Вечерни новини: 5 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 5 юни

Лувърът мести ценни творби заради високото ниво на Сена

Вечерни новини: 5 юни

НЕК е завела арбитражни и търговски дела за близо 120 млн. лв. срещу дружества на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-про"; България губи 260 млн. лв. годишно от невнесен корпоративен данък от пренасочени към офшорни зони печалби; Според вицепремиера Томислав Дончев в доклада на ОЛАФ няма нищо обезпокоително; Полицията, армията и спецслужбите ще имат широки правомощия и възможности за превантивни мерки при заплаха от терористично нападение; Лувърът мести ценни творби заради високото ниво на Сена

5145 прочитания

Лувърът мести ценни творби заради високото ниво на Сена

© Reuters


Лувърът мести ценни творби заради високото ниво на Сена

Прочутите парижки музеи Лувър и "Орсе" през уикенда започнаха да местят ценни картини и скулптури, съхранявани в подземията, заради повишаващото се ниво на река Сена, предаде "Ройтерс". В последните дни френската столица е сполетяна от най-тежките наводнения през последните 30 години. Миналата седмица в Западна Европа паднаха проливни дъждове и отнеха живота на няколко души. Служителите на Лувъра поставиха някои от артефактите в кутии, за да са готови, ако се наложи да ги пренасят. Високото ниво на Сена, което може да стигне до 6 м, принуди хиляди хора да се евакуират от домовете си, а в южната част на Париж десетки училища бяха затворени. В Лувъра и музея "Орсе" се намират някои от най-ценните арт колекции в света.

260

млн. лв. годишно губи България от корпоративен данък, невнесен заради пренасочване на печалби и доходи към офшорни зони или трети страни, съобщи и финансовият министър на парламентарния контрол в петък, цитирайки анализ на НАП. Рискът е най-голям при 5 хил. компании, които са част от многонационална група от предприятия.

Държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) е завела арбитражни и търговски дела за близо 120 млн. лв. срещу дружества на австрийската компания ЕВН и чешките ЧЕЗ и "Енерго-про", които разпределят и доставят електроенергия. Това сочат представените от енергийния министър Теменужка Петкова данни в рамките на петъчния парламентарен контрол. Четири от делата са арбитражни и са срещу "ЧЕЗ Електро България", "ЕВН България Електроснабдяване" и "Енерго-про Продажби". Общата сума на претенциите на НЕК е 111 174 651.57 лв. заради дължими от трите дружества суми за цена на активна електрическа енергия. Не се посочва обаче кое дружество за колко е съдено. И четирите дела още са висящи по думите на Петкова. Тя допълни, че друго арбитражно дело между НЕК и "Енерго-про Продажби" заради неплатени фактури от страна на снабдителя с насрещни искове и от двете страни е приключило с уважаване и на двата иска и е извършено прихващане между двете суми. Петкова не съобщи размера им.

Томислав Дончев
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Според Томислав Дончев в доклада на ОЛАФ няма нищо обезпокоително. "Добре е човек да се придържа към старомодния навик да се чете, преди да се говори. Нищо от написаното в доклада не е изненада за мен или колегите ми, но чисто политически това е един от опитите да бъде търсена нова опорна точка за опозиционност." Това заяви в интервю за БНР заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в коментар за доклада на Европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ за злоупотребите с евросредства. "Трудно е да се направи подобна класация, няма такава – на кое място сме, защото повод за спекулациите е броят на сигналите – което не съответства на твърдението колко е корумпирана съответната държава. За България те са 34 – колкото са и за Германия", обясни Дончев по повод твърдения, че България е в челната тройка по злоупотреби с евросредства редом с Румъния и Унгария.

Българските продукти, които са вписани в Европейския регистър за защитено географско указание, могат да кандидатстват за приоритетно финансиране от промоционалните европейски програми. Това каза в Горна Оряховица министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Десетия празник на суджука, съобщи БНР. Танева припомни, че горнооряховският суджук е първият роден продукт в този регистър. "След това са вписани българското розово масло, четири храни с традиционен специфичен характер и това са местни продукти. А в процедура е пастърма говежда, пчелен мед и още три хранителни продукта", каза министърът на земеделието и обясни, че те са приоритетизирани при участие в промоционалните европейски програми.

За поредна година държавата изплати близо 74 млн. лв. субсидии за тютюн на над 41 хил. земеделски стопани. Субсидията е изплатена в пълен размер за кампания 2015 на производители, отглеждали сортовите групи "Каба кулак", "Бърлей" и "Вирджиния". За сортовата група "Басми" е изплатен първият транш. Националната помощ е за стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година от референтния период 2007-2009 г.

Цветан Цветанов
Фотограф: Цветелина Белутова

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията вече има кандидат за президент, но отказа да съобщи кой е той. "ГЕРБ има кандидат за президент, но е некоректно да го обявяваме в студиото. Нищо не налага да кажем името му сега. Не изключвам вероятността това да се случи през септември. Никоя друга партия не е обявила своя кандидат, а ние нямаме претенции да сме първи", каза Цветанов в петък вечерта в предаването "Панорама" на БНТ. Цветанов не уточни как е било взето решението за излъчване на кандидатурата - от някакъв партиен орган, от лидера на партията Бойко Борисов или по друг начин. Той не уточни и дали кандидатът е мъж или жена. "Разбира се, че е част от политическа партия ГЕРБ", каза още Цветанов, попитан дали кандидатът е от структурите на партията, или е извън нея.

Полицията, армията и спецслужбите ще имат широки правомощия и ще могат да предприемат широк кръг превантивни мерки при заплаха от терористично нападение. Това предвижда проектът за антитерористичен закон, който МВР публикува за обществено обсъждане. На заподозрените в терористична дейност ще може да се забранява достъпът до интернет, да напускат страната, да се срещат с определени лица и ще може да им се отнемат личните документи. Военните пък получават полицейски функции и ще могат да проверяват, обискират и задържат. В закона се разрешава в зоната на операциите да се ограничават и отделни права на гражданите и се предвиждат глоби при нарушение на разпоредбите на закона.

Бизнес новини от деня

"ЦБА асет мениджмънт" увеличава номинала на акциите си

"ЦБА асет мениджмънт" планира да увеличи номиналната стойност на една своя акция, става ясно от поканата за общо събрание на акционерите до борсата. Предложението на ръководството е номиналът да стане 10 лв. при сегашните 1 лв. Така броят на акциите ще се понижи от 20 200 000 на 2 020 000 при запазване на досегашния размер на капитала от 20 200 000 лв. Освен това ще се гласува и предложение дружеството да продаде всичките си дялове, които притежава в "Инспирация" ЕООД (старо име ЦБА "Търговия" ЕООД) на купувача "Корект-А". Събранието ще се проведе в гр. Дебелец на 18 юли.

По програма "Иновации" ще се насърчават компании да излизат на борсата

Обмисля се български компании да могат да получават средства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", за да се листват на фондовата борса. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол в петък. Той призна, че това е "екзотична стъпка", но "не трябва да се плашим от управленските иновации". Дончев не даде подробности, но парите най-вероятно ще покриват част от парите за листването - комисиона за изготвяне на проспект от инвестиционен посредник и такси към борсата и депозитара. Дончев обяви, че още през следващите месеци ще бъдат налице конкретни стъпки в тази посока, което щяло да осигури "по-зрял" капиталов пазар.

Доставките на смартфони през тази година ще се забавят

Доставките на смартфони през тази година ще запишат сериозно забавяне, показва новата прогноза на анализаторската компания IDC. Тя очаква, че ръстът на доставки ще бъде 3.1% спрямо 10.5% през миналата година. Основната причина е, че дори и повечето по-евтини телефони вече са достатъчно мощни, за да се справят с повечето приложения и няма нужда да се сменят толкова често. Освен това повечето пазари вече са достигнали точката на насищане или са много близо до нея. IDC прогнозира, че доставките на смартфони с Android ще отбележат най-голям ръст през годината - 6.2%, или общо 1.24 млрд. бройки. Това ще увеличи пазарния дял на платформата до 84%, като средната цена, на която е продадено едно устройство, ще е $218 долара. Платформата iOS на Apple ще има проблеми. Според IDC тя ще запише спад на доставките си с 2% до 227 млн. бройки.

Автор: Капитал
Преглед на оригинала

Лувърът мести ценни творби заради високото ниво на Сена

Прочутите парижки музеи Лувър и "Орсе" през уикенда започнаха да местят ценни картини и скулптури, съхранявани в подземията, заради повишаващото се ниво на река Сена, предаде "Ройтерс". В последните дни френската столица е сполетяна от най-тежките наводнения през последните 30 години. Миналата седмица в Западна Европа паднаха проливни дъждове и отнеха живота на няколко души. Служителите на Лувъра поставиха някои от артефактите в кутии, за да са готови, ако се наложи да ги пренасят. Високото ниво на Сена, което може да стигне до 6 м, принуди хиляди хора да се евакуират от домовете си, а в южната част на Париж десетки училища бяха затворени. В Лувъра и музея "Орсе" се намират някои от най-ценните арт колекции в света.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK