Вечерни новини: 4 май

Изборът за главен архитект на София е обжалван; През 2015 г. са проверени 1734 обществени поръчки на стойност 1.7 млрд. лв. Установени са 1147 нарушения при 712 поръчки, или при 41% от общия им брой;За плажните концесии вече ще отговаря Министерството на туризма (МТ); Всички проверки от "Пътна полиция" отново ще се заснемат от камери;Правителството одобри предвидените в централния бюджет 3 млн. лв. за проекти, свързани с присъединяването на България към шенгенското пространство; Обемът на продажбите на дребно в ЕС е намалял с 0.7% през март спрямо февруари

Доналд Тръмп извади Тед Круз от надпреварата и чака официална номинация на републиканците
Доналд Тръмп извади Тед Круз от надпреварата и чака официална номинация на републиканците    ©  Reuters
Доналд Тръмп извади Тед Круз от надпреварата и чака официална номинация на републиканците
Доналд Тръмп извади Тед Круз от надпреварата и чака официална номинация на републиканците    ©  Reuters
20.5

млн. лв.

допълнително за преодоляване на щети от природни бедствия отпусна кабинетът на общините. Парите ще се използват за укрепване на сгради, свлачища и др.

Изборът за главен архитект на София е обжалван. Един от участниците в конкурса - арх. Николай Пърпов, е обжалвал решението на журито да избере за нов главен архитект арх. Здравко Здравков, предава "Дневник", позовавайки се на информация на Столичната община. До средата на май е срокът, в който ще има отговор на възражението, но най-вероятно то няма да бъде взето предвид и кметът Йорданка Фандъкова ще издаде заповед за назначаването на Здравков, която не може да се обжалва. Мотивът на Пърпов да обжалва е липсата на достатъчна публичност в процедурата. "Тринадесет архитекти бяхме допуснати до защита на концепцията, но каква беше тази защита – нямаше такава", каза той пред Българското национално радио и добави, че били поставени някакви оценки, които никой не знаел защо са такива.

Агенцията за държавна финансова инспекция е установила през 2015 г. общо 310 случая на възложени обществени поръчки за 224 млн. лв., при които не са проведени съответните законови процедури за избор на изпълнител на обществената поръчка при наличие на всички основания за това. Тези случаи представляват най-тежкото нарушение в областта на обществените поръчки. Финансовите инспектори са установили и причинени вреди за над 3.1 млн. лв., от които по време на инспекциите е възстановена половината сума. Това се вижда от отчета за дейността й, приет от Министерския съвет. За установените вреди са съставени 33 акта срещу 51 длъжностни лица и са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред.

През 2015 г. са проверени 1734 обществени поръчки на стойност 1.7 млрд. лв. Установени са 1147 нарушения при 712 поръчки, или при 41% от общия им брой.

През септември в София ще бъдат доставени 110 нови автобуса. Около месец по-късно те ще бъдат пуснати в експлоатация по линиите 60, 64, 77, 309, обясни пред журналисти Слав Монов, директор на "Столичен автотранспорт". Доставката на 110 единични дизелови автобуса е част от програмата на Столичната община за модернизация на автобусния парк. Избраната оферта е сред тези с най-ниска цена. Със спестените средства ще бъдат закупени още 30 нови единични автобуса. Цената на автобусите е 33 млн. лв., като средствата са осигурени със заем от Европейската инвестиционна банка, съобщава БТА.

За плажните концесии вече ще отговаря Министерството на туризма (МТ), след като кабинетът окончателно прехвърли функциите по управлението, предоставянето на концесии на черноморските плажове и отдаването им под наем от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) към МТ, където за тази цел ще бъде създадена специална дирекция. Промените са продиктувани от преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Всички проверки от "Пътна полиция" отново ще се заснемат от камери, съобщава в. "Сега". Правилото, което миналата година бе отменено от вътрешния министър Румяна Бъчварова, сега ще бъде върнато, предвижда нова антикорупционна стратегия на МВР. Според нея видеонаблюдението в полицейските автомобили е основна мярка срещу корупцията. Главната дирекция "Национална полиция" вече е обявила обществена поръчка за доставка на 300 камери. Прогнозната цена за тях е близо 1.95 млн. лева без ДДС, като освен доставката и монтирането на техниката поръчката включва и обучение на 70 служители от МВР.

Правителството одобри предвидените в централния бюджет 3 млн. лв. за проекти, свързани с присъединяването на България към шенгенското пространство, да бъдат предоставени на МВР и на областната администрация на Хасково. Средствата ще се използват за довършване на тристранен контактен център между България, Гърция и Турция на ГКПП Капитан Андреево и за доставка на прибори и консумативи за откриване, локализиране и идентифициране на взривни материали и експлозиви, на системи за откриване на укрити хора в транспортни средства, на плавателни средства за граничен контрол по речните граници, за рециклиране и възстановяване на батерии за ръчни термовизионни камери и др.

Обемът на продажбите на дребно в ЕС е намалял с 0.7% през март спрямо февруари, а в еврозоната - с 0.5%, сочат сезонно коригираните данни на Евростат. На годишна основа показателят е нараснал съответно с 2.4 и 2.1 на сто. България е сред трите страни с най-голямо месечно и годишно увеличение (съответно +0.8% и +6.2%). На месечна база по-голям растеж отчитат Финландия (+1.1%) и Словакия (+0.9%), а на годишна - Румъния (+18.4%) и Люксембург (+14.8%).

Държавните оръжейни предприятия "Кинтекс" и ВМЗ се включват в забранителния списък за приватизация. Правителството предлага на Народното събрание да разгледа и приеме проект на закон за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Двете компании са търговски дружества с изцяло държавно участие. Аргументите за предложението са, че те са структуроопределящи за военнопромишления комплекс и са важен елемент в националната сигурност, икономиката и присъствието на България на стратегически пазари. Приемането на законопроекта ще гарантира запазването на държавното участие в "Кинтекс" и ВМЗ, което ще способства за процеса на стабилизиране и развитие както на компаниите, така и на ВПК като цяло.

"Теленор България" получи нови честоти.Допълнителен честотен ресурс е получила "Теленор България", което ще й позволи да повиши скоростта на обмена на данни в 4G мрежата си, съобщиха от дружеството в сряда. Телекомът е получил разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да придобие нов ресурс от 2х5 MHz в обхвата 1800 МHz и вече ползва общо 30 MHz (2х15) в този обхват. В близките дни ще започне усвояването на допълнителните честоти, което ще подобри качеството на услугите в 4G мрежата. Новият честотен ресурс ще увеличи максимално достижимата скорост на обмен на данни в 4G мрежата на "Теленор" до 100 mbps. Клиентите на телекома не е необходимо да правят никакви допълнителни настройки на своите устройства, а дейностите по оптимизацията на работата на мрежата по никакъв начин няма да се отразят на качеството на услугите.

Държавната компания "Информационно обслужване" е реализирала приходи от над 4 млн. лв. за първото тримесечие на 2016 г. Това е ръст от 176 хил. лв., което е с 5% над планираното в бизнес плана за същия период, съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), което е принципал на дружеството. Увеличението се дължи на нови сключени договори и ръст на продажбата на електронни подписи с 40% спрямо планираните. Отчетената печалба преди данъци е 440 хил. лв., което е 7 пъти над заложеното в бизнес плана, посочват от МТИТС. В първите три месеца от годината е отчетен спад на разходите с 9%.

Тръмп извади Тед Круз от надпреварата и чака официална номинация на републиканците. Вече нищо не може да спре Доналд Тръмп по пътя му към официалното получаване на номинацията на Републиканската партия на САЩ за кандидат за президент на изборите на 8 ноември. Основният му конкурент Тед Круз понесе поредната тежка загуба и обяви, че слага край на кампанията си за Белия дом. Според прогнозните данни на партийните избори във вторник в Индиана той спечели 53.2% от общо 57 делегати за партийния конгрес, с което вероятно ще вземе 51 представители на Индиана и събира общо 1047 делегати и се приближи максимално до 1237, гарантиращи му победата още преди конгреса на 18 - 21 юли в Кливланд. Индиана е ключова за републиканците и поради това, че тук в 9 от последните 10 президентски избори винаги е печелил кандидатът на консервативната партия.

Мюсюлманинът Садик Хан може да е новият кмет на Лондон. Садик Хан, кандидатът на Лейбъристката партия за кмет на Лондон, увеличи преднината си в проучванията на общественото мнение преди местните избори във Великобритания в четвъртък, предаде "Франс прес". Това повишава шансовете му да замени на поста консерватора Борис Джонсън и да стане първият мюсюлманин, градоначалник на британската столица. В навечерието на изборите и след кампания, белязана от полемики особено за религията на Хан и познанствата му от времето, когато е бил правозащитник, синът на пакистански шофьор на автобус има преднина от над 10 пункта пред кандидата на консерваторите, милиардера Зак Голдсмит, показва проучването на агенция "Опиниум". Той има подкрепата на 35 на сто от изявилите намерение да гласуват срещу 26 пункта за Голдсмит. Ако се отчетат и гласовете на хората, които го посочват като втория си най-предпочитан кандидат, лейбъристът достига подкрепа от 57 процента срещу 43 на сто за кандидата на консерваторите.

Хърватия забрани гумените печати. В опит да подобри инвестиционния климат в Хърватия новото правителство на страната забрани в частната администрация и фирми да се използват гумени печати за документи. Това да се случи до края на годината, а за същото време би трябвало да приключи подготовката и за преминаването към електронна и кодирана документация в обществения сектор. Целта е не само да се опростят процедурите и да се привлекат предприемачи, но и да се приключи с този символ на архаичните чиновници, коментира Reuters. Дясноцентристкото правителство на Тихомир Орешкович иска да сложи край на тромавата система за обработка на фактури, нареждания и всякакви документи.

Президентските избори във Франция ще са на 23 април. Във Франция бе определена официално датата на предстоящите президентски избори догодина. Първият тур ще бъде произведен на 23 април, а вторият - на 7 май, съобщи говорителят на френското правителство Стефан льо Фол. До момента официалното си намерение да участват в изборите са заявили много от известните политици, сред които и лидерът на партия "Национален фронт" Марин льо Пен. Социологическите проучвания й отреждат сериозни шансове да отиде на балотаж. Традиционната дясноцентристка опозиция в лицето на "републиканците" ще определи своя кандидат на първични избори през ноември. Към момента водещ в предпочитанията на избирателите на десницата е кметът на Бордо Ален Жупе, следван от бившия президент Никола Саркози. При управляващата Социалистическа партия вътрешнопартийните избори ще бъдат през декември. Президентът Франсоа Оланд засега не е издигал официално кандидатурата си. Но допитвания от март-април сочат, че рейтингът му се задържа на нивото от 14 процента, а делът на недоволните от курса му французи е достигнал 85 процента.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня