Какво се случи през седмицата

Превозвачите ще блокират границата с Гърция; ЕК ще предложи турците да пътуват без визи от юли; Премиерът Борисов поиска мониторинг на всички съдебни системи в ЕС

Борисов поиска оставките на депутат и зам.-кмет на София

ИСКАНЕ Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставките на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева и на зам.-кмета по транспорта на София Любомир Христов в петък. Причината е разследване на "Нова TV", в което беше изнесена информация, че съпругът на Коцева е спечелил обществена поръчка за спирки за градския транспорт в столицата, която е била възложена от Христов. Поръчката е за поставяне на 60 спирки на столичния градски транспорт, на стойност 236 730 лв. и е спечелена от фирма, в която съдружник е съпругът на депутатката. Според "Нова TV" експерти са изчислили, че цената за тази дейност е два пъти по-ниска от договорената. Телевизията показа и снимка на служебния автомобил на зам.-кмета Христов пред дома на Коцева в Самоков. Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов каза пред журналисти, че Коцева вече е заявила желание да подаде оставка. Оставка подаде и Христов. Миналата седмица на среща с актива на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди съпартийците си, че ще бъде безкомпромисен към всички, за които има съмнения за корупция.

КЗК с нов състав до месец

ОТНАЧАЛО Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще има нов състав до месец, след като в сряда икономическата комисия в парламента гласува проекторешение, с което беше прекратена старата процедура за антимонополния регулатор. Предложението беше на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Според Мартин Димитров от гражданската квота на РБ в този срок трябва да се изработят нови процедурни правила за избор на членове на КЗК, да се номинират и да се изслушат кандидатите и да се проведе гласуването. От опозицията от БСП обаче се усъмниха, че това може да стане в рамките на месец, и определиха този срок като нереалистичен. "Засилва се увереността ми, че ГЕРБ няма никакъв интерес да сменя действащия състав на комисията", каза Желю Бойчев от БСП. Мандатът на състава на КЗК изтече още през септември миналата година, но по различни причини от ГЕРБ забавиха избора на нови членове на регулатора. През март процедурата най-после започна, но премиерът Бойко Борисов поиска от ГЕРБ да не участва в нея. А по време на изслушването на внесените в парламента кандидатури номинираният от ГЕРБ за председател на КЗК Росен Желязков се оттегли, което доведе до прекратяването на процедурата.

Превозвачите ще блокират границата с Гърция

Блокада Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) съобщиха, че ще блокират граничните пунктове по българско-гръцката граница от 29 април в 10 часа до 2 май, като ще се пускат само болни хора и живи животни. Причината са продължителните протести на гръцките фермери от началото на тази година, които се превърнаха в практика. Логиката на превозвачите е, че и гръцката държава трябва да понесе някакви икономически загуби. "Показваме, че сме сериозни. Ще си изкараме и ние барбекютата, да видят гърците, които десет години ги чакаме да станат коректни", коментира пред Mediapool Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Няма обаче никакви доказателства, че ако се провалят почивките на българските туристи и гръцките хотелиери загубят пари, това ще доведе до промяна на поведението на гръцките фермери следващата година.

Премиерът Борисов поиска мониторинг на всички съдебни системи в ЕС

"Мониторингът, който го има върху България, да го има върху всички съдебни системи", каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Международна конференция на правосъдните министри на 47-те държави - членки на Съвета на Европа. Евродепутатите на БСП, ДПС и ГЕРБ подеха кампания със същото послание в средата на март. Темата на форума бе "Укрепването на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона" и той се проведе в София по инициатива на бившия правосъден министър Христо Иванов. "Съветският модел на прокуратурата трябва решително да бъде отхвърлен. Той я превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване и създава възможност за използването ѝ за политически цели", заяви пък председателят на Венецианската комисия Джани Букикио.

Кандидатите за ТБ "Виктория" вече са три

Оферта Трети кандидат се включи в конкурса за продажба на Търговска банка "Виктория". Това е британската консултантска компания Hanson Asset Management, която е в консорциум с инвестиционния посредник "Евро-финанс", част от "Еврохолд България". Това потвърдиха пред "Капитал" от българския партньор след изтичането на допълнителния срок за деклариране на интерес към конкурса. Двата консорциума, които заявиха участие още при първата процедура - с участници "Лев инс" и Инвестбанк, са препотвърдили желанието си да купят банката. Най-вероятно ще има трето набиране на оферти.

НЕК ще получи нов транш от 68 млн. лв.

Помощ До дни на Националната електрическа компания (НЕК) ще бъдат преведени около 68 млн. лв. от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това съобщи за "Капитал Daily" председателят му Деян Червенкондев. Фондът беше създаден в края на миналата година като една от мерките за намаляване на тарифния дефицит в НЕК. В него се събират 5% от приходите на всички производители на енергия и средствата от продажбата на националните квоти за вредни емисии. За първите три месеца на 2016 г. в него са постъпили общо 83 млн. лв., посочи Червенкондев, но от НЕК определят месечно каква сума искат да им бъде преведена. За миналата година във фонда влязоха общо 184 млн. лв.

Делян Пеевски излиза и от "Юрий Гагарин"

Оттегляне Депутатът от ДПС Делян Пеевски продаде и своите 18% в пловдивската фабрика за цигарени опаковки и гилзи "Юрий Гагарин" месец след като прехвърли участието си в "Булгартабак холдинг" на дубайското TGI Middle East FZE. Това стана ясно от съобщение за извънборсова сделка на сайта на инвестиционния посредник "Капман", през който минаха и предишните сделки. Прехвърлянето е станало на 20 април при цена 38 лв. на акция, или общо 6.87 млн. лв. Страните по сделката не са посочени, но бройката прехвърлени книжа - 180 703, съответства напълно на пакета на Пеевски, който той придоби през декември 2015 г.

Такса смет ще се изчислява по нов начин

Такса смет ще спре да е втори данък сгради и от догодина общините ще трябва да го изчисляват на принципа кой колко боклук е произвел. Този подход ще намали разходите на бизнеса, но ще вдигне плащаното от някои домакинства. Промените са изготвени от Министерството на финансите и са публикувани за обществено обсъждане. Управляващите не дават един механизъм за изчисляване на показателя "количество боклук", а предлагат всяка местна власт сама да избере между три варианта: брой ползватели на имота, "скъпи" торбички за отпадъци и брой кофи в региона и честотата на изхвърлянето им.

Инвеститори: бизнес климатът е лош

Анкета Най-слабите места на бизнес климата в България са корупцията и неприлагането на законите. Това показват резултатите от новата годишна анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). По много показатели страната е зад Албания, Косово, Македония. Второто слабо звено на нашата държава е образованието - и висшето, и професионалното. Новост е последната позиция на страната при обществените поръчки. С администрацията продължава да се работи трудно, констатират инвеститорите. Единствената положителна новина в сравнение с миналата година е, че през 2015 г. германските инвестиции в България са се увеличили до 176 млн. евро.

Почти 300 компании ще получат нови 141 млн. лв. субсидии за машини

Допълнителни 141 млн. лв. ще бъдат разпределени за закупуване на машини и оборудване от малки и средни предприятия в страната. Средствата са осигурени от бюджета на ОП "Иновации и конкурентоспособност", обясни ръководителят на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева. С тях ще бъдат финансирани още 274 проекта. Досега по трите кръга на процедурата са сключени общо 468 договора, по които е дадено безвъзмездно финансиране от 255.1 млн. лв.

Сделки и проекти

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) отново ще се опитат да продадат имот в центъра на София заради дългове на собственика "Фининвест". Търгът се организира от частен съдебен изпълнител и е по едно от няколкото изпълнителни дела срещу длъжника. Наддаването за сградата и земята на пресечката на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски" ще започне от малко над 4 млн. лв. с ДДС. В последната година бяха организирани няколко процедури за продажба на имота при начална цена от 3.3 млн. лв., но всички те бяха спрени от съда.

"Булгартрансгаз" ще продължи с модернизацията на три от компресорните станции по транзитния газопровод за Турция, Гърция и Македония, които се ремонтират и в момента. Компанията обяви обществена поръчка за предпроектно проучване на техническото оборудване и изготвяне на задание за доставка и монтаж на нови газотурбокомпресорни агрегати за станциите "Лозенец", "Ихтиман" и "Петрич". Поръчката изглеждаше странна, при положение че в момента също тече модернизацията на тези компресорни станции за сумата от 104 млн. евро. От компанията обясниха за "Капитал Daily", че новата поръчка е свързана с подмяна на oстаналата част от агрегатите, които не са подновени.

Платформата за онлайн търговия eMag купува румънския електронен магазин PC Garage Store. Споразумението е подписано през април, но още не е ясна стойността на сделката. За да се финализира сделката, се изчаква одобрението на румънския антимонополен регулатор, съобщава SeeNews. Целта на eMag е по този начин да разшири бизнеса си в гейминг сегмента, като компанията планира да инвестира в регионално развитие в тази област. Румънския PC Garage съществува от 2005 г. и е един от най-големите онлайн магазини за IT продукти и електроника на местно ниво с над 40 хил. продукта.

Провал на сделката за замразяване добива на петрол

НЕУСПЕХ Цени на петрола отново на ниво около 30 долара за барел, държавни бюджети в остър недостиг на приходи и девалвиращи валути. Това е бъдещето на петролния пазар, което чертаят международни анализатори след провала в неделя на срещата на водещи световни производители на петрол. В Катар техните делегации не успяха да се договорят за замразяване до края на септември на добива - нито на нивото от януари, както бе предварителната договорка на 4 държави от февруари, нито на каквото и да било равнище. Участниците, събрали се да подпишат официално споразумението, се оказаха блокирани в продължили близо 11 часа спорове без резултат.

ЕК ще предложи турците да пътуват без визи от юли

Европейската комисия ще предложи на 4 май да бъде предоставен на Турция статут на страна, чиито граждани ще могат да пътуват без визи от края на юни. Това обаче ще стане, ако Анкара е изпълнила необходимите условия. По-рано турският премиер Ахмет Давутоглу (на снимката) заяви, че без визово либерализиране Анкара няма да спазва сделката с ЕС за облекчаване на бежанския поток към Европа.

Брюксел започва второ разследване срещу Google

КОНКУРЕНЦИЯ Европейската комисия (ЕК) обяви в сряда, че Google злоупотребява с господстващото положение на мобилната си операционна система Android, и отвори втори фронт срещу американския технологичен гигант. След едногодишно разследване ЕК смята, че Google нарушава антитръстовите правила, като стимулира производителите на устройства за Android да инсталират предварително и да определят като услуга по подразбиране или като единствена търсачката Google Search. Компанията прави това, като в договорите си с производители на устройства Google обвързва лиценза за онлайн магазина Google Store с условието да се инсталира нейната търсачка. "Тези действия ощетяват и потребителите, като задушават конкуренцията и ограничават иновациите", гласи заключението. Компанията майка Alphabet има 12 седмици за отговор. Ако ЕК отсъди против Google, може да глоби компанията с 10% от приходите от продажба на реклами през телефони с Android. ЕК вече обвини Google, че манипулира резултатите в търсачката си, за да дава предимство на свои продукти.

Съд отмени присъди по дело за заговор срещу Ердоган

ОБРАТ Върховният апелативен съд на Турция отмени присъдите на висши военни, обвинени, че през 2003 г. планирали преврат срещу тогавашния премиер Реджеп Тайип Ердоган. Съдът обяви, че присъдите от 2013 г. са спорни, защото магистратите така и не са доказали съществуването на тайната мрежа, станала известна в медиите като "Ергенекон". Съдът откри и други нарушения като липса на справедлив процес за обвиняемите, незаконни подслушване и обиски. Решението от четвъртък на апелативния съд може да доведе до нов процес. Първият завърши през 2013 г. с оправдателни присъди за повечето от 275-имата обвиняеми. Бившият началник на генералния щаб на турската армия генерал Илкер Башбуг и други 16 души получиха доживотни присъди. През 2014 г. Башбуг бе пуснат от затвора, след като конституционният съд откри процесуални нарушения в процеса. Опоненти на Ердоган смятат, че процесът "Ергенекон" е политически мотивиран опит на днешния президент да овладее армията, припомня ВВС. Между 1960 и 1997 г. армията е свалила четири правителства в Турция.

Провал на сделката за замразяване добива на петрол

НЕУСПЕХ Цени на петрола отново на ниво около 30 долара за барел, държавни бюджети в остър недостиг на приходи и девалвиращи валути. Това е бъдещето на петролния пазар, което чертаят международни анализатори след провала в неделя на срещата на водещи световни производители на петрол. В Катар техните делегации не успяха да се договорят за замразяване до края на септември на добива - нито на нивото от януари, както бе предварителната договорка на 4 държави от февруари, нито на каквото и да било равнище. Участниците, събрали се да подпишат официално споразумението, се оказаха блокирани в продължили близо 11 часа спорове без резултат.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Снимка на деня

Снимка на деня