Вечерни новини: 14 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 14 март

Новите съдебни инспектори встъпиха в длъжност

Вечерни новини: 14 март

Софийският районен съд осъди "Монитор" по дело, заведено от Антоанета Цонева и Асен Генов от "Протестна мрежа"; Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов са осъдени за хулиганство; До края на месеца плащането на глобите към КАТ ще може да става по електронен път; Новите съдебни инспектори встъпиха в длъжност; Египет девалвира валутата си с 13%

3537 прочитания

Новите съдебни инспектори встъпиха в длъжност

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Новите съдебни инспектори встъпиха в длъжност

С пожелание да не взимат пример от парламентаристите председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова новите съдебни инспектори да защитят в работата си не само професионалната си чест, но и човешкото си достойнство. На официална церемония в Инспектората на ВСС 10-те нови съдебни ревизори встъпиха в длъжност, а старите бяха изпратени с плакети и благодарности за чудесната работа, която били свършили. Шефът на ВКС каза още, че пред новия състав стои голямо предизвикателство – 7% доверие в съдебната система, а за да има доверие, е необходима усърдна работа от всички. Той разкритикува начина, по който парламентът избра скоростно новия състав на Инспектората, и изрази надежда бъдещият състав на ВСС да не бъде избран по същия начин.

5%

отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация могат да ползват физическите лица, ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., напомня Националната агенция за приходите (НАП). Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г.

Софийският районен съд (СРС) осъди "Монитор" по дело, заведено от Антоанета Цонева и Асен Генов от "Протестна мрежа" по повод публикации, че те са плащали на протестиращи за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров, научи "Дневник". Заглавието на публикацията е "Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров". В самата статия се твърди, че "Протестна мрежа" са били на спешна спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов" и че "се е родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.". Исковете, заведени от двамата, са за непозволено увреждане, като съдът приема, че твърденията в статията са лъжа и написаното уронва честта и достойнството на Цонева и Генов. Съдът е записал в решението си, че не са събрани доказателства за твърдените в статиите факти и уважава в пълен размер исковете на двамата - за по 4500 лв. Освен това съдът осъжда "Монитор" да плати разноските по делото.

Волен Сидеров
Фотограф: Анелия Николова

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов са осъдени за хулиганство заради нахлуването им в НАТФИЗ през октомври 2015 г. Съдът одобри споразумение между подсъдимите и прокуратурата, с което те се признават за виновни. Наложено им е наказание пробация, като за Сидеров е за срок от девет месеца, а за Чуколов - шест. Освен това от заплатите им ще бъдат удържани по 13%. Сидеров е осъден на пробация и за случая в Батак от 2011 г., когато по време на тържество се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаването. Софийският градски съд обаче не одобри сключеното между прокуратурата и лидера на "Атака" споразумение, с което той се признава за виновен по обвинение в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай. Делото е за случай от 21 май 2013 г., когато Сидеров е заплашил и обиждал репортер от СКАТ, а при появата на служител на реда го е и блъскал. Съдия Христинка Колева не одобри споразумение, защото подобни деяния се наказват с до пет и до три години затвор, извършени са от народен представител в непосредствена близост до Народното събрание, а освен това лидерът на "Атака" се е признал за виновен за другите две подобни престъпления.

С известно забавяне от първоначалните срокове инвестиционният проект за придобиването на нов тип боен изтребител е бил одобрен от Съвета по отбрана към Министерството на отбраната в края на миналата седмица. Това съобщава Меdiapool, цитирайки ведомството. Сега предстои проектът да премине през междуведомствено съгласуване и след това да влезе за одобрение в Министерския съвет. Така има шанс военният министър Николай Ненчев да изпълни ангажимента си до края на годината да подпише договора за новите изтребители, който се очаква да се окаже най-скъпата сделка от модернизацията на армията досега.

Автор: Капитал

До края на месеца плащането на глобите към КАТ ще може да става по електронен път, каза пред Би Ти Ви началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. Той допълни, че с пускането на няколко електронни услуги на МВР ще може дистанционно да се прави и проверка дали водачите имат неплатени глоби. Предвижда се без посещение на полицейско управление да може да се подадат също заявления за подновяване на лична карта, шофьорска книжка или паспорт. Общо 34 ще са електронните услуги, които МВР ще предлага, уточнява вестник "Сега". Изданието уточнява, че повече от тях ще са достъпни срещу електронен подпис и няма да могат да се ползват от широк кръг потребители.

Броят на приеманите курсанти във военните училища през учебната 2016-2017 г. ще бъде удвоен, каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на кръгла маса на тема "Образователната политика на Министерството на отбраната". Това се прави, за да се гарантира окомплектоването на армията. Друг вариант това да стане е офицерите, уволнени при организационно-щатни промени, да могат да се приемат отново на военна служба, ако от уволнението не са изминали 10 години и имат не по-малко от 5 години до пределната възраст за служба за званието, което притежават.

Президентът на САЩ Барак Обама пристига на посещение във Великобритания следващия месец. По време на визитата си той ще опита да убеди британците, че трябва да гласуват за оставане в Европейския съюз на предстоящия референдум на 23 юни. Председателят на комисията по външни въпроси на Сената на САЩ Боб Кокър заяви миналия месец, че Обама планира "голяма публична реч", която да убеди британските гласоподаватели в ползите от оставането в Европейския съюз. Решението на Обама обаче разгневи привържениците на идеята Великобритания да напусне ЕС и приеха намеренията му като груба намеса във вътрешната политика на страната. Беше инициирана дори онлайн петиция под призива "Не позволявайте на президента Обама да говори с нашия парламент по въпросите за оставането на Великобритания в Европейския съюз".

Египет девалвира валутата си с 13%

Централната банка на Египет – най-многолюдната арабска държава – обезцени националната валута с почти 13%. В съобщението се казва, че ще се провежда политика на "по-гъвкав обменен курс", за да се привлекат инвестиции и да се поддържа нужният обем от валутни резерви. Промяната бе забелязана от валутните търговци, които съобщиха, че централната банка е продала 200 милиона долара по курс 8.85 паунда за долар, докато официалният курс е 7.73 паунда. Последва разяснение от регулатора, че девалвацията е проведена, "за да се достигне обменен курс, отразяващ реалната сила и стойност на националната валута в краткосрочен план". От 2011 г. насам валутните резерви на Египет намаляха с 50% до около 16 млрд. долара, а според централната банка би трябвало в края на 2016 г. те да достигнат 25 млрд. долара.

В Сирия има деца войници

Продължаващият 5 години конфликт в Сирия е превърнал над 2.4 милиона деца в бежанци. Много непълнолетни са загинали, а други са били привлечени да участват пряко в сраженията, някои едва на 7-годишна възраст. Това гласи доклад на фонда за деца на ООН – УНИЦЕФ, цитиран от Reuters. Деца активно са насърчавани от различни страни да участват в конфликта срещу обещания за подаръци и възнаграждение до 400 долара на месец. Проучвания от 2015 г. показват, че повече от половината деца, превърнати в бойци, са били на възраст под 15 години. Според изследването "Тук не е място за деца" над 8 милиона подрастващи в Сирия и съседните страни се нуждаят от хуманитарна помощ. Това е над 80 процента от населението на страната под 18 години, което е било засегнато от конфликта пряко - чрез загуби на близки хора или лишения вътре в страната, или косвено, ставайки бежанци в съседни страни.

Фотограф: Георги Кожухаров

Готвената забрана за къмпингуване отново събра протестиращи Въпреки съобщението от Министерски съвет, че премиерът Бойко Борисов чрез ГЕРБ няма да допусне да бъде приета предлаганата от Министерството нa туризма пълна забрана за къмпингуване, противници на идеята се събраха на протести тази вечер в няколко града.

В София протестът е разположен около Министерски съвет като малко след 19 ч. протестиращи блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в участъка от Народното събрание до президентството, съобщи агенция "Фокус". В участъка преминават единствено близо 50 кемпера, които завиват по бул. "Ал. Дондуков". Простиращите скандират "Оставка" и "Мафия", като носят голям плакат, на който пише "Граждани срещу мафия". Около 20:30 ч. протестът приключи.

Бизнес новини

Авиокомпания Iberia ще съкращава още персонал

Испанската авиокомпания Iberia подготвя нови съкращения на служители, за да намали разходите си, съобщи председателят на борда на директорите Луис Гайего. Испанците имат споразумение с профсъюзите от 2014 г. за освобождаване от работа до края на 2017 г. на над 1400 души от сегашните близо 16 500. Но в понеделник Гайего заяви, че има възможност за съкращаване на още 462 служители според сега действащата програма за доброволно напускане до края на 2016 г. След това ръководството на Iberia ще преговаря със синдикатите за още една програма за доброволно напускане – предимно на хора пред пенсия. Компанията се сля през 2011 г. с British Airways и е собственост на International Airlines Group.

ИТ индустрията се събира на изложението CeBIT 2016 в Хановер

В понеделник в Хановер започна годишното изложение CeBIT 2016. Сред водещите теми ще бъдат Интернет на нещата, дигитализация, софтуерни решения и услуги и водещата тема на дигиталната трансформация. Щандове ще имат над 3000 компании. CeBIT обикновено остава извън полезрението, защото е насочен към бизнеса и има съвсем малък фокус върху потребителската електроника. Въпреки това иновации няма да липсват. Intel ще демонстрира как може да се направят умна изба и лозе, така че да се осигуряват максимално добри условия за отглеждане на грозде и производство на вино. Това е само една част от възможностите на умните сензори и устройства от интернета на нещата. Облачните услуги също ще имат множество нововъведения. Сред тях е и система за подобряване на доставките от онлайн магазини на T-Systems. Ще бъде представен и проектът PaaSport на германската федерация на малкия и среден ИТ бизнес. Целта е чрез него компаниите да унифицират услугите си, които да могат да си взаимодействат по-лесно. Сред акцентите на CeBIT 2016 ще бъдат дроновете за доставки, дигитализацията на всеки сегемент от икономиката и обществото. Очаква се и Китай да има много голямо и активно присъствие чрез свои компании и проекти.

Русия с най-голям спад от 18 години на туристическите пътувания в чужбина

Международните туристически пътувания на руснаците са намелели с 31.3% през миналата година, което е най-големият спад от 18 години. Това съобщава Съюзът на туристическата индустрия в Русия. В сложната обстановка са били направени 12 млн. международни пътувания, обяви прессекретарят на организацията Ирина Тюрина пред "Интерфакс". Най-големият спад досега беше през 1998 г. - 24.4%. Според браншовата организация миналата година е била най-трудната за руския туристически бизнес, след като редица компании свиха или закриха дейността си. През 2014 г. международните пътувания на руснаците са намалели с 4% в сравнение с предходната година, припомни Тюрина. Големият срив през миналата година се дължи на обезценяването на рублата и забраната за полети в Русия до две от най-популярните туристически дестинации в страната - Турция и Египет. Най-голям в процентно изражение е спадът на руски туристи към Индонезия - с 96.6%, Тунис - 83%, и Доминиканската република - 82.5%. В Европа най-рязко са намалели туристите за Гърция - с 48%, следват Българи, Испания и Хърватия - с 41%.

Hugo Boss ще затваря магазини в Китай

Германската модна къща Hugo Boss ще затвори част от аутлетите си в Китай и ще преразгледа мрежата си от магазини по света, като по този начин се опитва да се възстанови след напускането на главния изпълнителен директор през февруари. Подобно на други търговци на луксозни стоки на дребно Hugo Boss е ударена от забавянето на потреблението в сектора, най-вече в Китай, пише Reuters. Като част от промяна в стратегията през ноември германската компания обяви, че ще ограничи отварянето на нови магазини на топ локации по света и ще се опита да разшири онлайн продажбите си. През миналата седмица компанията съобщи, че ще затвори около 20 от 145-те си магазина в Китай и ще направи сериозни подобрения в останалите. След преглед на състоянието на цялата верига е възможно да бъдат затворени аутлети и на други места. През тази година ще бъдат отворени само 20 нови магазина в света при 72 през миналата.

Новите съдебни инспектори встъпиха в длъжност

С пожелание да не взимат пример от парламентаристите председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова новите съдебни инспектори да защитят в работата си не само професионалната си чест, но и човешкото си достойнство. На официална церемония в Инспектората на ВСС 10-те нови съдебни ревизори встъпиха в длъжност, а старите бяха изпратени с плакети и благодарности за чудесната работа, която били свършили. Шефът на ВКС каза още, че пред новия състав стои голямо предизвикателство – 7% доверие в съдебната система, а за да има доверие, е необходима усърдна работа от всички. Той разкритикува начина, по който парламентът избра скоростно новия състав на Инспектората, и изрази надежда бъдещият състав на ВСС да не бъде избран по същия начин.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK