Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

България изтегли 2 млрд. евро заем; Месец за оферти за банка "Виктория"; Поръчки за 2 млрд. лв. се подговят в жп строителството

2305 прочитания

В България ще има завод за самолетни части

Американската компания Woodward започва да изгражда предприятие в България, в което ще произвежда части за самолетите на световни производители като Airbus и Boeing. Това ще е първото подобно производство в страната. Чрез регистрираната "Уудуърд България" за три години ще се вложат над 9 млн. лв. в цех за различни части за управлението на горивната система и задвижващите механизми, каза управителят на "Уудуърд България" Емил Илиев. Фабриката ще в Sofia Airport Center.

Росен Плевнелиев определи съдебната реформа като задължителна

"Днес се издигат идеи за писане на нови национални доктрини, чуват се гласове, че ни липсва идеал и посока. Това, изглежда, е удобна някому теза, но тя е дълбоко невярна." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към депутатите в парламента в петък. "Имаме идеал и посока, зададен от нашите възрожденци", добави той и така отговори на критиките на вицепрезидента Маргарита Попова, че имаме нужда от национална доктрина, а не от европейски ценности. Пред депутатите държавният глава посочи като задължителна дълбоката съдебна реформа. "Само чрез нея можем да подобрим демокрацията", каза Плевнелиев. Той се обяви и за бързо попълване на състава на регулаторните органи като КЗК, Комисията за финансов надзор, Комисията за регулиране на съобщенията. Според него противното ги обрича на институционална криза. Плевнелиев настоя още за адекватно решение за реално въвеждане на електронното гласуване, каквото поискаха близо 2 млн. души в референдума миналата година.

България изтегли 2 млрд. евро заем

България изтегли 2 млрд. евро заем от международните капиталови пазари чрез продажба на 7- и 12-годишни облигации. Подадените поръчки за покупки надвишиха повече от два пъти предложеното количество книжа, което показа висок интерес от страна на инвеститорите. Постигнатата доходност бе съответно 2.156% и 3.179% и се коментира от експертите като много изгодна за държавата. Количеството на пласирани книжа в късия матуритет бе 1.144 млрд. евро, а в по-дългия - 850 млн. евро.

Мениджърите на емисията - BNP Paribas, Citi, JP Morgan и UniCredit, се възползваха от подходящ момент за международните капиталови пазари между заседанията на Европейската централна банка (EЦБ) и Федералния резерв на САЩ (Фед) и пласираха бонда без предварително проучване на инвеститорския интерес чрез роуд шоу.

Активно участие в аукциона имаше и от българска страна, като 33% от краткосрочните и 25% от дългосрочните облигации са били придобити от местни играчи. В аукциона са се включили участници от Великобритания, Германия, Австрия, скандинавските страни, САЩ. Инвестиционни фондове са записали най-голям дял от книжата, съответно 45% от 7-годишните и 46% от 12-годишните, докато на банките са били разпределени 42% от кратките и 32% от дългите облигации. Застрахователи и пенсионни фондове също са успели да придобият книжа от емисиите.

С постъпленията от емисията Министерството на финансите ще може да финансира очаквания за годината бюджетен дефицит от 900 млн. евро, а също и да погаси падежиращи дългове за около 450 млн. евро. Ще бъде заделен резерв за подпомагане на финансовия сектор след стрес тестовете, а в случай че той остане неизползван, парите могат да се ползват за погасяване на част от падежиращите догодина облигации за 950 млн. евро.

За втора поредна година България прави толкова голяма по размер продажба на облигации и на практика набира наведнъж цялото й необходимо външно финансиране за годината. Транзакцията е и най-мащабната сделка в евро за региона на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка за тази година.

Антоанета Цонева осъди "Монитор"

ПРАВОСЪДИЕ Софийският районен съд осъди "Монитор" по дело, заведено от Антоанета Цонева и Асен Генов по повод публикации, че те са плащали на протестиращи за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Заглавието на публикацията е "Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров". В самата статия се твърди, че "Протестна мрежа" са били на спешна спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов" и че "се е родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.". Исковете, заведени от двамата, са за непозволено увреждане, като съдът приема, че твърденията в статията са лъжа и написаното уронва честта и достойнството на Антоанета Цонева и Асен Генов. Съдът е записал в решението си, че не са събрани доказателства за твърденията в статиите и уважава в пълен размер исковете на двамата - за по 4500 лв. Освен това съдът осъжда "Монитор" да плати и разноските по делото.

Космисията за отнемане незаконно придобито имущество внесе иск за 2.2 млн. лв. срещу Цветан Василев

КОНФИСКАЦИЯ Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) внесе иск на стойност 2.2 млрд. лв. срещу Цветан Василев в Софийския градски съд. Общият размер на запорите, наложени върху собствеността на банкера, е за 1.4 млрд. лв. Комисията тепърва ще трябва да доказва основанията за отнемане на имуществото на Василев в полза на държавата. Нейният председател Пламен Георгиев разкри, че тази част от него, за която КОНПИ е внесла иск, е придобита чрез източването на КТБ. Самото източване е ставало чрез кредитиране на кухи дружества или чрез сключване на фалшиви консултантски договори със самия Василев. В хода на проверката е разкрито, че по този начин са били финансирани медии и спортни клубове, които в момента са в силно влошено финансово състояние. Доколкото прокуратурата е повдигнала обвинения само на Василев, обект на конфискация може да бъде единствено имущество на Цветан Василев или на неговото семейство, придобито по този начин. Очаква се делото стартира в СГС след 20 май.

Месец за оферти за банка "Виктория"

Продажба Малко повече от месец за участие в конкурса ще имат на разположение кандидат-купувачите на Търговска банка "Виктория", става ясно от новите срокове на продажбата, обявени от консултанта по сделката АФА. Заявленията ще се подават до 18 април. По информация на "Капитал" постъпилите дотук две писма за интерес от консорциуми с водещи участници Инвестбанк и "Лев инс" продължават да са валидни, освен ако не бъдат оттеглени. Освен 100% от капитала на банката се продава и експозицията на КТБ към нея, което означава, че за новия собственик ще възникне задължение от 115 млн. лв. към сегашния й собственик.

Поръчки за 2 млрд. лв. се подговят в жп строителството

Проекти Национална компания "Железопътна инфраструктура" подготвя поръчки за почти 2 млрд. лв. Мегатърговете ще са два - за жп отсечката между Елин Пелин и Костенец, където планираният разход доближава 900 млн. лв., и за по-късата Костенец - Септември, оценена на около 350 млн. лв. Идеята на инфраструктурната компания е по оперативна програма "Транспорт" 2014 - 2020 г. да се завърши модернизацията на жп пътя от сръбската граница до Бургас. Поръчките са на етап обявление за предварителна информация и ще се пуснат, след като приключи проектирането, което трябва да стане през 2016 г. В други много на брой по-малки търгове предприятието ще похарчи още над 300 млн. лв.

Безработицата е най-ниска от шест години

Спад За пръв път от 2010 г. насам броят на заетите в България е надвишил 3 млн. души. Безработицата пък спада под прага от 10% за пръв път от 2009 г. и достига 9.1%. Въпреки положителната тенденция тя все още не може да достигне нивата отпреди кризата - през 2008 г. показателят беше 5.6%. Делът на продължително безработните лица остава доста висок - 187 хил. души, или 61.3% от всички безработни. Добра новина е по-ниската младежка безработица – при хората до 24-годишна възраст е 21.6%, а при тези до 29 години - 14.4%. Над 500 хил. от заетите 3 млн. души работят в преработвателната промишленост и още толкова в търговията и ремонтите на автомобили.

Германската Osram строи предприятие край Пловдив

Инвестиция Световният производител на осветление – германската компания Osram, започва изграждането на свое предприятие в България. То ще се намира в "Тракия икономическа зона" край Пловдив и се очаква да заработи през следващата година. Предвидената инвестиция не се съобщава и най-вероятно в Osram ще използва площи и помещения под наем. Досега германската група развиваше търговска дейност в страната чрез дъщерното си "Осрам", като през октомври миналата година и вероятно във връзка с проекта край Пловдив беше регистрирано ново местно дружество - "Осрам лайтинг", базирано в София.

44.9

млн. евро са били чуждите инвестиции в България през януари, или намаление от 86.1% на годишна база, показват данните на БНБ.

Забраната за диво къмпингуване засега отпада

Тотална забрана за къмпингуването извън обозначените за това места засега няма да има. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на обществената дискусия по предложенията за изменение на Закона за туризма. Поправките предвиждаха поставянето на палатка и каравана навсякъде в страната извън категоризираните къмпинги да се наказва с глоби от 200 лв. Приетите в парламента промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие пък забраниха къмпингуването в зона А по морето. Той обаче също ще претърпи корекции след протести и разпореждане на премиера.

Германия осъди на осем години затвор троен агент

ТИХИЯТ ФРОНТ Мюнхенски съд отсъди в четвъртък осем години затвор за бивш служител на германските разузнавателни служби BND по обвинение, че е шпионирал едновременно за САЩ и Русия. Маркус Райхел призна, че е предавал документи на ЦРУ, включително имена и адреси на агенти зад граница на BND. За това е получил общо 95 000 евро. Той е предал и три засекретени документа на руските тайни служби. Случаят му излезе наяве в разгара на скандала, породен от разкритията на Едуард Сноудън, че САЩ шпионират свои съюзници, включително и BND. Райхел призна, че е предавал документи заради недоволството от работата си в службите. "Никой не ми се доверяваше за нищо в BND. В ЦРУ беше различно", каза той по време на изслушванията. ЦРУ са му предоставили не просто "приключение", но и признание. "Щях да излъжа, ако ви кажех, че не ми беше приятно", каза Райхер. Той е работел във вътрешната куриерска служба на BND от 2007 г. срещу 1200 евро месечно.

EIU смята Тръмп като президент за глобална заплаха

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ Ако Доналд Тръмп стане президент на САЩ, това ще бъде сред десетте най-големи заплахи за света, твърди Economist Intelligence Unit. Британската изследователска компания от групата на The Economist предупреждава, че такова развитие може да се окаже пагубно за глобалната икономика и да породи рискове за политиката и сигурността на САЩ. Въпреки това EIU не очаква Тръмп да победи Хилъри Клинтън, която според анализа е "най-вероятният претендент от Демократическата партия". Влизането на Тръмп в Белия дом е по-голяма заплаха дори от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС и военен конфликт в Южнокитайско море. При скала от 1 до 25, където 25 е най-голям риск, първо място с 20 точки заема възможността Китай да направи "тежко приземяване" на икономическия си завой. С по 16 точки следват възможността от нова студена война с оглед действията на Русия в Украйна и Сирия, както и разрастване на дългова криза в развиващите се пазари заради колебанията на валутите им. С по 15 точки следват дезинтегриране на ЕС и излизане на Гърция от еврозоната с последващ край на единната валута. Тръмп е на шесто място с 12 точки. "Войнстващите му възгледи за Близкия изток и забраната за мюсюлмани да влизат в САЩ може да се окажат могъщо оръжие за привличане на нови джихадисти, което да увеличи заплахата от тях в региона и отвъд него", посочва EIU.

Дилма Русеф утежни политическата криза в Бразилия

Политическата криза в Бразилия се задълбочи в четвъртък, когато съдия блокира назначаването на бившия президент Инасио Лула да Силва като началник на кабинета на наследничката му Дилма Русеф. Това се случи на фона на нестихващи протести срещу Русеф. Нейните опоненти я обвиняват, че е назначила Лула, за да го спаси от съдебно разследване и евентуална присъда. Прокурори започнаха преди две седмици разследване срещу Лула по дело за корупция срещу петролния гигант Petrobras. Малко по-късно Русеф му предложи място в кабинета. Това ще му даде съдебен имунитет. В същото време долната камара на парламента учреди комисия за импийчмънт на Русеф. Комисията трябва да даде препоръка до седмици. Ако Сенатът я одобри, започва процедурата. Опозицията твърди, че Русеф е назначила Лула с цел той да използва влиянието си в Сената и да спре евентуално отстраняване на Русеф от власт.

Трудно финализиране на сделката между ЕС и Турция

ПРЕГОВОРИ Европейските лидери проведоха разговори с турския премиер Ахмет Давутоглу в петък в Брюксел в опит да финализират сделката за облекчаване на имигрантската криза. Според предложението на ЕС на Турция ще бъдат дадени политически отстъпки и финансова помощ, за да приема обратно всички имигранти, които пътуват към Гърция. Планът предвижда за всеки върнат сирийски бежанец друг сириец да бъде разселван в ЕС директно от бежанските лагери в Турция. Но европейските лидери снижиха мащаба на обещанията си към турската страна. Според първоначалния план Брюксел предлагаше да удвои финансовата помощ за Анкара до 6 млрд. евро и да ускори преговорния процес за турското членство в ЕС и безвизовото пътуване на турски граждани в Шенген. Във финалния вариант на предложението обаче ангажиментите за по-голяма финансова помощ и за ускоряване на преговорите за членство не са толкова твърди, а безвизовото пътуване е обвързано със 72 условия, които Анкара трябва да изпълни.

Сделки и проекти

До края на 2016 г. най-голямата компания за аутсорсинг в България Telus Interantional Europe ще увеличи персонала си с 500 служители. По-голямата част от тях ще бъдат назначени в офиса на Telus в Пловдив. Канадската компания ще разкрие и нови 400 места в Румъния. Така екипът й в Европа ще порасне до 3500 души. Сега в България за дружеството работят 2000 души.

Заводската централа ТЕЦ "Свилоза", в която акционер е търговецът на електроенергия "Енерджи маркет", ще открие нова мощност за студен резерв и ще разшири производството на електроенергия с нови 58 мегавата. Инвестицията е на стойност 36 млн. лв. С новото съоръжение електрическа мощност ще достигне общо 178 мегавата, а топлинната ще се запази на 280 мегавата.

"Агрия груп холдинг" ще придобие базираната в Лясковец компания за производство на слънчогледово олио "Кехлибар". Сделката трябва да бъде финализирана до август 2016 г. и на този етап цената й не се обявява. Фабриката за производство на слънчогледовото олио "Кехлибар" има капацитет за преработка на над 30 хил. тона слънчоглед годишно, а придобиването ще позволи на "Агрия груп холдинг" да разшири портфолиото си.

Животозастрахователната компания "Съгласие", която е част от групата на "Химимпорт", купи портфейла на "Дженерали" в този сегмент. Цената на сделката, подписана в края на миналата година, но одобрена от КФН на 29 февруари, не се съобщава. Животозастрахователният портфейл на "Дженерали" е за 10 млн. лв. Според близък до страните източник обект на сделката са били 5200 активни индивидуални полици, които са с неизтекъл срок и се поддържат.

В България ще има завод за самолетни части

Американската компания Woodward започва да изгражда предприятие в България, в което ще произвежда части за самолетите на световни производители като Airbus и Boeing. Това ще е първото подобно производство в страната. Чрез регистрираната "Уудуърд България" за три години ще се вложат над 9 млн. лв. в цех за различни части за управлението на горивната система и задвижващите механизми, каза управителят на "Уудуърд България" Емил Илиев. Фабриката ще в Sofia Airport Center.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.