Вечерни новини: 20 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 20 март

Първи президент на САЩ посещава Куба от близо век

Вечерни новини: 20 март

Българският холдинг "Минстрой" получи концесии за олово и цинк в Македония; 4200 служители са напуснали системата на МВР от началото на 2015 г. до март тази година; Бившият депутат от БСП Георги Кадиев учреди партия "Нормална държава"; Първи президент на САЩ посещава Куба от близо век; Атентат в центъра на Истанбул уби петима и рани близо 40 души

2999 прочитания

Първи президент на САЩ посещава Куба от близо век

© Reuters


Първи президент на САЩ посещава Куба от близо век

Барак Обама се готви да остави следа в историята, като стане първият президент на САЩ, посетил Куба от почти един век. Той се надява с тази визита да промени имиджа на страната в цяла Латинска Америка. Посещението му ще бъде и кулминацията на започнали през 2009 г. усилия за подобряване на отношенията с региона. Новият подход на Обама беше да се предложи по-равностойно партньорство. Редица републикански опоненти на Обама бурно осъждат сближаването с Куба и настояват за смяна на режима или за значителен напредък в областта на човешките права.

4200

служители са напуснали системата на МВР от началото на 2015 г. до март тази година след плановете за реформа. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова до депутата от АБВ Светослав Белемезов, публикуван на страницата на Народното събрание, съобщава Mediapool.bg.

Българският холдинг "Минстрой" даде най-добрата оферта и получи правото на концесия върху рудниците за олово и цинк "Злетово" в Пробищип и "Тораница" в Крива Паланка, съобщава скопският "Утрински весник", цитиран от БТА. "Минстрой" е предложил 2 млн. евро за концесията върху минералните суровини в тези два рудника, или 2.5 пъти повече от началната цена 850 хил. евро. Новият концесионер има задължението в срок от 30 дни от получаването на концесията да подпише договор с Министерството на икономиката и да плати сумата, пише скопският вестник.

Дигитализация на регистъра на недвижимите културни ценности и на съответния Национален документален архив за осигуряване на публичен дистанционен достъп до тях, както и създаването на публично достъпна информационна система за режимите за опазване на недвижимите културни ценности. Това са част от предложенията за промени в Закона за културното наследство, които ДСБ ще внесе. "Необходима е спешна реформа за подобряване и модернизиране на работата по опазване на недвижимото културно наследство при спазване на основни принципи за разделяне на експертните от контролните функции на държавата и общините", пише в позиция на партията, прочетена в петък на пресконференция от депутата Вили Лилков.

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев, сега независим, учреди политическата партия "Нормална държава". Мотото на формацията е "Всичко отначало", съобщи dnevnik.bg. Депутатът отказа да определи партията като лява, дясна или центристка, като по думите му същността ѝ ще си проличи от бъдещите действия и политики. Очаква се документите ѝ да бъдат подадени в съда до май, така че партията да е готова за евентуален предсрочен вот. Кадиев посочи и трите цели на новата партия - да се възстанови държавността и нейната роля; държавата да подпомогне частното производство и така да създаде средна класа в България; връщане на българите в чужбина. Той отрече възможността да си сътрудничи с другите отцепили се леви проекти "Движение 21" на Татяна Дончева и АБВ на Георги Първанов.

Автор: Капитал

С бюджет от почти 24.9 млн. лв. през тази година ще се закриват училища и ще бъдат съкратени или пенсионирани около 6 хиляди учители, директори и непедагогически персонал в страната. Мерките са записани в проекта за национална програма "Оптимизация на училищната мрежа", която беше публикувана вчера от министерството на образованието за обществено обсъждане и за одобрение от Министерския съвет. По програмата са предвидени три модула - за оптимизиране на мрежата от общински и специални училища, за оптимизиране на професионалните гимназии и за обезщетения на учителите и персонала, които ще бъдат съкратени.

Министерството на околната среда и водите отпусна на община Царево 746 хил. лв. за изграждане на задържателен резервоар на пречиствателната станция в Лозенец. Държавните средства се заделят чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООC). Новината съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Бургас след среща с кметовете от областта, в която взе участие и областният управител Вълчо Чолаков в петък.

През миналото лято точно този плаж беше затворен заради сериозен проблем със замърсяването на водата в морето, причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система на пречиствателната станция в селото. Резултатите показваха превишения на нормите на неразтворени вещества и открити високи нива на ешерихия коли.

Атентат в центъра на Истанбул уби петима и рани близо 40 души

Петима души загинаха при самоубийствен атентат в центъра на Истанбул в събота. По данни на министъра на здравеопазването на Турция Мехмет Мюезиноглу ранени са 39 души, седем от които сериозно, съобщи "Хюриет". Атентатът беше извършен на популярната пешеходна улица "Истиклял" в старата част на града. САЩ и Израел потвърдиха, че сред жертвите има по двама техни граждани. Сред ранените има граждани на Ирландия и Исландия, Германия, Дубай и Иран. Към момента никой не е поел отговорност за атентата. Двама високопоставени турски служители разказаха пред Reuters, че атаката може да е дело или на считаната за терористична организация в Турция, ЕС и САЩ Кюрдска работническа партия (ПКК) или свързана с нея групировка, или на "Ислямска държава". Един от събеседниците на агенцията разказва, че полицията е спряла нападателя да извърши атаката на планираното от него място и той е детонирал бомбата "от страх". Според друг разследването е насочено към трима заподозрени, всичките мъже, а двама от тях - от южния град Газиантеп, до границата със Сирия. Засега няма официално потвърждение на тази информация.

Заловеният основен заподозрян за атаките в Париж съдейства на белгийската полиция

Основният заподозрян за атаките в Париж Салах Абдеслам в момента съдейства на белгийската полиция. Това заяви адвокатът му в събота следобед, цитиран от BBC. В петък той беше заловен в Брюксел, а рано тази сутрин беше транспортиран от болница във федералната прокуратура, където и в момента тече разпитът му. Салах Абдеслам е официално обвинен, но се твърди, че се съпротивлява срещу екстрадирането му във Франция. Следователите се надяват, че 26-годишният френски гражданин ще разкрие повече информация за мрежата, която стои зад атаките, неговото финансиране и планове. Според Reuters Салах Абдеслам, който е единственият останал жив пряк участник в терористичните атаки в Париж на 13 ноември, е казал на белгийските следователи, че е планирал да се самовзриви на националния стадион на Франция "Стад дьо Франс", но се отказал.

В Сърбия бяха задържани 46 души за корупция, една трета от тях са полицаи

След масова антикорупционна акция сръбската полиция е задържала 46 души, сред които и 15 служители на МВР. Задържаните са арестувани по обвинения в корупция и пране на пари. Това съобщи на пресконференция пред медиите вътрешният министър на Сърбия Небойша Стефанович, предава Reuters. Според РТС (Радио Телевизија Србије) задържаните полицейски служители само в Белград са 16, като има още един арестуван полицай в Сремска Митровица. Сред задържаните фигурират местен съдия, чиновник от държавния пенсионен фонд и бивш кмет. Според министър Стефанович престъпната дейност на задържаните е причинила на държавата или на местните власти щети за около 7 млн. евро. Сумата е приблизителна, като е изчислена на база непостъпилите в бюджета данъци и глоби. Служителите на МВР са от отдел "Пътна полиция", като са арестувани по подозрения за взимане на подкуп. Това е втората мащабна антикорупционна акция на сръбската полиция през последните месеци. Първата беше през декември миналата година. Тогава бяха арестувани 86 души, като сред тях фигурираше и името на бивш министър.

KKR купува германското подразделение на Airbus за военна електроника

Airbus продава германското си подразделение за военна електроника на инвестиционна компания KKR 18 месеца, след като извади дружеството на пазара, съобщава Financial Times. Сделката оценява подразделението на 1.1 млрд. евро, включително и дълговете. Европейската авиационна група ще запази дял от 25% в дружеството за максимум 3 години, което може вероятно ще успокои германското правителство. Продажбата на бизнеса за производство на сензори и приложения за отбраната е чувствителен въпрос в Германия, тъй като Министерството на отбраната е най-големият клиент на компанията. Берлин също така е загрижен за работните места. Заради тези опасения Йоханес Хут, ръководител на KKR за Европа, Близкия изток и Африка, заяви, че фирмата му ще подкрепи компанията с богатия си опит в изграждането на успешни индустриални дружества в Германия, като MTU Aero Engines, Demag Cranes и Kion. Продажбата е ключов момент от изпълнението на програмата на Airbus за преструктуриране на бизнеса с отбраната и сигурността.

Инженерите на Apple вероятно ще откажат да съдействат на ФБР, ако съдът нареди

Инженерите на Apple вече обсъждат какво да правят, ако съдът нареди на Apple да съдейства на ФБР. Те не искат това и някои от тях дори са готови да напуснат, съобщава в. The New York Times. Очаквано темата за спора между Apple и ФБР е широко обсъждана сред служителите на компанията. Изданието е разговаряло с инженери, които участват в разработката и поддръжката на мобилната платформа, услуги и сигурност на Apple. Някои от тях признават, че все още не са решили какво да правят и може в крайна сметка да изпълнят нарежданията. Други категорично заявяват, че няма да модифицират софтуера си, а трети са готови да напуснат. Компанията е отказала коментар по темата. Действията на инженерите като цяло следват общата позиция на Apple. Компанията неколкократно вече обяви, че е против отслабването на сигурността на софтуера си. Тя призова програмният код да бъде обявен за форма на реч и да бъде защитена от първата поправка на американската конституция.

Първи президент на САЩ посещава Куба от близо век

Барак Обама се готви да остави следа в историята, като стане първият президент на САЩ, посетил Куба от почти един век. Той се надява с тази визита да промени имиджа на страната в цяла Латинска Америка. Посещението му ще бъде и кулминацията на започнали през 2009 г. усилия за подобряване на отношенията с региона. Новият подход на Обама беше да се предложи по-равностойно партньорство. Редица републикански опоненти на Обама бурно осъждат сближаването с Куба и настояват за смяна на режима или за значителен напредък в областта на човешките права.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK