Вечерни новини: 12 май

Вечерни новини: 12 май

Народното събрание спря избора на председател на КЗК и ще рестартира процедурата; Българска асоциация по рециклиране подкрепи одобрените от кабинета промени в Закона за управление на отпадъците; Парламентарната комисия по регионална политика прие на първо четене забраната за носене на бурки; Образователното министерство ще обмисля въвеждането на държавни стипендии за ученици от дефицитни специалности; Най-големият круизен кораб е готов за плаване

7048 прочитания

© Stephane Mahe


Най-големият круизен кораб е готов за плаване

Френската корабостроителна компания STX предаде на собственика Royal Caribbean най-големия круизен кораб в света. Церемонията се проведе в Сен Назар, а дългият 362 метра Harmony of the Seas ще отплава в неделя по обяд към Саутхемптън. В края на май корабът ще потегли към Барселона, където ще приеме първите си пътници за обиколка в Средиземно море. Harmony of the Seas е на практика плаващ курорт, третият от тази серия - първият е Allure of the Seas, а вторият е Oasis of the Seas. На борда му има оформени 7 квартала, 20 ресторанта, най-високата водна пързалка, монтирана на кораб, два симулатора за сърфисти, две стени за скално катерене, баскетболно игрище, ледена пързалка и безброй забавления за възрастни и деца.

още снимки вижте в галерията на "Дневник": Най-големият круизен кораб е готов за плаване

53%

от служителите ползват редовни почивки в рамките на работния ден, 39% получават вода, също толкова – ваучери за облекло и храна. Под една трета ползват други социални придобивки. Това показват резултатите от национално проучване, проведено от Българската асоциация за управление на хора и "Алфа Рисърч".

Народното събрание спря избора на председател на КЗК по предложение на ГЕРБ и ще рестартира процедурата, като до седмица икономическата комисия в парламента трябва да предложи нови правила за предлагане на членове на КЗК. Процедурата започна преди малко повече от два месеца, но фаворитът на ГЕРБ за председателския пост - Росен Желязков, се отказа в началото на април заради "внушенията, спекулациите и политизирането" на избора, както и с мотив, че не иска да спечели поста служебно. Малко по-рано пък Радан Кънев заяви, че "новият състав на КЗК е плод на задкулисните договорки, като се разпределят партийните квоти, зад които прозират ясни корпоративни интереси". След това ГЕРБ не бързаха с рестарта на процедурата, като неофициално депутати коментираха, че е нужно време, за да се намери нов силен кандидат за поста на партията.

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще направи възможното да посети България до три-четири месеца, за да се запознае с работата на Бюрото за борба с контрабандата и с хода на съдебната реформа. Това съобщи в Лондон пред български медии премиерът Бойко Борисов. Той участва в антикорупционната среща на върха в британската столица. "Ще се запознае с дейностите в съдебната система, които правим, за да стане тя по-ефективна в борбата с тези много свързани неща – корупция и контрабанда", посочи Борисов. "Впечатли ме колко добре познават нашата дейност в борбата с контрабандата, за огромния успех, който имаме", заяви Борисов в коментар за резултатите от срещата. "Бях се подготвил да излагам данни колко милиарди повече в бюджета, но не стана нужда, в техните опорки ги имаше", каза Борисов. Той даде пример и с най-голямата по размер конфискация от 1 млрд. евро, като вероятно имаше предвид запора върху имуществото на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Българска асоциация по рециклиране (БАР) обяви подкрепата си за одобрените от Министерския съвет изменения в Закона за управление на отпадъците и ги определи като стъпка в подкрепа на устойчивото развитие на рециклиращия сектор в страната, тъй като с голяма част от промените се намаляват административната и финансова тежест за бизнеса и се създават по-добри условия за лоялна конкуренция в сектора. Такива предложения са намаляването на банковите гаранции за извършване на дейности с метални отпадъци от 25 хил. лв. на 5000 лева, намаляването на някои санкции, изравняването на част от изискванията към дейностите с вторични суровини, като например еднакви банкови гаранции за част от металосъдържащите отпадъци, каквито са отпадъците от черни и цветни метали, излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, моторни превозни средства, както и преместването на пунктовете за вторични суровини в промишлени или складови зони.

Единодушно с 13 гласа "за" и в отсъствието на депутатите от ДПС комисията по регионална политика прие на първо четене забраната за носене на бурки. От ГЕРБ и БСП обявиха, че между първо и второ четене ще променят така текстовете, че забраната на облекло, скриващо или покриващо лицето, да не важи за кукери, футболни фенове и участници в маскаради. Очевидно съществува правен вакуум в тази материя, което се разбра при това манифестиране на носене на бурки, каза един от вносителите на законопроекта, Искрен Веселинов (Патриотичен фронт). По думите му става дума на внос на радикален ислям, какъвто не е присъщ за страната ни. Затова трябвало да се вземат бързи мерки, за да не стигаме до нивото на Франция, Белгия и други. Това е първата комисия, през която законът минава - предстои да бъде обсъден в правната комисия и във водещата - по вероизповеданията. На общинско ниво вече бяха приети такива забрани в Пазарджик и Стара Загора.

По искане на бизнеса образователното министерство ще обмисля въвеждането на държавни стипендии за ученици от дефицитни специалности, обучени кадри, от които липсват на пазара на труда. Това е една от мерките за увеличаване на квалифицираните кадри в различни области у нас, която бе обсъдена на среща между двете страни. По данни на просветния министър Меглена Кунева "в 170 професии има недостиг на човешки потенциал". Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев държавни стипендии трябва да получават бъдещите инженери, техници, технолози, педагози и др. Междувременно стана ясно, че студентите по медицина излизат на протест, тъй като специалността не е включена в списъка с приоритетни професионални направления, обучаващите се по които ще получават европейски стипендии.

Бизнес новини

Пощенска банка пуска ново приложение за мобилно банкиране

Пощенска банка предлага на клиентите си ново приложение за мобилно банкиране m-Postbank. С него те ще могат да правят различни справки за движенията по сметки, за предлаганите от банката продукти, за местоположението на клоновете й и др., а също така и да извършват преводи между лични сметки в банката, да плащат данъци и задължения към комунални оператори. При използването на m-Postbank те ще плащат по-ниски такси и комисиони в сравнение с начисляваните при операции в клон. Приложението е безплатно и налично за операционни системи Android и iOS.

Сосиете женерал Експресбанк предлага потребителски кредит за пенсионери

Сосиете женерал Експресбанк ще предоставя потребителски кредити до 5000 лв. на пенсионери, като до 31 юли те ще се отпускат при промоционални условия, съобщават от финансовата институция. Заемите ще се предоставят на клиенти, които са получили право на пенсия и в края на срока на погасяване, който е до 60 месеца, са на възраст до 75 години. За обезпечения по кредитите "Експресо Плюс" банката ще приема превод на пенсия и застраховка "Живот" с покритие "Злополука" за срока на изплащането му. Според резултатите от вътрешно проучване на Сосиете женерал Експресбанк клиентите от тази възрастова група най-често търсят банково финансиране за битови нужди като подсигуряване на отопление за зимния период, подмяна на електроуреди и мебели, покриване на стари или текущи комунални задължения, ремонт на покрив или освежителен такъв на дома, специални събития и обучение на деца и внуци. Заеми се теглят често и при финансови затруднения на близки, докато по-рядко целта е осигуряване на средства за лечение на членове на семейството и рефинансиране на други кредити, отбелязват от банката.

Общинска банка ще е посредник на емисия облигации на Сливен

Общинска банка ще бъде финансов посредник за емитиране на облигационен заем на Община Сливен. Договорът за това е бил подписан в четвъртък, съобщи БТА, като цитира пресцентъра на общинската администрация. Общината ще пласира облигационната емисия за 25 млн. лв. със срок на погасяване до 15 години и 2 години гратисен период. Решението за емитиране на облигаци беше взето от общинския съвет в Сливен през март. Със заема ще бъде рефинансиран общинският дълг.

Най-големият круизен кораб е готов за плаване

Френската корабостроителна компания STX предаде на собственика Royal Caribbean най-големия круизен кораб в света. Церемонията се проведе в Сен Назар, а дългият 362 метра Harmony of the Seas ще отплава в неделя по обяд към Саутхемптън. В края на май корабът ще потегли към Барселона, където ще приеме първите си пътници за обиколка в Средиземно море. Harmony of the Seas е на практика плаващ курорт, третият от тази серия - първият е Allure of the Seas, а вторият е Oasis of the Seas. На борда му има оформени 7 квартала, 20 ресторанта, най-високата водна пързалка, монтирана на кораб, два симулатора за сърфисти, две стени за скално катерене, баскетболно игрище, ледена пързалка и безброй забавления за възрастни и деца.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня