Вечерни новини: 30 март

Лидерът на "Подемос" е готов на компромис за управлението в Испания

Вечерни новини: 30 март

Правителството прие новия проект на антикорупционен закон; Собственикът на съборения тютюнев склад в Пловдив обжалва спирането на разрушаването му; България ще въведе мерките по проекта на ОИСР за борба с данъчните измами; Правителството предложи проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на ЕС; Лидерът на "Подемос" е готов на компромис за управлението в Испания; Франция се отказа от идеята за отнемане на гражданството на терористи

3712 прочитания

Лидерът на "Подемос" е готов на компромис за управлението в Испания

© Reuters


Снимка на деня: Лидерът на "Подемос" е готов на компромис за управлението в Испания

Лидерът на испанската партия "Подемос" Пабло Иглесиас заяви, че е склонен да направи компромис, включително да не влиза в новото правителство, ако това ще позволи да се сформира лява коалиция в Испания, предаде Reuters." В политиката е добре да знаеш кога да отстъпиш и сега е ред на социалистическата партия", каза Иглесиас. Испанските социалисти и "Подемос" досега не можеха да се договорят за съвместно управление основно защото левите са за референдум за независимост на Каталуния, а "Подемос" са против, а освен това искаха Иглесиас да е вицепремиер. Социалистите вече имат съгласие за съставяне на правителство с партията "Сиудаданос" (Гражданите), но имат нужда и от подкрепа от "Подемос". На парламентарните избори на 20 декември първа бе консервативната Народна партия, но без необходимото мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

11.5

млн. лв. ще отпусне България на Турция за справяне с бежанците по линия на споразумението между Анкара и ЕС, след като парламентът ратифицира споразумението между Турция и ЕС от февруари 2016 г., което предвижда южната ни съседка да получи общо 3 млрд. евро от ЕС за 4 години.

Правителството прие новия проект на антикорупционен закон, станал популярен като закона "Кунева". Проектът предвижда създаването на единен антикорупционен орган – Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, който обединява четири досега съществуващи органа. Законът обхваща лицата, заемащи висши държавни длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства. Проектът бе отхвърлен миналата година от парламента още на първо четене и сега влиза за втори път - вече преработен, като според вицепремиера Кунева той е по-строг отпреди. Съдии обаче предупредиха, че проектът съдържа недомислия, които могат да бъдат използвани за "лов на вещици", и призоваха за широко обсъждане на проекта и изглаждането му.

Компанията - собственик на почти напълно съборения тютюнев склад в Пловдив, фирмата "Одрин 8", е обжалвала пред съда разпореждането за спиране на разрушаването на сградата. Делото е заведено в Административния съд в Пловдив, а първото заседание е насрочено за 10.30 часа на 13 април, съобщиха пред "Дневник" от съда. За съдия-докладчик е определен Недялко Бекиров. Междувременно съдия Бекиров е оставил без уважение искане на "Одрин 8"да бъде прекратено предварителното изпълнение на разпореждането за спиране на събарянето. Според разпореждането собственикът на тютюневия склад трябваше да спре разрушаванията и всички дейности на мястото, да ограничи достъпа до сградата и да я обезопаси. Решението на съдия Бекиров може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, но до момента това не е сторено.

Почти всички подадени през миналата година заявления за финансова помощ по националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради са били одобрени от общините. По повече от половината изпълнението на проектите вече е започнало. Това показва доклад на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за напредъка по програмата. Започнали са санирания на 1007 сгради. Според доклада през 2015 г. с цел участие в програмата в страната са регистрирани 2433 сдружения на собствениците. Най-много сдружения са регистрирани в Бургас, в София и в Пловдив.

България ще въведе мерките по проекта на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба с данъчните измами. Това предложение на Министерството на финансите беше одобрено от правителството в сряда. Така България ще участва в дейностите, свързани с налагането на стандарти в областта на данъчните спогодби и трансферното ценообразуване, както и към процеса на разработване на мониторинг върху въвеждането на вече договорените четири минимални стандарта. Според кабинета въвеждането на тези стандарти ще се отрази положително и върху бюджетните приходи на страната. Освен това присъединяването към инструментите на ОИСР и въвеждането на стандартите им е стъпка напред в подготовката на страната за членство в организацията.

Правителството издигна кандидатурата на бившия председател на Конституционния съд проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на ЕС. Това е втората номинация на България за позицията и трета процедура. При първата процедура нито един кандидат не получи одобрението на конкурсната комисия, а при втората бе номиниран доц. Атанас Семов, но той не получи положително становище от комитета по чл. 255 от Договора за функционирането на ЕС, който прецени, че му липсва достатъчен професионален опит на високо ниво.

Четирима души получават обвинения за взрива в завода за обезвреждане на боеприпаси "Миджур" край с. Горни Лом през есента на 2014 г., при който загинаха 15 души. Това са собственикът на завода Валери Митков, бившият шеф на служба Контрол на общоопасните средства (КОС) Божидар Василев, служителката на Министерството на икономиката Ивелина Бахчеванова и служителката на завода Палма Иванова. От прокуратурата обясниха, че почти всички, пряко отговорни за инцидента, са загинали при взрива. Поради тази причина обвинения са повдигнати на лица, косвено отговорни за погазването на технологичните изисквания при утилизирането на боеприпаси в завода.

Франция се отказа от идеята за отнемане на гражданството на терористи

Двете камари на парламента не са постигнали консенсус по въпроса за промяната на конституцията, която би позволила отнемането на гражданството на французите, участвали в подготовката и изпълнението на терористичните атаки в Париж през ноември. Предложението накара министъра на правосъдието Кристиан Тобира да подаде оставка през февруари. Според BBC тази идея на френския президент Франсоа Оланд показва непреодолими разделения както в парламента, така и в неговата социалистическа партия.

В Румъния пак предлагат да се знае кой купува предплатени SIM карти

Румъния ще направи пореден опит да приеме закон, с който продаването на предплатени SIM карти да става само срещу данни за самоличността на купувача. Целта е да се подобри сигурността сред опасения за множащи се случаи на тероризъм и съобщения, че такива румънски карти се използват от екстремисти в Близкия изток, съобщи Balkaninsight. Спецслужбите подкрепят инициативата за такъв закон, а Румъния два пъти е опитвала да го приеме. Първият бе през 2012 г. след атентата в Бургас, а вторият - през 2014 г. с мотив, че SIM карти се използват за множество финансови измами и престъпления. Преди четири години проектът бе спрян от парламента, а преди две - от Конституционния съд. Идеята има и критици, според които не е доказана връзката между притежаването на лични данни на собствениците на предплатени SIM карти и намаляването на престъпността. В този смисъл гражданите ще бъдат принудени да се откажат от част от личното си пространство, без да получат в замяна повече сигурност.

Япония иска да увеличи двойно чуждестранните туристи

Японският премиер Шиндзо Абе постави пред правителството амбициозната задача да удвои броя на чуждестранните посетители и парите, които те оставят в страната, до 2020 г., за да съживи свиващата се икономика. Откакто пое властта през 2012 г., кабинетът на Абе облекчи визовите изисквания за редица азиатски страни, което доведе най-вече до сериозна вълна на китайски посетители. Премиерът се опитва да извлече допълнителни ползи от подготовката на Токио за домакин на летните олимпийски игри през 2020 г. Целта на премиера е да привлече 40 милиона посетители в Япония, което е два пъти повече спрямо миналата година, а визията за 2030 г. е те да стигнат 60 милиона души. През 2015 г. чуждестранните посетители са похарчили 3.5 трилиона йени (около 28 млрд. евро). Абе иска да увеличи тази сума над 2 пъти – до 8 трилиона йени (63 млрд. евро), до 2020 г., като въведе допълнителни облекчения във визовия режим.

Бизнес новини

Fоxcon купува Sharp на по-ниска цена

Тайванската компания Fоxcon съобщи, че се е договорила да купи контролния пакет акции в японската Sharp за 3.5 млрд. долара, което е близо 900 млн. долара по-малко от първата отправена оферта, съобщава Reuters. Така се слага край на продължилата няколко седмици несигурност около сделката.

Fоxcon, която сглобява телефони и други продукти за Apple и още марки, ще придобие 66% от Sharp. По този начин за пръв път голяма японска компания за производството на електроника става собственост на чуждестранна компания. През февруари Sharp се споразумя за цена от 4.4 млрд. долара, но тайванската компания замрази сделката. Според медийни публикации Fоxcon е имала опасения за допълнителните дългове на Sharp, за които е научила към края на преговорите.

General Electric продава бизнеса си за финансиране на хотели

General Electric Co продава портфейла си от кредити за франчайз хотели в САЩ на подразделение на Western Alliance Bancorp, съобщава Reuters. Бизнесът на GE Capital включва текущи заеми на обща стойност 1.4 млрд. долара, като предоставя финансиране на собствениците на хотели с ограничени услуги. General Electric е намерило купувач и за бизнеса си с финансиране за канадската туристическа и ресторантьорска индустрия, но засега не обявява името му. Подразделението е отпуснало заеми за около 300 млн. долара. Според щатската корпорация от двете сделки ще бъдат осигурени общи приходи около 200 млн. долара. Очаква се сделките да бъдат приключени в края на тази година, което ще се отрази на финансовите резултати на Western Alliance, посочват от финансовата институция. General Electric изпълнява стратегия за оптимизиране на дейността и от миналата година усилено продава подразделенията си с дейност, различна от индустрията.

Ново дело срещу Volkswagen в САЩ

Американската Федералната комисия по търговия започна дело срещу германския автомобилостроител Volkswagen, като го обвинява, че в свои реклами е отправял неверни твърдения, представящи дизеловите му автомобили като щадящи околната среда, предадоха световните агенции. Концернът бързо спря рекламите, след като миналата година избухна скандалът "дизелгейт", свързан с използване на манипулиращ софтуер при тестовете за отработени газове. Тогава американските власти посочиха, че при реални условия дизеловите двигатели на Volkswagen отделят вредни газове, надвишаващи 40 пъти допустимите нива. Според комисията в продължение на седем години компанията е мамила потребителите и е продала над 550 хил. дизелови автомобила чрез неверните твърдения, разпространявани чрез маркетинговата кампания.

Снимка на деня: Лидерът на "Подемос" е готов на компромис за управлението в Испания

Лидерът на испанската партия "Подемос" Пабло Иглесиас заяви, че е склонен да направи компромис, включително да не влиза в новото правителство, ако това ще позволи да се сформира лява коалиция в Испания, предаде Reuters." В политиката е добре да знаеш кога да отстъпиш и сега е ред на социалистическата партия", каза Иглесиас. Испанските социалисти и "Подемос" досега не можеха да се договорят за съвместно управление основно защото левите са за референдум за независимост на Каталуния, а "Подемос" са против, а освен това искаха Иглесиас да е вицепремиер. Социалистите вече имат съгласие за съставяне на правителство с партията "Сиудаданос" (Гражданите), но имат нужда и от подкрепа от "Подемос". На парламентарните избори на 20 декември първа бе консервативната Народна партия, но без необходимото мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на деня

Снимка на деня