Вечерни новини: 8 юни

Депутатите одобриха промените в Закона за енергетиката, с които ще стане възможно поскъпването на тока от 1 юли; ВСС прие оставката на председателя на СГП Христо Динев; Славчо Атанасов ще стане председател на парламентарната комисия по културата; Мерки за сигурност, каквито има при разпореждане с имоти, ще се въведат и при прехвърляне дялове на фирми; Правителството предлага законови промени срещу ДДС измамите с горива; Българските програмисти са на четвърто място в света по заплащане

Отново транспортни и други стачки в Гърция
Отново транспортни и други стачки в Гърция    ©  Reuters
Отново транспортни и други стачки в Гърция
Отново транспортни и други стачки в Гърция    ©  Reuters

Отново транспортни и други стачки в Гърция

Служителите от метрото, трамваите и електрическата железница в Гърция започнаха предупредителни почасови стачки до края на седмицата срещу приватизацията на градския транспорт, съобщават гръцките медии. Браншовите сдружения обвиняват правителството, че по искане на международните кредитори на страната е допуснало градският транспорт да бъде разпродаден. В рамките на третия спасителен пакет Гърция договори създаването на нов приватизационен фонд, който в продължение на 30 години ще акумулира 50 млрд. евро. Те ще се ползват като гаранция за рекапитализация на банките, а останалите - за икономическо развитие и погасяване на дълг. Повече средства за здравеопазването искат лекарите в държавните болници, които в сряда също бяха в стачка (на снимката). Затворени са и всички учебни заведения.

38.5%

от мерките, заложени в Плана за действие за 2016 г. и произтичащи от членството на България в ЕС, не са изпълнени. Близо половината от неизпълнените са законопроекти, а 16 от общо 119 са свързани със започнали процедури за нарушения по Договора за функционирането на ЕС.

Народното събрание одобри на второ четене промените в Закона за енергетиката, с които ще стане възможно минималното увеличение в цената на електроенергията от 1 юли. Приетите изменения предвиждат Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" в качеството им на оператори на мрежи също да правят вноски във Фонда за спасение на електроенергийната система (ФСЕС). Очаква се годишните приходите от това да са за общо 30 млн. лева. Депутатите одобриха и предложението във фонда да влизат и 100% от приходите от продажбата на квотите от въглеродни емисии. Идеята на БСП частните електроразпределителни компании и газовите оператори също да правят вноски във ФСЕС не бе приета.

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на председателя на Софийската градска прокуратура (СГП) Христо Динев. Тя бе подадена в края на май, като в мотивите си Динев е посочил здравословни проблеми, налагащи неговото продължително отсъствие от работа. Прокурорската колегия гласува подадената оставка без никаква дискусия с девет гласа "за" и нула "против". По същата процедура заместник градският прокурор Емилия Русинова очаквано беше избрана за изпълняващ длъжността председател на СГП до избирането на нов градски прокурор. Интересното е, че прокурорската колегия отдели далеч повече време да обсъжда единствения кандидат за ръководител на Районна прокуратура - Мадан, отколкото да обсъди оставката на шефа на единствената прокуратурата в България, която е компетентна да разглежда дела срещу представители на висшия ешелон на властта.

Славчо Атанасов заменя Полина Карастоянова като председател на парламентарната комисия по културата и медиите. Във вторник вечерта Патриотичният фронт (ПФ) взе решение да оттегли доверието си към Карастоянова, тъй като тя е подкрепяла лобистки закони, включително този за акцизите и данъчните складове, както и този за дружествата, управляващи авторски права, обясни Валери Симеонов. За избора на Славчо Атанасов съпредседателят на парламентарната група на партията каза, че "той е човек с достатъчен принос към културата и медиите в качеството му на кмет". На мястото на Карастоянова като член на комисията по икономиката и туризма ще бъде предложен Димитър Байрактаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа поканата на депутати да се отчете за разследването на фалита на КТБ пред парламента. Според отговора на прокуратурата само с решение на Народното събрание Цацаров може да бъде задължен да докладва. Искането бе внесено от т.нар. Група за натиск - Методи Андреев (ГЕРБ), Петър Славов и Мартин Димитров (РБ) и Валери Симеонов (ПФ).

Мерки за сигурност, каквито има при разпореждане с имоти, ще се въведат и при прехвърляне дялове на фирми. Това предвиждат приетите от правителството в сряда по предложение на министъра на правосъдието Екатерина Захариева промени в Търговския закон. Чрез измененията се въвежда по-сложна процедура при смяна на управители на дружествата, прехвърляне на фирмени дялове или на цели фирми, както и при разпореждане с недвижими фирмени имоти. Досега подаването на документите за такива събития в Търговския регистър ставаше само с нотариална заверка на подписа, а сега вече ще се изисква заверка на нотариус и на съдържанието на вписания документ. Предвидени са и ред други мерки.

Правителството предлага законови промени срещу ДДС измамите с горива. Те ще бъдат въведени с допълнение към Закона за данъка върху добавената стойност и предвиждат търговците на горива да внасят обезпечение под формата на пари, държавни ценни книжа или безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок от една година пред Националната агенция за приходите, ако доставят количества на стойност над 25 хил. лв. Режимът ще се прилага по отношение на търговците с течни горива, които са рискови (най-рискови са вложителите в данъчните складове), както и лица, посредници в търговията с течни горива.

Българските програмисти са на четвърто място в света по заплащане, показва анализ на компанията PayScale и Международния валутен фонд по данни за 50 държави от периода май 2013 г. - май 2014 г. Резултатите за средните възнаграждения на анкетираните програмисти със стаж между две и пет години са били сравнени със средната годишна заплата за съответната държава, като класирането е на база полученото съотношение. Така българските програмисти се нареждат на 4-то място в света със средна годишна заплата от 25 200 долара, което е 3.28 пъти над средното за страната.

Не съм спрял окончателно "Южен поток", заяви Путин

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че Русия не е прекратявала "окончателно" нито проекта "Южен поток", нито "Турски поток". Това стана на пресконференция след разговорите му с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Гостът коментира, че няма правни пречки руски компании да участват в разработването на израелски газови находища. "Що се отнася до експортните маршрути по дъното на Черно море, знаете, че имаме известни политически трудности с Турция... Но ние не сме се отказали окончателно от никой от проектите. Трябва ни само ясна позиция на еврокомисията - ясна, еднозначна, разбираема. Такава обаче няма по нито един от проектите", каза Путин. Позицията не е нова, защото тя по принцип повтаря изказването от традиционната му годишна пресконференция през декември. Тогава той каза, че Русия иска гаранции от еврокомисията за строителството на територията на страните от ЕС на газопроводи, които ще са продължение на "Турски поток".

Румъния се готви да разхлаби забраната за тютюнопушене

На 17 март т.г. в Румъния влезе в сила закон, който забранява тютюнопушенето във всяко закрито обществено пространство (независимо от формата му на собственост или право на достъп), както и на всяко място, където играят деца. В Сената обаче във вторник бе приет закон, който облекчава забраната. Пушенето трябва да бъде позволено в кафенетата, ресторантите или баровете, на места, които са ясно разграничени и разполагат със съответната вентилация като на летищата", заяви сенаторката от Национално-либералната партия Стелияна Мирон, която е сред вносителите на измененията. Долната камара на парламента също трябва да одобри измененията. Според проучване на Румънския институт за оценки и стратегии (IRES) една четвърт от пълнолетните в Румъния са пушачи, а една трета от онези, които сега не пушат, са го правили в миналото.

Меркел опитва да намали разходите за алтернативна енергия

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел прие в сряда мащабни реформи в националния закон за възобновяемата енергия, целящи да се намалят разходите за зелена енергия в най-голямата европейска икономика, предаде ДПА. Ако бъде одобрена от парламента, промяната ще влезе в сила от 2017 г. и операторите на големи вятърни паркове, както и на слънчеви или биогазови централи няма да имат право на фиксирани компенсации за произведената енергия в бъдеще. Операторите ще получават плащания за енергията само ако са спечелили търг. Има и призив за определено годишно максимално количество произведена енергия от вятър, слънце и биомаса.

БИЗНЕС НОВИНИ ОТ ДЕНЯ

Увеличават се компаниите на борсата, които раздават дивиденти

Над 70% от компаниите в индекса SOFIX (включва 15 най-ликвидни компании) ще раздадат дивиденти през 2016 г. от печалбите си през предходната година, като преди година само 7 от тях са го направили, съобщават от инвестиционния посредник "Елана трейдинг". През 2015 г. общо 63.7 млн. лв. бяха разпределени за акционерите от компаниите в SOFIX, като тази година се очаква сумата да възлиза на 78.8 млн. лв., което представлява увеличение от 23% на изплащаните дивиденти. Средната дивидентна доходност на Българската фондова борса тази година е 3-4% (на база всички заявени дивиденти). Двадесет ликвидни компании на БФБ изпълняват редовна дивидентна политика, като за последните 5 години средногодишната доходност от дивиденти за акционерите е 4.8%, посочват още от посредника.

"Спиди" ще предлага и пощенски услуги

Куриерската компания представя новата си услуга "Спиди поща". В сряда се откри първата автоматична пощенска станция – част от новата услуга, чиято концепция е да предоставя по-евтини и по-достъпни пощенски услуги от офис до офис на компанията. В рамките на представянето на нововъведението "Спиди" иска да проведе и кампанията си "Спиди разнася знание". Заедно с партньора си GeoPost (DPD Group) от компанията ще дарят комплекти книги на български училища с изучаване на френски език и на български образователни и културни институции на територията на Франция. В края на 2014 г. компанията придоби две дружества от френската GeoPost - румънското DPD S.A. и "Геопост България", с което си осигури достъп до корпоративни клиенти в Гърция и Румъния. Самата GeoPost пък стана акционер в "Спиди".

Едва 10% от телефоните използват най-новия Android

Осем месеца след като последната версия на Android - 6.0 Marshmallow, е готова за използване от производителите, само 10.1% от телефоните реално са се сдобили с нея. Това показва редовната статистика на Google Play Store, съобщава онлайн изданието VentureBeat. Най-използвана остава версията 5.0/5.1 Lollipop. Тя е инсталирана на 35.4% от устройствата с Android, като реално започна да се разпространява масово през ноември 2014 г. Втора по популярност е Android 4.4 KitKat, която е инсталирана на 31.6% от смартфоните. Тя стана достъпна през октомври 2013 г.Добрата новина за Google е, че всички версии на Android отчитат понижение на потреблението си за сметка на най-новата, която единствена записва ръст. Проблемът с твърде бавното актуализиране на устройствата обаче си остава.

Гърция напредва с приватизацията на старото летище Елиникон

Гръцкото правителство подписа меморандум за разбирателство с инвестиционната група, водена от Lamda Development, за приватизацията на старото атинско летище Елиникон. Сделката беше сред условията, поставени от международните кредитори на страната, за да може да стартира процедурата по изплащането на транша от 7.5 млрд. евро по третия спасителен пакет, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. Окончателният договор ще бъде подписан в следващите няколко месеца. Меморандумът предвижда промени в първоначалния план на инвестиционната група, която е осигурила финансиране от Дубай и Китай. Сделката предвижда да бъдат купени 100% от акциите на компанията, управляваща старото летище Елиникон. Новите актуализации включват значително увеличаване на общата инвестиция. Атина се надява нейният размер да бъде 8 млрд. евро. 80% от инвестицията за Елиникон се очаква да бъде осъществена в продължение на 12 години, а не на 15, както предвиждаше първоначалният договор по тази сделка, коментира в. "Нафтемборики". Проектът за старото летище предвижда изграждането на най-големия в Европа градски парк.

Yahoo продава на търг 3000 патента

Yahoo организира търг за около 3000 патента, от който очаква да получи над 1 млрд. долара, съобщава Wall Street Journal, като се позовава на запознати източници. Американската интернет компания вече е изпратила писма до редица потенциални купувачи на патентите, някои от които са още от първичното публично предлагане на Yahoo през 1996 г. и включват първоначалната технология за търсене, твърди един от източниците. Компанията е поставил краен срок до средата на юни за подаване на предварителни заявки и е наела инвестиционната банка Black Stone IP, която е специализирана в патентните продажби, за да организира търга. Говорител на Yahoo е потвърдил пред изданието, че компанията проучва възможността за продажбата на около 3000 патента и подадени заявления за патенти.

Amazon разширява инвестициите си в Индия

Американският онлайн концерн Amazon планира да вложи допълнително 3 млрд. долара в Индия, тъй като прогнозира, че страната ще стане важен пазар за онлайн търговия и ще насърчи ръста на продажбите му, съобщава MarketWatch. Изпълнителният директор Джеф Безос обяви плановете на компанията по време на среща с бизнесмени и индийския премиер Наренда Моди във Вашингтон. "Amazon вижда голям потенциал на индийския пазар", заяви Безос, като допълни, че компанията вече е създала 45 хил. работни места в азиатската страна. Така онлайн търговецът на дребно увеличава общия размер на инвестициите си в Индия до 5 млрд. долара, след като през 2014 г. съобщи, че ще вложи 2 млрд. долара.

Google, Facebook и Yahoo са против разширени правомощия на разузнавателните агенции

Google, Facebook, Yahoo и няколко правозащитни организации са против даването на повече правомощия на разследващите органи в САЩ. Интернет гигантите се обединиха в обща позиция против предложените промени в закона на САЩ, които ще разрешат на разузнавателните агенции да събират повече информация без съдебно разрешение, съобщава сп. PC World. Компаниите са изпратили обща позиция до американския Сенат, в която казват, че предложените промени "рисуват" твърде детайлна и интимна картина за личния живот на човек. Промените предвиждат да се разреши на разузнавателните агенции да събират данни като IP адрес, информация за дадена сесия, история на сърфирането в интернет, метаданни от имейлите (т.е. с кого и кога), информация за местоположението и дори точното време, когато даден човек е влизал в профила си. Всичко без нужда от съдебно разрешение. Друг предложен закон ще позволи на ФБР да изисква данни за имейл кореспонденцията на човек без съдебна заповед. В момента бюрото може да прави това с разпечатките за телефонни разговори.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата