Какво се случи през седмицата

Протест срещу забраната за къмпингуване блокира Орлов мост; Парламентът одобри задължителното гласуване; Процедурата за избор на ръководство на КЗК започва отначало; Поръчка на "Водстрой 98" за 30 млн. лв. беше спряна; Китай намали целта си за растеж; Moody’s се изтегля от Русия

Нов протест срещу забраната за къмпингуване блокира Орлов мост
Нов протест срещу забраната за къмпингуване блокира Орлов мост    ©  Анелия Николова
Нов протест срещу забраната за къмпингуване блокира Орлов мост
Нов протест срещу забраната за къмпингуване блокира Орлов мост    ©  Анелия Николова

Протест срещу забраната за къмпингуване блокира Орлов мост

Протест срещу забраната за къмпингуване блокира кръстовището на Орлов мост в понеделник. Протестиращите носеха плакати с надписи "Граждани срещу мафията" и скандираха "Искаме природа, не искаме бетон". На кръстовището на Орлов мост се събраха около 200 души, които направиха импровизиран къмпинг с палатки и два кемпера. Докато траеше протестът, движението беше блокирано. Причината за недоволството е приетата от депутатите в началото на март забрана за къмпингуване и паркиране на плажовете. Протестът прерасна в шествие, което мина покрай сградата на Народното събрание и завърши пред президентството, където протестиращите поискаха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на поправката в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

По идея на Цветанов електронните документи изпаднаха от дневния ред

В последните десет минути от заседанието на вътрешната комисия в парламента в сряда Цветан Цветанов предложи от бъдещия Закон за електронна идентификация да отпадне един от най-важните му текстове - чиповете да бъдат вграждани в личните карти. Идеята беше приета с одобрението на всички с изключение на Димитър Делчев от Реформаторския блок. Ако ходът на Цветанов бъде одобрен и в пленарната зала, електронната идентификация ще бъде осакатена сериозно, а възможността за гласуване по интернет и онлайн държавни услуги - забавени за неопределен период от време. Електронните ЕГН-та са най-важната предпоставка, за да може отлаганото с години електронно управление най-накрая да заработи. А МВР е на ръба на нова процедура за издаване на лични документи, след като договорът им със "Сименс" изтича до седмици.

Според Цветанов обаче е твърде рано чиповете да бъдат поставени в личните карти. "Предлагам всички промени, свързани с личната карта и нейното използване за електронна идентификация, да се направят със съответното изменение на Закона за българските лични документи. Когато МВР е готово със съответния модел, така или иначе тези промени ще са необходими и тогава ще се прецени дали, при какви условия и с какво съдържание личната карта ще се използва и за електронна идентификация", коментира Цветанов по време на комисията. Той мотивира промените с четири проблема - че личните карти ще се оскъпят значително от поставянето на чип в тях, че не е обсъждан въпросът за поставяне на биометрични данни в личните карти, че България е външна граница на ЕС и въпросът за сигурността на личните документи е много важен и че има притеснения на неправителствени организации относно електронната идентификация. От екипа на вътрешния министър Румяна Бъчварова обориха всяка от тези точки, но това не повлия на гласуването. "Колеги, не трябва да приемате, че сме против електронната идентификация, но искаме тя да съответства на българското законодателство и да бъдем съвсем обективни в това, което приемат народните представители", завърши Цветанов заседанието.

Предстои Законът за електронна идентификация да влезе за второ четене в пленарната зала, където ще се реши окончателната съдба на чиповете в личните карти и ще проличи дали волята на Цветанов за отлагане на процеса ще надделее.

Парламентът одобри задължителното гласуване

Депутатите одобриха на първо четене промяна в Изборния кодекс, която предвижда всички български граждани задължително да гласуват на избори. Предложението е на Патриотичния фронт и беше одобрено със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържал се". Поправката предвижда да се налага глоба от 50 лв. за тези, които не са упражнили правото си на глас. За негласуване избирателите, които са на социални помощи е предвидено да бъдат наказвани с отнемането им за три месеца. Наказания не се предвиждат за хората с увреждания и за възрастните над 80 години. Срещу въвеждането на задължителното гласуване бяха депутатите от БСП и ДПС, които се заканиха да атакуват текста в Конституционния съд, ако бъде приет окончателно и на второ четене. Предложението за задължителен вот беше част от въпросите на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум, но тогава депутатите отказаха да включат въпроса в допитването. На първо четене беше приет и законопроектът на ГЕРБ, който предвижда промяна на прага на преференцията за местните избори. Тя сега е 7% от общинската избирателна квота. От ГЕРБ предлагат да бъде 7% от гласувалите за съответната партийна листа.

Волен Сидеров сключи споразумение с прокуратурата

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров сключи споразумение с прокуратурата по трите дела срещу него за хулиганство - за случаите в Батак, пред НАТФИЗ и пред Народното събрание от май 2013 година, съобщиха от Софийския градски съд. Сидеров е признал вината си по трите дела срещу него, за което ще му бъде наложено наказание пробация. Тя предвижда задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, който се изразява в месечни удръжки от заплатата. Съдът ще гледа споразуменията на 14 март. За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата е сключил и Десислав Чуколов, което предвижда наказание пробация със същите мерки. Случаят в Батак е от 2011 г. По него Сидеров беше подсъдим за това, че по време на тържествата по повод годишнината от Априлската епопея лидерът на "Атака" се е качил на трибуната по време на концерта и е отскубнал кабелите за озвучаване на концерта. Другият случай засяга нападението на Сидеров над журналист от телевизия СКАТ при учредяването на предишния парламент.

Процедурата за избор на ръководство на КЗК започва отначало

Процедурата по избора на ново ръководство на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше прекратена и се очаква да започне отначало, след като единственият кандидат за неин председател - номинираният от ГЕРБ и съветник на премиера Бойко Борисов Росен Желязков (правият на снимката), сам оттегли кандидатурата си. Желязков направи това с аргумента, че не търси служебна победа. По-рано през седмицата след изказване на лидера на ДСБ Радан Кънев, че изборът е договорен и са разпределени партийни и корпоративни квоти, премиерът заяви, че ГЕРБ няма да участва в гласуването.

БЕХ избра консорциум за заема от 650 млн. евро

Консорциумът, воден от J.P. Morgan Securities, в който влизат италианската инвестиционна банка IMI (част от групата на Intesa Sanpaolo) и Bank of China, е избран да предостави 650 млн. евро заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ). В конкурса участваха два кандидата, като вторият е консорциум на Citibank, който пласира предишните облигации на холдинга. БЕХ вече втори път се опитва да осигури средства за погасяване на дълговете, които дъщерната му Национална електрическа компания е натрупала. Холдингът трябва да издаде облигационна емисия до 12 месеца след отпускането на средствата и с приходите от нея да погаси задълженията към кредитора си.

Поръчка на "Водстрой 98" за 30 млн. лв. беше спряна

Министерството на енергетиката прекрати обществената поръчка, възложена от губещата ТЕЦ "Марица-изток 2" на консорциум с участието на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98". Съобщението дойде, след като премиерът Бойко Борисов разпореди проверка. Договорът е за близо 30 млн. лв. и е сключен преди седмици. Поръчката е част от подписано през 2014 г. рамково споразумение за изграждане на различни системи за сигурност, но идва в момент, в който финансовите резултати на "Марица-изток 2" се влошават. "В момента тече проверка. Аз не виждам ТЕЦ-ът "да е цъфнал" в момента, за да си позволим такъв огромен харч", каза още премиерът.

Втори опит за продажба на банка "Виктория"

Процедурата за продажба на Търговска банка "Виктория" ще бъде удължена. Това стана ясно от съобщение на синдиците на фалиралата КТБ, едноличен собственик и на "Виктория". Те посочват, че маркетинговият документ (teaser), с който ще се търсят инвеститори, ще бъде готов на 16 март, като тогава ще стане ясен и новият срок за подаване на оферти. Първият опит за продажба получи интерес само от местни играчи - Инвестбанк на Петя Славова и Алексей Петров (чрез "Лев инс").

Собственикът на ZARA с онлайн магазин в България

Групата Inditex, която е собственик на модните марки ZARA, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home и Uterque ще стартира онлайн продажби в България на 16 март. Това е част от стратегията на испанския текстилен гигант да засили присъствието си в електронното пазаруване, с което да компенсира забавения темп в откриването на нови търговски обекти. Световният оборот на Inditex през 2015 г. е 20.9 млрд. евро, което е ръст от 15.5% спрямо година по-рано, а печалбата е 2.9 млрд. евро при 2.5 млрд. евро за 2014 г. Марките на Inditex се продават в 88 държави, а магазините й в България са 33.

Ботевградски завод за електроника се разширява

Производителят на електронни модули за автомобили "Интегрейтид микро-електроникс България" ще вложи 7.6 млн. лв. в нови линии, помещения и технологии в завода си в Ботевград. Инвестицията ще разкрие над 400 нови работни места, а ефектът, който компанията очаква, е да увеличи оборота с 25% след три години. Компанията е собственост на филипинската Integrated Microelectronics. Оборотът на българското дружество за 2015 г. е 160 млн. евро, а в предприятието работят 1500 души. За проекта за разширение "Интегрейтид микро-електроникс България" получи сертификат от държавата за инвестиция клас А.

Турската компания Akgun Seramik е купувачът на почти завършения завод за керамични плочки в Нови пазар. Това съобщиха от "Хета асет резолюшън", която предложи активите на длъжника си "Керамика Плиска И.П.". Цената не беше съобщена, но по информация на "Капитал" продавачът очакваше да получи около 10 млн. лв. Турската компания е част от групата Akgun Group, която се състои от осем дружества, сред които производители на керамични плочки, душ-кабини за баня, санитарен фаянс, керемиди и тухли.

"Баумакс България" планира да купи ритейл парка в Пловдив, половината от който сега ползва под наем. Това се разбира от уведомление до Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да прецени дали да разреши сделката. "Баумакс България" е собственост на компанията "Хедус" от края на 2014 г. след оттеглянето на австрийските собственици на веригата магазини за строителни материали и стоки за дома. Самата верига пък беше прекръстена на HomeMax.

"Некст консулт" придоби мажоритарен дял в интегратора "ЕсПро". Консултантската фирма използва сделката, за да стане партньор на германския софтуерен разработчик SAP. Бутиковият системен интегратор "ЕсПро" има петима служители и през 2014 г. отчита приходи от 124 хил. лева при печалба от 10 хил. лева.

Две компании на "Трейс груп холд" ще участват в изпълнение на обществена поръчка за ремонт, реконструкция и преустройство на сгради на МБАЛ "Св. Панталеймон", гр. Ямбол. Тя е била обявена на 9 октомври миналата година и се предвижда да продължи три години. Прогнозната стойност на проекта без ДДС е 3 млн. лв.

Китай намали целта си за растеж

Китай понижи целта за растеж на икономиката през тази година в рамките на 6.5 до 7% и предвижда средното увеличение на брутния вътрешен продукт през следващите пет години да бъде 6.5%. Така Пекин официално признава, че повишаването на БВП ще се забави, но не е ясно дали ще съумее да постигне дори новата заложена цел. За пръв път от 20 години предвижданият растеж е толкова нисък.

Moody’s се изтегля от Русия

Международната рейтингова агенция Moody’s обяви, че се изтегля от Русия заради "законови промени и други потенциални рестрикции", които засягат бизнеса й, осъществяван чрез джойнт венчъра Moody’s Interfax Rating Agency. Решението на Moody’s е най-драстичната реакция до този момент относно новите руски регулации за рейтинговите агенции и подчертава риска от това руските финансови пазари да станат още по-изолирани. Според законовите поправки, които ще влязат в сила през 2017 г., Москва ще позволи на агенциите да оценяват т.нар. национален рейтинг на местни компании само чрез филиали в страната. Те от своя страна трябва да се съгласят на определени условия, включително гаранции да не намаляват рейтинга на руски кредитори под външен политически натиск. Освен това централната банка ще трябва да одобрява намаляването на рейтинга. Ако спазват новите правила, международните рейтингови агенции могат да нарушат или западните, или руските закони, ако се отнасят за руски кредитори, които са под санкциите на ЕС и САЩ.

Бразилски прокурори поискаха ареста на Лула

Бразилски прокурори са поискали ареста на бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва във връзка с разследване за пране на пари. Той бе обвинен, че не е декларирал собственост на луксозен апартамент на плажната ивица в Гуаружа. Лула отрича да е нарушил закона и твърди, че обвиненията са политически мотивирани. Миналата седмица той бе задържан и разпитван по друго разследване, свързано с подозрения за корупция. Освен това прокуратурата разглежда обвинения, че бившият държавен глава е изтъргувал влиянието си над сегашната президентска администрация в замяна на дарения за неговата фондация. Поддръжниците му твърдят, че атаките срещу него целят да опетнят репутацията му на фона на спекулации, че той може да се кандидатира отново за президент през 2018 г. Бразилски медии съобщават, че в партията на настоящия държавен глава Дилма Русеф са й оказвали натиск да предложи на предшественика си министерски пост, което би го защитило от арест. В този случай Лула ще може да бъде съден единствено от Върховния съд.

Полша навлезе в конституционна криза

Полша навлезе в тежка криза, след като Конституционният съд отхвърли новите правила за дейността му, въведени от правителството, което пък обяви, че няма да се съобрази с решението. Това става на фона на критики от ЕС, като в петък се очаква публикуването на позицията на Съвета на Европа. Според чернова на доклада опитите да се промени работата на най-високопоставения съд в Полша подкопават върховенството на закона, правата на човека и демократичния процес. Съдиите обявиха за противоречащи на конституцията няколко текста от приети миналата година закони, фундаментално променящи начина, по който функционира Конституционният съд.

Кипър излиза от спасителната програма

Кипър ще излезе успешно от спасителната си програма този месец, въпреки че не е изпълнил една от поставените от кредиторите задачи. Страната подписа споразумение за спасителен заем в размер на 10 млрд. евро през март 2013 г., когато банковата система изпадна в колапс. Никозия е употребила само 7.5 млрд. евро, а миналата година икономиката на острова се е завърнала към растеж. Въпреки това изходът от спасителната програма е съпътстван от един малък неуспех. Кипър няма да получи последните 275 млн. евро, защото не успя да приватизира националната телекомуникационна компания CYTA заради липса на одобрение от парламента.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО