🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

България зад Румъния по ключови показатели; Автобусните превозвачи протестираха срещу сивия сектор; Сметната палата сезира прокуратурата за финансирането на "Атака"; Откриха ремонтираната Централна гара - София; И "Мобилтел" вече предлага 4G; Крайната десница води във вота за президент на Австрия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Откриха ремонтираната Централна гара - София Във вторник бе открита реновираната Централна гара в столицата. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Милчо Ламбрев. Ремонтът започна през април 2014 г. от Националната компания "Железопътна инфраструктура", а на следващата година се включи и общината с частично обновяване на гаровия площад. "Без Господа нищо не може да се направи. Това е факт е благодарение на Него и нашите усилия", така Борисов коментира пред журналисти обновяването на гарата. Ремонтът на гарата струва 71.3 млн. лв. и бе извършен от консорциума "ГБС - Централна гара" с партньори "Главболгарстрой" и "Водстрой 98". С цел енергийната ефективност изцяло е обновена и фасадата. Освен това са направени чисто нови перонни навеси, подновени са перонните настилки, озеленено е и са сложени пейки.Парламентът избра двама нови членове на СЕМ

София Владимирова и Розита Еленова са новите членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). Те бяха избрани в сряда от парламента на мястото на Георги Лозанов и Анна Хаджиева, чиито мандати бяха изтекли. Кандидатурата на Владимирова беше предложена от ГЕРБ. Тя вече е имала един мандат в СЕМ. С нейния глас бе избран сегашният генерален директор на БНР Радослав Янкулов (2013 г). София Владимирова е участвала и в избора на Вяра Анкова за генерален директор на БНТ. Има опит като сценарист и PR на бившия външен министър на ГЕРБ Румяна Желева. Кандидатурата на Розита Еленова беше предложена от Българския демократичен център. Тя е бивш PR на хранителния холдинг "Белла България", Министерството на транспорта и съобщенията и Национална компания "Железопътна инфраструктура". Била е водеща на предаването "Звездите спят, ние не" по Канал 2001, както и на културно предаване по "7 дни". След попълването на парламентарната квота в медийния регулатор ще влезе и говорителят на външно министерство Бетина Жотева, за която президентът Росен Плевнелиев издаде указ преди почти година.Сметната палата сезира прокуратурата за финансирането на "Атака"

Сметната палата е подала сигнал до прокуратурата, свързан с финансирането на партия "Атака". Това се разбира от доклада на одитната институция за финансите и имуществото на политическите партии за 2014 г., съобщи "Дневник". Става дума за доклада за финансовото състояние на "Атака", свързано с приходите от членски внос, където според палатата се съдържат данни за престъпление. От институцията изрично посочват, че не могат да огласяват данните до приключване на наказателно производство. За 2014 г. партията на Волен Сидеров е отчела приходи общо 5 438 722 лева, от които 1 293 294 лв. са от членски внос. За сравнение - почти същата сума от членски внос е отчела "БСП - лява България" – 1 254 627 лева, ДПС има 562 000 лева, а ГЕРБ са събрали от дейността 87 717 лева. Същевременно на фона на 5-те милиона отчетени приходи към края на 2014 г. "Атака" е имала забавени плащания за наеми на 19 общински имота на обща стойност близо 5 хиляди лева. От прокуратурата са казали пред "Дневник", че при тях все още не е постъпвал сигнал, свързан с финансирането на партията.

Пръв отлив на депозити от юни 2014 г.

Депозитите на домакинствата намаляват за пръв път от банковата криза през юни 2014 г., което е следствие на ниските лихви. Спестителите са изтеглили 82 млн. лв. от сметките си през март, но въпреки това общият обем на депозитите им се запазва близо до рекордните 43 млрд. лв. Бизнесът също е черпил от средствата си в банките, като за месеца са изтеглени 230 млн. лв. Статистиката на БНБ затвърждава свиването при кредитирането, макар през последния месец да има покачване при заемите за домакинства - с 49 млн. лв. при потребителските и 14.9 млн. при ипотечните. Според данните нередовно обслужваните или предоговорени кредити са 22.77%, без да се отчита овърдрафтът.

Пеевски продаде и 18% от "Юрий Гагарин" на себе си

Четири месеца след като официализира собственост в "Юрий Гагарин", Делян Пеевски отново прикри участието си в дружеството чрез формална сделка. Става въпрос за пакет акции, представляващи 18% от пловдивския производител на консумативи за цигари. През декември миналата година фирмата на депутата от ДПС "НСН инвестмънт" придоби "Комсо табако", чийто основен актив е делът в "Юрий Гагарин" от сейшелска офшорка. На 20 април тази година пакетът беше продаден през борсата, а новият собственик е "Дореко комерс", собственост на офшорната Doreco Limited, която контролира и други компании, свързани с Пеевски.

Автобусните превозвачи протестираха срещу сивия сектор

Около 150 автобуса участваха в протестното шествие, което се състоя на 26 април в София. Те се събраха на входа на столицата и минаха по бул. "Цариградско шосе", покрай парламента и приключиха на Централна автогара. За предупредителното шествие стана ясно седмица по-рано. Част от исканията им към държавата са да се вземат мерки срещу нелегалните превози на пътници и да се преосмисли въвеждането на тол-системата. Автобусните превозвачите уточниха, че ако няма реакция, на 10 май ще има общонационален протест и няма да се обслужват автобусните превози по транспортната схема.

България зад Румъния по ключови показатели България не само не успява да настигне старите държави - членки на ЕС, по ключови показатели, но дори изостава в догонването им, показва проучването "Индекс на настигането". Той се изготвя от институт "Отворено общество" сред 35 държави - членки и кандидати за ЕС, по 4 категории - икономика, качество на живот, управление и демокрация. В общото класиране за 2015 г. България вече изостава от Румъния и се нарежда на последно място в ЕС. Влошаване има при категориите "демокрация" и "управление" заради срива на страната в класациите за медийна свобода, корупцията и върховенството на закона. При "икономика" и "качество на живот" се запазва нивото от предходната година.И "Мобилтел" вече предлага 4G

И "Мобилтел" вече предлага бърз интернет от четвърто поколение (4G). Според компанията максималната скорост, която може да бъде достигната в момента, е 86 Mbps, която е двойно по-висока от досегашната 3G мрежа. Скоростта трябва да достигне максимум 130 Mbps. Първият оператор, който започна да предлага 4G услуга - "Теленор", обяви, че скоростта на мрежата му в момента е 75 Mbps, а с добавянето на нови честоти ще достигне 100 Mbps. Мрежата от четвърто поколение в момента покрива 75% от населението, като до края на годината обхватът ще нарасне до 80%, обявиха от "Мобилтел"."Т-Маркет" иска да купи 12 магазина на Penny

Компанията собственик на веригата хипермаркети "Т-Маркет" - "Максима България", е подала искане до КЗК за разрешение, да придобие още 12 магазина, с което се очаква да порасне до над 60 обекта. Обект на придобиването са част от досегашните обекти на германската верига Penny и нейното имотно дружество "Рила проект". След сделката "Т-Маркет" ще се състезава за третото място с "Кауфланд" по брой магазини, която в момента има 55 обекта, но пък е лидер по оборот.

Право на отговор на "Трейс груп холд"

В журналистически материал "Строители в безпътица" на Десислава Лещарска, бр. 15, стр. 33, колона 6 в. "Капитал" публикува следния текст: "Строителната "Трейс груп холд", една от най-големите в България, пък беше принудена да се оттегли от Сърбия"

С настоящото писмо се възползваме от правото си на отговор и вярваме, че, спазвайки принципите на журналистическата етика, ще публикувате написаното по-долу без редакторска намеса в електронното издание и книжното издание на "Капитал".

"Трейс груп холд" АД е собственик на 2 големи сръбски пътностроителни предприятия в гр. Ниш и гр. Враня. Двете фирми работят на територията на общо 23 сръбски общини, като поддържат над 2500 км пътна мрежа. Допълнително се инвестира в механизация и производствени бази, като към момента притежаваме една от най-големите кариери за инертни материали в Сърбия, 7 асфалтови бази, над 220 броя строителни машини, съвременно оборудвани административни и производствени сгради.

Към момента холдингът изпълнява три обекта с възложител "Коридори Сърбия":

1. Магистрала Е75, участък: Гърделица (Горно поле) – Царичина долина, лот 2: път и мостове от тунел Предеяне до Царичина долина

2. Строителство на магистрала Е80, участък: успореден нетърговски път, Бела паланка – Пирот (запад)

3. Строителство на магистрала Е80, Пирот (изток) – Димитровград (остатъчни работи)

Холдингът работи на пълни обороти за успешното изграждане на участъците по Коридор Х.

Редакцията на "Капитал" се извинява за допуснатите грешки, същите са поправени в електронното издание на вестника.

Крайната десница води във вота за президент на Австрия

Кандидатът на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер поведе изненадващо след първия тур на президентските избори в Австрия. Хофер събра около 36% от гласовете за поста, който има предимно церемониални функции. За да наследи социалиста Хайнц Фишер, който се оттегля след два шестгодишни мандата, Хофер трябва да получи над 50% от гласовете. В балотажа на 22 май той ще се изправи най-вероятно срещу независимия Александер ван дер Белен, който е подкрепен от Зелените и по неокончателни данни има 20% на първия тур. За пръв път от Втората световна война насам кандидатите на двете основни партии в Австрия няма да участват в балотаж. Социалдемократът Рудолф Хундсорфер и кандидатът на дясноцентристката Народна партия Андреас Кол имат по около 11% от вота. Двете партии управляват Австрия от десетилетия - или поотделно, или в коалиция. Сегашният резултат е шок за страната и отразява притесненията й за имиграцията, коментира ВВС.

SWIFT призна, че е жертва на кибератаки

Глобалната финансова информационна мрежа SWIFT, използвана от банките по света, призна, че е обект на кибератаки през последните дни. Компанията съобщи за "скорошни киберинциденти" в мрежата си, като обявлението бе конфиденциално и само за клиентите ѝ. В него не се споменават жертви или стойността на загубите, но се уточнява, че нападателите са успели да изпратят съобщения през нея. SWIFT обработва всеки ден по около 25 милиона съобщения за милиарди долари и твърди, че основната ѝ платформа не е засегната. SWIFT е базирана в Белгия организация на около 3000 финансови институции. Тя е създала мрежа, която позволява на институциите да разменят информация за финансови транзакции по стандартизиран път – с т.нар. SWIFT или BIC кодове. Над 11 000 институции в повече от 200 държави и територии по света я използват. Според експерти по банкова сигурност престъпниците се насочват към SWIFT, защото при пробив се печели повече, отколкото ако се атакуват клиенти или дребен бизнес.Турция преживя пети бомбен атентат за годината

Жена камикадзе рани осем души, след като се взриви край централната джамия на северозападния турския град Бурса в сряда, обявиха властите, цитирани от Reuters. С това бомбените атентати в ключови градове на страната станаха пет от началото на 2016 г. От кметството на четвъртия по големина турски град съобщиха, че жената се е взривила в 5.26 часа следобед край западния вход на историческата Голяма джамия. Премиерът Ахмет Давутоглу допълни, че са ранени осем души, с което опроверга първоначалната информация за 13 пострадали. Никой не пое отговорност за нападението. То се случи само ден след като САЩ предупредиха своите граждани в Турция за непосредствена опасност от атентат край туристически обекти. В самоубийствен атентат на истанбулския булевард "Истиклял" преди месец загинаха трима израелци и един иранец. Друг атентат в града през януари отне живота на 12 германски туристи. Крило на ПКК пък пое отговорност за два атентата в Анкара, при които загинаха общо 66 души.