Вечерни новини: 8 февруари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 8 февруари

Вечерни новини: 8 февруари

ФИФА отбеляза петдесетата годишнина на най-успешния български футболист Христо Стоичков; Граничните пунктове с Гърция отново са блокирани; Кристалина Георгиева вече няма интерес към поста генерален секретар на ООН; Директорът на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов е новият зам.-министър на образованието

3524 прочитания

ФИФА отбеляза петдесетата годишнина на най-успешния български футболист Христо Стоичков. В официалната си страница международната федерация публикува текст, озаглавен "Гениалното лошо момче от България".  "Той беше неукротим гений на и извън в терена. В истинския смисъл на думата. Христо Стоичков бе една от онези личности, които не оставят никого безразличен и често предизвикват крайни емоции. Или му се възхищаваш, или го демонизираш", написаха от ФИФА. 

— FIFA.com (@FIFAcom) 8 февруари, 2016

6.2%

расте броят на нощувките на български граждани в местата за настаняване с над 10 легла в страната през 2015 г. спрямо 2014 г. Това поставя България на 10-о място в ЕС по ръст

След глътката въздух от неделя граничните пунктове с Гърция отново са блокирани 

В понеделник гръцките фермери подновиха стачката си и затвориха отново пропускателните пунктове към съседната ни страна, което доведе до нови километрови опашки от чакащи да минат превозвачи. Въпреки дипломатическия натиск, с който България опита да реши проблема, блокадите продължават вече цяла седмица, а транспортните компании търпят големи загуби. През почивните дни стачкуващите земеделци периодично затваряха и освобождаваха пунктовете.  Протестиращите настояват правителството на Алексис Ципрас да оттегли проекта за промени в пенсионната и данъчната система на страната и да внесе в парламента нов, изготвен с участието на представители на фермерите.

Българският еврокомисар и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева е заявила в телефонен разговор с премиера, че ще отдаде цялото си внимание на настоящата си работа, съобщи правителствената пресслужба. Поставено в контекста на предстоящия избор на генерален секретар на ООН, съобщението може да бъде изтълкувано като знак, че българското правителство вероятно ще подкрепи спорната кандидатура на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. През последните месеци все повече авторитетни западни издания като "Ню Йорк таймс" и "Монд" съобщаваха, че усилено - но неофициално - се обсъжда издигането на Георгиева като български кандидат с изключително добри шансове за позицията. Засега кабинетът е уклончив. На въпроси по темата досега Борисов не се е ангажирал с позиция. Самата Бокова прави активна кампания и има подкрепата на червените среди. Именно произходът й - от комунистическия елит на България, както и образованието й в Москва правят кандидатурата й спорна за мнозина.

Досегашният директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов е новият зам.-министър на образованието, съобщи правителствената пресслужба. Той е първото попълнение в екипа на избраната миналата седмица за министър Меглена Кунева на мястото на подалата оставка Ваня Кастрева. Стаматов стана популярен като директор, който осигуряваше на ученици, учители и родители свобода да споделят своите идеи за промени - от това кой коридор да се пребоядиса до това как да се подобри учебният план. В понеделник се появи и още една новина, свързана със Стаматов и училището - то ще бъде първото, в което българският химн ще звучи в часовете на класния ръководител в понеделник и петък. Решението е взето след референдум, на който 56% от учениците са потвърдили желание да слушат химна.

Проф. Старчев, авторът на паметника пред НДК, е подал нова жалба в съда срещу решението на Столичния общински съвет за демонтаж на монумента. Сега той настоява за обявяване за нищожно решението на съвета. Предишната му жалба бе за отмяна на това решение. Ако съдът уважи новата жалба, това ще означава, че решението все едно не го е имало. Новото съдебно производство ще забави за пореден път демонтирането на паметника. Решението бе обжалвано веднъж в съда от няколко жалбоподатели, сред които и Старчев. В средата на януари ВАС окончателно реши, че няма пречка за демонтажа на паметника. Дебатът за бъдещето на полуразрушения паметник се проточи с години. През 2014 г. най-после бе решено той да бъде премахнат, а на мястото да се възстановят мемориалните плочи на първи и шести полк. Въпреки това демонтирането се отлага постоянно заради жалбите.

Заради строежа на метрото напълно се спира движението по бул. "Патриарх Евтимий" в края на март. Трафикът се насочва в тунела под НДК, който става двупосочен. Това е причината релсите след Петте кьошета да се махнат и трамваят да не върви повече. Няма яснота дали ще бъде възстановен след изграждането на метрото. Съгласно одобрения градоустройствен план трамвайно трасе не се предвижда. Това стана ясно по време на публичното обсъждане на проблема с махането на релсите в отсечката от Петте кьошета до басейна "Спартак" в комисията по транспорт към Столичния общински съвет. Въпросът беше поставен от неправителствени организации, а в събота жители на "Лозенец" протестираха срещу спирането на трамвая и махането на релсите.

Непроверявани скоро компании - както големи, така и малки дружества, компании с незадоволителни финансови резултати и такива, срещу които има сигнали, ще са във фокуса на проверките на КЕВР, съобщиха от ведомството, което публикува графика на плановите си проверки през 2016 г. Ще бъдат инспектирани 27 компании от електро- и топлоенергетиката, природния газ и ВиК услугите, като на първо място експертите ще следят дали дружествата спазват условията на издадените им лицензи. Успоредно с утвърдените планови проверки ще бъдат правени и извънредни при сигнали за нередности, публикации за нарушения на лицензионната дейност, както и проверки след сезиране на комисията при възникване на извънредни обстоятелства от голям обществен интерес.

Средно по 105 касови бележки попълва средно всеки един участник в лотарията на НАП на сайта kasovbon.bg, съобщиха от ведомството. Към момента са регистрирани вече 12 млн. касови бележки, които са на обща стойност 170 млн. лв. В играта, която насърчава потребителите да изискват своите фискални бонове при покупки, всяка седмица се раздават награди. Участие може да заяви всеки, навършил 14 години, който въведе валидна касова бележка, без ограничение в размера на покупката.

Гърция обеща до седмица да отвори центрове за бежанци

Под натиска на партньорите си от ЕС да стори повече за спиране на вълната от имигранти властите в Гърция обявиха в понеделник, че центровете за регистриране на чужденците ще заработят до 15 февруари, както е обещано. Министърът на отбраната Панос Каменос каза, че 3 пункта, известни като hot spot, ще има на островите срещу турския бряг и два ще са в континентална Гърция. До момента има само един център – на остров Лесбос, където имигрантите трябва да бъдат снимани, да им се снемат пръстови отпечатъци и да им се предостави време за разглеждане на молби за бежански статут или убежище. След отказ те би трябвало да бъдат върнати в страната, от която са потеглили. В петък и събота имаше сблъсъци на остров Кос в протест срещу изграждането на hot spot, последван от демонстрация в неделя край Солун и в Пирея в понеделник. Йоргос Киристис, кмет на Кос, казва, че хората са притеснени, че центровете ще останат за дълги години, ще съсипят туризма и ще стимулират трафикантите на хора да изпращат нови и нови лодки.

Бивш френски министър е на съд за укрити доходи

В понеделник започна делото срещу бившия френски зам.-министър на финансите Жером Каюзак, който преди 3 години бе отстранен заради укриване на доходи. Пластичният хирург бе назначен да отговаря за бюджета на страната след победата на президента Франсоа Оланд през 2012 г., но по-малко от година по-късно се оказа, че има тайна банкова сметка в чужбина. Сега той е обвинен в данъчна измама и пране на пари, което го заплашва с лишаване от свобода до 7 години. По ирония на съдбата Каюзак предложи тежки санкции срещу укриващите доходите си и се закле пред парламента, че няма и не е имал сметка в чужда банка. Три месеца след назначаването му той напусна и призна, че наистина е скрил 600 000 евро в чужбина. Разследването показа, че това е започнало преди близо 20 години в швейцарската UBS, след което парите били прехвърлени в Сингапур.

Лондон тренира в Йордания разполагане на военни части в Източна Европа

Над 1600 британски военни се отправят към Йордания за учение, което по-скоро се тълкува като тренировка за бързо разполагане на части в Източна Европа, съобщи в.  Daily Telegraph. Целта на "Шамал сторм" (шамал е името на вид пясъчна буря в района - бел. ред.) - първите толкова големи маневри от десетилетие насам, е тренировка заедно със САЩ за бързо прехвърляне и разгръщане на 30-хиляден корпус където и да е по света. В южната част на Йордания с използването на стотици военни машини ще се отработва "тактика за навлизане във вражеска територия, издигане на пренесена със самолет полева болница и обезвреждане на химическо и биологическо оръжие". Това може да се окаже тренировка за трупане на умения за по-мащабен конфликт с употреба на бронетанкова техника. Не е изключено да става дума за учение за евентуално изпращане на голяма британска бронирана сила в Източна Европа, ако се стигне до конфронтация на Русия с НАТО, казват военни източници на изданието. "Това не е учение за операция срещу "Ислямска държава". По-скоро прилича на тренировка за присъединяване към американците в Украйна, отколкото в Сирия", казва военен източник на "Дейли Телеграф". "Това не е и военна сила, която очакваш да навлезе в Алепо, за да гони шепа джихадисти."

Бизнес новини

ЧЕЗ регистрира 3.2 млн. лв. загуби от кражби през миналата година

Щетите от кражби на съоръжения на ЧЕЗ възлизат на 3.2 млн. лв. за 2015 г., съобщиха от електроразпределителното дружество, опериращо в Западна България. През годината са откраднати 53 хил. метра кабели и проводници, а 54 трансформатора са били повредени след кражби на масло - общо 30 хил. литра. От компанията отново изтъкват, че при други обстоятелства средствата, вложени за отстраняване на последиците от кражби, биха могли да бъдат вложени в обновяване на остарялата инфраструктура и подобряване на качеството на електрозахранването.

Бизнес картите Visa са се увеличили с 42%

За последните четири години издадените карти Visa на български фирми са се увеличили с 42%, а транзакциите с тях са нараснали с 38%, показват данните на Visa Eвропа. Само за периода юли 2014 - юни 2015 г. транзакциите достигат 3 млн. Общият потребителски разход на фирмените карти е над 360 млн. евро, или стабилен ръст от точно 38% за същия период. Бизнес картите Visa са свързани с разплащателната сметка на фирмата в случая на дебитна карта или към одобрения кредитен лимит при кредитните карти и носят както името на фирмата, така и името на физическото лице, което е упълномощено да ползва средствата. Според мениджмънта на Visa Eвропа нарасналото използване на такъв тип карти се дължи на слабия икономически растеж на България, който налага рационализиране на разходите на бизнеса. 

Google разработва очила за виртуална реалност

Google разработва очила за виртуална реалност (VR), които да са конкурент на Gear VR на Samsung. За разлика от тях обаче предложението на Google ще може да се използва с по-голям набор от смартфони с Android, съобщава в. Financial Times. Според източниците на изданието VR проектът на Google е в напреднала фаза и ще бъде представен официално още тази година. Подобно на Gear VR в предложението на Google също ще може да се поставя смартфон и ще разчита на нова VR технология за Android, която ще е вградена в самата операционна система без необходимост от инсталиране на допълнителни приложения. Именно софтуерът, а не хардуерът ще е основен фокус на очилата. Google ще ги третира подобно на устройствата от серията Nexus, най-вече като пример и демонстрация за производителите какво е възможно с технологията. Едно от основните предизвикателства ще намаляването на забавянето на изображенията и подобряване на качеството им. Това ще помогне за намаляването на броя потребители, на които им прилошава при използване на VR устройства.

Мениджърите и пилотите на Air Berlin се съгласиха на намаление на заплатите

Мениджърите и пилотите на Air Berlin се съгласиха заплатите им да бъдат намалени. Германската авиокомпания се опитва да свие разходите си в рамките на нова програма за преструктуриране, съобщава Reuters. Заплащането на близо 80 мениджъри ще бъде намалено с 5 до 10%, като пилотите също ще се включат в новия опит за икономии, обяви говорителят на Air Berlin. Авиокомпанията, 29% от която са собственост на базираната в Абу Даби Etihad, се опитва да се върне към печалбата след години на загуба. Новият главен изпълнителен директор Стефан Пичлер търси начини за намаляване на разходите.
Китайските валутни резерви са на най-ниското ниво от 2012 г.

Валутните резерви на Китай продължават да се топят. През януари те са били 3.23 трлн. долара, което е най-ниското равнище от 2012 г., съобщава Bloomberg. Намалението спрямо предходния месец е 99.5 млрд. долара. За цялата минала година валутните резерви, които са в резултат преди всичко на високите експортни излишъци на страната, са се свили с повече от половин трилион долара. Това е първият спад в историята на страната. Въпреки това темпът на изтичане през януари намалява леко в сравнение с декември и е под очакванията на експертите. През декември понижението на резервите беше с рекордните 108 млрд. долара. 

ФИФА отбеляза петдесетата годишнина на най-успешния български футболист Христо Стоичков. В официалната си страница международната федерация публикува текст, озаглавен "Гениалното лошо момче от България".  "Той беше неукротим гений на и извън в терена. В истинския смисъл на думата. Христо Стоичков бе една от онези личности, които не оставят никого безразличен и често предизвикват крайни емоции. Или му се възхищаваш, или го демонизираш", написаха от ФИФА. 


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.