което е част от групата на "Асарел – Медет" с изпълнителен директор Лъчезар Цоцорков, вече може да започне работа по проекта си край Брезник. В края на януари компанията подписа концесионен договор за добив на златно-сребърни руди от находище "Милин камък" край града. Първо трябва да бъдат построени съоръжения и по план до шест-седем години години да започне добив. Инвестицията се оценява на 120 млн. лв.

Deutsche Bank и Goldman Sachs купуват NBGI 

Германската Deutsche Bank и американската Goldman Sachs ще придобият съвместно инвестиционното портфолио на гръцката National Bank of Greece, в което влиза и дял в българския производител на сладки изделия "Престиж 96", придобит през 2012 г. Подразделенията за дялово инвестиране на двете западни финансови групи – Deutsche Bank Private Equity и Goldman Sachs Asset Management, ще платят 288 млн. евро за базираната в Лондон NBGI Private Equity, която управлява 11 фонда. Продажбата, както и тази на турската банка на NBG, ще й помогне да изплати държавната помощ от 2015 г.


Самолети на НАТО ще могат да пазят въздушното ни пространство 
Самолети на НАТО ще могат да участват в мисии по охрана на въздушното пространство на България, или т.нар. Air Policing. Това реши парламентът, който прие окончателно промените в закона за отбраната и въоръжените сили. Охраната на въздушното ни пространство се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави, записаха депутатите в закона. Предложението беше одобрено с 96 гласа за, 34 против и 13 въздържал се. По време на дискусията опозиция и управляващи взаимно се нападнаха за състоянието на бойната авиация на страната ни. Според опозицията законопроектът е грубо нарушение на конституцията, според която територията на България е неприкосновена. Депутати от БСП и Красимир Каракачанов от ПФ предложиха самолети на съседни държави да не могат да опазват въздушното ни пространство. Председателят на комисията по отбрана Михо Михов (АБВ) коментира, че ако това бъде прието, се отваря вратата за дипломатически проблеми. "Ние ще решим коя да бъде държавата, с която съвместно да охраняваме въздушното си пространство", каза и бившият зам. военен министър, сега депутат от ГЕРБ, Валентин Радев.

Граничните пунктове с Гърция са отворени за автомобили 
Граничните ни пунктове с Гърция са отворени за преминаване на всички видове превозни средства, съобщиха в петък от Гранична полиция по повод продължаващата вече седмица блокада на границата от протестиращи гръцки фермери. От МВР уточниха, че трафикът през граничните пунктове на българско-гръцката граница засега е нормален. Протестът на гръцките фермери е срещу увеличаването на данъците и осигуровките за земеделските производители. В четвъртък премиерът Бойко Борисов е разговарял в Лондон с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас по въпроса, като е настоял гръцките власти да се намесят и да прекратят блокадата на границата. От понеделник до четвъртък българско-гръцката граница беше затворена от гръцки фермери за преминаване на товарни автомобили. В началото бе затворен само пунктът Кулата – Промахон, но в четвъртък беше блокирано и преминаването през граничния пункт Илинден – Ексохи, а стачката прерасна в национална. Това доведе до образуването на километрични опашки и загуби за превозвачите.


ЕС и САЩ сключиха сделка за защита на данните  
Брюксел и Вашингтон постигнаха ново споразумение за защита на данните. Това донесе облекчение за хиляди компании, които прехвърлят персонална информация от Европа в САЩ. Според сделката, наречена Privacy Shield, Вашингтон се е съгласил да даде писмени и законово обвързващи гаранции, че личната информация на европейците няма да подлежи на масово следене, когато е копирана на американски сървъри. Споразумението включва и обещанието на държавния секретар на САЩ Джон Кери за назначаването на омбудсман, който да се занимава с оплакванията на европейски граждани относно потенциални нарушения на защитата на данни. Бизнесите ще трябва да отговарят на множество нови изисквания, включително законово обвързващ арбитраж в някои случаи. ЕС и САЩ работеха по нов документ, откакто през октомври Върховният съд на ЕС отмени трансатлантическото споразумение за обмен на информация, което беше в сила от 15 години, посочвайки, че то не предоставя достатъчно гаранции за защита.

