Вечерни новини: 24 май
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 24 май

В цялата страна се проведоха тържествени шествия, с които беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. "Да познаваш и съхраняваш българският език, култура, история и душевност не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и родина. Нека никога не забравяме, че векове наред България е оцелявала заради своята просвета и култура. Днес възраждането на българското образование, наука и култура повече от всякога трябва да бъде национален приоритет - дългосрочен, надпартиен и стратегически", каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията в столицата, в която се включиха министърът на образованието, кметът на София, ръководството на БАН, председателят на Народното събрание и академичният съвет на Софийския университет.

Вечерни новини: 24 май

Във Великотърновския университет се подготвят 25% съкращения на администрацията; Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова обмисля да намали броя на своите заместници; Премиерът Бойко Борисов участва в двудневна среща на високо равнище в Инстанбул, организирана от ООН

5442 прочитания

В цялата страна се проведоха тържествени шествия, с които беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. "Да познаваш и съхраняваш българският език, култура, история и душевност не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и родина. Нека никога не забравяме, че векове наред България е оцелявала заради своята просвета и култура. Днес възраждането на българското образование, наука и култура повече от всякога трябва да бъде национален приоритет - дългосрочен, надпартиен и стратегически", каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията в столицата, в която се включиха министърът на образованието, кметът на София, ръководството на БАН, председателят на Народното събрание и академичният съвет на Софийския университет.


3.6%

по-малко представления и 5.8% по-малко посещения в театрите в страната през 2015 г. в сравнение с 2014 г. отчитат данните на НСИ. През годината сцените в България са се увеличили с 2 и са вече 75, като за разлика от театрите интересът към филхармониите и другите музикални жанрове расте.

Във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" се подготвят 25% съкращения на администрацията заради натрупани задължения. Започва изпълнението на тригодишната програма за свиване на разходите, разработена и предложена от самия университет, след като дълговете му, натрупани за последните години, вече достигат почти 6 млн. лева, съобщава bTV. Задълженията само към преподавателите са около 2 млн. лв. за допълнителен труд по бакалавърски и магистърски програми. В оздравителната програма, която вече е одобрена и от Министерството на образованието, се предвижда съкращенията да засегнат само администрацията, а част от преподавателите ще бъдат освободени при навършване на пенсионна възраст. От университета обясняват, че ще се наложи и намаление на заплатите.

Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова обмисля да намали броя на своите заместници, съобщи тя по БНР. Това ще стане, след като се направи анализ на структурата на ведомството и с оглед и на бъдещите промени в него. Досега Ивайло Калфин имаше четирима заместници. Русинова обяви, че работи и по формиране на политическия си кабинет. На въпрос за смяната на ръководителя на агенцията по заетостта Зорница Русинова каза, че при досегашното ръководство структурата е била пасивна. Според нея предвид предстоящите проекти за над 300 млн. лева, по които агенцията ще работи в следващите няколко години, е нужна промяна в стила на работа. Социалният министър посочи, че агенцията по заетостта не е усвоила 10% от полагащите се суми в национален план, което не е позволило на повече от 2000 безработни да намерят възможност за работа. Новият социален министър посочи, че ще се опита да настрои системата така, че да се оправдаят очакванията на конкретния човек.

От Съюза на работниците в международния транспорт предупреждават, че ще протестират, ако не бъде отменена заповед на Агенция "Пътна инфраструктура" за спиране на движението в летните дни, съобщи БНР. Според превозвачите с тази забрана се нарушават основни закони и е заплаха за здравето на шофьорите. От браншовата организация настояват за сериозна дискусия относно ограниченията за движението на тежкотоварните камиони в горещите летни дни, тъй като сегашните правила създават повече проблеми, отколкото да ги решават, твърди председателят на съюза на работниците в международния транспорт Александър Стамболийски. Декларацията, с която се иска отмяна на температурните забрани, е изпратена до министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта, до обмудсмана и до премиера. От съюза на работниците в международния транспорт заявиха готовност за ефективни протести, ако не бъдат чути.

Премиерът Бойко Борисов участва в двудневна среща на високо равнище в Инстанбул, организирана от ООН. Тя е посветена на хуманитарните въпроси. Във форума, който е първи по рода си, участват около 170 страни, членки на ООН. Шестдесет от тях са на равнище държавни глави и премиери. Участие ще вземе също генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Делегацията на ЕС се води от заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева. Премиерът потвърди ангажимента на България към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване. Борисов посочи, че като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа държавата ни е предложила конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитие на нашия регион. Премиерът отбеляза и че страната ни вече изпълни ангажиментите, поети по време на международната конференция "Подкрепа за Сирия и региона", която се проведе през февруари в Лондон.

Велико Търново ще бъде включен в Индикативния списък на ЮНЕСКО за градове и обекти, които представляват световно културно наследство. Това е договорено между кмета Даниел Панов и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предаде БНР. Велико Търново ще кандидатства с груповия ансамбъл "Старият град", както и със средновековните църкви в квартал "Асенов" и архитектурно-историческия резерват "Арбанаси". До края на годината обектите трябва да бъдат вписани в Индикативния списък на ЮНЕСКО, след което предстои същинската процедура по кандидатстване.

Гръцкият парламент прие новите мерки за икономии

Гръцкият парламент прие новите мерки за икономии. За проекта гласуваха 153 депутати от правителствения блок на Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА) и партията "Независими гърци" в 300-местния еднокамарен парламент, съобщиха световните агенции. Освен създаването на нов фонд за управление на средства, получени от приватизация на държавна собственост, новият закон предвижда увеличение на редица косвени данъци, от чието събиране правителството се надява да получи допълнително 1.8 млрд. евро. Със задна дата (от януари 2016 г.) се увеличават данъците върху имотите и хазарта, а също и върху взаимните фондове и компаниите за управление на ценни книжа, ако годишните им постъпления са над 33 млн. евро. От 1 юни се вдига ДДС от 23 на 24%, отпадат преференциалните ставки по същия данък за островите, увеличават се и данъците за автомобилите. Поскъпване ще има и при телекомуникационните услуги, както и при акциза на тютюневите изделия и алкохола. Атина се надява, че приетите преди срещата на Еврогрупата мерки ще й помогнат да получи средствата, които са й необходими, за да плаща задълженията си.

САЩ призоваха Русия за натиск над сирийския режим да спре ударите по опозицията

Американският държавен секретар Джон Кери още веднъж призова своя руски колега Сергей Лавров да упражни натиск върху сирийския режим, който е съюзник на Москва, за да преустанови бомбардировките си по сирийската опозиция, съобщи AFP, като цитира изявление на Държавния департамент. Русия има специални отговорности, за да упражни натиск върху режима, за да сложи той край на атаките и ударите си, които убиват цивилни, за да позволи незабавния достъп на хуманитарна помощ и за да спазва напълно споразумението за прекратяване на бойните действия, каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър. За пореден път Тонър каза, че САЩ и Русия не обсъждат съвместни удари в Сирия, съобщи Reuters. "Не обсъждаме съвместни операции. Ние обсъждаме с руснаците предложения за трайни механизми за по-добро наблюдение на прилагането на споразумението за прекратяване на бойните действия", каза Тонър.

Френският премиер настоява за спиране на протестите срещу промените в трудовите закони

Френският премиер Манюел Валс призова профсъюзите да прекратят протестите срещу промените в трудовото законодателство. В края на миналата седмица в Париж за пореден път имаше сблъсъци и нападения на демонстрантите срещу полицията, съобщава Reuters. Недоволството срещу реформите продължава от седмици, над 300 полицаи са ранени, близо 1500 протестиращи са били арестувани. В сряда вечерта силите на реда също започнаха да протестират срещу насилието, на което са подложени, след като демонстранти подпалиха патрулна кола, а двамата полицаи в нея избягаха. Президентът Франсоа Оланд настоява, че няма да се откаже от плановете си да улесни наемането и уволняването на работници. Според него това ще стимулира компаниите да открият повече работни места. Безработицата във Франция е над 10%, а Оланд дойде на власт с обещание да се справи с икономическата криза. Рейтингът му е рекордно нисък, а догодина предстоят избори за президент.

3.6%

по-малко представления и 5.8% по-малко посещения в театрите в страната през 2015 г. в сравнение с 2014 г. отчитат данните на НСИ. През годината сцените в България са се увеличили с 2 и са вече 75, като за разлика от театрите интересът към филхармониите и другите музикални жанрове расте.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha

    "Френският премиер настоява за спиране на протестите срещу промените в трудовите закони"

    Ха че то и протести ли е имало ! , то и в Брюксел днес всичко е спокойно :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.