🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 31 май

Общ екип на Регионалната здравна каса на София и болница "Пирогов" ще работят по отстраняването на неточностите в договора между касата и лечебното заведение; България и Румъния ще построят резервен газопровод под Дунав; Със заповед на премиера Бойко Борисов за зам.-министър на земеделието и храните е назначен бившият зам.-шеф на фонд "Земеделие" Свилен Костов; Златко Баретата е оправдан по второто му дело за ръководене на група за наркотици; БСП започва незабавни разговори с ръководствата на другите опозиционни партии в парламента и местната власт за общ фронт

Протестите в железниците във Франция започнаха във вторник. Очаква се 40% от високоскоростните влакове и две трети от междуградските да пострадат.
Протестите в железниците във Франция започнаха във вторник. Очаква се 40% от високоскоростните влакове и две трети от междуградските да пострадат.
Протестите в железниците във Франция започнаха във вторник. Очаква се 40% от високоскоростните влакове и две трети от междуградските да пострадат.    ©  CHARLES PLATIAU
Протестите в железниците във Франция започнаха във вторник. Очаква се 40% от високоскоростните влакове и две трети от междуградските да пострадат.    ©  CHARLES PLATIAU
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във Франция започна транспортна стачка

Френският президент категорично отказа да оттегли проектозакона за спорната трудова реформа, който отприщи седмици на протести. Тя цели да се намали високата безработица, улеснява уволняването и наемането на работници. Реформата бе приета само с указ на правителството, без да мине през парламента. Протестите в железниците започнаха във вторник. Очаква се 40% от високоскоростните влакове и две трети от междуградските да пострадат. Ще ги последва градският транспорт в Париж в четвъртък. Авиодиспечерите заплашват да се присъединят в петък, също и пилоти. Миналата седмица стачкуваха и членове на синдикати в енергетиката. Това се случва дни преди началото на европейското първенство по футбол на 10 юни.

Общ екип на Регионалната здравна каса на София и болница "Пирогов" ще работят по отстраняването на неточностите в договора между касата и лечебното заведение, за да може той да бъде преподписан и за тази година, обяви говорителят на лечебното заведение. В момента в сметките в документа, който здравната каса предложи на болницата, липсват различни специалности, специалисти и процедури и същевременно са дублирани клинични пътеки. Освен това в някои отделения, в които има по-малко легла, договорът е предвидил повече и обратното – в други отделения с повече легла има по-малко. Болницата отказа да подпише документа с всички грешки и неясни моменти, а това пък бавеше изплащането на средствата от касата към болницата. В понеделник обаче лекарите обявиха стачна готовност и НЗОК преведе над 4.4 млн. лв. - дължимите от касата пари за дейността за април. "Необяснимо е защо не са коригирани тези грешки, след като още преди 40 дни, на 22 април, документите на "Пирогов" са подадени в РЗОК - София", се посочва в съобщението на болницата до медиите от вторник следобед. "Подигравка с институцията" - така определи случващото се в болницата за спешна медицина "Пирогов" директорът проф. Миланов по-рано през деня пред телевизионните камери.

България и Румъния ще построят резервен газопровод под Дунав, съобщи държавната газопреносна компания "Булгартрансгаз". В понеделник българското дружество и румънския му партньор "Трансгаз" са подписали допълнение към подписания през април договор за строителството на основната тръба. Изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България - Румъния е планирано да приключи за 214 дни, считано от откриването на строителната площадка. Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб.м годишно. Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение с водещ партньор "INSPET" АД и дружеството "HABAU PPS Pipeline Systems" OOД.

Със заповед на премиера Бойко Борисов за зам.-министър на земеделието и храните е назначен бившият зам.-шеф на фонд "Земеделие" Свилен Костов, съобщи правителствената пресслужба. Той е заемал във фонда различни позиции – от експерт до началник на отдел "Директни плащания на площ". В периода 2011-2013 г. е зам. изпълнителен директор. Към момента е съветник на министъра на земеделието и храните. Като зам.-министър Костов ще отговаря за прилагането на Общата политика по рибарство на ЕС и определянето на националните приоритети в сектора, както и за оптимизиране на поземлените отношения, гарантиращи ефективността на земеползването и увеличаване на доходите от земеделска дейност.

Бившият депутат от БСП, сега независим, Георги Кадиев внесе промените в Изборния кодекс, изпратени от омбудсмана Мая Манолова по желание на българи, живеещи в чужбина. В понеделник Манолова изпрати до председателя на Народното събрание предложение, чиято цел е да се възстановят отменените облекчени условия за гласуване в чужбина. Манолова предлага да бъдат върнати отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г., въведени по настояване на българите в чужбина. Същевременно пред ClubZ лидерът на БСБ Радан Кънев и заместникът му Атанас Атанасов бяха заявили, че те ще внесат текстовете на Манолова. Кадиев явно ги е изпреварил.

Златко Баретата е оправдан по второто му дело за ръководене на група за наркотици. Това съобщи първоинстанционният специализиран наказателен съд, който гледа процеса срещу Баретата и още девет души. Златомир Иванов е оправдан както за ръководене на групата за наркотици, така и по обвинение за противозаконно присвояване на "Мерцедес Е 500". Оправдани са и соченият за близък до Баретата Ивайло Борисов–Ториното, който бе подсъдим с него и по приключилото вече дело, както и Златко Гочев. Междувременно пресцентърът на специализираната прокуратура съобщи, че държавното обвинение ще протестира оправдателните присъди на Златомир Иванов, Ивайло Борисов и Златко Горчев.

БСП започва незабавни разговори с ръководствата на другите опозиционни партии в парламента и местната власт за общ фронт - опозиция на ГЕРБ, както и обща подкрепа за такава политика. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Благоевград, където беше изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията. Нинова подчерта, цитирана от пресцентъра си, че не става въпрос за създаване на съюзи, а за подкрепа за политики - общи опозиционни действия срещу правителството на Бойко Борисов и търсене на съюзници за алтернативните предложения.

Все още няма коментари
Нов коментар