Полша подкрепи частично Камерън за реформи 
Премиерът на Полша Беата Шидло увери в петък британския си колега Дейвид Камерън, че Варшава подкрепя някои от исканията на Лондон за предоговаряне на британското членство в Европейския съюз. Шидло уточни, че искането за ограничаване на социални придобивки за мигранти от ЕС "иска допълнителна дискусия". Полша е начело на няколко източноевропейски страни против сделка на Лондон с Брюксел по условията на Камерън. Британският премиер настоява за сделка преди референдума за оставане на страната му в съюза. През седмицата еврокомисията направи някои предложения, които трябва да сближат позициите. Сред тях е възможността блок от страни членки, представляващи 55% от гласовете в Съвета, да блокира законодателна инициатива на ЕС. Брюксел предлага също дадена страна да ограничава социалните плащания за новопристигнали мигранти от ЕС в първите четири години от престоя им, ако успее да докаже, че те претоварват социалната й система.

Путин подготвя продажба на държавни компании  
Русия подготвя потенциалната приватизация на седем големи държавни компании, включително "Аерофлот", "Алроса" (за добив на диаманти) и "Роснефт". Това става на фона на обсъжданите от Кремъл драстични мерки за компенсиране на намаляващите приходи от петрол. Решението да се обмисля първата от години такава стъпка е в резултат от поредния срив в цените на петрола, който се очаква да доведе Русия до втора поредна година на рецесия. В понеделник ръководителите на "Алроса", "Роснефт" и петролната компания "Башнефт", руските железници, държавната банка ВТБ, "Аерофлот" и най-голямата руска корабостроителна компания "Совкомфлот" присъстваха на среща, на която Путин обсъди приватизационните планове за тази година с икономическия си екип. Той каза, че все пак държавата не трябва да загуби контрол над стратегически компании и дялове на държавни предприятия трябва да бъдат продавани само на купувачи, регистрирани в Русия. Президентът предупреди, че няма да има продажби на ниски цени.

Две банки ще финансират компании със 115 млн. евро 

Иновативни малки и средни български предприятия ще могат да кандидатстват за финансиране при облекчени условия по съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд. По нея вече са сключени първите гаранционни споразумения с български банки, с които до бизнеса в страната ще могат да достигнат общо 115 млн. евро. В програмата от българска страна са се включили Прокредит банк, в рамките на общо споразумение на германската холдингова група ProCredit Holding, и Райфайзенбанк (България). Средствата ще бъдат насочени към компании с персонал до 500 служители за научни изследвания и иновации.

Общините ще договорят екопроекти за 1.2 млрд. лв.

През 2016 г. общините ще могат да договорят проекти за близо 1.2 млрд. лв. за екология по оперативна програма "Околна среда" от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и от Националния доверителен екофонд. Най-много средства (1 млрд. лв.) ще дойдат от европейската програма, като това е и близо една трета от общия й бюджет за периода 2014 - 2020 г. Около 760 млн. лв. са заделени за водните проекти. По направлението "Отпадъци" са отделени около 200 млн. лв. За по-чист въздух са предвидени 111 млн. лв. Парите за биоразнообразие са близо 58 млн. лв., а още 56 млн. лв. са за превенция на активирането на свлачища.

Държавната "Булгартрансгаз" планира до средата на 2016 г. да обяви процедурата за изграждането на нова газови отсечки, които ще свържат пет общини. Това става ясно от публикувано съобщение на сайта на Европейската банка за възстановяване и развитие, цитирано от Seenews. Проектите са на обща стойност 21.8 млн. евро, половината от които ще бъдат осигурени от фонд "Козлодуй", който се администрира от банката. Новите отсечки ще свържат Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог с националната газоразпределителна мрежа.

Консорциум между българската компания "Оптикс" - Панагюрище, европейски университети и компании спечели и ще реализира проект Safeshore - система за прехващане на дрони, на обща стойност над 5 милиона евро. "Оптикс" е единствената засега българска фирма, получила такъв проект, свързан със сигурността и финансиран от ЕС по програма "Хоризонт 2020", от която ще дойдат средствата. Проектът е тригодишен и в него участват още Кралската военна академия на Белгия, лондонският университет Queen Mary, Институтът по оптоелектроника в Румъния и др.

Софийската фирма "Колев и Колев" ще инвестира 800 хил. лв. в техника и технология за производство на индивидуални ортопедични обувки за деца. От тях 415 хил. лв. са безвъзмездни по програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщи собственикът на компанията Иван Колев. "Колев и Колев" произвежда обувки за бебета и деца от 1996 г. Бизнесът на дружеството с ортопедични обувки е от 2014 г.  Приходите на "Колев и Колев" за 2014  са 4.71 млн. лева.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня