Вечерни новини: 28 февруари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 28 февруари

Хиляди фермери в Гърция напуснаха през уикенда барикадите, с които през последните седмици бяха препречили пътища и границата с България. Засега това е краят на най-напрегнатата част от протестите им срещу предложените данъчни и пенсионни реформи в страната. Фермерите изтеглиха трактори, след като премиерът Ципрас проведе през седмицата разговори с техни представители и обеща да внесе подобрения в плана, подготвен от правителството. "Разочаровани сме от резултата от срещите с министър-председателя, но се оттегляме с високо вдигнати чела и ясно послание, че борбата не е приключила", казва Никос Волкос, ръководител на блокадата на магистрала "Егнатия" в Северна Гърция. "Ще останем в готовност", цитира думите му агенция АНА-МПА.

Вечерни новини: 28 февруари

Столична община е прекратила поръчка за поддържане на паркове и градини. Бланките за лични документи ще струват 21.5 млн. лв. Екоминистърът насрочи за 7 март среща за разширението на ски зоната в Банско

5516 прочитания

Хиляди фермери в Гърция напуснаха през уикенда барикадите, с които през последните седмици бяха препречили пътища и границата с България. Засега това е краят на най-напрегнатата част от протестите им срещу предложените данъчни и пенсионни реформи в страната. Фермерите изтеглиха трактори, след като премиерът Ципрас проведе през седмицата разговори с техни представители и обеща да внесе подобрения в плана, подготвен от правителството. "Разочаровани сме от резултата от срещите с министър-председателя, но се оттегляме с високо вдигнати чела и ясно послание, че борбата не е приключила", казва Никос Волкос, ръководител на блокадата на магистрала "Егнатия" в Северна Гърция. "Ще останем в готовност", цитира думите му агенция АНА-МПА.

© STOYAN NENOV


300

млн. лв. са загубите за земеделието от началото на руското ембарго върху вноса на селскостопански стоки от ЕС през август 2014 г. досега, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред БНР. Загубите са не толкова от директен пазар, а вследствие на намалението на цените на ембарговите стоки.

Столичната община е прекратила обществена поръчка за поддържане на паркове, градини, зелени площи за 2016 - 2019, потвърдиха пред "Дневник" от пресцентъра на Столичната община. Причината е, че е предвидена възможността за предимство на кандидати, които са фирми на хора с увреждания, а част от дейностите не са включени в определените в списък от МС, се разбира от мотивите, публикувани в сайта на Агенцията за обществените поръчки. Също така част от позволени и непозволени дейности са били в обща обособена позиция. Сигнал за нередност е постъпил и при кмета Йорданка Фандъкова, и в Министерския съвет. Процедурата е прекратена на 24 февруари - в деня, в който премиерът обяви, че инспектори ще проверяват всички поръчки. Предметът на поръчката е услугата за поддържане на паркове, градини, зелени площи към градски магистрали и дървесни насаждения. Обектите са били разпределени в 62 позиции (зони), от които 38 зони (позиции) на обща приблизителна площ 22 251 дка.

Бланките за лични документи ще струват 21.5 млн. лв., става ясно от обявление за предварителна информация на МВР. Това означава, че поръчката ще бъде обявена в следващите 12 месеца. Миналата година МВР поиска допълнителни 30 671 500 лв., с които да бъдат платени сключени вече договори и открити обществени поръчки, свързани с издаването на документи за самоличност. Основната част от тях е за бланките. Трансферът се налага, тъй като таксите от документите вече постъпват директно в централния бюджет вместо в отделна сметка, която покрива разходите по издаването им. Все още не са обявени параметрите на конкурса.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева насрочи за 7 март срещата за Банско, съобщи пресцентърът на екоминистерството. Там всички заинтересовани страни ще опитат да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението и разширението на ски зоната. Организирането на публичен дебат за Банско беше поръчано на Василева от министър-председателя. Миналата седмица на заседанието на кабинета той обяви, че Министерският съвет няма да взима решение по казуса с разширяването на ски зоната, докато не се намери компромис между страните, и дори е изразил готовност да прекрати концесията със сегашния концесионер "Юлен".

Европейската комисия да промени регламентите си така, че да може да се намесва бързо и физически със свои органи при конфликти като блокадата на българско-гръцката граница. За това искане на България съобщи пред "Дарик" министърът на транспорта Ивайло Московски. По думите му сега наказателната процедура започва месеци след инцидента. Министърът повтори, че такива протести затварят границата периодично от 2007 г. насам, затова политиките трябва да се променят.  Московски прогнозира, че загубите за българската икономика ще надхвърлят 10 млн. лв. заради развалените продукти, невъзможността да се обслужват лизингови договори и кредити и неустойки за компаниите. 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се произнесе по методиката за изработването на областните здравни карти, показва справка в регистъра на антимонополното ведомство, пише investor.bg. Производството е образувано по искане на сдружението на общинските болници в България. Общинските болници се опасяват, че Националната здравна карта, която е изготвена на базата на областните здравни карти, фаворизира големите лечебни заведения заради заложените критерии за специалисти и отделения. Основното притеснение е, че малките болници ще останат без финансиране от здравнатa каса въпреки уверенията на здравния министър, че общинските болници и болниците в труднодостъпни населени места не са застрашени и ще се финансират по друга процедура.

Полицейски проверки на хората, които използват охрана, която не отговаря на закона, и промяна в нормативната уредба, която да направи невъзможно извършване на охранителни услуги без лиценз. Това обещаха главният прокурор Сотир Цацаров и главният секретар на МВР Георги Костов, които проведоха спешно заседание след инцидента от тази седмица на столичния околовръстен път. Ще бъде предприет комплекс от мерки чрез фактически и административен натиск по Закона за МВР с цел фактическата охрана, която демонстрира беззаконие и безнаказаност, да бъде притисната и ликвидирана, каза главният прокурор.

Процедурата по отдаването на летище София на концесия се очаква да бъде обявена до средата на март. Това се разбира от интервю на министъра на транспорта Ивайло Московски пред "Стандарт". Той посочва, че всички анализи по концесионната процедура са готови и се намират при областния управител на София заради това, че той актува имотите - публична държавна собственост. "Надявам се това да приключи до 1-2 седмици, веднага след което пускаме процедурата", обяснява Московски. Неотдавна той посочи, че от бъдещия концесионер ще се изисква по-голямата част от концесионното възнаграждение за предвидения период от 35 години да бъде платено авансово. Сега той казва, че процедурата по отдаването на летището ще бъде "състезание между оферти", като търгът вероятно ще започне от 550 млн. лв.

Избирателите в Швейцария отхвърлиха на референдум предложението чужденци, извършили престъпления, да бъдат автоматично депортирани след излежаването на наказанието. Данните от екзит пол, цитирани в неделния следобед от телевизия SRF, показаха, че над 55% от гласувалите не подкрепят инициативата на антиимигрантски настроената Швейцарска народна партия, която държи около една трета от местата в парламента. Чужденците съставляват една четвърт от 8-милионното население - но и 68 процента от затворниците. По друг от въпросите в референдума - за строителството на втори тунел под планинската верига Готар, швейцарците се изказаха одобрително.

Коалиция "Листа на надеждата" на реформаторите и умерените привърженици на президента Хасан Рохани е на път да спечели всичките 30 места в Техеран на парламентарните избори според резултатите при преброени близо 90 на сто от гласовете, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от БТА. В останалата част на страната реформаторите и умерените си поделят гласовете с независими кандидати, които не фигурират в нито една от двете основни листи, сочат частичните резултати. Рохани се надява да разполага с парламентарно мнозинство, за да продължи да развива политиката си на отваряне. Той залага на значителния напредък, постигнат със сключването на ядреното споразумение с големите световни сили през юли миналата година, който даде възможност на Иран да излезе от изолацията. В петък иранците гласуваха за парламент и за Събрание на експертите - органът, който избира върховния ръководител на страната.

Многохилядна акция под наслов "Ние сме народът!", организирана от полския Комитет за защита на демокрацията,  се състоя в Полша в събота.  Участниците в шествието протестираха срещу спорните действия на правителството на партия "Право и справедливост", както и срещу нападките срещу лидера на антиконмунистическия профсъюз "Солидарност", дисидент, а впоследствие държавен глава Лех Валенса, обвързван с тайните комунистически служби.  Участниците се обявяват против нарушенията на основния закон, допускани според тях от управляващата партия, против приетите от нея поправки в законите за конституционния съд, за медиите, полицията и пълномощията на тайните служби.

Хилъри Клинтън надделя категорично над Бърни Сандърс в първичните избори в щата Южна Каролина за спечелване на кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия в САЩ. Освен че демонстрира силни позиции сред чернокожите избиратели, това е третият успех на Клинтън в четири щата, което стабилизира позициите й преди предстоящия супервторник, когато ще се гласува в 11 щата, коментира "Ройтерс". Поражението на Сандърс, който се обявява за демократичен социалист, поражда въпроси за бъдещото му представяне в щати, които са далеч от неговите бастиони в либералния североизток на САЩ. 

Малките и средните компании получават 40% отстъпка от застрахователната премия по застраховка "Пожар" от "Алианц България" до 31 юли, като при определени условия отстъпката може да достигне до 50%, съобщават от застрахователното дружество. В рамките на кампанията клиентите, които сключат и полица "Кражба чрез взлом", ще ползват 40% отстъпка и от нейната цена. Преференциалните условия не предвиждат самоучастие от страна на застрахования, уточняват от компанията. Дължимата застрахователна премия може да се плати и разсрочено, а при подновяване на полиците, които са били сключени в периода на промоцията и по които не са регистрирани щети, клиентите ще запазват ползваните отстъпки.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 27 910 лв. на сливенската компания "Рафтис – милк" за организирането и провеждането на нерегламентирана промоция. Глобата се равнява на 1% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2014 г. и е наложена заради предложението на компанията да "подарява" по едно кисело мляко "Рафтис" на всеки клиент, закупил хляб "Рафтис" от 650 г. Макар че даването на добавка по принцип е обичайна практика и един от основните методи за реклама, от антимопонополното ведомство са установили, че в случая промоцията представлява нерегламентирана от закона добавка. Даваният като подарък продукт не попада сред изключенията, посочени в Закона за защита на конкуренцията, уточняват от КЗК. При определяне на санкцията са отчетени тежестта и продължителността на нарушението, ограниченият географски обхват, както и икономическото състояние на ответното дружество.

За втора поредна година "ЕВН България" стартира програма за финансиране на проекти, свързани с опазване на околната среда, в размер до 15 хил. лв. Срокът за кандидатстване е 31 март, като одобрените проектни предложения ще бъдат обявени в началото на май. Бенефициентите трябва да приключат изпълнението на проектите до 10 ноември 2015 г. По програмата за финансиране могат да участват физически и юридически лица с нестопанска цел, както и читалища, училища и детски градини. Едно от изискванията е проектите да бъдат реализирани на територията на Югоизточна България. Допустими са проектни предложения в областта на енергийната ефективност, опазването на биоразнообразието, чистотата на въздуха, почвите, борбата с климатичните промени или устойчивото управление на отпадъци и води.

Контролираният от милиардера Уорън Бъфет конгломерат Berkshire Hathaway е увеличил печалбата си с 32% през последното тримесечие на 2015 г., съобщава Bloomberg. В периода от октомври до декември нетната печалба е достигнала 5.48 млрд. долара при 4.16 млрд. година по-рано. Нетната годишна печалба е нараснала с 21.2% и е била 24.08 млрд. долара. Портфолиото на инвестиционната компания се оценява на над 100 млрд. долара.

Поевтиняването на петрола доведе най-големия италиански петролен концерн Eni до загуба от 7.79 млрд. евро през 2015 г. Година по-рано компанията приключи с печалба от 101 млн. евро, съобщава Reuters. Eni, подобно на конкурентите си Exxon Mobile, BP и други компании от петролния бранш, е изправена пред предизвикателството на поевтиняването на петрола през последната година и половина. Надежда за бъдещето на компанията дава откритото голямо находище на природен газ в Средиземно море. Полето край бреговете на Египет може според Eni да съдържа до 850 млрд. куб. метра газ. Властите в Египет са одобрили плановете на италианската компания за добив в началото на годината. Планира се производството да започне в края на следващата година.

Германският производител на потребителски стоки Henkel отчете 50% ръст на печалбата през последното тримесечие на 2015 г. Компанията, известна с перилните препарати Persil, козметиката за коса Schwarzkopf и лепилото Loctite, е постигнала чиста печалба за периода от 446 млн. евро, съобщава MarketWatch. По-добрите резултати се дължат на стабилните приходи от продажби и печалби при козметичните продукти, стоките за бита и лепилата. През четвъртото тримесечие на 2014 г. Henkel отчете по-слаба печалба заради извънредните разходи за преструктуриране. Приходите през последните три месеца на миналата година са били 4.4 млрд. евро при 4.1 млрд. година по-рано.

Топ 5 на пазара на дигитални аксесоари
300

млн. лв. са загубите за земеделието от началото на руското ембарго върху вноса на селскостопански стоки от ЕС през август 2014 г. досега, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред БНР. Загубите са не толкова от директен пазар, а вследствие на намалението на цените на ембарговите стоки.

Столичната община е прекратила обществена поръчка за поддържане на паркове, градини, зелени площи за 2016 - 2019, потвърдиха пред "Дневник" от пресцентъра на Столичната община. Причината е, че е предвидена възможността за предимство на кандидати, които са фирми на хора с увреждания, а част от дейностите не са включени в определените в списък от МС, се разбира от мотивите, публикувани в сайта на Агенцията за обществените поръчки. Също така част от позволени и непозволени дейности са били в обща обособена позиция. Сигнал за нередност е постъпил и при кмета Йорданка Фандъкова, и в Министерския съвет. Процедурата е прекратена на 24 февруари - в деня, в който премиерът обяви, че инспектори ще проверяват всички поръчки. Предметът на поръчката е услугата за поддържане на паркове, градини, зелени площи към градски магистрали и дървесни насаждения. Обектите са били разпределени в 62 позиции (зони), от които 38 зони (позиции) на обща приблизителна площ 22 251 дка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK