Вечерни новини: 29 май
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 29 май

Вечерни новини: 29 май

БНБ дава предварително одобрение за придобиването на едноличния собственик на TBI Bank; В понеделник започва евроинспекция на прокуратурата; Кметът на село Галиче Ценко Чоков остава в ареста; В рамките на около 24 часа България е успяла да върне група от 56 нелегално преминали границата мигранти на 28 май; Фермерите, чиито животни бяха убити заради опасното заболяване нодуларен дерматит, се готвят да съдят държавата в Страсбург; Държавата е разработила план със 113 мерки за противодействие на битовата престъпност

7823 прочитания

© MURAD SEZER


25%

са намалели студентите по педагогика през последните пет години, съобщи образователният министър Меглена Кунева на депутатско питане. Това става на фона на данните, че през следващото десетилетие над 45 хил. учители ще навлязат в пенсионна възраст.

От снимката: Чуждестранните туристи в Турция се свиват с 30%

Броят на чуждестранните туристи в Турция е спаднал отново през април. Понижението е от 28% спрямо същия месец на предходната година, показват данните на турското правителство, предаде ДПА. Спадът през миналия месец е бил почти двойно по-голям от този през март. През последните седмици броят на туристите показва постоянен спад. Гостите от Германия, най-голямата група чужденци, посещаващи Турция, са намалели с 35%, а броят на руснаците се е свил със 79%. Силен спад бележат и посещенията на туристи от всички главни европейски страни.

БНБ дава предварително одобрение за придобиването на едноличния собственик на TBI Bank, съобщиха от централната банка. На 25 май подуправителят, ръководещ управление "Банков надзор" - Димитър Костов, e издал на 4Finance Holding S.A. - дружество, регистрирано по законодателството на Люксембург, oдобрение за косвеното придобиване на 100% от капитала на TBI Bank чрез придобиването на всички акции на едноличния собственик на банката - TBIF Financial Services B.V. Проблемите на словенската Nova ljubljanska banka я принудиха през 2011 г. да подаде българското си поделение на TBIF Financial Services - част от холандско-израелският конгломерат Kardan. Kardan е на път да се раздели с цялото си финансовото подразделение TBIF, в което ключово звено е Ти Би Ай банк. В съобщение до инвеститорите на борсата в Амстердам Euronext холдингът обявява, че вече има сключена сделка за 69 млн. евро и трябва да бъде финализирана до 15 юни тази година, като датата може да бъде и отлагана по взаимно съгласие.

В понеделник започва евроинспекция на прокуратурата. Тя ще представлява едноседмична визита на четирима европейски прокурори, които ще анализират дейността на българските си колеги, съобщава БГНЕС, като се позова на правосъдното министерство. Действащите прокурори от Холандия, Германия, Великобритания и Испания ще работят заедно с експерти от Европейската комисия, откъдето ще получават и възнаграждението си. До решението за европейски анализ на прокуратурата се стигна след последния мониторингов доклад на Брюксел, публикуван в края на януари. Проверката бе поискана от премиера Бойко Борисов.

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Кметът на село Галиче Ценко Чоков остава в ареста, реши специализираният наказателен съд в събота вечерта, след 10 часа заседание по мярката му за неотклонение. С мярка "задържане под стража" остават още синът на кмета Мартин Чоков и още четирима души от общо осмината, обвинени в участие в организирана престъпна група за заплахи, закани, отвличания, лихварство и нанасяне на средни телесни повреди, съобщи БНР. Съдът не се съгласи с доводите на прокуратурата, че кметът на Галиче е ръководил престъпната група, независимо че има събрани много доказателства за нейната дейност. Освен Чоков и сина му в ареста остават Димитър Каменов, Сашо Димитров и двамата съименници Иван Тодораков.

В рамките на около 24 часа България е успяла да върне група от 56 нелегално преминали границата мигранти на 28 май, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов. В неделя той свика спешно заседание в Благоевград заради извънредната ситуация по българско-гръцката граница след нахлуването на две групи от общо 96 мигранти. Те бяха заловени и отведени в полицейското управление в Петрич. "Знаете от вчера (събота, 28 май - бел. ред.), имаме опит за преминаване на държавната граница – две групи, 40 души по-малката група и след това една група от 56 човека, която е била задържана в товарен влак", заяви директорът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов. По думите му групата, задържана в товарния влак, вече е върната на Гърция и се очаква същото да стане и с втората група мигранти в рамките на 10-ина дни, след като бъдат обработени документите и приключи досъдебното производство.

Фермерите, чиито животни бяха убити заради опасното заболяване нодуларен дерматит, се готвят да съдят държавата в Страсбург. Те настояват за среща с премиера Бойко Борисов и се заканват за нови протести. Причината е, че по техни изчисления обезщетенията за стотиците избити крави и биволи са наполовина от реалната цена на животните. Така те дори не могат да покрият кредитите, които са теглили. Животновъдите настояват и за компенсации през периода от 6 месеца, в който нямат право да отглеждат животни.

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Държавата е разработила план със 113 мерки за противодействие на битовата престъпност, съобщи в Ямбол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Там се проведе първата от поредицата работни срещи, организирани в рамките на кампанията "Заедно в превенцията с престъпността". Инициатива е съвместна на МВР и Националното сдружение на общините. Според Бъчварова проблемът не може да бъде решен единствено от МВР, тъй като в него има дълбоки и исторически насложени социални, образователни, демографски и други фактори. Затова решението било работа в синхрон с местните власти и с държавните институции.

Две поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от Министерския съвет, прие парламентът на първо четене в петък. С една от промените се дава възможност в случай на издирване на лице при поискване от компетентни органи предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги, да предоставят достъп до съхраняваните данни. Това ще се случва, когато може да се направи "обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление".

За седмица 14 хил. мигранти са спасени в Средиземно море

Около 14 хиляди мигранти, търсещи убежище в Европа, са спасени през седмицата в Средиземно море по данни на ООН, съобщи Reuters. Общо 890 мигранти, спасени от две лодки в Средиземно море, пристигнаха в пристанището на Катания, Италия, в събота. Социалните работници разказват, че сред тях е имало повече деца, отколкото досега. Мигранти са разказали на спасителите, че по-рано са видели друг плавателен съд, превозващ според тях около 400 души, да потъва. Само ден по-рано най-малко 45 души загинаха при потъването на кораба им, а други 2 хиляди бяха спасени от лодки на италианската брегова охрана. По изчисления на Международната организация по миграция от началото на годината близо 1500 души са загинали при опити за прекосяване на Средиземно море.

СЗО отхвърли призивите за отлагане на олимпиадата в Рио заради зика

Световната здравна организация (СЗО) отхвърли притесненията около разпространението на вируса зика, след като отново се появиха призиви за отлагане на олимпийските игри в Рио. Според Брюс Айуорд от СЗО по този случай са създадени планове за оценка на риска. Той призна пред BBC, че може да се свърши по-добра работа по отношение на комуникацията за стореното до момента. Но наблегна, че олимпийските игри не трябва да бъдат отлагани. В отворено писмо 152-ма учени заявиха, че новите разкрития за зика правят провеждането на олимпиадата "неетично". Между февруари и април Бразилия е регистрирала повече от 90 хиляди случаи, които се смятат за свързани със зика. През април родените с проблеми деца заради зика са почти 5000. Вирусът поразява бременните жени. Според Айуорд независими експерти са докладвали на СЗО какви са последствията при пътуване и осъществяване на търговия. "Това са точно тези мерки, които бяха призовани да вземем, но просто трябва да ги комуникираме по-добре", каза той.

Македонският президент частично отмени амнистията на политици

Македонският президент Георге Иванов отмени амнистията на 22-ма политици от общо 56 души, съобщиха местните медии. В обръщение към гражданите той обясни, че всички други лица, които са помилвани на 12 април в съответствие с промените в Закона за помилване, имат възможност да внесат лични молби за анулиране на решенията за амнистирането им. "Не искам вече никой да има съмнения. Нито един политик не е над закона. Нито един политик не е недосегаем. Напротив, всеки ще отговаря за постъпките си", заяви Иванов.

Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ приветства решението на държавния глава. Опозиционният Социалдемократически съюз обаче обяви, че анулирането на амнистията на политици е в разрез с македонската конституция, което ще доведе до задълбочаване на кризата в страната. Според социалдемократите решението е единствено цялостно анулиране на амнистията. Амнистията на политици, която президентът Георге Иванов обяви на 12 април, предизвика масови протести в Македония.

25%

са намалели студентите по педагогика през последните пет години, съобщи образователният министър Меглена Кунева на депутатско питане. Това става на фона на данните, че през следващото десетилетие над 45 хил. учители ще навлязат в пенсионна възраст.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK