Вечерни новини: 6 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 6 март

Вечерни новини: 6 март

Турция пое контрола върху опозиционния вестник "Заман"; Министерският съвет прие първия пакет от промените в съдебния закон, който трябва спешно да обезпечи преструктурирането на Висшия съдебен съвет; Парламентът прие на първо четене промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества, засягащи легализирането на индустриалния коноп; Събираемостта на глобите за липсваща "Гражданска отговорност" е малко над 2%; Китайска компания ще внедрява безжичен интернет на летище София

6729 прочитания

© Stringer


380 лв.

остава майчинството за втората година от отглеждането на детето. Парламентът отхвърли внесеното от БСП предложение за обвързване на обезщетението с минималната заплата, с което сумата щеше да стане 420 лв. 

Турция пое контрола върху опозиционния вестник "Заман"

Два поредни дни полицията в Турция разпръсква със сълзотворен газ и гумени куршуми симпатизанти на опозиционния вестник "Заман". Около 2000 протестиращи се събраха пред редакцията на изданието с най-голям тираж в страната, след като в петък властите наредиха контролът му да бъде предаден на правителството. Вестникът е обвинен в съпричастие към готвен държавен преврат.

Министерският съвет прие първия пакет от промените в съдебния закон, който трябва спешно да обезпечи преструктурирането на Висшия съдебен съвет (ВСС), заложено в гласуваните през декември конституционни поправки. Правителството отхвърли предложението на кадровиците на Темида за неограничено удължаване на мандата им, при условие че няма избрани техни наследници до есента на следващата година, съобщава mediapool.bg. Измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) са пряко свързани с приетите промени в конституцията, чрез които ВСС бе разделен на съдийска и прокурорско-следователска колегия. За да не изпадне кадровият орган в законов вакуум, съдебният закон трябва да бъде "спешно" гласуван от Народното събрание до 22 март. Тогава изтича тримесечният преходен период за съгласуване на конституционните промени със ЗСВ. Във вторник ВСС проведе извънредно заседание, на което направи няколко предложения към проекта. Едно от тях бе мандатът на съвета да продължава повече от пет години въпреки конституцията. Членовете на ВСС поискаха да ръководят системата, докато редовите магистрати и парламентът им изберат наследници, да не се стига до вакуум в управлението на съдебната власт.

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Заради големия обществен интерес около промените в договора с концесионера на ски зоната в Банско и оспорвания втори кабинков лифт насрочената за 7 март среща ще може да бъде проследена онлайн от 11.00 ч. на интернет страницата на МОСВ. Целта на срещата е всички заинтересовани страни да опитат да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението на ски зоната. Поканени са министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера "Юлен" АД

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества, засягащи легализирането на индустриалния коноп. През февруари от Българската академия на науките изразиха подкрепата си за законовите промени. От академията цитираха и становище на учени от Института по органична химия с център по фитохимия, според които индустриалният коноп съдържа минимално количество от съставката тетрахидроканабинолин следователно не може да се използва като наркотик. В законопроекта се посочва, че отглеждането на растения от рода на конопа (канабис) ще се извършва само след издадено разрешение от министъра на земеделието и храните.

Събираемостта на глобите за липсваща "Гражданска отговорност" е малко над 2%, съобщава bTV. От санкции за общо над 1 млн. лв. са събрани около 21.5 хил. лв. Глобата за липса на сключена застраховка е намалена на 250 лв., а плащането зависи единствено от добрата воля на нарушителя. Често се случва нарушителят да сключи нова застраховка, без да си плати глобата за това, че е карал без стикер преди това. А цената на самата полица се движи около 200  - 250 лв. За 2015 г. към Националната агенция за приходите за принудително събиране са били прехвърлени 2023 наказателни постановления.

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Китайска компания ще внедрява безжичен интернет на летище София. Изпълнителният директор на летище София Христо Щерионов подписа договор за сътрудничество с китайската компания "Ийст лайк информейшън текнолоджи сървис", съобщават от аерогарата. Летище София ще получи безвъзмездно софтуерен и хардуерен продукт, както и поддръжка за пет години. Договорът предвижда изграждане на безжична система из цялото летище, която ще улесни преноса на данни и информация. Ползите ще бъдат и за пътниците, защото ще имат достъп до по-качествен интернет на терминалите. Финансирането се осигурява от китайското правителство по програмата за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа (16+1). Технологията е внедрена на международното летище "Хундзяо" в Шанхай, а летище София ще е първото на страна от ЕС, на което ще бъде въведена.

Сърбия тръгна към предсрочни избори

Сръбският президент Томислав Николич разпусна парламента и насрочи предсрочни парламентарни избори на 24 април. Николич свика предсрочни избори, след като коалиционното правителство, водено от Сръбската прогресивна партия, заяви, че се нуждае от по-силен мандат, за да прокара икономически реформи и да завърши преговорите за присъединяване към Европейския съюз, посочва Reuters. Изборите ще бъдат референдум за това дали Сърбия ще стане до 2020 г. съвременна и европейска страна, или ще се върне в миналото, към вътрешните конфликти и лошите отношения в региона, каза в телевизионно интервю премиерът на страната Александър Вучич (на снимката). Той подчерта, че не е готов да прави политически компромиси, за да остане на власт.

Иран очаква над 5% ръст на БВП през тази година

Иран очаква икономически растеж над 5% през 2016 г. след вдигането на санкциите срещу страната. Това заявява управителят на централната банка Валиула Сейф, цитиран от БТА по съобщения на световни агенции. "Икономическият растеж на Иран се забави през 2015 г., но и вътрешните, и международните прогнози сочат, че през 2016 г. растежът ще бъде над 5%", е обявил Сейф. Страната излезе от години на икономическа изолация през януари, когато световните сили начело със САЩ и Европейския съюз вдигнаха парализиращите санкции срещу производител номер три в ОПЕК в замяна на ограничения върху ядрените амбиции на Техеран.

Пътнически самолет едва не се сблъскал с дрон малко преди да кацане в Париж

 

Пътнически самолет А320 на авиокомпания Air France едва не се е сблъскал с малък безпилотен самолет, докато се спускал за кацане на парижкото летище "Шарл де Гол" миналия месец, разкри в петък Френската агенция за авиационни разследвания (БЕА). Самолетът е изпълнявал редовен полет от Барселона на 19 февруари и летял на височина от около 1800 м, когато вторият пилот забелязал дрона. Той веднага изключил автопилота и направил маневра за избягване на сблъсъка, като в същото време информирал капитана за появата на безпилотника, съобщава БЕА на своя уебсайт. Екипажът информирал и наземния контрол. Дронът минал само на 5 м под лявото крило на пътническия самолет. БЕА класифицира инцидента като "сериозен". В момента тече разследване по случая. Зоната, в която дронът летял, е забранена за безпилотници от съображения за сигурност.

Бившият изпълнителен директор на Volkswagen е знаел за проблема с вредните емисии година по-рано

Германският автомобилостроител Volkswagen призна, че ръководителят му Мартин Винтеркорн е бил уведомен за проблема с манипулираните емисии на отработени газове близо година преди скандалът да стане обществено достояние, предаде ДПА. Винтеркорн, който подаде оставка заради скандала през септември, за първи път е бил уведомен за кризата на 23 май 2014 г. и е присъствал на заседание, на което въпросът е бил обсъждан, през юли 2015 г., съобщи германската компания в изявление. Скандалът "дизелгейт" избухна на 18 септември 2015 г., след като манипулациите бяха огласени от Агенцията за защита на околната среда на САЩ. От началото на скандала ръководството на Volkswagen непрекъснато твърди, че Винтеркорн не е знаел за кризата. В изявлението си компанията уточнява, че няма доказателства, че Винтеркорн е прочел първия имейл или е участвал в по-късните обсъждания, свързани с проблема. На въпроса първоначално не е било отделено особено внимание на управленско равнище, посочва концернът. Компанията продължава да твърди, че не е укривала информация от акционерите.

Lego ще расте и при 3% увеличение на китайския БВП 

Световният лидер на пазара на играчки Lego обяви, че нейните цели за растеж в Азия ще бъдат изпълнени, дори и китайската икономика да расте с наполовина на сегашния си темп, пише Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Lego Йорген Виг Кнудсторп отчита ползи от насочването на Китай към икономика, базирана на потреблението, със силна средна класа. "Дори при 3-4% ръст в Китай, ще има много възможности за растеж за нас там, особено след като икономиката се насочва от такава, движена от индустрията, към такава, задвижвана от разходите на частния сектор", коментира Кнудсторп. През миналата седмица Lego отчете рекордни продажби и печалба за 2015 г., като приходите й в Китай са скочили с 40%.

Deutsche Telekom може да замрази продажбата на T-Mobile US

Германската телекомуникационна компания Deutsche Telekom ще замрази продажбата на T-Mobile US. Това съобщава Reuters, като се позовава на двама източници. Причината е, че през по-голямата част от годината компанията ще трябва да насочи вниманието си към търг за радиоефир в САЩ. Освен това се очаква потенциалните кандидати да изчакат по-благоприятна политическа среда за сливанията в сектора. Федералната комисия по телекомуникациите в САЩ трябва да обяви търга за нискочестотен ефир в края на март, като специалистите очакват той да продължи няколко месеца. "През този период няма да има сливания и придобивания в американския телекомуникационен сектор", казва източник, запознат със ситуацията. Участниците в търга нямат право да са ангажирани с разговори за партньорство или сливане през седмиците преди или след процеса на наддаване. T-Mobile US, от която Deutsche Telekom притежава 65.4%, заяви, че може да похарчи до 10 млрд. долара в търга.

380 лв.

остава майчинството за втората година от отглеждането на детето. Парламентът отхвърли внесеното от БСП предложение за обвързване на обезщетението с минималната заплата, с което сумата щеше да стане 420 лв. 

Турция пое контрола върху опозиционния вестник "Заман"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK