Вечерни новини: 8 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 8 март

Бившият зам.-председател на Софийския градски съд (СГС) Богдана Желявска е на път да се спаси от дисциплинарно наказание

Вечерни новини: 8 март

Министърът на културата Вежди Рашидов иска възстановяване на тютюневия склад в Пловдив; Конституционният съд зачеркна половината от здравната реформа; До 2017 г. българският Търговски регистър ще бъде свързан с търговските регистри на държавите в ЕС; Министерството на земеделието и храните (МЗХ), НАП и Агенцията по храните започват съвместни проверки на млекопреработвателните предприятия; До края на март кметът на Варна Иван Портних ще внесе в общинския съвет предложения за структурна реформа в администрацията си; Бившият зам.-председател на Софийския градски съд (СГС) Богдана Желявска е на път да се спаси от дисциплинарно наказание във връзка с действията й в съда; Турските власти превзеха поредната медийна агенция

3183 прочитания

Бившият зам.-председател на Софийския градски съд (СГС) Богдана Желявска е на път да се спаси от дисциплинарно наказание

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


14

нови проекта ще бъдат сертифицирани скоро от Българската агенция за инвестиции. От тях се очаква в следващите 2-3 години в икономиката да се вложат 400 млн. лв. и да се разкрият 3 хил. работни места,  съобщава изпълнителният директор на ведомството Стамен Янев пред в. "Стандарт".

Mинистърът на културата Вежди Рашидов заяви, че разрушеният тютюнев склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, съобщи пресцентърът на министерството.  В понеделник за това настоя и камарата на архитектите в Пловдив, след като се разбра, че унищожената сграда всъщност попада в територията на групов паметник на културата. Рашидов е разпоредил да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност. "Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство", се посочва в съобщението от ведомството.

Конституционният съд зачеркна половината от здравната реформа. С 11 на 1 гласа съдът отмени единия от текстовете в здравните закони на министър Петър Москов - разделянето на медицинските услуги, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет. Текстът беше атакуван от депутатите от опозицията и от АБВ. Според представители на КС, цитирани от "Правен свят", текстът за разделянето на пакетите е напълно неясен, а това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите. Така са погазени принципът на правовата държава и чл. 52 от конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ. В Конституционния съд е и другият здравен закон - за лечебните заведения. Там опозицията атакува здравната карта.

До 2017 г. българският Търговски регистър ще бъде свързан с търговските регистри на държавите -  членки на Европейския съюз. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.  Предстои и обновяване на имотния регистър, за което ще се кандидатства за финансиране по оперативна програма "Добро управление".  Целта е да се обединят базите данни и да се свържат имотният с кадастралния регистър.

Министерството на земеделието и храните (МЗХ), НАП и Агенцията по храните започват съвместни проверки на млекопреработвателните предприятия. Инспекторите ще проверяват финансовите документи, с които мандрите купуват суровини и продават продукция, както и документите за внесен ДДС. Действията на МЗХ идват в отговор на сигналите на животновъди, че контролът при вноса на млечни продукти и суровини е изключително слаб, а контрабандата на сухи млека и сурогати от Западна Европа се засилва. Млечният сектор в страната е в криза, след като либерализацията на пазара на мляко в ЕС доведе до срив и рекордно ниски нива на цените на местната продукция. Заради сивия внос млекопроизводителите готвят национална стачка на 24 март.

Вероятно ще има преструктуриране в общинските болници заради Националната здравна карта, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Идеята на кмета е да може общинските болници да предложат цялата гама от здравни услуги, но не всяка да работи сама за себе си и да предлага всичко, макар и некачествено, а обратното - да са в мрежа и да предлагат точно това, в което са силни и за което имат специалисти и оборудване.

До края на март кметът на Варна Иван Портних ще внесе в общинския съвет предложения за структурна реформа в администрацията си. Това каза самият той, като обяви, че дотогава трябва да станат ясни и нови разпределения на ресорите сред заместниците му. Една от най-важните промени вероятно ще бъде назначаването на нов зам.-кмет с ресор "Туризъм", но името на титуляря все още не е известно. Сред новите имена в кметския екип, около които се спекулира, е това на бившия областен управител на Варненска област Коста Базитов. Той беше част от "вътрешния кръг" около бившия кмет на Варна Кирил Йорданов в продължение на 14 години, като стигна дори до позицията на зам.-кмет. През есента на 2012 г. Базитов беше назначен за областен управител на Варненска област и остана на този пост до юли 2013 г. Комисията по досиетата огласи Базитов като нещатен сътрудник на бившата Държавна сигурност. 

Росен Плевнелиев и ДПС са единодушни, че малкият и средният бизнес трябва да са генератори на заетостта в икономиката. Необходима е подкрепа за развитието и финансирането на малките и средните предприятия, а така също и за насърчаване на инвестициите в областта на сектор "Земеделие". Около тази позиция се обединиха президентът и представители на ДПС, които разговаряха на "Дондуков" 2, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Срещата се проведе в рамките на Месеца на политическите консултации на президента с парламентарните сили.

Бившият зам.-председател на Софийския градски съд (СГС) Богдана Желявска е на път да се спаси от дисциплинарно наказание във връзка с действията й в съда. Повече от година след като Висшият съдебен съвет едвам образува дисциплинарно производство, двама от членовете на дисциплинарния състав - представляващият Димитър Узунов и Румен Боев, смятат, че Желявска не трябва да бъде наказана. Другият участник - Камен Иванов, е на различно мнение, съобщи defactolegal.bg. Информацията беше потвърдена и пред "Дневник". Затова и предложението, което съставът на ВСС ще трябва да гласува в четвъртък, е, че Богдана Желявска не е извършила нарушение на Закона за съдебната власт.

Турските власти превзеха поредната медийна агенция. След "Заман" и медиите от групата на "Коза Ипек", управлението на още една голяма медийна агенция в Турция - "Джихан", преминава в ръцете на синдици, назначени от истанбулски съд. Това съобщават Guardian и Reuters, позовавайки се на съобщение, което се е появило на страницата на "Джихан" късно в понеделник, но след това е премахнато. Агенцията беше близка до в. "Заман" и публикува част от коментарите на редакторите на вестника, след като полицията нахлу в редакцията му в края на миналата седмица. Междувременно "Ройтерс" съобщи, че вестник "Заман" ще продължи да излиза като опозиционен ежедневник в Германия, след като турските власти поеха контрол над изданието в Турция.

Български стартъпи могат да кандидатстват за програмата Start Path на MasterCard

Програмата Start Path на компанията за картови разплащания цели да съдейства на стартъпи чрез партньорства да разширят бизнеса си по-бързо, отколкото биха могли сами. Стартиращите компании могат да се възползват от знанията на експертите и да получат достъп до клиенти и партньори на MasterCard. Те също така ще имат възможността да въвеждат иновации в решенията на картовата компания. В Европа програмата в момента работи в тясно сътрудничество с новостартиращи компании, включително Rainbird, dopay, Invoice Sharing и Universal Basket, съобщават от MasterCard.

ERP Academy и pCloud ще си партнират

ERP Academy и българската технологична компания за облачни услуги pCloud ще си партнират. Образователната организация и компанията обединяват усилия, за да доближат висшето образование до реалните нужди на бизнеса. Лекциите и семинарите на тема "Сторидж технологии в облачна среда" ще бъдат разделени в три направления в зависимост от приложението на облачни услуги при бизнеса, образованието и крайните потребители. Новосъздаденото сътрудничество с pCloud показва, че академията развива дългосрочни отношения както с някои от най-утвърдените компании за бизнес софтуер у нас, така и с успели стартъп компании, коментират от ERP Academy.
Progress започва Telerik Digital Academy в сътрудничество с Google

Глобалната софтуерна компания Progress обяви началото на Telerik Digital Academy – нова инициатива с фокус върху дигиталните технологии, част от "Академията на "Телерик". Тя започва на 9 май 2016 г. с безплатен 8-седмичен интегриран курс по дигитален маркетинг, организиран в сътрудничество с Google. Кандидатстването за курса е отворено до 17 април. Обучението по дигитален маркетинг е насочено към студенти и специалисти по маркетинг, както и към експерти от други области. Кандидатстването включва подаване на CV и мотивационно писмо на уеб страницата на инициативата. Курсът на Telerik Digital Academy е първото в България цялостно безплатно обучение по дигитален маркетинг, подкрепено от Google. Неговата цел е да развие у специалистите ключови дигитални умения и да улесни дигиталната трансформация на бизнеса в страната.

Турските власти превзеха поредната медийна агенция.
Фотограф: Stringer
Източник: Reuters
Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че разрушеният тютюнев склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид.
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
14

нови проекта ще бъдат сертифицирани скоро от Българската агенция за инвестиции. От тях се очаква в следващите 2-3 години в икономиката да се вложат 400 млн. лв. и да се разкрият 3 хил. работни места,  съобщава изпълнителният директор на ведомството Стамен Янев пред в. "Стандарт".

Mинистърът на културата Вежди Рашидов заяви, че разрушеният тютюнев склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, съобщи пресцентърът на министерството.  В понеделник за това настоя и камарата на архитектите в Пловдив, след като се разбра, че унищожената сграда всъщност попада в територията на групов паметник на културата. Рашидов е разпоредил да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност. "Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство", се посочва в съобщението от ведомството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK