Вечерни новини: 18 май

Новите кандидати за председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията трябва да станат ясни до месец; Контролната дейност на пътя на "Автомобилна администрация" вероятно ще бъде прехвърлена към КАТ; Зорница Русинова е избрана за социален министър; Излизането на български компании на нашата фондова борса ще става с европейски средстваБългария иска от ЕК да излезе със специално решение за мерките за справяне с болестта заразен нодуларен дерматит по едрия добитък; Собственици на фотоволтаични централи, изградени със субсидии от програмата за развитие на селските райони, протестираха пред парламента;

Канцлерът Ангела Меркел на посещение в Европейския център по астронавтика в Кьолн, Западна Германия.
Канцлерът Ангела Меркел на посещение в Европейския център по астронавтика в Кьолн, Западна Германия.    ©  Pool
Канцлерът Ангела Меркел на посещение в Европейския център по астронавтика в Кьолн, Западна Германия.
Канцлерът Ангела Меркел на посещение в Европейския център по астронавтика в Кьолн, Западна Германия.    ©  Pool
0.2%

е дефлацията в ЕС и еврозоната през април 2016 г., сочат данните на Eurostat

Новите кандидати за председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията трябва да станат ясни до месец, след като икономическата комисия в парламента в сряда най-после прие новите правила за избор на шефове на антимонополния орган, които предстои да се разгледат и в пленарна зала, предава mediapool.bg. След гласуването им депутатите ще имат 21 дни, за да внесат номинации за комисари. Не по-късно от 7 дни след изтичането на този срок се насрочва изслушването на кандидатите. През това време те трябва да бъдат проверени за принадлежност към Държавна сигурност. След повече от два месеца забавяне Народното събрание миналата седмица прекрати предишната процедура по избор на ново ръководство на КЗК, която бе блокирана, когато единственият номиниран за председател – съветникът на премиера Бойко Борисов Росен Желязков, отказа да участва в "състезание сам със себе си". Това се случи след обвиненията на лидера на ДСБ Радан Кънев за предопределен избор.

Зорница Русинова е избрана за социален министър. Със 135 гласа "за", 68 "против" и 8 "въздържал се" Зорница Русинова беше избрана от парламента за социален министър. Дебатите продължиха близо два часа и преминаха основно в остри изказвания на депутати от БСП към АБВ, от чиято квота бе министър Ивайло Калфин, подал оставка след решение на партията му да се оттегли от властта. Досега Русинова беше зам.-министър в същото ведомство. Междувременно стана ясно, че Калфин, чиято оставка бе също гласувана от парламента, няма да бъде депутат, макар да получава автоматично това право. Пред журналисти той каза, че така ще има повече възможност да помага за правеното на политики на АБВ. Добави, че си търси място, където ще е по-полезен в партийната дейност. Контролната дейност на пътя на "Автомобилна администрация" вероятно ще бъде прехвърлена към КАТ, предава БТА. Вероятно към края на месеца ще е готов анализът за т.нар. окрупняване на контролните органи и според мен най-вероятно контролната дейност, която Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" извършва на пътя, изцяло ще се прехвърли към КАТ. Това каза днес във Варна министърът на транспорта Ивайло Московски. Той коментира още, че се предвиждат промени в наредбата за провеждане на шофьорските изпити. До изграждането на т.нар. изпитни терминали изпитите ще се провеждат в отделени работни места без възможност за пряка комуникация на изпитващите и изпитвания.

Излизането на български компании на нашата фондова борса ще става с европейски средства. За тази цел се подготвя промяна в оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), за да бъде пусната нова грантова схема за инвестиционни посредници с бюджет от около 7 млн. лв.. Това съобщава депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в интервю за в. "Стандарт", публикувано в сряда. По новата схема ще може да се покриват изцяло между 30 и 50 хил. лв. разходи, извършени по оценката на подготвяната за лисване компания и първичното предлагане на акциите й.

България иска от ЕК да излезе със специално решение за мерките за справяне с болестта заразен нодуларен дерматит по едрия добитък. Това се разбра след среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева в рамките на участието й на Съвета на министрите в Брюксел с комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис. По време на срещата Танева предложила ЕК да предприеме мерки, които да са по-ефективни и с минимална загуба за фермерите и страните членки, съобщава пресцентърът на земеделското министерство. България предлага да има предварителна ваксинация в зони с очакван риск, а методът "стемпинг аут" да се прилага само за заболелите животни с клинични признаци. Този метод включва редица мерки, сред които унищожаване на животни, за които се смята, че са в риск.

Собственици на фотоволтаични централи, изградени със субсидии от програмата за развитие на селските райони, протестираха пред парламента във вторник. Причина за недоволството им е, че миналата година с промени в Закона за енергетиката преференциалните им тарифи, които те получават за произведената електроенергия, бяха намалени с 500%. Според собствениците по този начин те са обречени на фалит. Реално обаче до миналата година част от тях бяха двойно субсидирани - веднъж с европейски средства и веднъж чрез тарифите, определяни от КЕВР.

Бинали Йълдръм е фаворит за нов премиер на Турция

Името на бъдещия лидер на управляващата партия и премиер на Турция, който ще наследи Ахмет Давутоглу, принуден да се оттегли заради разногласия с президента Реджеп Тайип Ердоган, се очаква да бъде обявено в четвъртък, предаде АФП, като се позовава на отговорен представител и на информации в турските медии. Централният управителен съвет на Партията на справедливостта и развитието ще се събере на заседание в 11 часа и името на единствения кандидат за председателския пост, който ще замести Давутоглу, ще бъде оповестено след това, уточни отговорен представител, пожелал анонимност. Бинали Йълдъръм, министър на транспорта, морската администрация и съобщенията, който се ползва с репутацията на приближен до президента, е фаворит за поста на бъдещ лидер на партията според резултатите от вътрешнопартийни консултации. Новият лидер трябва да бъде избран на извънреден конгрес в неделя. Според правилата лидерът на партията ще поеме и премиерския пост. Йълдъръм е и архитект на големите градоустройствени проекти, предприети от президента Ердоган. Берат Албайрак, зет на президента и министър на енергетиката, би могъл да поеме ключовия портфейл за икономиката, смятат анализатори.

Щети за $760 млн. върху добива на петрол от пясъци в Канада. Огромните горски пожари в Канада са нанесли щети в размер на 760 млн. долара върху индустрията, която извлича петрол от т.нар. петролни пясъци, съобщава Би Би Си. Според нов доклад бедствието е довело до загуба на 1.2 милиона барела на ден в продължение на 2 седмици. Сумата се равнява на 0.33% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2016 г. на провинция Албърта и 0.06% от БВП на Канада. Въпреки това според авторите на анализа дълготрайните икономически последствия за страната от пожара ще са минимални. Бедствието, което все още не е потушено, вече обхваща 3527 кв.км, а във вторник близо 8000 служители на петролни компании отново бяха евакуирани от североизточната част на Албърта. По предварителни данни общите загуби от пожарите вече се оценяват на 7.8 милиарда щатски долара.

Застрахователи подготвят правила за автономните коли. Великобритания обяви в сряда планове за нови закони за автомобилно застраховане, които да стимулират инвестирането в коли без водачи. Това е проява на желанието на Лондон да заеме водеща роля в прохождащата индустрия. Глобалният сектор за автономни коли е оценяван от правителството на 1.3 трилиона долара, но има и правни пречки, включително кой конкретно ще носи отговорност при пътен инцидент. Планът е да се разшири обхватът на задължителната "Гражданска отговорност" от водачите към собствениците на автономни коли. На Острова тестват такива модели от 4 години и се очаква първите от тях да излязат на пътя до края на годината.

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня