Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

САЩ и Русия договориха примирие в Сирия от петък; Русия прави нов опит да прокара газ под Черно море; Shell започва да проучва блок "Силистар" за нефт и газ; Държавата спря и търга за тунела на "Струма"; Лотариите на Божков са спестили 30 млн. лв. данъци; Делото за смъртта на Тодор от Враца вече е за хулиганство; Армията иска пълнолетните до 32 години да подлежат на отчет

3659 прочитания

© Капитал


Съдът в Сърбия отложи делото на Цветан Василев 

Висшият съд в Белград отложи делото на банкера Цветан Василев за 16 март от 11:30. Причината е неявяване на обвиняемия. Сръбският адвокат на Василев е представил болничен, че клиентът му е болен от грип и не може да присъства на заседанието. В сряда Висшият съд в Белград трябваше да разпита Цветан Василев, за да установи дали има политически мотиви в искането за екстрадицията му. България иска връщането му у нас заради обвинение в източване на 206 милиона лева от фалиралата КТБ, както и за безстопанственост. Това трябваше да е второто заседаване на съда в Белград по делото на банкера, след като през март миналата година съобщи, че искането за екстрадиране е уважено, а пет дни след това апелативният съд в сръбската столица отмени решението. Преди две седмици главният прокурор Сотир Цацаров поиска Генералният секретариат на Съвета на Европа и Европейският комитет по проблемите на престъпността да упражнят натиск над Сърбия за по-бързото разглеждане на искането на България за екстрадирането на Василев.

Фотограф: Капитал

На света литургия в патриаршеския храм "Св. Александър Невски" българската и руската православна църква официално обявиха архиепископ Серафим за светец. За пръв път двете духовенства извършват съвместна канонизация. Архиепископ Серафим е почитан в Русия, но с делата си е станал известен у нас, защото по-голямата част от живота си прекарва в България. Иконата на свети Серафим, архиепископ Богучарски, беше пренесена от литийно шествие от Руската църква до храм-паметника "Александър Невски" и беше отслужено всенощно бдение. Преди това патриарх Неофит и Волоколамският митрополит Иларион, който води делегацията на Руската православна църква, извършиха последната панихида за светеца в криптата. Пред духовниците и миряните беше прочетено патриаршеското и синодално послание за прославлението на Богучарския архиепископ за светец. Архиепископ Серафим вече ще бъде почитан като свети Серафим Софийски чудотворец.

Делото за смъртта на Тодор от Враца вече е за хулиганство 

Разследването за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца вече се води само за извършено хулиганство, а не за умишлено убийство, каквито бяха обвиненията досега към братята Иван и Десислав Дамянови. Причината за втората поредна промяна в тезата на прокуратурата е обявената на 5 февруари четвърта съдебномедицинска експертиза, според която младежът е починал заради хронично сърдечно заболяване, а не вследствие на нанесените му от обвиняемите удари. Окръжната прокуратура във Враца е прекратила в сряда разследването в частта му за извършено умишлено убийство по хулигански подбуди и делото вече е изпратено на местната районна прокуратура, за да го довърши в частта му за хулиганството, съобщиха от държавното обвинение. Обвиняемите братя Иван и Десислав Дамянови първоначално бяха привлечени към наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяйки лека телесна повреда на Тодор. Това обаче предизвика протести във Враца и двамата бяха обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди.

Армията иска пълнолетните до 32 години да подлежат на отчет 

Според промяна в Закона за резерва, подготвена от Министерството на отбраната и анонсирана във вторник, всички лица между 18- и 32-годишна възраст ще се водят на военен отчет. Военното ведомство аргументира инициативата с факта, че с премахването на задължителната казарма възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка, казват от МО. Задължителната наборна служба бе окончателно премахната през 2007 г. В момента националистически формации, включително и участващият в управляващата коалиция Патриотичен фронт, шумно лобират за нейното възстановяване. С новите разпоредби за първи път от много десетилетия се дава възможност на съкратените или уволнилите се по организационно-щатни промени военнослужещи да постъпят повторно на военна служба във въоръжените сили. Освен това се осигурява и възможността за служба в запаса и на лица, освободени от военна служба по пределна възраст. Урежда се и статутът на курсантите, като се разграничава обемът на издръжката на курсанта, която се поема от Министерството на отбраната, и тази, която представлява трансфер от Министерството на образованието и науката. Уеднаквява се терминологията, касаеща стратегическите планове и планове за операции, с тази в НАТО, както и задълженията на България за изготвяне на каталог със способности за подкрепа на съюзните сили от страната домакин. Конкретизират се видовете възнаграждения, дължими на резервистите от доброволния резерв. Друго интересно предложение на МО е за създаване на единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и цивилни граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип. Освен това се регламентира възможността по време на обучение на доброволен принцип да се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси.

ЕС ще обменя банкови данни с Монако и Андора

Европейският съюз и Монако парафираха в понеделник споразумение за данъчна прозрачност, според което ще обменят информация за банковите сметки на гражданите на двете страни от 2018 г. Това е поредна инициатива на ЕС за борба с укриването на данъци. Такива вече са сключени с Швейцария, Сан Марино, Лихтенщайн и Андора. Събирането на информация от отговорните органи ще започне от 1 януари 2017 г. Страните - членки на ЕС, ще получават имената, адресите, данъчните идентификационни номера и датите на раждане на своите граждани с банкови сметки в Монако. Преди да влезе в сила, споразумението трябва да бъде подписано официално, като това ще се случи, след като Съветът на ЕС одобри текст, изготвен до лятото от Европейската комисия. Преди седмица ЕС подписа аналогично споразумение за "фискална прозрачност" с Андора, което влиза в сила от 2018 г. Заради либералните си режими Андора и Малта са предпочитани фискални убежища за европейски капитали.

Русия прави нов опит да прокара газ под Черно море 

След провала на проектите "Южен поток" и "Турски поток" руската "Газпром" подписа меморандум за разбирателство с италианската Edison и гръцката DEPA за тръбопровод, който през "трета страна" в Черно море да доставя газ на двете еврочленки. Меморандумът, който предвижда проект с капацитет 63 млрд. куб. метра годишно, не посочва коя е визираната в него "трета страна". Това означава, че ако иска проектът да се осъществи, консорциумът трябва да привлече България или Турция, коментира италианското бизнес издание Il sole 24 ore. Това пък поставя под въпрос сериозността на меморандума, заключава то. Въпреки това консорциумът уверява, че ще осъществи плана си, като стъпи върху стария проект "Посейдон", който трите компании разработваха заедно в началото на века. Тогава "Посейдон" предвиждаше вноса на азерски газ от Турция в Гърция и Италия по южния газов коридор на ЕС. "Посейдон" бе изоставен заради прекия си конкурент TAP. Според директора на анализаторската компания East European Gas Analysis Михаил Корчемкин проектът ще остане неосъществен, а истинската цел за подписването на меморандума е Италия и Гърция "да получат отстъпки за руския газ, а тази на руснаците - да получат основание да строят инфраструктурата в Южна Русия, осигуряваща газово трасе до Черно море". В пристанище Варна все още са пазят 680 000 тона тръби за подводната част на прекратения "Южен поток".

САЩ и Русия договориха примирие в Сирия от петък 

Американският президент Барак Обама заяви, че идващите седмици са жизненоважни за сирийското бъдеще предвид двуседмичното примирие, което трябва да започне от петък. Той предупреди Русия, че всички страни в конфликта трябва да спрат атаките, включително въздушните удари. По думите му, ако процесът се окаже успешен, той може да бъде първата стъпка към прекратяване на хаоса в Сирия. Но за целта атаките трябва да бъдат преустановени и да се позволят доставките на хуманитарна помощ за цивилните. Обама предупреди, че враждата сред бунтовническите фракции и кампанията срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) означават, че няма да има незабавно спиране на насилието. Сирийската опозиция заяви, че е готова да уважи примирието, което ще бъде тест за ангажиментите на правителството в Дамаск към плана. Но посочи, че Москва и Дамаск могат да продължат да атакуват бунтовниците под претекст, че удрят групировката "Джабхат ан Нусра", която заедно с ИДИЛ е изключена от примирието.

Фотограф: Reuters

Водещите турски опозиционни журналисти Джан Дюндар (вдясно на снимката) и Ердем Гюл бяха освободени рано в петък, след като Конституционният съд на страната постанови, че арестът нарушава правата им. Главният редактор на в. "Джумхуриет" Дюндар и завеждащият бюрото на вестника в Анкара Гюл бяха задържани на 26 ноември. Двамата ще бъдат съдени по обвинения в шпионаж и разкриване на държавна тайна. Лично президентът Реджеп Ердоган се закани, че двамата "ще си платят", и поиска за Дюндар три присъди, две от които доживотен затвор. Процесът започва на 25 март. Той е за твърдение на вестника отпреди година как камиони на турските тайни служби превозват оръжия за сирийски милиции северно от Алепо. Службите твърдят, че заснетите камиони са превозвали хуманитарна помощ. Дюндар коментира решението на съда като успех за свободата на словото в Турция.

Лотариите на Божков са спестили 30 млн. лв. данъци 

Приходите от данъци от моментна лотария през 2014 г. са нула лева. Това показва справка на Държавната комисия по хазарт, поискана от "Капитал". През 2015 г. те вече са 37 млн. лв. Данъчната ваканция, ощетила бюджета с над 30 млн. лв., беше осигурена от депутатите по време на кабинета "Орешарски". Сметката е на база ставката от 15%, която вече се дължи, и на оценките, че размерът на този бизнес през 2014 г. е бил около 200 млн. лв. За разрастването му помогна и първото правителство на Бойко Борисов, след като разреши този тип хазарт да се продава навсякъде. Големите в сектора - "Национална лотария" и "Лотария България", се контролират от Васил Божков.

Фондът Revetas купи Sofia Airport Center 

Лондонският фонд Revetas Capital е придобил Sofia Airport Center, което е втора покупка за инвеститора след сделката за столичния мол City Center Sofia през 2014 г. Досегашният собственик на комплекса до летището беше американската Tishman International, чиято единствена инвестиция в България е продаденият обект. Сделката е сред най-големите на пазара - балансовата стойност на актива е около 100 млн. лв., а според експерти четирите сгради и теренът от 125 декара могат да се оценят на 50 - 60 млн. евро. Почти толкова е дългът на дружеството към централата на Raiffeisen.

Държавата спря и търга за тунела на "Струма" 

Спря и поръчката за тунела на "Струма". Оферти за двукилометровия тунел с прогнозна цена от 250 млн. лв. трябваше да се подават до 26 февруари, като тя беше и най-скъпият незамразен търг след отменените поръчки от предходната седмица. За мотив за стопирането й послужи жалба на неизвестна компания от Приморско. Различното с тунел "Железница" е, че това е първата поръчка от серията, която се плаща с еврофондове. Регионалното министерство посочва, че тя не е прекратена, а само спряна от жалбата, в която има искане за временна мярка "спиране на процедурата", и тя ще тръгне отново след произнасяне на КЗК. Досега такива жалби не водеха до превантивно спиране.

Фотограф: Капитал

Shell Exploration & Production, дъщерна на Royal Dutch Shell, ще проучва залежите на нефт и газ в блок "1-14 Силистар". Договорът беше подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на компанията. Shell единствена подаде оферта. В дейности по търсене и проучване ще бъдат инвестирани 18.6 млн. евро, а бонусът, който ще получи правителството, е 4.9 млн. евро. Той е 5 пъти по-малък от този, даден от консорциума, оглавяван от френската Total, за проучване на блок "Хан Аспарух", който обаче е два пъти по-голям и най-перспективен.

Фирма на "Винпром Пещера" вече е акционер в Radisson Blu 

От 2017 г. Radisson Blu, намиращ се срещу парламента, ще смени бранда си с по-луксозния Intercontinental. Хотелът доскоро се смяташе за собственост на Спас Русев, но в отговори до "Капитал" от "Галакси инвестмънт груп" потвърждават, че вече имат контролиращ дял в дружеството собственик. През март предстои и рокада в мениджмънта, като в ръководството ще влезе представител на "Галакси", която е от групата на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров.

Пощенска банка вдига капитала със 107 млн. лв. 

На 11 март на общо събрание акционерите в Пощенска банка ще гласуват за увеличение на капитала със 107.5 млн. лв. до 560.3 млн. лв., за да може да стартира процедурата по поглъщане на бизнеса на Алфа банк в България. Средствата ще бъдат осигурени от основния акционер - гръцката банка Eurobank Ergasias. Сделката бе договорена през лятото на миналата година и се очаква да бъде финализирана до седмици. С придобиването на бизнеса на гръцката Алфа банк в България Пощенска банка ще може да изпревари по активи Райфайзенбанк България и ОББ и да се нареди на четвърто място по активи в националната класация.

 

Право на отговор 

Във връзка с публикацията "Следователят, който може да разбърка блатото" от брой 7 на в. "Капитал" получихме отговор от прокурора при Софийската градска прокуратура Иван Гешев относно пасажа в текста: "Когато не е съгласен с налаганата от прокурорите посока на работа, той просто отказва да бъде безгласен съучастник. В такъв сблъсък влиза например с прокурор Иван Гешев, който води делото за източването на КТБ. През 2015 г. той подава сигнал заради случващото се по досъдебно производство за данъчни измами от 2009 г., което се наблюдава от Гешев."

Ето написаното по същество от прокурор Гешев: "За да онагледя това становище, ще използвам тази част от статията Ви "Следователят, който може да разбърка блатото" с автор г-н Росен Босев, която визира моята скромна личност. Единственото частично вярно нещо в този пасаж е, че прокурор Иван Гешев "води делото за източването на КТБ". Като изключим това дали аз "водя", "тегля", "издърпвам" или "хлъзгам" визираното наказателно производство, факт е, че освен мен това правят още много магистрати от СГП, респ. СО-СГП. На какво се дължи тази фиксация в мен (поредната след статията Ви "От недосегаеми по-недосегаеми") нямам разумно обяснение (освен че явно информаторът Ви е един и същ). Във всеки един случай обаче истината се изчерпва с обстоятелството, че съм един от наблюдаващите прокурори по "делото КТБ". Предполагам, че съм (заедно с цитираното производство) просто някаква "косвена жертва", но това в крайна сметка е без значение за настоящото ми изложение.

Няма как да вляза в "сблъсък" с този господин следовател Атанасов, както сочите в статията си. Защото при един сблъсък е необходимо да има две страни. Такъв е налице само в неговото съзнание. Към момента, когато това лице си е направило отвод по соченото от Вас дело, аз не съм бил наблюдаващ прокурор по него. И то от почти две години [...] И за да съм още по-ясен, ще кажа, че с колегите наблюдаващи прокурори доста се забавлявахме, когато ми разказваха как господин следовател Атанасов си прави отвод по посочените причини. Казаха, че ще му обяснят писмено, че не съм наблюдаващ прокурор по делото и липсват законови основания за искането му. Сигурен съм, че са го направили."

Редакцията на в. "Капитал" уточнява, че многократно е изпращала запитвания до пресцентъра на прокуратурата за цитираните от прокурор Гешев производства, но както и в други случаи, не сме получавали отговор.

 

Право на отговор - "Клинър" ООД

На 23 февруари в редакцията на в."Капитал" получихме право на отговор от фирма "Клинър", което гласи следното: 

"В онлайн изданието и книжното тяло на уважаваната от нас медиа "Капитал" на 19 февруари 2016 г. в материал със заглавие "Смолянският ТИТАНик" се твърдят неверни факти и обстоятелства, свързани с дружеството, което ръководим. Журналистическото разследване представя пред обществеността неистина, която внушава некоректни отношения между "Клинър" ООД и община Смолян от една страна, а от друга - между "Клинър" ООД и гражданите, които компанията ни обслужва. 

[.,,] Тенчо Лилянов НИКОГА НЕ Е ИМАЛ ОБЩО с фирмата "Еко Титан", която чисти Велинград и която се цитира в материала на журналистката Мария Николова. Това е видно от Търговския регистър, а информацията е публична."

 

Сделки

- Балканската борсова платформа SEE Link, която свързва борсите на няколко държави в региона, ще започне да функционира в края на март, съобщиха от БФБ - София. В момента се провеждат финални тестове на системата за прехвърляне на поръчки. По първоначална идея тя свързва борсовите оператори в България, Хърватия и Македония, а намерение да се включат заявиха и борсите в Белград и Любляна.

- Строителната компания "Маркан" ще инвестира в два нови хотела в София, които ще работят под марките Novotel и ibis, управлявани от полската верига Orbis. Първият ще е четиризвезден, а вторият тризвезден и ще се помещават в обща сграда с отделни входове и рецепции. Планираната инвестиция е над 20 млн. евро, а откриването на обектите се очаква да е през последното тримесечие на 2017 г.

- "Ломско пиво" ще инвестира над 1.7 млн. лв. през тази година, като 58% от сумата са безвъзмездни от програма "Иновации и конкурентоспособност". Останалата част ще бъде набавена чрез кредит. Целта на инвестицията е модернизиране и пълно автоматизиране на производствените процеси, свързани с бутилиране на готовата продукция, с нейното етикетиране и палетизиране.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

20% разобличаване

20% разобличаване

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK