Какво се случи през седмицата

Плевнелиев: "Образованите хора са коректив на популистите"; Бюджетът е на плюс от 2.5 млрд. лв. към май; Брендо беше осъден за наркотрафик и в Румъния; Русия върна на Украйна Савченко срещу двама военни; Гърция ще получи нов транш от 10.3 млрд.евро;

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Плевнелиев: "Образованите хора са коректив на популистите"

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, ректори на университети и дипломати бяха начело на шествието и присъстваха на официалната церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий, с които беше отбелязан Денят на българската просвета и култура 24 май. В словото си пред близо 1000 дейци на образованието и академичните среди, общественици, представители на дипломатическия корпус по време на традиционния прием за празника президентът заяви, че образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората. "Образованите хора пазят достойнството и цивилизационния избор на България. Да бъдеш образован днес е чест и отговорност. Носете тази своя отговорност", призова Плевнелиев.

Мнозинството внесе нови промени в Изборния кодекс за вота в чужбина

ПОПРАВКИ Седмица след като мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Изборния кодекс, свързани с ограниченията за гласуването на българите в чужбина, депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ на Христо Ковачки внесоха отново предложения за промени в изборните правила. Поправките, под които се подписаха 47 народни представители, предвиждат възможността да се разкриват до 35 секции зад граница извън дипломатическите и консулските представителства. За разкриването на местата за гласуване ще са необходими 60 заявления вместо приетите преди това 100. Секциите ще се разкриват след мотивирано предложение на посланиците и консулите до ЦИК. Крайното решение обаче къде ще са местата за гласуване ще бъде на ЦИК. По време на дискусията по предложените промени в парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина представители на сънародниците ни зад граница възразиха срещу поправките и настояха да се върне стария режим от кодекса "Манолова" за възможността да се разкриват т.нар. автоматични секции на места, където са гласували над 100 души на последните избори. Те настояват и да се разкрие избирателен район в чужбина.

Другата предложена промяна в Изборния кодекс от мнозинството предвижда населените места с над 350 жители да избират пряко кмет. Сегашното ограничение е за 400 жители. В петък промени в Изборния кодекс внесоха и от АБВ. Депутатите от формацията на Георги Първанов предлагат да няма таван за разкриването на секции в чужбина, както и това да става при подадени 40 заявления за гласуване. От АБВ предлагат и да се изравни бариерата за излъчване на депутати за Европейския парламент с тази за Народно събрание - 4%. Досега резултатът се изчислява на базата на национална избирателна квота, която е малко под 6%. Другата предложена от АБВ промяна е броят на жителите на населените места, в които ще се избира пряко кмет, да се намали от 400 на 250.

Спорове около реформата в прокуратурата

СПОРОВЕ Текстовете от проекта за промени в Закона за съдебната власт, които засягат реформата в прокуратурата, предизвикаха сблъсъци в юридическите среди. Главният прокурор Сотир Цацаров приветства отпадането от закона на текста, че прокуратурата "е единна и централизирана, всички прокурори са подчинени на главния прокурор". В същото време членът на ВСС Калин Калпакчиев обяви промените за повърхностни: "Ако ние просто махнем думата централизирана, а централизацията прозира и извира от всички текстове, ние нищо няма да сме променили. Тъй като ние в момента имаме същата централизация." Правосъдният министър Екатерина Захариева отхвърли критиките към законопроекта. "Да, прокуратурата е единна, но в конституцията никъде нямаме, че е децентрализирана", коментира тя пред bTV. Правосъдният министър допълни още, че "реформата също се чака с голямо нетърпение от самата прокуратурата и не съм с такова впечатление. Това, което остана също да се изчисти, са още някои от текстовете в главата за прокуратурата." Текстовете от проекта за промени в Закона за съдебната власт, които засягат реформата в прокуратурата, предизвикаха сблъсъци в юридическите среди. Главният прокурор Сотир Цацаров приветства отпадането от закона на текста, че прокуратурата "е единна и централизирана, всички прокурори са подчинени на главния прокурор". В същото време членът на ВСС Калин Калпакчиев обяви промените за повърхностни: "Ако ние просто махнем думата централизирана, а централизацията прозира и извира от всички текстове, ние нищо няма да сме променили. Тъй като ние в момента имаме същата централизация." Правосъдният министър Екатерина Захариева отхвърли критиките към законопроекта. "Да, прокуратурата е единна, но в конституцията никъде нямаме, че е децентрализирана", коментира тя пред bTV. Правосъдният министър допълни още, че "реформата също се чака с голямо нетърпение от самата прокуратурата и не съм с такова впечатление. Това, което остана също да се изчисти, са още някои от текстовете в главата за прокуратурата."

14 общини отказват да се включат във водната реформа

Четиринадесет общини в страната не искат да се включат във водната реформа, чиято главна цел е да окрупни общинските ВиК дружества в асоциация и единен воден оператор. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на петата водна конференция, организирана от "Икономедиа". Консолидацията е сред изискванията на Европейската комисия, за да отпусне финансирането от 2.3 млрд. лв. за пречиствателни станции и ВиК инфраструктура в градски агломерации с над 10 хиляди души. След реформата при сега действащи 51 ВиК дружества трябва да останат 29.

Спасителният механизъм за общините вече е факт

Опасения Депутатите приеха окончателно промените в Закона за публичните финанси, които дават възможност на общините да влизат в процедура по оздравяване и да получават безлихвен заем от правителството. Най-много критики събраха текстовете, които дават власт на финансовия министър да решава кои кметства да получат финансиране, както и дали заемът към дадена община да бъде опростен, ако тя покаже трайна тенденция за подобряване. Опозицията изрази опасения и за възможността някои местни власти умишлено да влошават финансовите показатели на управляваните от тях общини, за да получават траншове от държавата, а впоследствие да им бъдат опрощавани.

Бюджетът е на плюс от 2.5 млрд. лв. към май

РЕЗУЛТАТ Бюджетният излишък продължава да расте, като по предварителни оценки на Министерството на финансите в края на май той ще достигне 2.5 млрд. лв. Това се дължи, от една страна, на повечето постъпления, а от друга – на отложените държавни разходи. От изнесените числа от финансовия министър Владислав Горанов пред бюджетната комисия стана ясно, че повечето приходи са основно по линия на ДДС, който се събира от НАП. Данните към 25 май показват, че на годишна база увеличението е с над 35%. Въпреки рекордния плюс държавата продължава да планира да изхарчи повече от събраното към края на годината, като планираният дефицит е 1.8 млрд. лв.

Брендо беше осъден за наркотрафик и в Румъния

ПРИСЪДА След като през март съдът в Милано потвърди 20-годишната присъда за наркотрафик на Евелин Банев-Брендо, в сряда соченият от МВР за кокаинов крал беше осъден и от съда в Букурещ по сходно обвинение на 14 г. затвор. Присъдата е за това, че е внесъл в Румъния 51 кг кокаин. Заради разследването срещу него в северната ни съседка Брендо бе обявен за международно издирване от Интерпол и докато името му беше в червения бюлетин на организацията, той се яви лично в съда в Милано, за да чуе присъдата си. Делото срещу Брендо в Румъния започна през юни 2014 г. Той беше изпратен на съд от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. В хода на разследването беше установено, че през април 2012 г. Банев с помощта на неидентифицирани лица е внесъл на територията на Румъния с цел продажба на над 50 кг кокаин. Властите в Букурещ още през 2013 г. поискаха от България Брендо да им бъде предаден, за да го изправят пред съда, но Софийският градски съд поиска допълнителна информация. Отговор от Румъния обаче не последва и след 4-месечно чакане СГС окончателно прекрати производството.

Първата клиника за гръбначни изкривявания в Европа отвори в София

Базирана в София American Spinal Clinic е първата клиника за гръбначни заболявания и лечение по методите на хиропрактиката в Европа. Болницата беше открита през седмицата и е частна инвестиция на установилия се в странатабританец Дейвид Кийвни. Той се занимава с консултантски услуги и инвестиции в различни сфери в региона чрез финансовата група CalErinGroup. Вложението му само в апаратурата за American Spinal Clinic е над 350 хил. евро, а кабинетите са разположени в Бизнес център Hill Tower.

Варненската "Хидрострой" купува "Водстрой 98"

СДЕЛКА Две от най-големите строителни компании в България се сливат – варненската "Хидрострой" купува свързваното с депутата от ДПС Делян Пеевски дружество "Водстрой 98". Информацията беше потвърдена пред "Капитал" от управителя на "Водстрой 98" Иван Мирински, но без подробности по сделката. Двете компании печелят основен дял от обществените поръчки за инфраструктура в България и изпълняват общи обекти – Северната скоростна тангента, ремонт на жп участъци и др. По данни на "Капитал" приходите на "Водстрой 98" за 2015 г. са 292 млн. лв., отчитайки ръст на годишна база от над 80%.

Hewlett Packard Enterprise слива бизнес със CSC

Обединение Hewlett Packard Enterprise ще отдели по-голямата част от операциите си с технологични услуги в самостоятелно дружество, което впоследствие ще слее с конкурента Computer Sciences Corp. (CSC). И двете компании имат сериозно присъствие в българския IT и аутсорсинг сектор с общо почти 5000 служители помежду си (над 4000 за Hewlett Packard Enterprise и около 600 за CSC), макар все още да не е ясно как обединението на глобалните операции ще се отрази на дейността им тук. Сливането на CSC с операциите с IT услуги на HP ще създаде гигант с годишни приходи от 26 млрд. долара.

Гърция ще получи нов транш от 10.3 млрд.евро

ПОМОЩ Финансовите министри от еврозоната постигнаха съгласие за деблокирането на транш от 10.3 млрд. евро от заема за Гърция на среща във вторник в Брюксел. Първата част от него (7.5 млрд. евро) ще бъде отпусната през втората половина на юни. Гърция се нуждае от средствата, за да изплати поредните си вноски по дълга към МВФ и ЕЦБ. Сериозните фискални, данъчни и пенсионни реформи, които гръцкото правителство въведе този месец, получиха признание на срещата на Еврогрупата, като Германия отстъпи от твърдата си позиция срещу облекчаване на гръцкия дълг. Окончателното решение за облекчаването на дълга обаче се отлага чак за 2018 г., тъй като германският финансов министър Волфганг Шойбле не желаеше да взема такива важни решения преди парламентарните избори в Германия през 2017 г. Облекчаването на дълговото бреме на Гърция беше условието на МВФ, за да се включи като кредитор към третия спасителен пакет на стойност 86 млрд. евро за Гърция, договорен през лятото на 2015 г.

Г-7: Brexit е сериозен риск за растежа

Ако Великобритания реши да напусне ЕС, това ще представлява "сериозен риск за глобалния растеж". Това заявиха лидерите на Г-7 в официална декларация след срещата си в Япония. Те предупредиха, че Brexit би обърнал тенденцията на повишаване на търговията, инвестициите и работните места в световен мащаб. Във финалното комюнике се посочва, че глобалният растеж е приоритет при справянето със заплахите за икономиката и сигурността. Групата обещава "колективно да намери решение" за рисковете пред растежа, включително за заплахите от терористичните организации. Тя също така призова международните пазари да бъдат оставени отворени, за да се борят срещу всяка форма на протекционизъм. Освен засилване на споделянето на информацията между страните Г-7 обяви и че ще подобри граничния контрол и сигурността на самолетните полети. Групата посочи, че имигрантската криза в Европа е "глобално предизвикателство, изискващо глобален отговор".

Русия върна на Украйна Савченко срещу двама военни

РАЗМЯНА Украинският военен пилот Надежда Савченко, осъдена на 22 години затвор в Русия, беше помилвана от президента Владимир Путин и върната в Украйна. Това стана, след като Путин и украинският президент Петро Порошенко се договориха за нейното освобождаване в размяна на връщането в Русия на двама руски военни. Александър Александров и Евгений Ерофеев са осъдени на 14 години затвор за участие във военните действия в Източна Украйна. Размяната беше извършена в руския град Ростов на Дон. След две години, прекарани в затвора, Савченко се прибра в Киев със самолета на президента Петро Порошенко. Тя се превърна в един от най-известните пленници в конфликта в Източна Украйна, след като беше задържана през юни 2014 г. от проруски сепаратисти и предадена на Русия. Обвиненията срещу нея бяха, че е дала на украинските национални сили координати за удар, в който бяха убити двама руски журналисти. При пристигането си в Киев Савченко заяви, че отново е готова да се жертва на бойното поле за Украйна.

Сделки и проекти

Първият етап от мащабен проект за разширяване на депото за отпадъци в медодобивния комбинат на "Аурубис България" започна да изпълнява "Главболгарстрой". На мястото ще се съхранява фаялит, който, макар че е безвреден, се третира като отпаден продукт. Работата на "Главболгарстрой" трябва да приключи за около година. От компаниите не уточниха каква е инвестицията, но по информация на "Капитал Daily" договорът само за този етап от проекта е на стойност близо 15 млн. лв.

Инвестиционният фонд NEVEQ влага 3 млн. лв. в компанията "Футбол скаут", която разработва едноименна платформа за свързване на футболисти, агенти и мениджърски агенции. Плановете на компанията на Стилян Шишков, изпълнителен директор и на "Спортал.бг", са да стъпи на американския пазар още това лято. Преди три години проектът получи първото си финансиране, като тогава Димитър Бербатов заедно с група бизнес ангели осигуриха 610 хил. евро, а по-късно към инвеститорите се присъедини и фондът Eleven.

Плевенската компания за плетене на пуловери "КНМ текстил" приключи строителството на нова производствена база, административна сграда и склад с обща разгъната площ от над 4000 кв.м. Комплексът, чието изграждане започна през 2014 г., е на стойност 2.1 млн. евро, от които 400 хил. са за оборудване. Средствата са осигурени по линия на европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA чрез регионалния фонд и от SG Експресбанк, се казва в прессъобщение от банката. Предприятието е френско-испанска собственост.
Все още няма коментари
Нов коментар