🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 22 февруари

Зам.-министърът на правосъдието бе освободен от длъжност, Етичната комисия към ВСС ще започне проверка на твърденията за "шпицкоманда" в прокуратурата, да се премахнат номерата на партиите от бюлетината, предлага Кунева

Трафикантите на мигранти са спечелили 6 млрд. евро през 2015 г.
Трафикантите на мигранти са спечелили 6 млрд. евро през 2015 г.
Трафикантите на мигранти са спечелили 6 млрд. евро през 2015 г.    ©  Reuters
Трафикантите на мигранти са спечелили 6 млрд. евро през 2015 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

100 хил. евро надхвърля откраднатата сума при въоръжен грабеж на инкасовия автомобил в подземния паркинг на The Mall на столичния бул. "Цариградско шосе" в понеделник, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

Трафикантите на мигранти са спечелили 6 млрд. евро през 2015 г. Чистата печалба на трафикантите на хора за миналата година възлиза на 6 млрд. евро, като по-голямата част от тези пари са дошли от мигрантите, търсещи убежище в Европа. Тези данни изнесе европейската полицейска агенция Европол, предаде "Ройтерс". Докладът на агенцията посочва трафика на хора като "най-бързо разрастващия се криминален бизнес" и допълва, че "оборотът от 6 млрд. евро може да се удвои или утрои, ако през тази година се запази темпото на миграционния поток". От началото на 2015 г. Европол и полициите в Европа са идентифицирали 12 000 души, заподозрени за участие в банди за трафик на хора. Групировките, чиито членове идват от страни като България, Египет, Унгария, Ирак и Косово, са с широк кръг престъпни дейности, включително фалшифициране на документи и даване на подкупи на чиновници, казва още докладът.

Заплахата за подновяване на протестите на гръцките фермери все още е налице, след като по информация на БНР земеделската техника остава в района на граничната зона. Блокадата на граничните пунктове, които близо месец бяха затворени от техниката на протестиращите фермери, бе свалена в неделя, но напрежението между българските превозвачи, които търпят огромни загуби, и фермерите не е изчезнало. Това се потвърждава и от хулиганската постъпка на група българи, изпочупили стъклата на трактори на гръцка територия. За инцидента съобщи "Нова телевизия". Очаква се премиерът Алексис Ципрас да разговаря с фермерите, които протестират срещу мерките за икономии на кабинета. 

Премиерът Бойко Борисов направи ново разпределение на ресорите, за които отговарят вицепремиерите, след като вицепремиерът Меглена Кунева стана и министър на образованието. Тя поема функциите по координация в министерствата на външните работи, правосъдието, отбраната, дейността на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната агенция за българите в чужбина и Агенцията за ядрено регулиране, Националната агенция за оценяване и акредитация, Патентното ведомство и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. От първоначалните й отговорности са отпаднали агенцията за бежанците и Държавна агенция "Технически операции", която преминава на подчинение на премиера. От отговорностите на Румяна Бъчварова отпада образованието и Националната агенция за оценяване и акредитация.

Зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов е бил освободен от длъжност със заповед на премиера Борисов във връзка с подадена от него молба, съобщиха от правителствената информационна служба. Новият правосъден министър Екатерина Захариева още в началото на годината отправи покана към Андрей Янкулов и другия заместник на подалия оставка Христо Иванов - Вергиния Мичева, да останат като заместник-министри. Поканата е приела само Мичева. Самият Янкулов подаде оставка в края на годината, след като беше освободен Иванов. Тогава премиерът не я прие. 

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет ще започне проверка на твърденията на следовател Бойко Атанасов за "шпицкоманда", действаща по указания на главния прокурор Сотир Цацаров. Комисията е взела решението за проверката в понеделник, каза пред журналисти председателят ѝ Ясен Тодоров. Миналата седмица сайтът "Биволъ" публикува две части на интервю със следователя към Софийската градска прокуратура. Той твърди, че в следствието е създадена "шпицкоманда" от 5-6 следователи, на които се разпределят делата за корупция и други престъпления по високите етажи на властта. Лично главният прокурор Сотир Цацаров контролира работата им и те му се отчитат пряко. Делата се завеждат срещу неизвестен извършител, стоят в бюрата им и се възобновяват, когато трябва да се окаже политически натиск, обяснява Атанасов. Той добави, че е сезирал комисията за това, че са му били разпределени три последователни дела, и то в една и съща секунда.

Да се въведе активна регистрация за изборите и машинното гласуване и да се премахнат номерата на партиите от бюлетината, предлагат депутатите от партията на Меглена Кунева с внесени в понеделник промени в Изборния кодекс. Според тях чрез активна регистрация ще се предотврати претрупването на избирателните списъци с т.нар. мъртви души. Засилва се ролята на машинното гласуване и се намаляват злоупотребите при преброяване на гласовете, както и се премахват номерата на партиите в бюлетината като средство за контролиране на вота с "диктуване" на числа, смятат вносителите, цитирани от пресцентъра на партията.

Държавен фонд "Земеделие" изплати 500 хил. лв. за осъществени проекти, свързани с насърчаване на туризма по Северното Черноморие, в община Девин и по поречието на Дунав. Финансирането е по мярка 4.1 "Развитие на рибарските области" от оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство". Целта на инициативите, заложени в местните стратегии за развитие, е подобряването на качеството на живот в рибарските региони. Резултатите са създадено туристическо селище, беседки и парапет на дървен мост над река Триградска в местността Шутия мост, закупени са  и нови машини за преоборудване на пъстървово стопанство. 

Мобилните технологии се събраха на най-големия си конгрес за годината

В Барселона започна Mobile World Congress (MWC) 2016, който ще разгледа новите възможности пред мобилните технологии за следващите няколко години. Събитието имаше своя неофициален старт в неделя, когато LG и Samsung представиха своите нови смартфони от висок клас. С това участието на двете компании не се изчерпва и те ще имат и други събития по време на конгреса. MWC продължава до 25 февруари, като всеки ден програмата му е пълна с множество панели, дискусии и презентации. Сред лекторите са президенти на световни телекоми, представители на IBM, Twitter, Adobe и множество производители на мобилни устройства. Водещ лектор и тази година ще е Марк Зукърбърг, който ще говори за новите проекти на Facebook. През дните на конгреса ще се обсъждат и множество теми за бъдещото развитие на мобилните технологии. Сред тях са обсъждане на глобално решение за мобилна идентификация, премахването на SIM картите, автомобилите и мобилните технологии. HSBC излезе на загуба през последното тримесечие

Британската банка HSBC отчете загуба през четвъртото тримесечие на 2015 г. заради намаляване на печалбата от кредитирането, увеличаване на разходите за необслужвани кредити и отчитане на номинални загуби по своя дълг, пише Bloomberg. На борсата в Хонконг акциите на банката изтриха първоначалния ръст, след като обяви загуба от 858 млн. долара при печалба от 1.73 млрд. долара година по-рано. Анкетираните от агенцията анализатори очакваха тримесечна средна печалба от 1.95 млрд. долара. Резултатът, който е повлиян и от растящите разходи за лоши кредити на петролни и газови компании, подкопава опитите на главния изпълнителен директор Стюарт Гъливер да увеличи рентабилността и да промени тенденцията за поевтиняване на акциите. През юни 2015 г. той представи нова стратегия за стимулиране на инвестициите в Азия, излизане от непечеливши страни и съкращения на най-много 25 хил. работни места с цел да се спестят до 5 млрд. долара до края на 2017 г.

"Роснефт" увеличава бизнеса си във Венецуела

Руската петролна и газова компания "Роснефт" е подписала споразумение с венецуелската нефто-газова компания Petroleos de Venezuela SА за увеличаване на  дела си с 500 млн. долара в общата им петролна компания Petromanagas, съобщава Bloomberg. В резултат на сделката делът на "Роснефт" ще стане 40% при 16.7% сега. Вливането на свеж ресурс ще позволи на държавата с най-големи запаси на петрол в света да устои на най-дълбоката рецесия от десетилетие насам. Заради спадащите цени на петрола и негативното им отражение върху приходите в държавния бюджет през миналата седмица цените на бензина бяха увеличени за пръв път от близо 20 години.