Какво се случи през седмицата
52 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Пеевски продава официалния си дял в "Булгартабак"; Вотът на недоверие срещу кабинета не успя; Държавата ще вземе 2 млрд. евро нов външен дълг; Wizzair и Ryanair пускат нови линии от София; Задължителни листи за прием в болници; ЕК дава зелена светлина за вноса на газ от фракинг; Австрия въведе дневна квота за мигранти;

3527 прочитания

© Капитал


Вотът на недоверие срещу кабинета не успя 

Първият вот на недоверие срещу втория кабинет "Борисов" за провал в сферата на здравеопазването, внесен от БСП и ДПС, не успя. В подкрепа на правителството гласуваха 130 депутати от управляващата коалиция - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, както и трима независими народни представители. 80 депутати от БСП, ДПС, "Атака" и трима независими подкрепиха вота. Народните представители от "Български демократичен център" се въздържаха. Гласуването в парламента в петък мина в отсъствието на премиера, който е на срещата на върха в Брюксел. "По-лесно е да си против, отколкото да си прав", каза здравният министър Петър Москов след гласуването. Според него мнозинството е препотвърдило, че стои зад програмата за управление на правителството. Дебатите по вота в сряда преминаха под знака на размяна на остри реплики между Москов и депутати от опозицията.

Пеевски продава официалния си дял в "Булгартабак"

Делян Пеевски продава дела си в "Булгартабак". Това заяви лично той в съобщение, цитирано от "Фокус" в петък. Депутатът от ДПС официално притежава 5% от цигарения холдинг чрез фирмата "НСН инвестмънт". През лятото на миналата година тя придоби от Петър Манджуков "Табако инвестмънт", която е крайният собственик на дела и в момента.

"През последните седмици в медиите зачестиха опитите за умишлено дискредитиране на "Булгартабак" чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията. Целта на подобни действия е името на "Булгартабак" да бъде тенденциозно замесено в политически интриги от моите опоненти, което аз категорично не мога да допусна. Не мога да допусна също негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чийто поминък зависи в голяма степен от дейността на "Булгартабак". Имайки предвид това, заявявам, че излизам от акционерната собственост на "Булгартабак", като дружеството акционер, чийто мажоритарен собственик съм, продава дяловото си участие", се казва в съобщението.

Така от изявлението се разбира, че Пеевски ще продаде собствеността си именно в "Табако инвестмънт", т.е. сделка на борсата с акции няма да има. Още преди да осветли дела си от 5% обаче, депутатът от ДПС винаги е бил свързван със собствеността в "Булгартабак". Така излизането, за което говори той, може да означава просто връщане към старото статукво на контрол.

В момента основният акционер на холдинга е BT Invest с близо 80%, 5% са на "Табако инвестмънт", 7.22% са на Едоардо Миролио, 6% в КТБ, а другите са в институционални инвеститори като взаимни, пенсионни фондове, Bank of Nеw York Mellon и малко дребни акционери, показва протоколът от последното общо събрание от лятото на 2015 г.

При сделката през лятото делът от 5% на Пеевски се оценяваше на 17 млн. лв., докато в момента той струва малко над 24 млн. лв. Тоест, ако се приеме, че е купил, а сега ще продаде по пазарна цена, то печалбата от сделката ще е 7 млн. лв. Тъй като обаче сделка през борсата няма да има, това ще остане неизвестно.

Армията ще охранява границата 

Депутатите единодушно решиха армията ни да се включи ефективно в охраната на границата. Във вторник те приеха на първо четене промяна в Закона за отбраната, с която се дава възможност армията да се включи по-активно в мерките срещу нелегалната миграция. Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че тепърва военните и полицията ще обсъждат как да се осъществява взаимодействието на границата заради мигрантската криза. Той не посочи и колко военни може да изпрати министерството на границата. Председателят на парламентарната военна комисия Михо Михов от АБВ каза, че войсковите части, които ще бъдат пратени на границата, ще бъдат не повече от 3-4 батальона. Военните няма да получат полицейски правомощия, но ще могат да използват оръжие при определени ситуации. Според българските закони доскоро само МВР можеше да пази границата в мирно време, но се оказа, че вътрешното ведомство не разполага с необходимите ресурси, за да отговори на засиления миграционен натиск, и това наложи законови промени. Паралелно с това правителството издига и ограда по границата с Турция.

Комисия ще проучва дали Русия и Турция се намесват в България 

Депутатите одобриха създаването на временна парламентарна комисия, която ще проучва всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България. Предложението за сформирането й беше внесено от 73 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичния фронт и Българския демократичен център. То беше одобрено в пленарната зала с гласовете на 126 депутати. Против бяха 19 народни представители, а 13 се въздържаха. Срещу включването на Русия възразиха от БСП и "Атака". Бившият външен министър от правителството "Орешарски" Кристиян Вигенин нарече грешка създаването на такава комисия. Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска да се възложи на правителството да изиска от партньорските служби на ЕС, НАТО и Турция всички данни за руска връзка на Ахмед Доган и Делян Пеевски, както и поддържаните от тях чрез "Булгартабак" контрабандни канали. Комисията беше създадена със срок на работа два месеца и е на паритетен принцип - по двама депутати от всяка парламентарна група. Тя трябва да изслуша представители на  МВнР, МВР, службите за сигурност. За неин председател беше избран Валентин Радев от ГЕРБ. От РБ ще преценят по-късно дали ще участват.

Лех Валенса бил агент Болек 

Бившият президент на Полша Лех Валенса е бил агент на комунистическите тайни служби в родината си преди 1989 г., твърдят местни историци. Създателят на движение "Солидарност" и Нобелов лауреат за мир Валенса е сътрудничил на службите през 1970 - 1976 г. под псевдонима Болек, казва Полският институт за национална памет. Твърдението идва броени месеци след като на власт дойде консервативната "Право и справедливост" на Ярослав Качински. Тя твърди, че на висши позиции в страната все още има хора от комунистическите служби за сигурност. Държавният институт се позовава на намерени миналата седмица документи, показващи, че Валенса е бил доносник. Те са намерени в дома на Чеслав Кишчак, последния вътрешен министър на Полша преди 1989 г., след като вдовицата му се опитала да ги продаде. Институтът твърди, че намерените над 350 документа, свързани с Валенса, са автентични. Самият той отрича. "Не може да има досиета, свързани с мен", написа той в блога си. През 2000 г. специален съд реши, че не е бил агент.

Австрия въведе дневна квота за мигранти 

Въпреки съпротивата на Брюксел Австрия въведе дневна квота за мигранти по южната си граница. От края на миналата седмица страната приема по 80 молби за убежище дневно, след което не допуска други мигранти да влизат. Това се налага, защото планът на ЕС Турция да ограничава притока на бежанци още не работи, твърди Виена. Еврокомисарят по въпросите на миграцията определи решението като "крайно несъответстващо" на законите в ЕС. Междувременно лидерите на ЕС обявиха, че в началото на март ще проведат нова среща с Турция, на която да изработят общ план за действие. Това е "наш приоритет", посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

ЕК дава зелена светлина за вноса на газ от фракинг 

Плановете на Европейската комисия (ЕК) да увеличи вноса на втечнен природен газ за ЕС доведоха до притеснения, че това ще стимулира фракинга (за който се смята, че допринася за климатичните промени) в страни като САЩ. Във вторник ЕК представи план за подобряване на енергийната сигурност на ЕС, който включва увеличение на вноса на втечнен природен газ, подобряване на газовите връзки между страните, изграждането на нови хъбове и оптимизация на инфраструктурата. Идеята е това да намали зависимостта от ненадеждни доставчици като Русия. През декември световните лидери договориха сделка за ограничаване на глобалното затопляне до два градуса спрямо прединдустриалните нива. Това беше разчетено като ясен сигнал към пазарите, че ерата на замърсяващите изкопаеми горива е към края си. Точно затова плановете на ЕК предизвикват опасенията на природозащитниците. Еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете обаче твърди, че природният газ е най-чистото изкопаемо гориво и е необходим като "мост" при прехода към нисковъглеродна икономика.

Фотограф: Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън провежда трудни преговори на среща с европейските лидери в Брюксел в четвъртък и петък относно сделка за реформиране на ЕС, която да запази Великобритания в съюза. Той иска да се върне у дома с пакет от реформи и да проведе референдум за оставането в ЕС през юни. Но остават спорни въпроси като орязването на социалните плащания и европейските регулации.

Фотограф: Капитал

Държавата се подготвя да изтегли наведнъж целия планиран за годината външен дълг от 2 млрд. евро. Оглавяваното от Владислав Горанов Министерство на финансите във вторник е избрало четири международни банки за мениджъри на новата емисия еврооблигации през март. Това са JP Morgan, Citibank, Unicredit и BNP Paribas. Обсъжданата срочност на книжата е над 10 години, като най-вероятно ще бъдат предложени два транша с различен матуритет. С набраните средства държавата ще плати падежиращи дългове и ще има буфер за евентуална подкрепа на банките, които минават стрес тестове.

"Палемонтех" ин- вестира 6 млн. лв. във фабрика 

Проект Нова фабрика за производство на метални палети ще заработи в Монтана до края на годината. Инвестицията е на регистрираната в България компания с швейцарска собственост "Палемонтех" и е за 6 млн. лв. Строежът на предприятието трябва да приключи за осем месеца. Очакванията на компанията са фабриката да е оборудвана и готова за работа в началото на ноември. За район с висока безработица като Монтана важен фактор са и 100-те нови работни места, които инвеститорът планира да открие. Бъдещата производствена и складова база ще бъде разположена върху собствен терен от около 30 дка край града.

"Корал", "Карадере" и "Иракли" ще са диви плажове 

Проектозаконът за устройство на черноморското крайбрежие беше приет на второ четене в парламентарната комисия по регионално развитие. Той цели да прехвърли отдаването на плажовете на концесия от министъра на регионалното развитие към министъра на туризма. На второ четене беше прието плажовете "Корал", "Карадере" и "Иракли" да не се отдават на концесия или под наем и да се забрани всякаква стопанска дейност там. Депутатите забраниха и къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 м от плажа. Гроздан Караджов от реформаторите заяви, че ще атакуват този текст в пленарна зала. "Това означава, че ако заспите на плажа, могат да ви глобят 10 хил. лв.", даде пример той.

Фотограф: Капитал

Един от най-големите производители на военно оборудване в страната - "Емко", иска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие завода за експлозиви "Дунарит", който се счита, че е контролиран от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Акциите на русенския завод, както и дяловете на прекия му мажоритарен собственик - "Кемира", са обект на запори от НАП и от синдиците на КТБ. Собственик на "Емко" е Емилиян Гебрев, който оказа коментар.

Задължителни листи за прием в болници 

Листите на чакащите за прием по допълнителния пакет в болниците стават задължителни и никой няма да може да се пререди, независимо дали си плащат. Това гласи проектът за изменение в наредбата за достъпа, който беше пуснат за обществено обсъждане. Според здравното министерство, което през цялата минала година обясняваше, че ако не искаш да чакаш два месеца за операция, можеш да си платиш и да получиш веднага, плащане ще е възможно, но процедурите ще трябва да се извършват в извънработно време за болницата - събота, неделя или вечер. Проектът предвижда и лекарите да престанат да изписват лекарствата като търговски марки, а само като съдържание.

Wizzair и Ryanair пускат нови линии от София 

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви, че от 24 септември 2016 г. започва да лети от София до Кутаиси, Грузия. Началната цена на билетите в едната посока започва от 29.99 евро. Полетите ще бъдат два пъти седмично - във вторник и в събота. Линията е един от седемте маршрута, които компанията пуска от новата си база, която има на международното летище в Кутаиси. Ден по-рано нискотарифната авиокомпания Ryanair пък обяви, че открива директна линия от София до Атина, като полетите ще започнат от 30 октомври с начална цена от 24.99 евро. Това е 12-ата обявена линия на авиокомпанията от летище София.

1,6 млрд. евро са достигнали чуждите инвестиции през 2015 г. по данни на БНБ, което е с 22.5% повече спрямо предходната година

Сделки и проекти 

Веригата за бързо хранене "Аладин фуудс" започва да предлага франчайз. Условията към кандидатите са 10 хил. евро първоначална такса и 3% от месечния оборот на заведението. Първоначалната инвестиция за обзавеждане на франчайзингов филиал е между 40 хил. и 160 хил. евро в зависимост от обекта. Договорът за съвместна работа е за седем години.

Мебелната фирма "Средна гора" от Стара Загора планира да достигне годишен производствен капацитет от един милион стола за IKEA до 2020 г. и ще инвестира над 1 млн. евро в разширяване на производството си. В момента фирмата доставя годишно 750 хил. стола за IKEA. Инвестицията ще доведе до отварянето на около 120 работни места в "Средна гора".

Над 150 млн. лв. ще бъдат инвестирани в новото медно находище "Прохорово" в югоизточната част на страната, в района на Нова Загора. Партньори в мината са Христо Ковачки, който чрез "Минна компания" държи половината от акциите в инвеститора "Прохорово майнинг". Партньор му е бившият банкер Атанас Тилев, който държи дял в "Еврохолд".

Стартиращата компания Crowdio получи финансиране от 250 хил. евро от датски бизнес ангел. Българско­-датският стартъп разработва онлайн платформа за комуникация с клиентите 24 часа в денонощието чрез чат, който компаниите могат да сложат на уебсайта си, както и фрийланс услуга, която активират, ако нямат достатъчно човешки ресурси за тази дейност и краудсорсинг (получаване на услуги, идеи или продукт чрез привличане на външни хора) Crowdio прави връзки с множество фрийлансъри в различни страни.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

20% разобличаване

20% разобличаване

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK