Вечерни новини: 23 февруари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 23 февруари

Гърция отчете рекордни приходи от туризма за 2015 г.

Вечерни новини: 23 февруари

ГЕРБ предлага да може да се гласува електронно на изборите през 2018 г, но резултатите да не бъдат официално отчитани; София продължава да бъде европейската столица с най-лоши условия за живот; Министърът на финансите изпрати в парламента доклада на AlixPartners за активите на КТБ; Литиево-йонни батерии се забраняват за багажните отделения на самолетите; Германия е постигнала рекорден бюджетен излишък през 2015 г.

3358 прочитания

Гърция отчете рекордни приходи от туризма за 2015 г.

© Reuters


Гърция отчете рекордни приходи от туризма за 2015 г.

Миналата година е била рекордна по приходи за гръцкия туризъм -14.2 млрд. евро и 6% ръст на годишна база, показват данни на националната банка на страната, цитирани от "Катимерини".Най-големият ръст има при постъпленията от американските почиващи (44.4%), които са оставили в страната рекордните 945.6 млн. евро. Приходите от британските туристи нарастват с 30.5% и възлизат на над 2 млрд. евро. След британците най-много пари в страната са оставили туристите от Германия (2.26 млрд. евро) и Франция (1.2 млрд. евро). От друга страна, Гърция отчита рекорден спад на постъпленията от руски туристи – 63.2% спрямо 2014 г., или общо 425.5, или със 7.1% повече спрямо 2014 г.

430

млн. евро е стойността на седемте проекта, с които България кандидатства по механизма "Свързана Европа". Три от тях са за модернизация на жп линии, два са свързани с речни информационни услуги съвместно с други държави, а един е за изграждане на интермодален терминал във Видин. Седмият проект е за обмяната на въздушна информация в партньорство с още 13 държави.

Да може да се гласува електронно на редовните парламентарни избори през 2018 г, но без резултатите да бъдат официално отчитани. Това предлага парламентарната група на ГЕРБ в проект за изменение на Изборния кодекс. Така на практика ГЕРБ предлага валидно електронно гласуване да има от следващите избори през 2022 г. Това предложение се разминава с внесения преди седмица от Реформаторския блок проект, който предвижда електронното гласуване да бъде въведено пълноценно от 2018 г. Промените на ГЕРБ предвиждат да се гласува пробно по интернет през 2018 г. в до 20 избирателни секции, определени с жребий, а избирателят да може трикратно да промени вота си преди потвърждаването му. След третия вот достъпът до дадения IP адрес се блокира автоматично. ГЕРБ предлага още да се обособи 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина". Същото искат и от РБ.

София продължава да бъде европейската столица с най-лоши условия за живот, показва проучване на американската консултантска компания Mercer. Тя запазва позицията си на 115-о място, на която бе класирана и през 2015 г. Изследването включва над 200 града по целия свят, като Виена заема първото място вече седма година поред. Оценката се основава на 39 параметъра, сред които безопасността, здравеопазването, образованието, околната среда, транспортът, развлеченията и политическата и икономическата обстановка. От градовете в Централна и Източна Европа най-високо се класира Прага (69), а Букурещ (109) е последната столица от ЕС преди София. В изследването няма други български градове.

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners доклад за проследяване на активите на КТБ. От приложения линк към писмото на фирмата се вижда, че Министерството на финансите е поискало докладът да бъде оповестен на 15 февруари, а отговорът е получен на 22 февруари, понеделник. От компанията няколко пъти подчертават, че са против оповестяването на съдържанието на доклада, защото това ще навреди на масата на несъстоятелността, а освен това той е изготвен при условие на пълна конфиденциалност и съдържа много лични данни на депозанти на КТБ. Допълва се, че се дава разрешение докладът да бъде предоставен единствено на секретното деловодство на Народното събрание, без депутатите да имат право да правят копия или да го изнасят оттам. Допълва се и че превод на български език няма да бъде направен.

Турция е отговорила на решението на София да обяви турски консул за персона нон грата с изгонване на българския дипломат Зорница Апостолова, което е станало причина и двамата дипломати да напуснат постовете, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Изданието отбелязва, че това е знак за повишеното напрежение между двете съседни страни след разрива между Турция и Русия по повод свалянето на руски изтребител на 24 ноември. Вестникът посочва, че българското външно министерство е изпратило нота до турското министерство на външните работи с искане турският аташе Угур Емироглу в Генералното консулство в Бургас да напусне поста, обвинявайки дипломата в намеса във вътрешните работи на България.

КЕВР ще въведе пределна цена за услугата дялово разпределение на топлинната енергия. Това коментира пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов, след като участва в дискусия за проблемите в топлоснабдяването. С определената пределна стойност ще трябва да се съобразяват фирмите за дялово разпределение, които сключват договори с абонатите. По думите на Иванов до месец и половина трябва да бъдат готови промените в общите условия на топлофикационните дружества, от които да отпадне начисляването на юридически такси за клиентите им. От КЕВР ще задължат също топлофикационните дружества да информират предварително клиентите си при завеждане на съдебна процедура срещу тях и да укажат задължителен срок за погасяване или разсрочване на задълженията.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че откритите в контейнер за смет нарязани документи не са веществени доказателства по делото за КТБ, а копия от протоколи от досъдебното производство по делото КТБ, което било организационна небрежност и човекът, допуснал това, ще бъде наказан. Това заяви пред журналисти Цацаров след среща с всички следователи от столичното следствие. В понеделник следователят Бойко Атанасов показа на екип на бТВ два контейнера с унищожени от Столичното следствие документи, сред които и такива за аферата "КТБ". Според Атанасов унищожаването е започнало след неговите разкрития пред медиите за "зависимостите на прокуратурата от Делян Пеевски". Изявленията на следовател Бойко Атанасов пред медиите не са укорими, но категорично не смятам, че отговарят на истината, каза още главният прокурор Сотир Цацаров.

Литиево-йонни батерии се забраняват за багажните отделения на самолетите

Международната организация за гражданска авиация (ICAO) забранява литиево-йонни батерии да бъдат превозвани в багажните отделения на самолетите, съобщи Reuters. Мярката се въвежда от 1 април. Решението е продиктувано от опасения, че този тип батерии, широко използвани в лаптопи, смартфони и таблети, са пожароопасни.  Ограничението ще остане в сила, докато производителите  предложат нов безопасен дизайн за батериите на електронните устройства. Според президента на ICAO Олумуива Бенард Алиу, цитиран в съобщението, временната забрана ще падне най-вероятно през 2018 година, когато се очаква новата огнеупорна опаковка на литиево-йонните батерии.

Германия е постигнала рекорден бюджетен излишък през 2015 г.

Германия е постигнала 19.4 млрд. евро излишък в бюджета през 2015 г. - най-високото равнище от обединението на Германия през 1990 г., обяви статистическата служба на страната, цитирана от dpa. Така е подобрен предишният рекорд от 18.2 млрд. евро, достигнат през 2000 г., припомня БТА. Показателят измерва приходите на правителствените агенции на всички нива - федерално, провинциално и общинско - минус разходите. Числото е равно на около 0.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) – по-високо от прогнозните резултати за 0.5 на сто. Миналата година икономиката на Германия отбеляза възход, като БВП нарасна с 1.7%, което увеличи данъка върху доходите и позволи на най-голямата икономика на Европа да излезе на плюс в момент, когато редица други европейски държави регистрират значителни дефицити. Но обявеният във вторник излишък може да засили критиките към Берлин да използва фискалната си дисциплина, за да намали данъците, да увеличи разходите за инфраструктура, за да даде тласък на собствената си икономика и на останалите страни от еврозоната.

Членството в ЕС вече не е "голямата мечта", заяви сръбският премиер

Присъединяването към европейската общност вече не така привлекателна перспектива за балканските страни, заяви сръбският премиер Александър Вучич на конференция, проведена в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Причините се коренят в продължаващата мигрантска криза и възможността Великобритания да напусне съюза. Но при все това главната задача пред Сърбия е членството в съюза от 28 държави след началото на официалните преговори за присъединяване през миналата година.  Основните пречки пред членството на Сърбия са въпросът с Косово, което тя все още отказва да признае, както и топлите й отношения с Русия, с която Европа е в обтегнати отношения. Сърбия изнася значителни количества селскостопанска продукция в Руската федерация.

Париж и Берлин поискаха Киев бързо да осигури стабилност

Властите в Киев трябва бързо да осигурят стабилност и да продължат реформите, предупредиха външните министри на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Жан-Марк Еро по време на двудневно посещение в Украйна, съобщава "Франс прес". "Следихме събитията от миналата седмица с известно безпокойство", каза Щайнмайер на среща с украинския премиер Арсений Яценюк. В рамките на дни партията на президента Петро Порошенко "Солидарност" сне доверието си от кабинета на Яценюк и поиска оставката му. Правителството оцеля след вот на недоверие, но украинската партия "Самопомощ" и "Баткивщина" на Юлия Тимошенко се оттеглиха от коалицията. В последните седмици оставки подадоха икономическият министър и главният прокурор. На 3 март двамата министри ще преговарят с колегите си от Украйна и Русия – Павло Климкин и Сергей Лавров, за конфликта в Източна Украйна. Това "ще е решаващо събиране, на което трябва да постигнем напредък, за да запазим правдоподобността на целия (мирен) процес", изтъкна Щайнмайер.

Бизнес новини

БЕХ вече е получил първа оферта за заем

Вече е получена първата банкова оферта за отпускането на заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от агенция "Фокус". "Вчера постъпи първата оферта за осигуряване на заем за БЕХ. До края на седмицата очакваме и други оферти, но първата вече е факт", заяви тя. Уточни, че към момента не може да даде повече информация. "Не съм виждала тази оферта. Ще наруша правилата, ако я видя. Има комисия, тя ще спази всички правила и изисквания за конфиденциалност и прозрачност, така че след като постъпят всички оферти, те ще бъдат отворени и оценени", обясни енергийният министър.

"Горубсо-Мадан" ще инвестира 3 млн. лв. в оборудване

"Горубсо-Мадан" ще инвестира над 3 млн. лв. през 2016 г., съобщи директорът на предприятието Сергей Атанасов, цитиран от БТА. Средствата ще бъдат вложени предимно в нова техника за рудниците. "Пазарните условия са тежки за рудодобивния отрасъл в момента, тъй като цените на оловото и цинка са намалели до стойности на 8-10-годишен минимум. Цените на оловото и цинка са спаднали с около 30-40% за една година", коментират от дружеството. От ръководството на предприятието не планират намаление на производството заради поевтиняването на металите. Рудодобивът в трите находища на минното дружество достигна 250 хил. т през миналата година, а за 2016 г. плановете са за производство на 280 хил. т. През последните 7 години "Горубсо-Мадан" отчита постоянен ръст на производството между на 5% и 10% годишно.

Бeзплатно обучение за фирми в сферата на зелените иновации

Организацията "CEED България" в партньорство с Innovation Norway организира обучения, свързани с бизнес модели и зелените иновации в малките и средните предприятия в страната. Присъстващите ще могат да развият и представят своите зелени идеи с помощта на ментори и експерти. Накрая жури ще избере най-обещаващите идеи. Двудневните обучения ще се проведат в Бургас, Варна, Пловдив, Враца, Габрово и София и са насочени към компании от сектора на производството и преработвателната промишленост, IT компании, стартъпи с идеи за зелени иновации, студенти с идеи за бизнес, включващ зелени иновации. От всеки град жури ще излъчи по една идея, а инициативата завършва на 5 април в София с Green Demo Day. Финалистите ще имат възможността да развият цялостен бизнес план с помощта на експерти и ще спечелят пътуване до Норвегия за обмен на опит.

Facebook основа консорциум с телекоми за развитието на 5G мрежи

Facebook обяви основаването на нов консорциум, който ще обединява усилията на телекоми и производители в разработката на 5G мрежи. Проектът беше представен в началото на Mobile World Congress 2016, който започна в понеделник в Барселона. В Telecom Infra Project (TIP) членуват водещи световни телекоми и компании като Intel и Nokia. Освен това участие имат Deutsche Telekom, Globe Telecom, EE, SK Telecom и още около 30 компании. "Всеки ден все повече хора и устройства по света влизат в интернет и става все по-лесно да се споделят големи обеми информация като видео и виртуална реалност. Мащабирането на традиционната инфраструктура на телекомите, за да отговори на тези нужди, в момента не се случва достатъчно бързо. Знаем, че няма едно решение и че една компания не може да се справи сама", коментира Джей Парик, ръководител на отдела за инженерство и инфраструктура на Facebook.

AT&T и Ericsson ще разработват свързани коли

Американският мобилен оператор AT&T сключи договор за партньорство с Porsche, подразделението за луксозни спортни автомобили на Volkswagen, за предоставянето на интернет свързаност за неговите коли в САЩ, съобщава Reuters. Съвместната работа ще започне с част от моделите, предвидени да излязат през 2017 г. От своя страна най-големият доставчик на оборудване за безжични мрежи Ericsson и Geely Automobile Holdings of China обявиха, че ще си партнират по разработването на "водеща в индустрията платформа за свързани коли". AT&T и Audi, друга луксозна марка от VW Group, обявиха, че разширяват досегашното си споразумение в Северна Америка. AT&T се грижи за свързаността на колите на Audi от 2014 г. 

Гърция отчете рекордни приходи от туризма за 2015 г.

Миналата година е била рекордна по приходи за гръцкия туризъм -14.2 млрд. евро и 6% ръст на годишна база, показват данни на националната банка на страната, цитирани от "Катимерини".Най-големият ръст има при постъпленията от американските почиващи (44.4%), които са оставили в страната рекордните 945.6 млн. евро. Приходите от британските туристи нарастват с 30.5% и възлизат на над 2 млрд. евро. След британците най-много пари в страната са оставили туристите от Германия (2.26 млрд. евро) и Франция (1.2 млрд. евро). От друга страна, Гърция отчита рекорден спад на постъпленията от руски туристи – 63.2% спрямо 2014 г., или общо 425.5, или със 7.1% повече спрямо 2014 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.